gototopgototop

Харчування мами, яка годує грудьми. Що можна їсти мамі, яка годує?

PDFДрукe-mail

Грудне вигодовування

gv9Консультант з грудного вигодовування Ірина Рюхова
Преклад Олени Гергель

Стаття опублікована в Журналі "Наш любимый малыш" Березень, 2005

Одне із самих популярних питань, що ще в пологовому будинку мами задають фахівцям з грудного вигодовування: «Що мені потрібно їсти, щоб молока було достатньо і воно було якісне?» Дати відповідь на це запитання не так вже й просто, тому що тут містяться відразу кілька розповсюджених оман про те, як впливає харчування мами на молоко.

Насамперед потрібно зрозуміти, як виробляється молоко. За успішну лактацію прямо відповідають два гормони - пролактин і окситоцин. При ссанні маляти (або зціджуванні) нервові закінчення на соску й ареолі посилають сигнал у мозок, де й починається вироблення пролактину й окситоцину. Перший забезпечує достатню кількість молока, а другий допомагає молоку виділятися із грудей. Тому працює дуже простий принцип: скільки маля ссе - стільки молока й прибуде. Саме тому дитину рекомендується годувати на вимогу, стежачи за правильним захватом соска : це головна умова достатності молока. А ще мамі радять не нервувати, тому що адреналін, який виділяється при стресі, придушує окситоцин, і маляті стає важко добути молоко, незважаючи на те, що воно є - цю ситуацію в народі називають «від нервів молоко пропало». Все це означає: щоб молока було багато, мамі зовсім не потрібно намагатися з'їсти щось особливе, цілком достатньо годувати маля щораз, як воно цього захоче.

Що стосується «якісного» молока, то материнське молоко споконвічно є якісним, містить абсолютно всі необхідні кожній конкретній дитині живильні речовини. При цьому організм мами, яка годує забезпечує в першу чергу потреби маляти, і якщо в маминій дієті не вистачає якихось живильних речовин, то компенсуватися вони будуть за рахунок ресурсів материнського організму, і в самої мами можуть виникнути проблеми зі здоров'ям... Тому кожній жінці потрібно знати, що, повноцінно харчуючись, вона піклується головним чином про власне здоров'я, а дитина в будь-якому разі отримає усе, що їй потрібно.

Материнське молоко - продукт дуже складний, в ньому сполучаються сотні компонентів, багато з яких ще маловивчені й, природно, не відтворюються в промислових сумішах. Виробляється молоко в грудних залозах з компонентів плазми крові . І мамине харчування позначається на складі молока тією самою мірою, що й на складі крові: деякі речовини, що проникають у кров і потім у материнське молоко, здатні викликати певну реакцію в схильної до алергії дитини.

Треба відразу обмовитися, що продукту, що, виявившись у маминому меню, завжди приводив би до негативних наслідків у будь-якої дитини, не існує в принципі. Є просто деякі групи продуктів, при вживанні яких можливі ускладнення, і те у випадку схильності. Зовсім забирати їх зі свого меню не треба, якщо тільки в мами в самої немає алергії на якийсь із них (але тоді вона й сама намагається уникати такого продукту). Їсти їх потроху цілком можна, особливо якщо дуже хочеться - організм мами, яка годує, як і під час вагітності, іноді сам підказує, що потрібно з'їсти, щоб заповнити нестачу якихось речовин. Але якщо маля раптово дає алергійну реакцію або трапляється розлад шлунку, мамі потрібно згадати, що з «груп ризику» вона їла в останні день-два, і на кілька тижнів виключити продукт зі свого меню.

Отже, які ж це «групи ризику»?

1) У кров і, відповідно, у материнське молоко в деякій кількості надходить сторонній білок. Із всіх різновидів сторонніх людському організму білків найчастіше викликає алергійну реакцію білок коров'ячого молока. Це може показатися химерним багатьом мамам, але коров'яче молоко зовсім не схоже на людське: корова виробляє молоко для вигодовування власного дитинчати, а травоїдним копитним тваринам для оптимального розвитку потрібно зовсім не те, що людській дитині. Тому, якщо мама у великій кількості п'є свіже (не поквашене) коров'яче молоко, у її маляти можуть з'явитися болі в животику, а те й алергійна реакція . Цей принцип не поширюється на продукти з поквашеного коров'ячого молока, у якому білок приймає іншу форму - а виходить, кефір, ряжанку, сир і інші подібні продукти мама може вживати спокійно. Та й порція вершків у чашці з чаєм нічого поганого не зробить, але от якщо в когось у родині є алергія або діабет, склянками пити молоко все-таки не потрібно.

Ще один сторонній білок, який часом, викликає проблеми - це глютен, який міститься в багатьох злаках, у тому числі й у пшениці. Каші, у яких глютен напевно відсутній - рисова, гречана і кукурудзяна; у всіх інших кашах він є.

