Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Знову буде «десятирічка»? - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 3 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Знову буде «десятирічка»? скільки років вчитися Оцінка: -----

Опитування: Скільки років, на вашу думку, повинні вчитися в школі (116 користувачів проголосувало)Visualizar Votos

Скільки років, на вашу думку, повинні вчитися в школі

1. 10 (60 голосів [53.57%])

Відсоток голосів: 53.57%

2. 11 (51 голосів [45.54%])

Відсоток голосів: 45.54%

3. 12 (1 голосів [0.89%])

Відсоток голосів: 0.89%

Голосувати Гості не мають права голосу

Користувач поза мережею   м@рійк@ 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 12 лютий 2010 - 14:16

Після виборів знову підняли питання "десятирічки". А на вашу думку яким має бути навчання в школі, щоб діти і щось навчилися, і марно "штани не протирали". Дехто каже, що 10 замало, бо тоді велике навантаження на учнів, а 12 - забагато, бо в 12 класі діти не вчаться, а ходять до репетиторів. А як думаєте ви?

Цитата

10 років у школі – і не більше. Таку пропозицію висуває голова парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко. Чи повернеться Україна до ”старої доброї” десятирічки, дізнаємося вже невдовзі. Розгляд законопроекту, який Гриценко зареєстрував ще 21 жовтня минулого року, заплановано на наступний пленарний тиждень.

Якщо пропозиція пройде, українських школярів чекатимуть 3 класи початкової школи, з 4 по 8 класи – школа II ступеня. Старшокласниками вважатимуться учні 9 та 10 класів.

Анатолій Гриценко запевняє – жодного шоку не буде. ”Ми ж не придумуємо щось нове, а повертаємося до системи, яка діяла десятиліттями”. От перебудова на 12-річку, каже він, це було боляче! Та й навіщо, вважає депутат, тримати молодь до 19 років у школі? Замість ”сидіти на шиї у батьків”, нехай краще швидше долучаються до активного трудового і студентського життя.

– Хочу нагадати, що
17 років для дівчат – це вже шлюбний вік, щоб не вийшло, що у школярки двоє дітей, – говорить Анатолій Гриценко кореспондентові ”ВЗ”. – Ще до виборчої кампанії і під час її перебігу я зустрічався з батьками школярів, вчителями, з людьми, що готують вчителів (зокрема, мав зустріч у Національному педагогічному університеті імені Михайла Драгоманова). Всі погоджуються, що ми зробили помилку, перейшовши на 12-річну освіту. А значить, треба цю помилку виправити! Сучасні школярі набагато розвиненіші, і вони можуть успішно подолати шкільну програму за 10 років.

- Ми щойно ввели
12-річну освіту, надрукували підручники... Чи не стане впровадження освіти додатковим шоком для дітей?

- Так, це потребує певних зусиль, але вони варті того. Ми прийняли помилкове рішення, і всі це визнають. Єдине застереження: чи не скоротиться кількість посад учителів? Треба робити менші класи, щоб вчитель мав можливість достукатися до розуму і серця кожної дитини. Не можна, щоб діти закінчували школу у 19 років. Вони дорослішають тепер набагато раніше.

- Повернення назад потребуватиме додаткових фінансових затрат. Знову треба писати підручники...

- Жодних додаткових затрат не буде. Підручники пишуть люди, які зараз працюють у науково-дослідних установах і отримують за це зарплату. І нові підручники вони писатимуть у рамках свого робочого часу.

Як на мене, то оптимальний варіант - 11 років, а в одинадцятому класі учні хай би мали змогу поглиблено вчити ті предмети, які їм потрібно для поступлення у ВУЗи.

