№11. Лист до Миколая або ще один шанс (недитяча казочка)
Від автора: своїм оповіданням я аж ніяк не хотіла зіпсувати вашого настрою. Просто намагалася донести до людей, що багато діток можуть просто не мати свята. І не тому, що вони сироти (хоча це також проблема!) Буває таке, що при живих батьках через низку причин малюки не отримують ні подарунків, ні новорічної магії.
Лист до Миколая або Ще один шанс
(недитяча казочка)
- Галюсику, мені зваж, будь ласка, півкіло отих цукерок в блискучій обгортці, що по вісімдесят гривень, кілограмчик мандаринок... Так, чого ще взяти? – огрядна молодиця з пишним бюстом загородила своїм тілом півприлавку.
- Діткам миколайчиків купуєте, Віро? Візьміть ось цього печива. Раджу. Воно дуже смачненьке, – продавчиня ненав’язливо припрошувала брати свій товар.
- Ой, не знаю, не знаю... Мої малі такі вибагливі... Лиш кіндер-сюрпризи їм подавай... Микитка ось на Новий рік у Діда Мороза замовив собі конструктор «Лего», а він знаєте, скільки коштує? Дехто у нашому селі таких грошей і не заробляє... – гонорово цідила слова пишнотіла жінка, - А Іринка ляльку, якусь Рапунцель чи що... Так-от, вона теж недешева... А що зробиш... Купили. Діти – наше майбутнє... Мусимо їм потакати у всьому...
А купувати дорогі забаганки дітям було за що. Її чоловік Петро вже який рік був на заробітках в Португалії, щомісяця справно присилав грошики, які дружина й діти уміло витрачали. Тут, у невеличкому селищі на Поділлі, їхню сім’ю вважали заможною і багатою.
- Віро, та рухайтесь швидше! Ви ж не одні тут! – невдоволено гаркнув чоловік, який стояв у черзі в магазині. – Нашим дітям теж потрібні подарунки на Миколая!
Жінка щось невдоволено буркнула собі під ніс, але почала швидше рухати своїми мозковими звивинами і вибирати смаколики дітям. Поскладавши все до сумки, попливла до виходу, наче каравела, ніби ненавмисно штурхнувши буркутуна.
- А вам чого, Олено? – приязно усміхнувшись, запитала продавчиня в худющої жінки із синцями під очима. – Що діткам будете брати?
У цей момент Олена якось зіщулилась, почервоніла. Її очі почали швидко бігати, наче вона роздумувала про щось дуже важливе, але, не знайшовши виходу з ситуації, була змушена сказати заготовлену заздалегідь фразу. Тихенько промовила, щоб ніхто позаду не почув:
- Мені, будь ласка, чикушку... – і поставила непевною рукою перед продавцем кілька зім’ятих купюр та гору дрібних монет. Галина співчутливо на неї глянула, простягнула пляшку і дала на додачу 2 «Чупа-чупси». Жінка сховала свою покупку у торбину і мовчки швидко почимчикувала до виходу.
Зачинила двері магазину і нарешті дала волю сльозам. Йшла по білому рипучому снігу, морозець пощипував за руки і мокрі щоки. А тендітні сніжинки падали із темного зоряного неба, кружляючи в елегійному танці. Проте Олена не бачила тієї всієї краси. Не дуже звертаєш увагу на навколишню природу, коли живеться непереливки.
А в магазині гомін не стихав.
- Ой, бідна, бідна та дитина... – цокала язиком та хитала головою стара баба Орися. – Знову понесла своєму лобуряці пляшку. Трутень! Ніде не робить, лиш ті копійки, які платять на дітей, пропиває!
- А що робити, бабуню? – мовила продавчиня. – Якщо не принесе, Орест буде бити, на мороз з дітьми вижене. То ж нелюд, а не чоловік!
- А яка дівка була... Перша на все село! – задумливо прошепотів один із чоловіків, які знаходилися в крамниці. – І розумниця, і скромна, а гарна... А зараз – тускле волосся, зморшки, синці замащені дешевою косметикою, вогник у очах погас... Ніколи не скажеш, що це та Оленка, за якою бігали майже всі сільські хлопці... І я бігав... Чого правду таїти... Та вибрала вона Ореста. Кохала, бачите, його вона...
Олена зайшла до хати, ретельно струсивши ноги від снігу. До неї одразу підлетіло двоє діток, і наче горобчики, заглядали мамі в очі: «А раптом принесла щось смачненьке?» Жінка тільки винувато усміхнулася і розвела руками. Пам’ятала про 2 льодяники на паличці, але хотіла їх приберегти, щоб поставити сьогодні вночі дітям під подушку. Старша дівчинка, яка вже була школяркою, миттєво сховала розчарування в очах, взяла за руку 3-річного братика і повела його до кімнати, дорогою промовляючи, що від солодкого псуються зуби.
- А у нас, Оксанко, будуть найміцініші зуби у світі! Ми так рідко їмо солодощі. Подивись, які вони в мене міцні! – почав клацати зубами Владик.
Від цих слів Олена стрепенулася, наче поранена птаха, сльози от-от мали викотитися з очей, та враз почула окрик п’яного чоловіка:
- Суко, ти де вешталася стільки часу?!! Тебе лиш за смертю посилати!
Олена миттю забігла на кухню і поставила перед чоловіком чикушку. Орест тільки злісно глянув на неї, зірвався зі стільця і почав репетувати несвоїм голосом:
- Це ти, сволото, не знати де шлялася півгодини і приносиш мені оцю мензурку?! А я що, півлюдини? Та це ж мені на один зуб!
Замахнувся і зі всієї сили вліпив долонею по обличчі. Від цього удару жінка захиталася і впала додолу. З кутика рота повільно потекла цівкою кров. Орест ж на цьому не зупинився. Лють бурлила в ньому, як окріп в каструлі.
- А може, оце нещастя, - продовжував чоловік, вказавши рукою на пляшку горілки, - розбити на твоїй дурній башці, щоб думала трохи нею? – нелюд замахнувся ногою, щоб вдарити лежачу жінку з переляканими очима, та враз маленький Владик заскочив на нього, обійняв руками батькову ногу і, плачучи, почав просити не бити маму. До його благань приєдналася і Оксанка.
- Орестику, любий, ну, не було більше грошей... – слізно молила жінка, закриваючи розбиту губу від дітей. – Останні витратила... Завтра святечко – Миколая – люди дітям цукерки купують, а я їх обділила, щоб тобі вгодити.
- Ах, ти мені ще й випивкою докоряєш... – розпалювався ще більше чоловік, - Тоді знай: ви жерти не будете, а я буду пити! – він із силою відірвав малого від своєї ноги і жбурнув ним в іншу сторону. Олена і Оксанка миттю кинулися до нього. А Орест, трохи втихомирившись, сів за стіл і відкоркував ненависну пляшку, ковтнув з неї, навіть не наливаючи у склянку.
Через якийсь час Олена тихенько пройшла до дитячої кімнати. Її дітки-горобчики спали, обнявшись, одягненими. Готові у будь-який момент зірватися на ноги, щоб тікати з хати від п’яного татка. Нечутно підійшла до ліжечка і підіткала ковдру. Помітила якийсь клаптик паперу на столі. «Лист до Миколая» - було старанно виведено дитячою рукою. «Святий отче Миколаю! Пишуть тобі Оксанка і Владик. Ми чули, що якщо у тебе чогось попросити, то ти, обов’язково те принесеш. Миколаю, нам не потрібні іграшки, комп’ютери, солодощі, як нашим друзям Михайлику, Вероніці та Сергійку. Ми просто хочемо, щоб... – на цьому місці Олена помітила плямку, зрозуміла, що то скотилася одинока дитяча сльозинка на папір, - ...хочемо, щоб тато помер. Нам буде без нього краще. З повагою, Оксанка та Владик». Олена мовчки захлиналася слізьми...
У цей час на небі янголи мовчки спостерігали за тим, що відбувалося в цій нещасній сім’ї. Один з них стрепенувши своїми білосніжними крилами сказав:
- Ну, як будемо діяти, браття? Не знаю, як у вас, та у мене вже сил немає дивитися на страждання бідної жінки і її діток.
- І я не знаю, як вчинити... Вже давав йому можливість влаштуватися на роботу. Думав, почне заробляти гроші, згадає про сім’ю, опам’ятається. Не допомогло. Зробив так, щоб його звільнили. Гадав, не матиме грошей - перестане пити. Так ні! Він бідній жінці всівся на шию і вимагає від неї випивки! – розповідав інший. – Вже й насилав на нього хвороби... А він підлікується, і знову за старе!
- Тоді давайте виконувати бажання дітей... - перший янгол нахилився і подув на п’яницю зоряним пилом. Від цього чоловік впав зі стільця і почав корчитися у судомах.
- А може, дамо йому ще один шанс? – вмішався до розмови третій. – Я пам’ятаю його ще маленьким хлопчиком: великі бездонні сумні оченята і завжди брудні ручки. Він не знав любові від своєї мами, та нагуляла його, хлопчик чув від неї тільки прокльони і лайку...
Троє янголів безшумно спустилися до сільської хатини. Стали кругом. Один з них легенько доторкнувся до чола помираючого чоловіка. Враз у свідомості Ореста почали з’являтися яскраві картинки: ось він лупцює жінку і виганяє її з дітьми на мороз. Їм дуже – дуже холодно, їхні сльози не встигають капати на землю – моментально замерзають на щоках. А ось він бігає по вулиці за Оленою із вилами, кричить, що вб’є, а його маленькі діти перелякані – білі, як смерть. Владик обмочив колготки від жаху. А ось і сьогоднішній день – його рука замахується на жінку, він жбурляє сина... В їхніх очах нема любові – тільки тваринницький страх. Безмежний, всеохопний, смертельний. І раптом він бачить лист, який пишуть його діти Миколаю. Холодить серце фраза: «Ми просто хочемо, щоб тато помер...» І дивина! Орест відчуває все те, що й вони. По його щоках котяться сльози, йому так само болить, як жінці й дітям... Раптом до чоловіка доходить, що не такого життя він хотів, згадує, як колись мріяв про гарну і міцну сім’ю, про розумних діток, красуню-дружину. Як? Як він міг стати таким тираном? Як зіпсував все своїми руками? Як спокутувати свою вину? Якби йому дали ще один шанс, він обов’язково – чуєте, янголи! - обов’язково би виправився...
Вони чули... Один із них знову дмухнув зоряним пилом на розпростертого на підлозі чоловіка, і той почав дихати. Янголи зникли так само безшумно, як і з’явилися. Орест повільно піднявся, схопив недопиту пляшку і вилив її у відро. Навшпиньках зайшов до кімнати. Його жінка і діти тривожно спали. Орест тремтячою рукою доторкнувся до Олени. Та відкрила очі і з них на чоловіка виплеснулася хвиля страху. Він мовчки обійняв їй ноги і шепотів: «Пробач, пробач за все, кохана... Я виправлюсь... От побачиш...
- Ти віриш йому, Миколаю? – запитав один із ангелів, обтрушуючи руки від зоряного пилу та спостерігаючи цю картину з неба.
- Не знаю... Але кожен заслуговує на ще один шанс... Поживем – побачим...