Ігри нашого дитинства Чи вчите ви ним своїх малюків?
Відправлено 13 січень 2010 - 12:54
Моя наприклад не знає, що таке "резиночки", "десятки із м"ячем", "чи поїдеш ти на бал?"
Пробувала навчити її стрибати в резинки, та виявилося, що половини вже не пам"ятаю.
Давайте згадаємо наші ігри, правила, секретики до правил.
Думаю, що не одній мені це стане в пригоді.
Відправлено 16 серпень 2010 - 23:20
Про гру в резинки памятаю наступне
Грають по парам або 3 людини. Якщо це гра по парам, то коли збивається хтось із пари, то другий його виручає - стрибає дану комбінацію за нього. А потім ще й за себе і тоді пара продовжує гру, якщо ні - то тримають резинки.
Ми грали на 3 висоти - 1ша - по щиколотки, 2-га по коліна і 3тя під сідниці, деколи на 4ту - по пояс. Памятаю широкі резинки, вузькі- треба було стояти боком і перехрещені. А там далі вже була купа комбінацій - пішоходи, банани, солдати, дивани...
А поки ми маленькі, то граємося в Ишел король по лесу, нашел себе принцессу і Море волнуется. Більше чогось простенького згадати не вдалося :(
Відправлено 07 грудень 2010 - 20:17
Відправлено 08 грудень 2010 - 00:11
А ще цього року ми з дітьми на вулиці грали гру типу "Вожатий, вожатий подай пионера" чи "Гуси, гуси", але на український лад: "Гуси, гуси! - Га-га-га! - Їсти дати! - Так, так, так! - То летіть тоді сюди, дам Вам хліба і води" (тоді ім"я дитини котра біжить).

Найщасливіша жінка та, у котрої два імені: перше - Кохана, а друге - Мама!!!
Відправлено 08 грудень 2010 - 08:36
Коршун підставляє долоні тильним боком і Ластівочка по них гладить своїми руками.
Коршун примовляє: ластівочка-ластівочка-ластівочка-ластівочка-коршун.
На слові коршун ластівочка має утекти а коршун її спіймати.
Користувач подумав і додав через 4 хв.:
Ще з таких ігор для долонь гралися із старшою у "Крокодилу"
На кожен склад хлопаємо своїми долонями, а потім об долоні партнера:
По вулуці ходила велика Крокодила
в зубах вона тримла шматочок покривала
Зайшла вона за вугол побачила франзуза і
Цап його за пузо
на ці слова треба дістати пузо партнера по грі хто перший
:)
Користувач подумав і додав через 17 хв.:
ще трохи про резиночку. фотокоментар.
Відправлено 08 грудень 2010 - 09:43
Малювався великий квадрат, двоє ставало ставало за ним (один напроти лругого), а інша група була в середині і м"ячем тре було попасти в тих хто в середині, в кого попадали, той виходив з гри, двоє перших хто виходив, в кінці гри ставали на місці тих двох хто вибивав. Цікаво було. Звичайно, що м"яч для такої гри тре було мати м"ягенький.
І ще одна гра була така, що одна дитина говорила: Море волнуется – раз., два, три, морская фигура на месте замри, і всі інші діти завмирали в різних фігурах, і тій дитині тре було відгадати, яка це фігура, тобто на, що то схоже.
Відправлено 08 грудень 2010 - 10:11
Відправлено 08 грудень 2010 - 10:35
Ми грали в резинки, класики, равлика (малювали на асфальті завиток равлика, ділили на сигменти і стрибали на одній нозі не наступаючи на лінії і перестрибуючи сегменти соперника), вибивало, джин, море хвилюється.
Відправлено 08 грудень 2010 - 10:58
В мене малий ще зовсім маленький до таких ігр,але лови бавимось вже,і пісеньки різні приспівуємо такі як в дитинстві-кую-кую чобіток,подолянку,козу дерезу...
Відправлено 13 січень 2011 - 22:24
А хтось грався у "Руку"? Обводите на папері руку і пишите у ній числа від 1 до 100 у довільно-заплутаному порядку. Потім один "замовляє" цифру і, поки другий шукає, швиденько малює у кожній клітинці зошита нолики, зупиняється, коли партнер знайшов. Тоді міняються, виграв той, хто "списав" більше за 10 пошуків (або більше).
Відправлено 14 січень 2011 - 04:14
-----------
"фарби"- чи магазин... ведучий роздавав усно, тихенько кольори всім. один був щуром. який приходив фарбу купувати. чому щуром?)))сама зараз думаю, і не придумаю, чому. приходив той щур до продавця :
Щ-тук тук
П-хто там?
Щ-щур
П-що потрібно?
Щ-фарби
П-якої ?
