Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Вагітність і робота - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 13 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Остання »
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Вагітність і робота Як це поєднати? Оцінка: -----

Користувач поза мережею   Антік 

• Симпатія форуму-Романтик форуму
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 13 березень 2008 - 16:47

Ви працювали під час вагітності? Чи важко вам давалася робота? Чи варто працювати в такий період? Я ще працюю, правда охоти до роботи вже ніякої немає.
Знайшла одну цікаву статю на цю тему.

Беременная в офисе
Беременная женщина работает по многим причинам. Одним не хочется прерывать удачно начатую карьеру, терять работу в хорошей, стабильной компании или работу недалеко от дома. Другие – настолько толковые работники, что их некем заменить: начальство уговаривает их поработать подольше. Третьих некому поддержать материально и для них важно декретное пособие. Необходимость для женщины работать во время беременности создает некоторые трудности как для нее, так и для людей, работающих вместе с ней.

Работающим беременным нелегко. Бывают, конечно, такие женщины, которые всю беременность чувствуют себя прекрасно, а потом легко и непринужденно рожают, но таких – считанные единицы. В основном, женщины во время беременности испытывают те или иные недомогания, которые мешают им вести ту жизнь, которую они вели раньше.

1.Например, женщине становится тяжело вовремя добираться на работу: сильно укачивает в транспорте, и приходится выходить из маршрутки или автобуса, из-за того, что стало плохо, а потом долго дожидаться следующего. Особенно тяжелы для беременных маршрутки, ставшие в последнее время одним из основных видов транспорта: в них немилосердно трясет.

2.Большинство беременных плохо переносит запах табака. Обычно в офисах нет категорического запрета на курение. Возможно, прямо на рабочем месте и не курят. Но чтобы беременной стало плохо, достаточно того запаха, который обладатель вредных привычек приносит с собой, возвращаясь из курилки.

3.Очень тяжело для беременных по многу сидеть. Когда человек сидит, вся нагрузка от его веса переносится на позвоночник. Поскольку вес у беременной сильно увеличен, от долгого сидения появляются сильные боли в спине. А уж сидение за компьютером многие врачи считают опасным для здоровья будущего ребенка.

4.Работающей беременной трудно следить за правильным питанием, которое необходимо ей в этот период.

5.Надо добавить еще, что окружающие замечают, что рядом беременная, уступают место в транспорте, начинают относиться с пониманием и уважением, когда живот уже довольно большой. Между тем, женщина гораздо чаще хуже чувствует себя на ранних сроках беременности, когда организм только начал перестраиваться, когда мучает токсикоз, головокружение, возможны обмороки. Одним словом, проблем хватает. И что бы ни говорили, что наши отдаленные бабушки рожали в поле и все было прекрасно, есть некоторая разница между вязкой снопов на свежем воздухе и душной толпой метрополитена в час пик.

Ну и работать с беременной непросто. То ей худо, то надо съездить в женскую консультацию в рабочий день (по выходным она не работает), то ей вдруг необходимо лечь в больницу на сохранение недельки на две, а ее работу в это время должны выполнять другие. Чаще на беременную сотрудницу на работе попросту машут рукой. Ну, какой, мол, она работник, ей бы до декрета дотянуть. И относятся с сочувствием к ее положению. Но бывает, что на голову беременной женщины сыплются со стороны коллег сплошные претензии. Например, что она только ноет и стонет, а все за нее работают. Что у нее какие-то капризы: то ей не кури, то ей не груби. И вообще, как говорят некоторые сотрудницы: «я сама двоих родила-вырастила, и нечего - жива». Или: «проект горит, а она рожать вздумала». Как разрешить подобную ситуацию? Сделать так, чтобы ожидающая ребенка женщина могла спокойно заработать декретное пособие и работа от этого не страдала.

Будущей маме можно дать несколько простых и, в принципе, выполнимых советов.

1.Постарайтесь на работе брать не «отсиживанием», а качеством. То есть, если вы будете выполнять реальную часть работы за короткое время, возможно, вам удастся договориться о том, чтобы вы могли уходить с работы пораньше, а приезжать попозже. Если уж непременно нужно отсидеть, подыскивайте себе в течение рабочего дня предлоги, чтобы пройтись. Например, отнести папку из одного здания в другое. В конце концов, можно несколько раз в день выходить из помещения, чтобы подышать воздухом. Выходят же курильщики – и считают, что у них для подобных перерывов законное основание. Ваше законно тем более.

2.Плохо переносите транспорт? Может, лучше подыскать работу поближе к дому. Вы можете потерять при этом в зарплате и декретных, но зато не будете каждый день мучаться и бояться за будущего ребенка.