Набагато рідше, але іноді все-таки трапляється, що маля дає алергію, коли мама є великою шанувальницею соєвих продуктів, яєць і м'яса птиці або риби й морепродуктів. Всі вони теж містять сторонні білки, які, нагромадившись у великій кількості, можуть перебороти захисні бар'єри дитячого організму.

2) Пігмент, що надає овочам і фруктам червоне забарвлення. Як і інші алергени, він може спрацювати, якщо в маляти є спадкоємна схильність, а мама перестаралася в ласощах. На практиці це означає, що з'їсти кілька ягід вишні або полуниці зовсім не гріх, але якщо мама відірветься від тарілки з ягодами через півгодини - дитину може й обсипати. Звідси ж, до речі, ростуть ноги й у розповсюдженого в пологових будинках повір'я «червоні яблука їсти не можна»: насправді можна скільки захочеться, особливо якщо мама спочатку очистить червону шкірку.

3) Екзотичні фрукти (ківі, манго й т.п.) і цитрусові - саме в силу своєї чужерідності для наших місць. Наприклад, в Іспанії або сонячній Флориді апельсини нерідко виступають у числі перших продуктів для пригодовування, і вважаються набагато менш алергенними, ніж ті ж глютенові каші. Але для наших місць це все-таки екзотика, а тому трапляється всяке.

4) Хімічні добавки: консерванти, барвники, підсилювачі смаку й аромату, підсолодщувачі. Ну, із цим все зрозуміло: дитячий організм, не адаптований ні до чого, крім материнського молока, ще не справляється з «хімічними атаками», які звичні дорослому. Але, чесно кажучи, всім би нам не завадило вживати максимально натуральну їжу...

Нарешті, можуть погано позначитися на маминому здоров'ї й лактації деякі трави - це дуже актуально для шанувальниць популярних сьогодні трав'яних чаїв. Так, краще не пити чаї, які містять глід (містить стимулюючі речовини для серця й понижує тиск), буркун (речовини, що погіршують згортання крові), женьшень (може викликати безсоння, болісність грудей), молочай (сильнодіюче проносне), пижма. Зменшують утворення молока м'ята, ромашка, шавлія, шишки хмелю, листи волоського горіху .

Тепер можна розібратися докладніше в деяких популярних твердженнях про те, що повинна й чого не повинна їсти мама.

«Якщо прибуло багато молока і груди розпирає, мамі потрібно обмежити питво».

Це просто безглуздо, тому що кількість молока регулюється не кількістю рідини, що надійшла. Молока виробиться стільки, скільки в організмі пролактину - і якщо мама при цьому мало п'є, то в неї може початися зневоднювання, а молока менше не стане. Тому пити треба по спразі - більше не потрібно, але й менше теж.

«Щоб було багато молока, мамі потрібно перед кожним годуванням випивати півлітра чаю».

Якщо мама годує на вимогу, то по цьому принципу виходить, що пити вона повинна цілодобово. І навіть якщо маля просить їсти, наприклад, 8 разів на добу - виходить, що мама повинна випивати 4 літри чаю. А 10 разів на добу - це вже 5 літрів...

Проте в цьому переконанні є крихітне зернятко істини. А саме: будь-яка гаряча рідина, випита за 10-15 хвилин до годування, стимулює виділення окситоцину й відповідно викликає приплив молока. Тобто більше молока не стане, але на припливі маляті буде набагато простіше його висмоктати. Але зовсім не обов'язково пити півлітра, і не обов'язково перед кожним прикладанням, а тоді коли хочеться.



«Мама, яка годує, повинна харчуватися за двох».

Подивитеся на цього «другого», за якого нібито повинна харчуватися мама. Ну скільки може з'їсти така крихітка? Це непорівнянно з раціоном дорослої людини. Тому зовсім нормальне явище, коли раціон мами включає на 500-600 кілокалорій більше, ніж до вагітності. Мамі цілком достатньо їсти за апетитом. При цьому оптимально продовжувати харчуватися приблизно так само, як під час вагітності: невеликими порціями, але часто, щоб організм постійно одержував все необхідне для виробництва молока й разом з тим не перевантажувався. Перші кілька місяців життя маляти, коли воно часто просить груди, мамі може придатися залишати на ніч де-небудь поруч із ліжком перекус і питво: голод може накотити зненацька після чергової нічної трапези дитини. Як з гумором сказала одна мама про життя з немовлям: «Весь день не спиш, всю ніч не їж - звичайно, втомлюєшся!..»



«Дитину обсипало - виходить, мама їсть щось не те!»

Зовсім необов'язково. Дитина перших місяців життя відносно рідко реагує висипаннями саме на мамину їжу в порівнянні з іншими можливими подразниками (самі популярні з яких: невідповідна дитяча косметика, пральний порошок з біодобавками, речовини у водопровідній воді, вовна й пил).

