gototopgototop

Дієта мами, що годує

PDFДрукe-mail

Грудне вигодовування

IMG 20170826 141546 925З народженням малюка новоспечена мама пильно вибирає продукти харчування. Чи є в цьому необхідність?

В якомусь сенсі так, адже складові з'їденої мамою їжі потрапляють в молоко і можуть викликати алергічну реакцію у крихти або привести до здуття животика.

Але виникає питання: наскільки сильно меню годуючої мами має відрізнятися від звичного раціону? Як не перегнути палицю і триматися золотої середини, коли обмеження йдуть на користь і не доставляють мук? Як виглядає зразкове меню годуючої мами? І, нарешті, як навчитися швидко готувати корисну їжу для всієї родини? Давайте розбиратися.

1. Сувора дієта?

 

Треба сказати, дієта для годуючих мам - поняття відносне, тому як в різних країнах думка про неї відрізняється. В цілому вона повинна включати правильну обробку їжі, добове харчування і деякі обмеження. У Німеччині, США і Великобританії годувальниці дозволяють їсти практично все, відмова від певних продуктів відбувається за фактом алергії або газоутворення у новонародженого. Наприклад, в англійському пологовому будинку породіллю можуть погодувати шоколадною булочкою і апельсиновим соком.

У країнах пострадянського простору дієта матусь більш сувора, особливо в перший місяць. Але на сьогоднішній день лікарі і фахівці з грудного вигодовування все частіше виступають за більшу свободу в питаннях харчування. З огляду на суперечливість думок давайте розглянемо деякі поширені міфи, пов'язані з маминою дієтою, і виділимо основні принципи харчування.

2. Розвінчуємо міфи

 

Їсти треба багато, інакше не буде молока. Неправильне твердження. Їсти, звичайно, потрібно, але не для збільшення лактації, а просто тому, що всі живі люди мають таку потребу. Що ж стосується вироблення молока, утворюється воно під дією гормонів пролактину і окситоцину, а необхідні дитині вітаміни і мікроелементи, навіть якщо вони не надійшли з їжею, будуть взяті з маминих запасів. До речі, жирові відкладення, набір ваги і круглий животик після пологів - явище, як правило, тимчасове. Все це якраз дозволяє витрачати енергію на молочне виробництво з жирових запасів матері.

Кожен раз, коли збираєтеся годувати дитину, випийте склянку чаю або іншої теплої рідини. Міф. Це правда, що годувальниці слід збільшити споживання рідини, і найчастіше матусі відчувають сильну спрагу під час лактації. Також тепле питво стимулює виробництво окситоцину і прилив молока, тим самим полегшуючи малюкові «роботу». Але чи варто це робити перед кожним годуванням? Навряд чи. Прислухайтеся до свого організму і знайдіть золоту середину.

Щоб було хороше молоко, потрібно їсти молочні продукти у великих кількостях. Це не так. Немає ніякого зв'язку між споживанням молока і лактуючими здібностями (задумайтеся: ссавці тварини не шукають «молочні ріки», коли їм потрібно вигодувати потомство, а харчуються, як зазвичай). А ось кисломолочна продукція (йогурти натуральні, кефір, сир) дуже навіть підійде просто тому, що вони будуть дуже корисні для матері.

Якщо вживати цибулю або часник, дитина відмовиться від грудей. Подібні продукти дійсно можуть змінювати смакові якості молока, але це зовсім не означає, що малюк їх не оцінить. Загалом, все добре в міру.

Не можна їсти продукти червоного або оранжевого кольору: у дитини буде алергія. Далеко не всі діти мають схильність до алергії. Турбуватися з приводу кольору продукту треба тим батькам, яких самих в дитинстві сипало на червоне. А так, потрошку, яскраві овочі та фрукти їсти можна, але бажано вести харчовий щоденник. І якщо була помічена реакція на певний продукт, слід прибрати його на час з раціону, а потім знову спробувати.

Незважаючи на безліч міфів, годувати дитину грудним молоком зовсім нескладно. Для цього не потрібні академічні знання.


Це, звичайно, не всі міфи, які існують щодо грудного вигодовування, але нам і необов'язково знати про них. Досить розібратися в основних принципах харчування і задіяти логічне мислення.

3. Принципи харчування

Існують фундаментальні істини, пам'ятаючи про які вам не потрібно буде пильно вивчати кожен продукт.

Їжа повинна бути досить калорійною. Деякі матусі з жахом помічають, що після пологів залишилися зайві кілограми і, бажаючи схуднути при годуванні грудьми швидше, починають рахувати калорії і обмежувати себе в їжі. За добу нормально споживати близько 3000 ккал або на 300-400 більше. Це потрібно не для дитини (все необхідне, як уже було сказано, малюк отримає), а для поповнення маминих сил.


Збалансований склад. З їжею кожен день повинні надходити вуглеводи, жири і, звичайно ж, білки. Корисний прийом свіжих овочів і зелені, багатих необхідними вітамінами і мінералами.


Багато рідини. Вода потрібна для злагодженої роботи всього організму, вона прискорює обмін речовин і є основою молока. Тому як мінімум 2 літри в день потрібно випивати.


Добове харчування. Раціон годуючої мами в ідеалі повинен бути поділений на 5 прийомів: сніданок, обід і вечерю, а також 2 перекуси протягом дня.
Безпека продуктів. Необхідно тимчасово обмежити себе у вживанні продуктів, які можуть спровокувати алергію у малюка. Перший місяць приділяємо увагу становленню лактації, достатньої виробленні молока і набору ваги немовляти. Трохи пізніше можна буде потроху вводити потенційно небезпечні продукти.
Правильна обробка продуктів. Переважно безпечні запечені або відварені страви. Якщо мама їсть сирі овочі, вони повинні бути ретельно вимиті. Перші півроку варто відмовитися від солінь, копченостей, маринадів, занадто гострих страв.


Як бачимо, харчування новоспеченої мами змінюється тільки в кращу сторону. Воно спонукає розвивати корисні звички і позбавлятися від шкідливих.