Такий пиріг буде смакувати як просто до чаю вранці (так подобається моєму чоловіку), або як окрема страва на вечерю, що чудово пасує до якогось легкого овочевого салату і келиха прохолодного білого вина (так подобається мені).
Рецепт дуже простий і добре вдається, і дуже смачний як на мене (по секрету скажу, саме такі рецепти я і вибираю для своєї домашньої колекції ;))
Отже, сам рецепт.
_просіяне борошно - 300 г або скільки візьме тісто
_вершкове масло - 200 г
_світле пиво - 175 мл (в початковому варіанті було 350 мл, але тоді борошна йде вдвічі більше і виходить тіста на 2 пироги, що в принципі також не погано, бо можна зробити тісто про запас)
_горбуша чи лосось - 300 г (можна взяти консервований шматками у власному соці)
_цибуля - 1 шт.
_зелена петрушка
_твердий сир, що добре плавиться - 300 г.
_яйце - 2 шт.
_пару столових ложок сметани і пару чайних ложок готової гірчиці
_сіль, перець до смаку
З борошна, масла і пива замішуємо тісто. Масло саме нагрівається до кімнатної температури, січеться з борошном, додається пиво кімнатної температури. Тісто повинно бути м'яким, але не дуже липнути до рук. Ставимо тісто до холодильника на пару годин. Я зазвичай ставлю на цілу ніч. Також тісто можна зберігати про запас в морозилці.
Змащуємо форму олією. Я беру керамічну 24 см діаметром. Якщо роз'ємна, то треба вистеляти пергаментом.
Тісто ділимо на три рівних частини. Першу частину розкачуємо і вистеляємо форму (рівно по діаметру форми). На нього викладаємо подрібнену рибу разом з дрібно нарізаною петрушкою і цибулею, сіллю і перцем до смаку.
Потім розкачуємо і викладаємо другий шар тіста. На нього викладаємо суміш попередньо натертого сиру на крупній терці, варених яєць, що терті на дрібній терці з сметаною, гірчицею, сіллю і перцем до смаку.
Розкачуємо і накриваємо начинку третім шаром тіста, котрий змащуємо олією.
Ставимо пиріг в попередньо нагріту духовку до 200-220 градусів приблизно на 40 хвилин до гарної золотавої скоринки.
Тісто у цього пирога чудове, пісочно-листкове, і як ви, напевно, вже здогадались, може використовуватись з будь якою начинкою: чи то м'ясною, чи грибною, чи іншою ;)
Пиріг з'їдається, як і завжди, миттєво, відтоді чоловік ховає сам від себе собі шматок на сніданок
Повідомлення відредаговано Sonya: 11 грудень 2009 - 02:02

Допомога