Щаслива зірочка
3.7.2009, 9:41
хочу змінити своє прізвище на чоловікове, незнаю які потрібно міняти документи, хочу спитати в вас, чи потрібно крім паспорта міняти:
- закордонний паспорт
- водійські права
- якщо я є власником квартири, то як змінити прізвище в будинковій книзі
- якщо є кредит на мені, то чи там потрібно щось змінювати
- дипломи про освіту
і може ще щось я забула
Veronika_S
3.7.2009, 10:01
Щаслива зірочка, а ти незмінювала при розписці? Закордонний паспорт мене теж цікавив, бо на дівоче, внас десь тут є темка - Оформлення закордонного паспорта та віз в Юридичному розділі. А диплом про освіту, я навіть незадумувалась, але думаю його непотрібно змінювати.
Якщо кредит споживчий, то непотібно нічого змінювати, працювала в тій сфері.
natalia220
3.7.2009, 10:02
Щаслива зірочка, точно знаю що в закордонному паспорті прізвище міняти не потрібно, в документах про освіту також, будинкову книгу носили в сільраду, там і міняли прізвище.
В дипломі не потрібно змінювати призвіще,щодо загран паспорта навіть не знаю...а на рахунок будинкової і кредиту там достатньо принести копію нового паспорта і індентифікаційного коду..
Я вже давненько змінила прізвище, але ще жодних змін у інші документи не вносила. Виршила, як закінчиться закордонний, то тоді і зроблю новий на нове прізвище ( а це вже скоро). А от на рахунок будинкової не подумала - а куди з нею треба йти? А як на рахунок документу власності на квартиру? Може хтось підкаже, будь-ласка
Щаслива зірочка
3.7.2009, 10:27
Veronika_S, та дурна була і під час розписки не поміняла

, а тепер хочу як і доця мати таткове прізвище

то тепер і свідоцтво про одруження і народження треба міняти? кредит на машину
natalia220
3.7.2009, 10:29
Свідоцтво про народження ні!!! Для чого?!
Щаслива зірочка
3.7.2009, 10:31
Nattik, точно ще ж документ на право власності квартирою і ідентифікаційний номер
Користувач подумав і додав через 2 хв.:natalia220, мала на увазі свідоцтво про народження дитини, там ж в мене теж інше прізвище
natalia220
3.7.2009, 10:34
Щаслива зірочка, ідент.номер в податкову і за 5 хв. готово. Номер той сам, прізвище інше.
закордонний паспорт потрібно також міняти. По ньому в країни Шенгену не впустять. А от в Турцію чи Єгипет знайомі літали. Їм там всеодно. Тому краще призміні паспорті старий не віддавати, сказати що загубила. Мало там що, може пригодиться.
Доречі підкажіть що потрібно щоб поміняти права?
Veronika_S
3.7.2009, 11:08
Щаслива зірочка, а ти вже паспорт (укр.) змінила? В податковій роблять за 5 хв дійсно, та я їздила 2 рази (вних там непрацювала система, щось таке), казали потрбіно чомусь свідоцтво про одруження, але коли приїхали, то та пані взяла лише паспорт.
Щаслива зірочка, я міняла укр. паспорт на нове прізвище, відповідно видавали новий паспорт і при цьому закордонний забрали в мене у паспортному столі, мотивуючи це тим, що він вже не є дійсним, хоча він був ще не протермінований!
А в звичайному паспорті є відмітка про закордонний, так і дізналися що в мене він є.
Інших документів не міняла, крім ідент. коду. Всюди де треба прізвище закреслюється і пишеться нове, вказується причина зміни, тобто номер свідоцтва про одруження. Так мені на роботі переписували трудову книжку. Ось і все
Щаслива зірочка
3.7.2009, 11:14
Veronika_S, ще не змінила, я тільки вчора надумала цим зайнятись
от ще й про ще один документ нагадали, про трудову книжку
Veronika_S
3.7.2009, 11:20
Щаслива зірочка, а ти вже подала на одноразову допомогу, щоб там небуло ніяких накладок.
Щаслива зірочка
3.7.2009, 11:24
Veronika_S, в понеділок маю занести всі документи.точно краще зробити допомогу, а вже тоді документи міняти
Якщо при розписуванні ви не вписали, що змінюєте прізвище, то спочатку треба пройти процедурку його зміни і тоді видають нове свідоцтво про одруження. Коли в анкеті вписали, що берете прізвище чоловіка тоді простіше значно. Спочатку зміна внутрішнього укр.паспорту, а потім все решта. При зміні прізвища, обов'язково тре змінювати закордонний паспорт, бо він стає просто недійсним. Правда я рік умудрилась на старому кататись. Але останній раз як їхали ми всі з сім'єю, то мені сказали на границі що паспорт недійсний і останній раз мене пропускають. Тому прийшлося тут в Польщі поспішно робити новий.
Диплом як мені здається, то міняти нетре.Просто при подачі на роботі додається свідоцтво про одруження.
В будинковій книзі також не складно здається міняється. Як мені пригадується, то будинкова книга подавалась з іншими документами на зміну фамілії, але точно не пригадується.
Закордонний обов"язково треба міняти. Якщо у Вас будуть різні прізвища в українському і закордонному, то за кордон Вас не випустять

.
Водійські права - за бажанням. Достатньо возити із собою документ, який підтверджує зміну прізвища (наприклад,свідоцтво про шлюб). Та,як на мене, краще змінити, щоб не було зайвих непотрібних проблем. І, зрештою, то не так складно, подаються наступні документи:
а) старе водійське посвідчення;
б) медична довідка;
в) заява;
г) паспорт;
д)особиста картка водія;
е) квитанция про оплату (держмито);
ж)свідоцтво про зміну прізвища (+ксерокопія).
Щодо кредиту, то потрібно занести в банк, документи, що підтверджують зміну прізвища.
Прізвище в дипломі не міняється.
В трудовій книжці роблять новий запис, а сама книжка не міняється.
Треба поміняти ідентифікаційний код, тобто прізвище, бо код залишається тим самим. При собі мати паспорт і старий код.
Щодо свідоцтва про народження дитини, то я не знаю, але інфу можуть надати працівники РАГСу. Телефони додаю:
МІСЬКИЙ ВІДДІЛ РЕЄСТРАЦІЇ АКТІВ ЦИВІЛЬНОГО СТАНУ
м. Львів, Франка 157 , 79026
Тел.: (032) 270-55-96,
(032) 270-56-94
Щаслива зірочка
3.7.2009, 12:08
А от свідоцтво про народження дитини мене і саму цікавить...В мене так само, в свідоцтві дівоче прізвище, яке потім ніде не буде згадуватись..Виходить так, що якась інша особа народила, чи що?!
(Щаслива зірочка @ 3.7.2009, 10:41)

хочу змінити своє прізвище на чоловікове, незнаю які потрібно міняти документи, хочу спитати в вас, чи потрібно крім паспорта міняти:
- водійські права
- якщо я є власником квартири, то як змінити прізвище в будинковій книзі
Я вже 2 роки їжджу із правами на дівочому прізвищі. Просто завжди у правах вожу свідоцтво про одруження. Це набагато дешевше ніж поміняти права, і клопоту нема.
Щодо квартири, то знайомий казав, що жінка його довго ходила, що поміняти документи. То мабуть треба йти в БТІ і там про все дізнаватись.
Мене теж цікавить закордонний паспорт - хочу власне змінити його на чоловікове прізвище. Телефонувала в ту міжрегіональну службу, то казали, що треба міняти.
Saintpaulia
3.7.2009, 13:08
Закордонний тре міняти, правда багато хто умудряється ше поїздити так. У шлюбну подорож я їздила по старому. Тепер у травні подала на новий, щоправда в червні в мене вже закінчився термін дії. Правда процедура подачі документів, як і вся бюрократія у нас - ужос.
Ого, скільки бюрократії з тими паперами !

Як все таки добре, що я вирішила залишитись на своєму прізвищі, а малечі ми дали подвійне
Дівчата, при зміні прізвища в мене теж виникали такі питання. Тому от що знаю я: старий паспорт забирають у паспортному столі,
ідентифікаційний номер той самий, але в податковій змінюють ваше прізвище,
закордонний паспорт не потрібно змінювати (якщо не вийщов термін дії

),
водійські права теж не потрібно змінювати.
потрібно пам’ятати: якщо їздите за кермом - майте при собі оригінал (копію) свідоцтва про одруження, те ж саме стосується і закордонного паспорту. Можуть виникнути лише невеликі проблеми, якщо ви їдете по особливо важливих справах за кордон по укр.паспорту, а в закордонному - інше прізвище.
А щодо диплому, то краще до закінчення навчання вийти заміж і поміняти прізвище

А якщо серйозно, то теж треба мати в необхідних ситуаціях свідоцтво про одруження!
Користувач подумав і додав через 2 хв.:(Ксюнка @ 3.7.2009, 13:56)