«У маляти газики й какає зеленню, тому що мама їла огірки та капусту»

І тут є частка істини, але невелика. Дійсно, якщо деякі продукти викликають у мами печію або метеоризм, це може викликати зміни в складі крові, і відповідно передатися маляті. До газоутворюючих продуктів найчастіше відносять капусту, огірки, бобові, виноград, груші, газовані напої. Але якщо мама їсть ці продукти й сама від здуття живота не страждає, то й на дитину вони не вплинуть.

А от що стосується стулу із зеленню, то він дійсно може вказувати на нестерпність якихось продуктів - і отут потрібно думати не на огірки або капусту, а згадувати продукти із груп ризику. Але самою звичайною причиною зелені в стулі є так званий дисбаланс переднього і заднього молока, коли маля занадто часто перекладають від одних грудей до інших, і воно одержує занадто великі порції багатого лактозою «переднього» молока. Запаси ферменту, що розщеплює лактозу, в організмі дитини невеликі, і коли вони вичерпуються - починаються неполадки із травленням... Вирішується ця проблема дуже просто: не міняти груди, поки дитина не спустошить їх повністю; у такому випадку вона буде одержувати не тільки «переднє», але й жирне, таке що добре засвоюється «заднє» молоко.



«Мамі, яка годує не можна їсти солодке»

Категоричне «ні»! Їсти солодке мамі потрібно, тому що вуглеводи активно витрачаються в процесі виробництва молока. Інше питання - які саме це будуть вуглеводи, тому що високий цукор у крові - це теж не занадто й добре як для мами, так і для дитини. Найкраще споживати так звані складні вуглеводи: рис, гречку, мюслі із фруктами, але без цукру. З безпосередньо солодкого нехай у мами завжди будуть запаси печива та пастили, які постачають організм вуглеводами без зайвого навантаження сахарозою.



«Цибуля, часник, пряності - геть!»

Це теж зайва обережність. Вважається, що вони можуть змінити смак і запах молока, але в дослідженнях, які проводилися, пряна їжа не змусила малят менше цікавитися маминими грудьми.

«Мама-Вегетаріанка не може дотримуватись своєї звичної дієти під час годування»

Цілком може, незважаючи на потреби організму, які збільшилися. Мамі-Вегетаріанці потрібно більша кількість білків - зробити це можна за рахунок збільшення частки бобовими та зерновими, причому зернові - бажано цільні; дуже багаті корисними речовинами висівки. Необхідно багато якісних жирів, які найкраще одержувати з рослинних масел, переважно нерафінованого оливкового та соняшникового. Якщо вид вегетаріанської дієти передбачає відмову від молочних продуктів, то пам’ятайте, що з рослинних продуктів найбільше кальцію містять петрушка, кріп, цибуля, часник, волоські горіхи та мигдаль, родзинки та виноград, абрикоси, капуста, шпинат, салат, морква, буряк, зернобобові (включаючи все різноманіття соєвих продуктів), персики, гарбуз, кунжут.

Що стосується вітамінів, то в рослинній їжі містяться всі необхідні вітаміни, крім B 12, який ми одержуємо в основному із продуктів тваринного походження (м'ясо, печінка, нирки, яєчний жовток, сир, риба); і якщо мама їх не споживає, то варто подбати про додаткове його одержання. У рослинних продуктах цей вітамін практично відсутній, хоча трохи його кількості виявлено в морській капусті. Запаси вітаміну B 12 при нормальному харчуванні накопичуються в печінці і тому симптоми недостатності можуть виявитися через кілька років після початку дієти. Навіть якщо недолік вітаміну не помітний у мами, його недолік у молоці може зіграти більшу роль у здоров'ї дитини. Дефіцит вітаміну B 12 у дітей проявляється в поганому апетиті, затримці моторного розвитку, атрофії м'язів, блювоті, відхиленнях у складі крові, низькому гемоглобіні.

Але є у вегетаріанській дієті свої плюси: молоко мам-вегетаріанок містить менше екологічних забруднювачів, ніж молоко інших мам. Екологічні забруднювачі присутні, головним чином, у жирі, а вегетаріанські дієти звичайно містять менше жиру, ніж ті, у яких присутні продукти тваринного походження.

Одним словом, годування грудьми - привід не сісти на сувору дієту, а скоріше оздоровити своє меню в загальному й цілому. А це добре, чи не так?

Коментарі  

 
#1 харчування мами, яка годує грудьмиОксана 13.10.2013 18:05
Прочитала Вашу статтю і знайшла лише "не можна". То що ж все-таки можна? Риба - спочатку пише, що не можна, нижче - можна.... те саме про м'ясо.....Напишіть, будь-ласка, ще список, що МОЖНА
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити