Цитата
Якщо пропозиція пройде, українських школярів чекатимуть 3 класи початкової школи, з 4 по 8 класи – школа II ступеня. Старшокласниками вважатимуться учні 9 та 10 класів.
Анатолій Гриценко запевняє – жодного шоку не буде. ”Ми ж не придумуємо щось нове, а повертаємося до системи, яка діяла десятиліттями”. От перебудова на 12-річку, каже він, це було боляче! Та й навіщо, вважає депутат, тримати молодь до 19 років у школі? Замість ”сидіти на шиї у батьків”, нехай краще швидше долучаються до активного трудового і студентського життя.
– Хочу нагадати, що
17 років для дівчат – це вже шлюбний вік, щоб не вийшло, що у школярки двоє дітей, – говорить Анатолій Гриценко кореспондентові ”ВЗ”. – Ще до виборчої кампанії і під час її перебігу я зустрічався з батьками школярів, вчителями, з людьми, що готують вчителів (зокрема, мав зустріч у Національному педагогічному університеті імені Михайла Драгоманова). Всі погоджуються, що ми зробили помилку, перейшовши на 12-річну освіту. А значить, треба цю помилку виправити! Сучасні школярі набагато розвиненіші, і вони можуть успішно подолати шкільну програму за 10 років.
- Ми щойно ввели
12-річну освіту, надрукували підручники... Чи не стане впровадження освіти додатковим шоком для дітей?
- Так, це потребує певних зусиль, але вони варті того. Ми прийняли помилкове рішення, і всі це визнають. Єдине застереження: чи не скоротиться кількість посад учителів? Треба робити менші класи, щоб вчитель мав можливість достукатися до розуму і серця кожної дитини. Не можна, щоб діти закінчували школу у 19 років. Вони дорослішають тепер набагато раніше.
- Повернення назад потребуватиме додаткових фінансових затрат. Знову треба писати підручники...
- Жодних додаткових затрат не буде. Підручники пишуть люди, які зараз працюють у науково-дослідних установах і отримують за це зарплату. І нові підручники вони писатимуть у рамках свого робочого часу.
Як на мене, то оптимальний варіант - 11 років, а в одинадцятому класі учні хай би мали змогу поглиблено вчити ті предмети, які їм потрібно для поступлення у ВУЗи.
Повідомлення відредаговано м@рійк@: 12 лютий 2010 - 14:21

Допомога