gototopgototop

Здоровий спосіб життя під час вагітності

PDFДрукe-mail

Статті - Вагітність та пологи

pregna18ЗДОРОВИЙ спосіб життя під час ВАГІТНОСТІ

Дотримання здорового способу життя під час вагітності -одна з головних умов її успішного завершення для майбутньої матері, дитини і дітей взагалі. Якщо жінка вела здоровий спосіб життя і до вагітності, змінювати щось кардинально не потрібно, адже вагітність - це нормальний природний процес, а не захворювання.

Основні питання здорового способу життя, на які слід звернути увагу вагітної жінки та її сім'ї:
сон;
фізична активність;
харчування;
зовнішній вигляд (догляд за шкірою, нігтями, волоссям);
загальна гігієна;
одяг, взуття;
домашня екологія;
поїздки, робота;
шкода паління, алкоголю, наркотиків;
домашні тварини;
секс і вагітність

Сон

Нічний сон має бути достатньої тривалості (8-9 годин), у добре провітрюваному приміщенні, на зручному для вагітної жінки ліжку. Перед сном дуже корисно прогулятися на свіжому повітрі в будь-яку пору року. Може виникнути потреба і в денному сні, особливо в першій половині вагітності. Дуже важливе для спокійного повноцінного сну вміння розслаблятися.

Фізична активність

Фізичні вправи при нормальному перебігу вагітності корисні як для вагітної жінки, так і для дитини, яка розвивається. Підтримання доброї фізичної форми під час вагітності сприяє її фізіологічному перебігу, а також відповідній підготовці до надзвичайно великого навантаження (в тому числі й фізичного), яке відбувається під час пологів. Якщо до вагітності жінка займалась таким видом спорту, як плавання, можна продовжувати заняття, але з меншим навантаженнями.

Харчування вагітної жінки

Під час вагітності збільшуються витрати внутрішніх енергетичних ресурсів жіночого організму - спочатку на розвиток плоду, матки, плаценти, молочних залоз, потім на пологи. Крім того, у період вагітності створюється енегретичне депо (жировий запас), що використовується під час лактації. Усі ці витрати енергії мають постійно поповнюватися, тому вагітні жінки потребують повноцінного харчування.
З перших днів вагітності організм жінки потребує надходження повноцінних білків - основного будівельного матеріалу для клітин плоду, що розвивається. Встановлено, що при білково-калорійній недостатності у вагітної жінки підвищується ризик розвитку малокров'я, зниження імунітету, передчасних пологів, уроджених порушень розвитку плода, народження маловагового плода, розвитку інфекцій, анемії в немовляти, зниження захисних властивостей молока та терміну лактації в матері. Однак, слід пам'ятати, що при наявності надлишку білка в раціоні - більше 20% за калорійністю - також існує ризик ускладнень у дитини.
У другій половині вагітності потреба в білку збільшується (додатково 30 г за добу). До того ж особливу роль відіграють білки тваринного походження, що мають складати близько 60% від загальної кількості білка в раціоні. Джерелом тваринних білків є такі продукти, як м'ясо, риба, а також молоко, кисломолочні продукти, сир, горіхи, яйця. З пташиного м'яса найкращий продукт для вагітних жінок - куряче м'ясо (без шкіри) або куряче філе, що містить близько 20% легкозасвоюваного білка.
Під час вагітності збільшується потреба у вуглеводах і жирах, що входять до складу всіх тканин організму та є важливим джерелом енергії. Крім того, до складу жирів входять також жиророзчинні вітаміни (А, Е, К, Д). Причому частку рослинних жирів рекомендується збільшити до 35-40%. Із рослинних жирів можна використовувати соняшникову, кукурудзяну, маслинову олію (приблизно 2 столові ложки за день), а з тваринних - вершки, вершкове масло (20 г), сметану (30 г).
Вуглеводи вагітна жінка повинна отримувати за рахунок продуктів, багатих на рослинну клітковину (хліб із борошна грубого помелу, крупи - гречана, вівсяна, пшоняна, овочі, фрукти, натуральні соки). Ці продукти, крім вуглеводів, містять вітаміни, мінеральні речовини, поліпшують функцію травлення. Добове вживання цукру варто обмежити до 35-40 г.
Під час вагітності значно зростає потреба у вітамінах, недостатній їх вміст у раціоні призводить до різних порушень в організмі матері та плода.
Однак слід пам'ятати, що надлишок вітамінів також дуже шкідливий. У літньо-осінній сезон потреба в найважливішому вітаміні С покривається за рахунок фруктів і овочів, у зимово-весний період, можливо, приймати вітамінні препарати.
Потреба в мінеральних речовинах (особливо в кальції, фосфорі, залізі, магнії, цинку, йоді) зростає з початку вагітності. Джерелом кальцію є молоко, сир, жовток яйця. На залізо багаті бобові, листові овочі, молоко, яйця, м'ясо (яловиче, куряче), риба.
Кухонну сіль можна вживати до 10 г на добу в першу половину вагітності. Вагітна жінка не повинна відчувати спрагу, необхідно випивати близько 1,5 л вільної рідини (вода, компот, неміцний чай) за добу. Однак уживати безалкогольні газовані напої (фанта, спрайт, кока-кола і т. п.) вагітна жінка не повинна.

Збільшення маси тіла жінки під час вагітності в середньо¬му має складати:

10—11кг (приблизно 250 г за тиждень) для жінок середнього зросту з нормальним харчуванням;
12—13 кг (приблизно 300 г за тиждень) для жінок зі зниженим харчуванням;
5—6 кг для жінок з надлишковою масою тіла.
Вагітна жінка не повинна худнути, маса її тіла має збільшуватись, особливо в другому і третьому триместрах вагітності. При складанні раціону вагітної жінки слід урахувати її індивідуальні особливості (зріст, початкову масу, спосіб життя, фізичне навантаження) і строк вагітності.

Режим харчування
- 4 рази на день у першій половині вагітності і 5-6 разів на день невеликими порціями - у другій. На сніданок і обід краще вживати продукти, багаті на білок: м'ясо, рибу, яйце; на вечерю - рослинну, молочну їжу, на ніч - склянку кефіру. Їжа має бути різноманітною, свіжою, не дуже гарячою.

Зразок одноденного меню

Сніданок: котлети парові з курячого філе, гречана каша, салат із буряка з олією, шматочок хлібу, чай.

Сніданок 2:
склянка молока, сухарик.

Обід: борщ або овочевий суп, риба відварена чи тушкована з картопляним пюре, 2 шматочки хліба, компот.

Підвечірок
: салат із моркви і яблука зі сметаною, банан, йогурт.

Вечеря: нежирний сир або сирники, відвар шипшини (склянка соку), перед сном - склянка кефіру чи кисляку.

Надія Жилка,
кандидат медичних наук, начальник відділу охорони здоров'я матерів та дітей Міністерства охорони здоров'я України, співробітник кафедри акушерства, гінекології та перинатології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, заслужений лікар України.


За матеріалами журналу "Для дому для сім'ї"