Повідомлення відредаговано м@рійк@: 12 лютий 2010 - 14:21

My Signature
Зображення
Найдорожчий скарб у нас - це життя... А найщасливіші ті люди, які можуть його з насолодою прожити!
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Костина мама 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 12 лютий 2010 - 14:18

Я считаю, что 12 то многовато 10 маловато, а 11 в самый раз

Користувач подумав і додав через 2 хв.:
вот сейчас 12-летка, а толку, детей больше нагружают, а толком материал не разбирают, в школу ребенок должен идти уметь и писать и читать, мы в свое время учили алфавит первое полугодие....
My Signature
Зображення
Зображення

Великие умы обсуждают идеи, средние - обсуждают поступки, а малые - людей
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Мандрагора 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 12 лютий 2010 - 14:26

Скажу з власного досвіду.Маю досвід тісного спілкування зі школярами.Так от,в 11 класі вже ніхто вчитися не збирається.Всі мають репетиторів і готуються до тестів,та до вступання.Під час уроків вони знаходяться де завгодно,тільки не на уроках.
Я вважаю,що в 9 класі вже менш-більш потрібно визначитись хто куди поступати хоче і надалі,щоб було профільне навчання в 10-11 класах.Таким чином,програма би допомогла кому що потрібно підтягнути за рахунок годин,які є необов"язковими для того чи іншого профілю.
  • 3
  • Back To Top

Користувач у мережі   Time Out 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 12 лютий 2010 - 14:39

Я вважаю, що не треба гратися - 12 років - 10 років - ще щось видумати. Головне - чому вчити і як вчити. Краще треба думати про хороші підручники, про програми. Реформування освіти - це не тільки кількість років у школі. Мало того, ця проблема не заслуговує на ту увагу, яку їй приділяють. Починати треба з елементарного - підручників, планів, програм.
My Signature
Зображення Зображення
  • 9
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Біла Троянда 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Орг СП Малечі

Відправлено 12 лютий 2010 - 14:49

Зважаючи на теперішню насичену програму, вважаю, що оптимальним терміном навчання є 11 років. Зрозуміло, що наука іде вперед і програма весь час насичується, але це не означає, що ми повинні давати ці знання дітям у повному обсязі, потрібне -- лише найнеобхідніше, а решту можна надолужити за допомогою гуртків , клубів, факультативів, дітям не треба в першому класі вже на першому уроці знати весь алфавіт, вважаю це лишній, стратегія щодо повернення до 10 років навчання аж надто непевна, краще навчатись 11, але ще раз переглянути і пееопрацювати програму навчання! Якщо ж ми повернемся до 10 років навчання, то може і програму нам запропонують Радянських часів?Ми повинні у науці іти вперед, але з розумом!
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   NaTa! 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 12 лютий 2010 - 15:03

А що ви маєте наувазі коли говорите 11 років? Я наприклад закінчила 11 класів (як і мій брат, цьогорічний випускник) але ж у школі вчилась лише 10 років, 4 клас перескакували. Вважаю 10 років це оптимальний варіант. А в загальному думаю, що гірше те, що в нас так часто змінюється шкільна програма, немає визначеності ні для учнів, ні для вчителів.
My Signature
Зображення
Господи, дай мені спокій прийняти те, чого я не можу змінити, дай мені мужність змінити те, що я можу змінити, і дай мені мудрість відрізнити одне від другого.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Юляшка 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 12 лютий 2010 - 15:36

Я вважаю, що має бути певна диференціація. Обовязково 8 чи 9 класів для всіх. Після них, хтось мусить здобувати певну професію і скоріше заробляти гроші. А хтось може продовжувати навчання в школі. 12 років може бути тільки в гімназії, для учнів, які планують стати лікарями, юристами і т.д.
Приблизно така схема діє в Німеччині. Там 12 років вчаться тільки в гімназії. Ми зі школи там 2 тижні з ними вчилися. Їздили в нашому 11 класі, були на уроках в їхніх 10 і 11 класах. Програми дуже відрізняються. Але точно там набагато цікавіше, хоча може і менше матеріалу вивчають, ле мені зда\ться, що якісніше. А в нас чи то 10 чи 12 років вчитися - купа матеріалу, бо все треба знати, а толку мало. Наприклад, наші шкільні програми з біології чи й з історії ну дуже вже забиті - вивчити і запяматати все - нереально, то навіщо так загружати школярів!?
Отже, не суть в тому скільки років в школі сидіти, важлива якість того навчання. Сидіти за партою можна і 20 років, а толку з того?
My Signature
Зображення