Щ- золотої (наприклад)
П-якщо такої не задумано- нема такої.....і тут знов, -тук тук....))))
а коли фарба була в наявності- то вона , чи він))(дитина) втікала, а щур її ловив. якщо зловив, то йде та фарба на місце щура)))а щур на прилавок.
------
"капчика". то про взуття))
вибирається ведучий. і той, хто має загадувати. решта дітей всі роззувалися, в купу скидали взуття-сідали на лавку. загадувача повертали спиною. хто де сидить -він не знав. всі пересідали по декілька разів.
ведучий питає -"кому цей капчик присудити?"
загадувач каже , наприклад: третьому на ліву/праву ногу...і так, поки всі капці не розійдуться.потім повертали його і всі сміялися, як він назагадував))) дехто босий був на одну ногу, дехто по декілька на одній нозі))) а бавились, і стар і млад))) бо лавка була одна велика, то сиділи і старші хтось, сусіди)))
"глухого, або зіпсутого телефона","мій верх", "кулаки"...
от згадую "кулаки" всі наставляли кулачки, один казав віршик і по кожному кулаку з кожним новим словом, легко стукав зі словами:"на золотой горе сидели : царь,царевичь,сапожник,портной,кого хочешь вибирай по скорей... а от далі забула.... згадуйте!!!)))) чи ..... щось там...парарам...забула)))...але далі бочка упала ,бабе по носу дала, баба ябида была-городскому росказала, городской сказал не так, забирайте свой кулак."
помагайте! бо вже геть забула)))
але ж тоді добре було, коли ми дітьми були...так би повернути час хоч на трошечки!!!
Відправлено 14 січень 2011 - 07:47
Відправлено 14 січень 2011 - 11:34
Маріам (14.1.2011, 4:14) писав:
"фарби"- чи магазин... ведучий роздавав усно, тихенько кольори всім. один був щуром. який приходив фарбу купувати. чому щуром?)))сама зараз думаю, і не придумаю, чому.
А в нас був не щур, а художник!
А пам"ятаєте "обручку"? Усі дітки сідали на лавці і складали ручки ковшиком. один з діток не сідав, а проходив уздовж лави і, склавши руки човником, де була дрібна іграшка чи камінчик - "обручка", обходив усіх, вкладаючи свій "човник" у чужі долоньки. Когось наділяв у цей час затиснутою "обручкою". але щасливець не давав знаку. Дійшовши до кінця лави, той, хто ходив, гукає: "Обручко. обручко, вибіжи на лучку!" І щасливець має вибігти, а інші його затримати, не підводячись з лави (загородити руками).
Відправлено 18 січень 2011 - 19:15
1. "Пустіть переночувати"
На землі чи асфальті малюють кола, у яких можна вільно стояти в середині (приблизно 2 кроки діаметром), але у кількості на одне менше, ніж учасників гри. Відстань між ними - кілька кроків (3-4)
Ці кола - будиночки учасників, а один - безхатько ходить між ними і просить переночувати. Щасливі власники нерухомості його не пускають, а коли він повертається до них спиною, міняються хатками, перебігаючи з однієї в іншу, попередньо змовившись на мигах. А безхатько намагається вскочити у вільну хату швидше за нового власника. Якщо це вдається, то той, хто лишився без даху, йде питати собі ночування.
2. Нитки
Один з дітей відвертається, а решта беруться в коло і, не розриваючи рук. закручуються у тугий переплутнаний клубок.
Не можна:
Розривати руки
Можна:
обертатися навколо осі, проводячи решту учасників попід руками
Переступати через руки,
Підлазити під руками тощо.
Закрутившись. діти гукають: Бабо Куцьо, нитки рвуться.
Баба прибігає і намагається розплутати не розірвавши рук, якщо вдалося - вибирають іншу бабу.
3. Тиха гра для молодших школярів
На папері розграфлюються сторпчики за кількістю категорій. Чим старша дитина, тим більше категорій. Пишемо категорії: жіноче ім"я, чоловіче ім"я, дерево, квітка, тварина, птах, країна, місто, річка (можна ще: риба, машина тощо). останній стовпчик лишаємо на рахунок.
Потім перший граваць подумки проказує алфавіт. а другий його довільно зупиняє.Скажімо. припала М. Тож усі категорії заповнюються назвами на М. Хто перший це зробить каже стоп. Тепер обраховують бали: Якщо обидва написали у першій категорії Марина, то заробили по 5 балів, якщо написали різні імена - по 10. якщо лише один написав. а інший не зміг пригадати, то перший отримує 15 балів, а другий 0. Обрахувавши усі категорії записують рахунок.
Тепер другий проказує алфавіт, а перший його зупиняє. Якщо знову М, то проказує знову. Наприкінці гри рахують усі бали, перемагає той, хто набрав більше.