Мене теж цікавить закордонний паспорт - хочу власне змінити його на чоловікове прізвище. Телефонувала в ту міжрегіональну службу, то казали, що треба міняти.
якщо ви поїдете за кордон лише на відпочинок, то нічого міняти не треба, треба лише мати свідоцтво про одруження. І можна попередити туристичну фірму. Принаймні це мені так сказали.
Користувач подумав і додав через 7 хв.:(Nattik @ 3.7.2009, 11:25)

Я вже давненько змінила прізвище, але ще жодних змін у інші документи не вносила. Виршила, як закінчиться закордонний, то тоді і зроблю новий на нове прізвище ( а це вже скоро). А от на рахунок будинкової не подумала - а куди з нею треба йти? А як на рахунок документу власності на квартиру? Може хтось підкаже, будь-ласка

При наявності нового паспорту та ідентифікаційного номеру потрібно взяти будинкову книгу і піти до секретаря ЖЕКу чи сільради і віони впишуть новий номер паспорта з відмітною "у зв’язку зі зміною прізвища".
Закордонний паспорт теоретично можна деякий час не міняти, я наприклад, їздила зі старим, на дівоче прізвище. Але якщо збираєтесь до країн Шенгену, краще все таки поміняти, щоб не було проблем. І ясно, що треба змінити, якщо збираєтесь вписати туди дитину. Але якщо маєте в старому візи, відкопіюйте їх, або вирвіть ці сторінки (моїй подрузі дозволили так зробити), вони знадобляться якщо будете робити візу, в багатьох консульствах вимагають копії попередніх віз.
Підкажіть будь ласка, ще будучи студенткою отримала права водія, вийшла заміж, змінила фамілію. Дізнавалася, щоб замінити їх потрібно заплатити таку ж суму як за нові. Чи дійсні вони на даний час?
RoksanaVW
4.7.2009, 12:16
Я для прикладу вже білше року також кермую із правами на дівоче призвище, вожу на всяк випадок копію свідоцтва про одруження...але ще ні разу мене ніхто не просив показати свідоцтво...адже як їм знати що я поміняла призвище....на правах фото, призвище, на техпаспорті те саме призхвище....тобто можна просто їздити і все...і ніхто навіть і не дізнається....ну хіба що паспорт попросять ..але ж ім не потрібний паспорт...в іншому випадку їм не дізнатися про зміну призвища ну ніяк...
bogun, дякую! Я вчора ще зателефонувала в Тур фірму, то мені теж так сказали - що можна їздити по старому.
(RoksanaVW @ 4.7.2009, 13:16)

Я для прикладу вже білше року також кермую із правами на дівоче призвище, вожу на всяк випадок копію свідоцтва про одруження...але ще ні разу мене ніхто не просив показати свідоцтво...адже як їм знати що я поміняла призвище....на правах фото, призвище, на техпаспорті те саме призхвище....тобто можна просто їздити і все...і ніхто навіть і не дізнається....ну хіба що паспорт попросять ..але ж ім не потрібний паспорт...в іншому випадку їм не дізнатися про зміну призвища ну ніяк...
Я теж так думала, але в нас всі документи на машину оформленні на чоловіка
(Аліска @ 4.7.2009, 11:26)

Підкажіть будь ласка, ще будучи студенткою отримала права водія, вийшла заміж, змінила фамілію. Дізнавалася, щоб замінити їх потрібно заплатити таку ж суму як за нові. Чи дійсні вони на даний час?
Про це я вже писала вище.
lada3440
15.8.2009, 22:19
(Щаслива зірочка @ 3.7.2009, 11:27)

Veronika_S, та дурна була і під час розписки не поміняла

, а тепер хочу як і доця мати таткове прізвище

то тепер і свідоцтво про одруження і народження треба міняти? кредит на машину
При зміні прізвища вам потрібно обов"язково поміняти такі документи:
1. паспорт
2. ідентифікаційний номер
3. чорнобильське (якщо є)
4. водійські права
Ні свідоцтва про народження ні про шлюб міняти не треба! ці документи підтверджують виникнення або зміну цивільного стану. документи на квартиру чи будинок або на землю міняти не треба. якби всі при зміні прізвища міняли правовстановлювальні документи на нерухоме майно, наші держслужби *замахалися* б)))
диплом про освіту теж не міняється
для того щоб після зміни прізвища підтвердити що ві одна і таж людина ви просто пред"являєте документ про зміну прізвища.
vitalinka
16.8.2009, 11:04
щодо закордонного паспорту - щоб замынити прізвище - це буде коштувати як робити новий паспорт, я сама питала у паспортному.
щодо зіміни прізвища у бідинковій - ходила у ЖЕО з паспортом і будинковою . там через місяць всі зміни зробили.
Tanyusha
16.8.2009, 12:33
Я не вожу з собою свідоцтва про одруження коли за кермом, вважаю що це не потрібно, маю доручення на старе прізвище, от так і їжджу. Паспорт вони не мають права вимагати, кажу завджи що не міняла прізвищаа і все ))
ось така я :)
16.8.2009, 13:29
Дівчата,може хто знає.... Хочу змінити прізвище своєї дитини з батьківського на своє. Ми з громад.чоловіком не розписані,але я нічого не мала проти,щоб дитину записати на його прізвище,та тепер думаю,що краще б рахувалась мамою-одиночкою і получала б ще якоїсь держ.допомоги..

Чоловік має писати відмову від дитини??
(ось така я :) @ 16.8.2009, 14:29)

Дівчата,може хто знає.... Хочу змінити прізвище своєї дитини з батьківського на своє. Ми з громад.чоловіком не розписані,але я нічого не мала проти,щоб дитину записати на його прізвище,та тепер думаю,що краще б рахувалась мамою-одиночкою і получала б ще якоїсь держ.допомоги..

Мені здається, зміна прізвища і "відмова від дитини" то різні речі. Можливо, ви можете через суд отримати статус матері одиначки, якщо зможете довести, що чоловік вам не допомагає у вихованні дитини. Як не маєте знайомих юристів, зверністься у соціальну службу - там напевно пояснять як все зробити.
lada3440
16.8.2009, 19:02
(ось така я :) @ 16.8.2009, 14:29)

ну по-перше, родинні відносини підтверджується не співпадінням прізвищ, бо тоді б кожен однофамілець рахувався б родичем, а СВІДОЦТВОМ ПРО НАРОДЖЕННЯ.
у вашої дитини є свідоцтво про народження в якому чітко написані прізвища і імена обох батьків. якщо ви просто візьмете і зміните прізвище дитини з батькового на своє - це нічого не міняє. він був і залишиться батьком. для того щоб бути матір"юодиночкою - мусите позбавити батька батьківських прав на дитину.
тільки я от не розумію для чого це вам. чи ви живете з батьком дитини чи ні?
якщо ви думаєте що так матеріально щось виграєте, .... то ваша справа.
позбавлення батьківських прав відбувається через суд. ви подаєте заяву про те те щоб батька лишили батьківських прав. якщо він проти цього не заперечує, прийде в суд і сам скаже що відмовляється від дитини - то все пройде швидко.
або батько може оформити нотаріально завірену заяву про те що він відмовляється від дитини.
ось така я :)
16.8.2009, 20:50
(Nattik @ 16.8.2009, 18:14)

Мені здається, зміна прізвища і "відмова від дитини" то різні речі. Можливо, ви можете через суд отримати статус матері одиначки, якщо зможете довести, що чоловік вам не допомагає у вихованні дитини. Як не маєте знайомих юристів, зверністься у соціальну службу - там напевно пояснять як все зробити.
Та власне,ми живем разом і виховуєм маля разом,тому через суд нічого не доведу

,а в соцзабезі попитаю..Дякую!
Користувач подумав і додав через 11 хв.:(lada3440 @ 16.8.2009, 20:02)

у вашої дитини є свідоцтво про народження в якому чітко написані прізвища і імена обох батьків. якщо ви просто візьмете і зміните прізвище дитини з батькового на своє - це нічого не міняє. він був і залишиться батьком. для того щоб бути матір"юодиночкою - мусите позбавити батька батьківських прав на дитину.
тільки я от не розумію для чого це вам. чи ви живете з батьком дитини чи ні?
якщо ви думаєте що так матеріально щось виграєте, .... то ваша справа.
Тепер ясно,...ще коли я оформляла допомогу,в соцзабезі сказали,що раз дитина на батьковому прізвищі,значить я не одиночка(хоч і не одружена),,тому думала собі,що ррраааз,прізвище змінила і - одиночка...

..
Діточки-Квіточки
21.2.2010, 23:00
В мене таке питання: ми з чоловіком не живемо разом, зараз я подаю на розлучення, а згодом хочу позбавити його батьківських прав, бо він ніяк не допомагає дитині і шкодує гроші навіть на її лікування

. Прізвище хочу залишити його, а чи можливо змінити по-батькові дитини, якщо суд позбавить його батьківських прав?
MoonRise
21.2.2010, 23:41
(olunchik @ 21.2.2010, 23:00)

В мене таке питання: ми з чоловіком не живемо разом, зараз я подаю на розлучення, а згодом хочу позбавити його батьківських прав, бо він ніяк не допомагає дитині і шкодує гроші навіть на її лікування

. Прізвище хочу залишити його, а чи можливо змінити по-батькові дитини, якщо суд позбавить його батьківських прав?
Це все залежить від певних обставин... скільки живете, і т.д.
А навіщо міняти навіть по батькові...
Подумайте за дитину... навіщо стільки всього... я б залишила і прізвище, і по батькові...
право на правду повинна знати і дитина...
удачі вам і хорошого чоловіка і дитині тата...

Прикро.....
Діточки-Квіточки
22.2.2010, 0:01
(MoonRise @ 21.2.2010, 23:41)

Це все залежить від певних обставин... скільки живете, і т.д.
А навіщо міняти навіть по батькові...
Подумайте за дитину... навіщо стільки всього... я б залишила і прізвище, і по батькові...
право на правду повинна знати і дитина...
удачі вам і хорошого чоловіка і дитині тата...

Прикро.....
Я не збираюсь приховувати правду. Просто чоловік навіть нам не дзвонить. Якщо я знайду людину, з якою захочу ідти по життю і яка буде відноситись до моєї донечки як до своєї дитинки, то дам його по-батькові. Якщо такого чоловіка не зустрінеться, то дам по-батькові мого тата. Просто цьому буде якесь пояснення і в першому і в другому випадку.
А якщо дитина спитає чому її так по-батькові (тим більше у мого чоловіка достатньо рідке ім"я для даного часу), я не знаю як відповідатиму на це запитання, а брехати доньці теж не бажаю...
Але ця процедура є можливою, так?
MoonRise
22.2.2010, 23:48
(olunchik @ 22.2.2010, 0:01)

Я не збираюсь приховувати правду. Просто чоловік навіть нам не дзвонить. Якщо я знайду людину, з якою захочу ідти по життю і яка буде відноситись до моєї донечки як до своєї дитинки, то дам його по-батькові. Якщо такого чоловіка не зустрінеться, то дам по-батькові мого тата. Просто цьому буде якесь пояснення і в першому і в другому випадку.
А якщо дитина спитає чому її так по-батькові (тим більше у мого чоловіка достатньо рідке ім"я для даного часу), я не знаю як відповідатиму на це запитання, а брехати доньці теж не бажаю...
Дивно... а чого ви боїтесь? Який би той батько донечки не був, але він батько... дивіться... це ваше право... але не забувайте, що маленька людина теж має певне на даний момент право... правда, яка б не була, але вона най-, якщо вона не травмуватиме, звичайно маленьку поки психіку дитини... Дай Боже вам зустріти хорошу людину-чоловіка, і батька для дитини, але..... від правди, не сховаєшся...
не варто змінювати...
хоча повністю я вашої ситуації незнаю
удачі вам!
Діточки-Квіточки
23.2.2010, 10:36
MoonRise,
Дякую за побажання!!!
І не дай Боже Вам колись дізнатись цю правду. Я сама не розумію як я цей жах пережила. Але дяка Богу вже все добре...
Вчора намагалась вичитати всюди як змінити прізвище в ідентифікаційному номері (сам номер не змінюється).
У Львові треба їхати в податкову, мати при собі стару довідку про номер + копія нового паспорта. При собі я ще мала свідоцтво про одруження і паспорт в оригіналі, але його не вимагали. ВСя процедура відбувається швидко. Основне зрозуміти, в яке віконичко вставати в чергу.
Успіху всім!!!!
Наталюсик
16.3.2010, 13:56
(chemna @ 3.7.2009, 11:13)

А от свідоцтво про народження дитини мене і саму цікавить...В мене так само, в свідоцтві дівоче прізвище, яке потім ніде не буде згадуватись..Виходить так, що якась інша особа народила, чи що?!
Ви здається, дитинку в Польщі народжували, то і свідоцтво у Вас польське, а там при любому розкладі прізвищ вписується дівоче прізвище мами (nazwisko rodowe), бо це єдиний елемент прізвища, що залишається таким назавжди, а заміж можна 10 раз виходити і прізвище змінювати, не міняти ж при цьому за кожним разом свідоцтво дітям. Зрештою, всі потрібні зміни Вам би довелось робити в Польщі, і зміни у свідоцтві тут роблять тільки через суд (хіба що видали з помилкою, тоді так поміняють). Так що нема чого переживати, ніхто в Вашому батьківстві не сумніватиметься.
Користувач подумав і додав через 5 хв.:(olunchik @ 21.2.2010, 23:01)

Наперед вибачаюсь, але чи варто змінювати дитині ім"я по-батькові? Ну, знайдете Ви когось, поміняєте на його по-батькові, а потім, не дай Бог не складеться і що? знов міняти по-батькові? Розумію, що Ви багато пережили і спогади про батька дитини Вам неприємні, але дитина має право на повну самоідентичність, повинна знати, хто її тато. Бо чому Ви з татком не живете пояснити буде легше, ніж чому її тато оцей, а по-батькові у неї ще якось. Не ускладнюйте собі і так складного життя!
Діточки-Квіточки
17.3.2010, 22:12
Наталюсик,
Ви у всьому праві. Ще раз кажу: я не збираюся приховувати від дитини хто її справжній батько і перед тим як давати дитині по-батькові іншого чоловіка я, для початку, проживу з ним років 10.
А якщо серйозно, хочу дати донечці по-батькові мого тата - її дідуся. І мені цікаво чи стикався хтось в реалії з такою ситуацією, і чи можливо це згідно з українським законодавством?
Наталюсик, дякую, я вже також роздивилась за то родове назвісько. Просто не хочеться возити з собою арсенал документів. Вони на границі в нас вимагають окрім паспортів і карт то ще свідоцтво про народження і одруження і відповідно їх переклади.
Наталюсик
17.3.2010, 23:41
(chemna @ 17.3.2010, 21:38)

Наталюсик, дякую, я вже також роздивилась за то родове назвісько. Просто не хочеться возити з собою арсенал документів. Вони на границі в нас вимагають окрім паспортів і карт то ще свідоцтво про народження і одруження і відповідно їх переклади.
але на кордон і так невідомо, що їм нераз захочеться подивитись. Нам якось сказали свідоцтво про одруження показувати, чи, мол ми, батьки, у шлюбі, то я їм такий скандал закатала, що поки й досі не питають. Яка різниця чи ми з батьком дитини одружені чи ні ? є паспорти, ми навіть довіреність тоді мали на мене виписану. Додам, що проблем з прізвищем у мене тоді не було, бо я на дівочому була (на старому паспорті їздила, тепер маю подвійне, але мабуть, мене запам"ятали і теж ні про що крім необхідних документів не питають (хоча я завжди вожу все, що маю, бо їм не раз не знаєш, що захочеться).
(Наталюсик @ 18.3.2010, 1:41)

але на кордон і так невідомо, що їм нераз захочеться подивитись. Нам якось сказали свідоцтво про одруження показувати, чи, мол ми, батьки, у шлюбі, то я їм такий скандал закатала, що поки й досі не питають. Яка різниця чи ми з батьком дитини одружені чи ні ? є паспорти, ми навіть довіреність тоді мали на мене виписану. Додам, що проблем з прізвищем у мене тоді не було, бо я на дівочому була (на старому паспорті їздила, тепер маю подвійне, але мабуть, мене запам"ятали і теж ні про що крім необхідних документів не питають (хоча я завжди вожу все, що маю, бо їм не раз не знаєш, що захочеться).
Ото ж бо й воно, в нас завжди вимагають арсенал документів. Вони часами самі незнають чого вони хочуть. Але в нас деякий час була до того ж мішанина в документах, правда на сьогодні вже зробили повний порядок. Чоловік з сином на одне прізвище, мій паспорт на дівоче. А в свідоцтві про одруження я вже була на чоловічому. Сказали на кордоні, що останній раз мене впускають до Польщі, бо паспорт є недійсним мій. Прийшлося робити паспорт терміново у Варшаві. Але тепер маю чистий спокій

Наталюсик, а де ви саме живете в Польщі?
Вікторія21
18.3.2010, 9:35
Змінювати прізвище ніде не потрібно, просто всюди треба додавати копію свідоцтва про одруження.
-=Ksenya=-
29.3.2010, 19:20
Дівчата, скажіть, будь-ласка, якщо я на своєму прізвищі, а чоловік на своєму, яке прізвище буде у дитини? Наперед вдячна.