Зображення
  • 2
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Лі*Куся 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 12 лютий 2010 - 16:11

Хотіли ми інтегруватися в світову систему освіти, а тут на тобі... і для чого було переробляти всі програми, переписувати всі підручники, мучити тих маленьких шестирічних діток, попросту відривати їх від мами???? щоб через кілька років плюнути на все і сказати - це не годиться, треба наново все міняти.......... Знаєте у мене таке враження, що там наверху є люди з професією реформістів, які будуть постійно все міняти, бо за це їм платять гроші, а про дітей ніхто не думає!!!
В нас в освіті постійно щось міняється, нічого стабільного немає. Я приєднуюсь до думки мамаПашіЖеніБогдана, краще б вони робили її якіснішою, доступнішою, ніж знущатися от так з народу.
Зараз ми вже доходимо до якоїсь крайньої межі, бо діти не хочуть вчитися взагалі, а вчителі не мають бажання навчати дітей - парадокс. А що тут дивного, коли при 12-річці дівчата в 12 класі думають про заміжжя, зачіски, манікюр і т.д., 17-18 років за Сімейним кодексом - це шлюбний вік, а не шкільний!!!
Тому голосувала за золоту серединку, і також надіюсь, що ми повернемось до минулої системи освіти, якщо гроші знайдуться ;)
My Signature
Зображення
Зображення
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Беременулька 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 12 лютий 2010 - 16:19

я за 10 - річчґя! і цього достатньо! я вчилась 10 років (4 перескакувала) інічого не втратила! останні 2 класи просто повторювали усе вивчене!
My Signature
Зображення Зображення

Почніть дякувати Богу за те, що у вас є, і він дасть вам те, чого вам не вистарчає!
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   ясочка 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 15 лютий 2010 - 17:56

Шановні мами дошкільнят, перш ніж закликати повернутися до 10-річки, поцікавтеся у мам школярів, скільки часу їхні діти тратять на виконання домашніх завдань, написання рефератів, пошук додаткових відомостей в інтернеті тощо. А тоді спробуйте весь цей обсяг матеріалу "втиснути" у 10 років (бо ж відомо, що з шкільної програми ніколи нічого не викидають, тільки докладають). Крім усіх недоліків, 12-річне навчання має великий плюс: воно дало можливість відмовитися від навчання по суботах. Може, пошкодуємо дітей?
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   мартуська 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 15 лютий 2010 - 18:10

ясочка, ми ж навчались за цією програмою і, скажу вам, живі. В мене особисто був вільний час, який я присвятила малій академії наук, репетиторові і друзям. Так шо десятирічка це значно краще ніж 12 класів, чи ви хочете щоб Ваша донечка з каляскою на уроках сиділа? Хто сидітиме у дванадцятому класі, коли йому стукне18, НІХТО. Такщо я а десятирічку, на прогрмі це не позначиться. Навпаки, із запровадженням 12 річної системи навчання програма збільшилась, а коли повернуться до десяти, то знову повинні повернути стару програму.
My Signature
Зображення
якщо є любов і є що рятувати-ТО ВОНО ВАРТЕ ТОГО!!!!
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 15 лютий 2010 - 20:40