Відправлено 26 січень 2011 - 12:21
Відправлено 26 січень 2011 - 12:48
Відправлено 26 січень 2011 - 13:12
1) "хованики" - хтось чергував біля дверей в кімнатку прибиральниці, що входу в підїзд і рахував до 20, а інші розбігалися і ховалися, треба було кожному кого знайшли швидше ніж той хто шукає добігти до чергових дверей і постукати за себе;
2) "лови" - ну ту все просто, кого зловив лова, той теж стає ловою;
3) резинки - двоє в резинці, а двоє скачуть як кози))))))));
4) "трикутник" (теж ризинки) - ставали в резинку троє, а троє скакали на своїй стороні резинки різні комбінації;
5) "козаки розбійники" - компанія ділилася на дві групи - козаків і розбійників. Козаки придумували собі якесь таємне слово і втікали від розбійників, якщо когось при допиті розкололи і внали "кодове слово", то козаки ставали розбійниками і навпаки. Найцікавіше було бавитися в цю гру хлопці проти дівчат, коли дівчата допитували хлопців, можна було цьомчиком в щоку добитися любого зізнання і виграти гру.
6) "фарби" - тут вже хтось описував;
7) гра зі взуттям - теж описували в цій темі, хоча я думаю не варто влітку всім взувати чуже взуття на босу ногу, зараз і в дітей бувають грибки і всяке різне.
8) "музична шкатулка", або "вгадай милодію" - хтось наспівував милодію, а інші мали сказати, що за пісня і хто виконує. Хто вгадав, загадував милодію.
9) "сліпий комар" - ця гра на турніках. Хтось закривав очі ширфом і повертався до турніків задом, інші ховалися на турніках і мовчали, а потім той що з закритими очима ходив і пробував спіймати когось, якщо зловив мав назвати хто це, якщо не вгадав, то далі продовжував ловити, якщо вгадав, то сліпим комарем ставав зловлений.
Ой, ще тих ігор була уйма, головне, щоб дитина була смілива, активна, здорова і була компанія дітей приблизно того ж віку. Ігри придумуються на ходу.
Користувач подумав і додав через 3 хв.:
А з маленькими дітками на вулиці можна робити "секретики", знайти кусочок шкельця, декілька малюсіньких квіточок, покласти їх на листочок і прикрити шкельцем. Потім зверху засипати землею. Місце позначити якось. І при наступному гулянні - зняти верхній шар землі над шкельцем. Так весело, коли там лежить твій секретик, а як дитина тішиться. Здається дрібничка, а маєте свою маленьку таємничку.
Відправлено 20 лютий 2011 - 18:40
а гра така: малювали коло на землі та ділили навпіл лінією; одна половинка була земля брата, а друга - моя; грали ножами (справжніми ножами, а були ж зовсім малими), треба було кинути ніж так, щоб він встромився у чужу землю, там де встромлявся ніж, проводилася лінія і це вже була земля загарбника :)
і таких ігор з ножами в мене в дитинстві було чимало, завдяки брату
В самої синочок росте - аж страшно
Користувач подумав і додав через 6 хв.:
Згадала ще одну, на цей раз безпечну :), гру - Козаки-Розбійники.
Грали, коли нас у дворі було багато.
Ділилися на дві групи. "Розбійники" ховалися, а "козаки" їх розшукували. "Розбійники" шляхом лишали стрілочки куди йти; стрілочки треба було добре маскувати, щоб "козаки" не знайшли.
Користувач подумав і додав через 9 хв.:
І ще, літом будували у дворі так звані "халабуди". Натягували мотузки між деревами та обвішували ковдрами, а потім зносили туди їжу з домівок та обідали.
Бабуся дуже тішилася з такої нашої гри, бо в халабуді дуже смакувало і ми добре їли :D
Відправлено 30 березень 2011 - 15:29
Відправлено 30 березень 2011 - 22:22
А ще пригадую гру в "числа". Ведучий загадував число, інші по черзі його відгадували, він тільки казав, більше чи менше. А потім той, хто відгадав, якимось чином "одягався": труси, плаття... Але саму процедуру, як той одяг вибирали, я не пам'ятаю. Хто більше чисел відгадав, той більше "віртуального" одягу мав.
І "Садовник". Ведучий:" Я садовником родился, не на шутку рассердился. Все цветы мне надоели, кроме... (називає любу квітку). А інші діти вже підібрали собі назви квітів раніше. І той, чию квітку назвали, вступає в діалог: "Ой!" " Что с тобой?" "Умираю!" "От чего?" "От ..мака" Відходить на три кроки від мака, і мак наздоганяє. Кого наздогнали, той стає садівником.
Грайте на здоров'я! Ви помітили, що ігри нашого дитинства - здорові!

Допомога