Відправлено 05 лютий 2010 - 14:43
у мене проблема з"явилась після пологів, як і у більшості жінок, правда, я про неї перед тим десь прочитала в неті і вправи кегеля робила (пізніше вже дізналась, що у нас якась страшна родинна предиспозиція до цієї хвороби, але то все замовчувалося). Але на жаль, мені вправи Кегеля не допомогли, настільки наскільки хотілося б (у мене були стрімкі пологи і кілька розривів, котрі після зростання зробили певні м"язи менш еластичними і опанувати їх виявилось не так просто) - спочатку проблеми були тільки при пчиханні, але пізніше як почала повертатись до заннять танцями, спортивними секціями - виявилось, що проблема дуже велика, бо стрибати я не могла, бігати з високим підняттям колін теж. Для мене - спортивної людини - це був дійсний шок. я почала шукати інфорацію і довідалась, що вправи Кегеля, це тільки основні, для легких випадків, натомість для абсолютного повернення до кондиції перед пологами потрібно значно більше вправ, але Кегеля теж. Потім були дуже стресуючі тренування (на жаль, у мене це тривало кілька років) і лише тепер, дякувати Богу, я знов можу займатись спортом. Цей мій досвід настільки мене перестрашив (розумію, що у мене був скрайній випадок, в осовному все проходить значно швидше і вистачають вправи Кегеля), що на одну думку про другу вагітність мені стає недобре.
Але ближче до справи, я намагатимусь тут по мірі можливості і часу розміщати короткий зміст статей, що їх позбирала, короткий, бо вони польською мовою і довго перекладати.
Отож почну з основного: нирки відфільтровують з крові непотрібні субстанції, і відправляють їх у сечовий, котрий при повному наповненні має розмір до 500 мл. Коли сечовий наповнений до половини, до мозку йдуть імпульси, що треба сходити в туалет. Сеча виходить через сечовипускний канал (уретру). Вхід до цього каналу прикривають 2 "заслонки" - 2 м"язи внутрішній і зовнішній. Коли сечовий повний, внутрішній м"яз відкриває вихід сечі самовільно, натомість відкриття зовнішнього м!язу в нормальних умовах, повинно бути підконтрольне нам. цей зовнішній м"яз належить до групи м"язів дна тазу, тому вплив на його пружність мають пологи, а такох в якійсь мірі сам перебіг вагітності. Під час природніх пологів (надзвичайно рідко ці м"язи може порушити невмілий лікар під час кесаревого, але то дійсно дуже поодинокі випадки), при надмірній вазі, при менопаузі, з віком, коли колаген починає погано вироблятись і м"язи послаблюються, а такод внаслідок певних хвороб (в основному, неврологічних) цей зовнішній м"яз, разом з групою тазових м"язів, послаблюється, що призводить не лише до мимовільного сечовипускання під час кашли, пчихання, часом сідання та вставання, але й до зменшення інтенсивності відчуттів під час інтимного співжиття.
Щоб цьому запобігти, потрібно під час вагітності тренувати м"язи Кегля, а після пологів в залежності від стану або тільки вправи Кегля, або ще й іші вправи, що зміцнюють м"язи тазу. УВАГА: якщо є загроза викидня перед виконанням вправ потрібно сконсультуватись з лікарем, бо в залежності від загрози лікар може заборонити їх виконувати (напр. при тонусі).
Тут більшість дівчат, я бачу знайома з вправами Кегеля, то може, про них не буду писати, чи все таки комусь потрібна така інформація?
Якщо потрібна інформація про самі вправи - дайте знати, але здається про них трохи інформації є. 2-3 перші місяці після пологів вправи ці потрібно робити так часто як тільки можете за схемою: стиснення м"язів 1 секунда - розслаблення секунда і так групами по 10 раз. Коли ця схема буде опанована робимо по схемі 2 секунди стиснення - 2 розслаблення і теж до 10 разів і такий комплекс робимо якнайчастіше, мінімум 2-3 рази на день. Так комплекс поступово збільшуємо до схеми 10 секунд стиснення - 10 перерва. До цього робимо стиснення (або принаймні намагаємось) в тих ситуаціях, в яких нас спіткало нетримання (під час кашлю, бігу сідання ітп.)
Добре, трохи я розписалась, продовжу наступним разом. Якщо виникнуть питання - пишіть, спробую відповісти, опираючись на те, що знаю.