Ніхто стару програму не поверне - скільки раз вона б не змінювалася, то тільки обсяг матеріалу збільшувався і ускладнювався. Інша річ, що 12 років не мають бути обов"язковими для всіх - 9 класів, а тоді розподіл: хто претендує на вищу освіту - в 10 клас, а решту, хто не хоче чи не може вчитися, - в коледжі, здобувати професію. А щодо моєї дитини, то в якійсь з тем я вже писала, що маємо тенденцію до збільшення шлюбного віку. У нас, як і в усьому світі, жінки виходять заміж лише отримавши освіту і досягнувши певного матеріального статку. Так я і свої дітей орієнтую.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   мартуська 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 15 лютий 2010 - 20:51

тоді Я і такі матусі як я, які вчаться, належать до якого суспільства, нема в нашому суспільстві такої тенденції, багато жінок, добряча половина народжує у віці 20-23 роки. А у програму десяти класів такі предмети як риторика та їй подібні не влізуть, тому будуть змушені їх викинути. А програми удосконалюються і змінюються досить часто, навіть зараз викладачі працюють над спрощенням програми з української літератури, яка є найскладнішою у школах. А батьки зараз хочуть, щоб дитина вивчала безліч іноземних мов, а не ту програму, яку повинна знати.

А ви не думали, що закінчивши дев"ятий клас зручніше піти в коледж, за рік вивчити шкільну програму до кінця,ще три роки коледжу, тоді універ третій курс, а інші 12 років, а тоді ше 5 років універу. Де логіка???
My Signature
Зображення
якщо є любов і є що рятувати-ТО ВОНО ВАРТЕ ТОГО!!!!
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Юлія 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 15 лютий 2010 - 21:10

Перегляд повідомленняясочка (15.2.2010, 20:40) писав:

Ніхто стару програму не поверне - скільки раз вона б не змінювалася, то тільки обсяг матеріалу збільшувався і ускладнювався. У нас, як і в усьому світі, жінки виходять заміж лише отримавши освіту і досягнувши певного матеріального статку. Так я і свої дітей орієнтую.

Так то воно так, та трішечки не так. Адже, якщо у вісімнадцять років дівчина отримує середню освіту, то що з цього буде?? Хлопців - всіх в армію, їм навіть не буде шансу вступити нікуди, щоб в університеті на кафедрі воєнку закінчити. Дівчатам, плюс 5 років вищої освіти... і ще порядка трьох років щоб зробити якусь більш-менш пристойну кар"єру. Дівчині 26 років, вона на роботі, де вона знайде пару, більшість її ровесниць має сім"ї, чоловіки на роботах жонаті, ну нехай її прекрасний принц чекатиме коли вона реалізує свої амбіції, добре, якщо знайде його. І добре, якщо він матиме власне житло, бо ж поки зароблять. то в сорок років, як народжують на Заході, важко завагітніти, важче виносити, бо організм вже старіє, мовчу, вже про те, що за статистикою кожна друга жінка має пробеми з тим, щоб завагітніти, і якщо дівчині 20, то вона ще пару років може собі дозволити лікуватись, а якщо 35-40, то що ж тоді?? Чоловік може собі дозволити мати першу дитинку в сорок, а жінці то важко...
Багато написала, тоаця 12-річка - то просто якийсь брєд, я за 10-річку... А стосовно себе, то я маю вищу освіту, не маю власного житла, та маю дитинку, і ні на які матеріальні статки не орієнтуюсь, бо тоді б не мала дитини. А мучити діток і ззабирати в них рік дитинства - варварство. Подумати тільки, вчитись майже 20 років, і все ж це тільки умовно безкоштовно, і заради чого?? З робочими місцями зараз туго, а щоб потім старшим куди пошлють (себто офіс-менеджером чи менеджером) за півтори-дві тисячі гривень працювати?? Бо таке враження, що зараз тільки такі працівники і мають найширший попит.
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Хвилинка до... 

