gototopgototop

Фреші: лікувальні властивості свіжих соків

PDFДрукe-mail

Статті - Наше здоров'я

soki-freshПриємно в літню спеку випити склянку свіжого соку, розбавленого мінеральною водою. Але чи корисні такі напої, чи можуть вони втамувати спрагу і поповнити скарбничку нашого здоров'я?

Що таке фреші?

Фрешами (від англійського слова frеsh) називають свіжовичавлені соки овочів, фруктів, ягід або садової зелені, лікарських рослин і трав, які вживаються для угамування спраги або з лікувально-профілактичною метою.

Сік - це вода з плодів у поєднанні з органічними та неорганічними сполуками, вітамінами і пектинами (якщо додається м'якоть плодів). В принципі, сучасними соковитискачами можна отримати соки з будь-яких плодів, навіть бананів, які особливою соковитістю не відрізняються.

Користь натуральних соків безсумнівна - це концентрат вітамінів і мінеральних речовин, а якщо сік з м'якоттю - ще й джерело пектинів і клітковини, які регулюють травлення.

Але соки необхідно споживати помірно і правильно. Свіжовичавлені соки не люблять повітря, вітаміни в них окислюються і швидко руйнуються, тому не варто зберігати сік більше півгодини, його поживна цінність знижується.
Особливості споживання соків

Однак соки - це особливий продукт, і пити їх, скільки вам заманеться, не можна. Справа в тому, що сік - це концентрат органічних кислот з плодів, особливо фруктів і ягід, і ці кислоти активно і агресивно впливають на систему травлення, надаючи дратівливий, жовчогінний ефекти.

Саме тому соки не дозволяється давати дітям до року. Також вживання соків варто уникати людям з гастритами (запалення шлунка) і ентеритами (запалення кишечнику), а всім іншим їх варто розбавляти водою.

Крім того, соки багатьох плодів містять доволі багато цукру і впливають на апетит, тому їх прийом має узгоджуватися з харчуванням. Якщо хочеться схуднути, споживайте їх за півгодини до їжі, вони вгамують апетит; якщо хочеться набрати вагу або не псувати апетит - через півтори-дві години після їжі.

Не рекомендується приймати соки з їжею: цукор з соків починає розщеплюватися мікрофлорою кишковика і бродити, викликаючи дискомфорт. В ідеалі соки необхідно пити через годину-півтори після того, як ви поїли, або між прийомами їжі, пити сік за сніданком, обідом неправильно з точки зору дієтології.
Лікувальні ефекти соків

За рахунок фруктових кислот і мінералів, вмісту вітамінів і деяких особливих речовин, соки можна використовувати в якості допоміжної терапії при деяких захворюваннях. Вони дають бадьорість і підвищують життєвий тонус, смачні і втамовують спрагу. Лікуватися смачно подобається всім, особливо дітям.

Соки яблучні

Сік може бути з м'якоттю і без неї, вичавлений із цілих або очищених від шкірки яблук. Найбільш корисний свіжовичавлений сік зі свіжих плодів, але якщо ви купуєте плоди в найближчому магазині і не в сезон, шкірку з них краще знімати - на ній містяться шкідливі речовини.

Всупереч поширеній думці, яблучний сік - не помічник при анемії: заліза в ньому мало, і засвоюється воно не більш ніж на 1%, але в якості рідини для того, щоб запастися залізом, він відмінно підійде. Аскорбінова кислота із соку сприяє повноцінному засвоєнню й всмоктуванню заліза.

Яблучний сік допомагає при хворобах печінки як жовчогінний засіб, він ефективний при нападах сечокам'яної хвороби або порушенні травлення, сік з м'якоттю бореться із закрепами. Дуже корисний яблучний фреш після фізичних навантажень, в період відновлення після інфекцій або пневмонії.

Яблуко відмінно поєднується з овочами і фруктами - оптимально робити суміші з гарбузом та морквою, грушею, персиком і вишнею.

Морквяний сік

Це дуже корисний овочевий фреш з антиоксидантною дією, а якщо до нього додати ложку оливкової олії і трохи зелені - він стане справді цілющим засобом для зору, серця, шкіри і волосся. Морква багата каротином, а сік концентрує цю речовину, в поєднанні з жирами, він переходить в активну форму вітаміну А і засвоюється більш повноцінно.

Крім того, морквяний сік активізує роботу печінки і всієї жовчної системи, включаючи жовчний міхур, володіє антисептичним ефектом і підсилює апетит. Його корисно приймати в період сильних навантажень - фізичних і емоційних, перед змаганнями або іспитами, а також під час менструації.

Але не переборщіть з ним - при великому обсязі соку може розвинутися каротинова жовтяниця. Вона небезпечна, пофарбує стопи, долоні і кінчик носа в жовтий колір. Найбільш корисно пити півсклянки морквяного соку через день протягом кількох тижнів.

Гарбузовий сік

Подібним ефектом для травлення і організму має гарбузовий сік, але за рахунок більшої кількості клітковини він має більш вираженим проносний ефект, ніж морквяний. Сік малокалорійний, але добре насичує, що активно використовують у дієтології. Однак у ньому також багато каротину і налягати на нього не варто через все той же ризик розвитку каротинової жовтяниці.

Але найважливіший ефект гарбузового соку - це боротьба з паразитами: він особливо корисний як глистогінний засіб в комплексі лікування, особливо у дітей і літніх людей. Крім того, третина склянки гарбузового соку, випитого вранці в перші тижні вагітності, допомагає впоратися з токсикозом.

Селеровий сік

Цей овоч - один з найбільш корисних і недорогих!

Сік селери - це відмінний жироспалюючий препарат, він виводить зайву рідину, звільняє кишечник від газів і скупчення вмісту. Тільки за рахунок цього можна прибрати кілька сантиметрів на талії і скинути кілька кілограмів.

Сік селери має загоювальну, протизапальну дію, і його корисно вживати при застудних і запальних захворюваннях. Він знімає нервову збудливість і покращує сон: третина склянки соку селери на ніч з ложкою меду - чудовий коктейль для здорового сну і бадьорості вранці.

Грушевий сік

Якщо ви напружені і схильні до депресії, часто хворієте - сік з солодких груш для вас. Він корисний для тих, хто стоїть в заторах і ковтає вихлопні гази: сік груші здатний зв'язувати токсини і важкі метали, виводячи їх з організму.

 

Крім того, він багатий природним цукром і клітковиною, відмінно насичує і підходить для плавного схуднення, якщо ним замінити вечерю. Грушевий сік застосовують при лікуванні циститу та застуди, він надає протизапальний і жарознижувальний ефекти.

Краще віджимати сік з груш зі шкіркою, але якщо походження груші сумнівно - тоді використовуйте тільки м'якоть. Так само, як і гарбузовий, сік з груш допомагає боротися з токсикозами вагітних.

Звичайно, корисні властивості є у кожного з овочів і фруктів, перерахувати всі неможливо, тому орієнтуйтеся у виборі фрешу на свій смак, поєднуйте фрукти і овочі, пробуйте та відкривайте для себе нові смаки.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Спілкування