• Щастя під серцем
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 15 лютий 2010 - 22:18

я за 11 років.Зробили 12 річку і ускладнили програму. Вундеркіндами наші діти зі школи не виходять,а просто забиті непотрібною інформацією-типу будови кровоносної системи травневого хруща(ну ніяк в житті без цього :) ).Рефорим треба починати з освітніх програм а не гратись з роками просиджування штанів в школі
My Signature
Зображення Зображення
Многие женщины почему-то думают, что родить ребенка и стать матерью - одно и то же. С тем же успехом можно было бы сказать, что одно и то же - иметь рояль и быть пианистом. (с) С. Харрис
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 15 лютий 2010 - 22:26

Перегляд повідомленнябережаночка (16.2.2010, 0:18) писав:

Вундеркіндами наші діти зі школи не виходять,а просто забиті непотрібною інформацією-типу будови кровоносної системи травневого хруща(ну ніяк в житті без цього :) ).Рефорим треба починати з освітніх програм а не гратись з роками просиджування штанів в школі

Отут я з вами цілком згідна. Маю двох школярів, так що можу порівняти, що я у свій час вчила - і що мої діти вчать. Щодо пропозицій викинути риторику - то як на мене краще би добре "почистити" шкільний курс української мови від зайвої граматики, але таки навчити дітей говорити, аргументовано захищати свою думку чи вільно почуватися на співбесіді при прийомі на роботу. І здається мені, що розмови про 10-річку - чистої води популізм, бо бюджет зараз порожній, ні навіть не так - він ПОРОЖНІЙ, так що 1,5 млрд грн на програми-підручники-перекваліфікацію вчителів взяти нізвідки.

Повідомлення відредаговано ясочка: 15 лютий 2010 - 22:36

• 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 16 лютий 2010 - 22:15

От і все. Поки що питання закрито. Цікаво, це з усіма передвиборними обіцянками Януковича так буде?
ВР відмовилася повертати 10-річку в середню школу

Верховна Рада України відхилила проект закону щодо запровадження десятирічного терміну навчання у школах.

Як передає кореспондент УНІАН, “за” ухвалення законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України", внесеного депутатом від НУ-НС Анатолієм ГРИЦЕНКОМ, проголосували лише 75 народних депутатів із 407, зареєстрованих в сесійній залі.

Згідно із законопроектом, зарахування учнів до шкіл мало здійснюватися не з 6 років, а з 7, термін навчання для здобуття повної загальної середньої освіти у загальноосвітніх навчальних закладах мав скоротиться з 12 до 10 років.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Mickey 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 16 лютий 2010 - 22:24

чесно кажучи, перехід до 10-річного навчання в мене, як мами 9-класниці викликає двоякі почуття - з одного боку діти геть дорослі, а їм ще ходити в школу і ходити, здорові вусаті дядьки з підручниками, з другого боку донька була в першій хвилі тих, що пішли в шестирічку - досить того що кожного року нема підручників по кілька місяців, особиво в їхньому спеціалізованому фізмат ліцеї, так ще й почнуть ламати існуючу програму - буде повна фігня. Якщо чесно більшість дітей, та й ми ще не визначились, а тут - що, випускний на наступний рік? :(
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Mysterious 

• Дока
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Модератори

Відправлено 16 лютий 2010 - 22:29

може я трохи плутаю, але здається започатковував 12 річну систему Кремінь(тодішній мін. освіти, який працював в уряді Януковича)
а от доробив її Ніколаєнко, вже в уряді Тимошенко чи Єханурова.
то навіо той Янукович робить собі непотріьний піар, де тоді його мізки були?

я за 10 років навчання.
маю для цього багато причин. і якщо чесно то дуже б хотіла щоб моя дитина пішла в школу не в 6 а в 7 років, і навчалась так як і я.
але як воно буде?
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Mickey 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 16 лютий 2010 - 22:42

Ірина І,, згідна, десятирічка - це конкретний піар, який відіб ється на наших дітях :( В шість років доньці було вчитись неважко, а от зараз в останній рік все ламати - ой,як непросто і батькам і дітям.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 3 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

1 відвідувачів читають цю тему