3.Прекрасно, если вы хороший специалист, давно проверенный, ценный кадр, без которого не может обойтись ваша фирма. Под ваше состояние и ваш график будут подстраиваться, необходимые вам для работы условия будут создавать. Возможно, вам даже удастся перейти на надомную работу, некоторые профессии, например, бухгалтер, редактор, журналист, фотограф не требуют постоянного присутствия в офисе. Вы можете выполнять свою работу сидя дома, к обоюдному удовольствию - вашему и начальства.

Как жить и работать с беременной

Чтобы не взывать к совести и добрым чувствам работодателя и коллег беременной, не напоминать, что «всех мама родила», не обращаться к их гражданскому долгу способствовать повышению рождаемости в стране, скажем только пару слов, как жить и работать с беременной в одном офисе.

1.Если у вас ее животик сам по себе не вызывает чувства умиления, попробуйте взглянуть на ситуацию трезво. Сейчас у вас создается впечатление, что ничего, кроме будущего ребенка, ее не интересует, в том числе и работа, что работа ей как будто и не нужна. На самом деле, если уж она решила во время беременности работать, то ей очень нужна работа. А после рождения ребенка она ей будет нужна еще больше. На то, чтобы растить дитятю, лечить-учить, нужны средства и немалые. Отсидев декрет, ваша беременная коллега с удвоенной энергией возьмется за работу и займется своей карьерой. Во-первых, потому что денег ей теперь нужно в два раза больше, а во-вторых потому что за время отпуска ей поднадоест роль домохозяйки. И если вы сейчас не создадите ей невыносимых рабочих условий, то совершать свои трудовые подвиги она вернется к вам. Таким образом, вы получите хорошего и преданного компании сотрудника.

2.Если будущая мама по состоянию здоровья не может выполнять весь объем работ, который выполняла обычно, она может обучать человека, который придет к ней на замену. И так отрабатывать свою зарплату.

3.Все знают, что перепады настроения беременных связаны с изменившимся гормональным фоном в их организме. Но когда человек в ответ на невинный вопрос «Куда делся документ?» вдруг начинает рыдать, не все могут адекватно на это реагировать. Вас может раздражать ее рассеянность, забывчивость, опоздания, медлительность, но прежде чем раздражаться, подумайте, что в отличие от других человеческих недостатков, беременность – состояние временное.

Сергей Алешин

Источник: http://www.metro-russia.com
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Viktoriya 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 13 березень 2008 - 17:05

Від бажання та стану здоров'я все залежить, я не особливо "рвалася" на роботу. Є багато варіантів: взяти довідку про "легку працю", поїхати в санаторій, купити лікарняний нарешті, сама таким не займалася, але не раз від "пузіків" про таке чула, лікарі йдуть на зустріч і можуть виписати довідку навіть при незначних недомаганнях.
Стаття непагана, але сміялась над цією порадою

Перегляд повідомленняAntic (13.3.2008, 16:47) писав:

Плохо переносите транспорт? Может, лучше подыскать работу поближе к дому. Вы можете потерять при этом в зарплате и декретных, но зато не будете каждый день мучаться и бояться за будущего ребенка...

Де ви бачили, щоб вагітних брали на роботу?
Може малось на увазі, щоб перевестись в ближчий до дому офіс компанії, але на таке навряд чи підуть, частіше можна почути, що дізнавшись про вагітність усіма законними і незаконними методами намагаються звільнити, або зробити так, щоб вагітна звільнилася сама :ireful:
My Signature
Здоров'я вам та вашим малюкам!
Зображення Зображення
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Татусечка 

• Мама трьох принцес, Матуся року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Модератори

Відправлено 13 березень 2008 - 17:15

Viktoriya. повністю з вами згодна ! Так було і зі мною, коли я в друге була вагітна. Мене заставляли працювати понаднормово, на вихідні і т.д. Все тільки, щоб не витримала і пішла...
У них нічого не вийшло! Тепер я працюю там же та зовсім в іншій атмосферів. Хоча іноді думаю, що пройдена школа виживання пішла на користь і мені і дитині. Ліза у мене по характеру точно така, якою я була вагітною з нею.
Слова "НІ" і "НЕ ВИЙДЕ" для неї не існує!
My Signature
ЗображенняЗображення

• 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Антік 

• Симпатія форуму-Романтик форуму
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 14 березень 2008 - 16:12

А взагалі, до якого тижня вагітності можна (рекомендовано) працювати?
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   chemna 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 14 березень 2008 - 16:21

Я працювала до 9 місяця. а останній місяць готувалась посиленно до екзамену (який здавала 2 неділі після народження синочка). Тому як такого відпочинку я немала. Правда мені повезло з тим. що мені не треба було їздити на роботу, оскільки я проживала на тереторії інституту, 3 хв і я на роботі.Це було супер!!! А працювати мені хотілося ще більшеніж до вагітнсті. Мій чудовий шеф, часами просто мене виганяв додому відпочивати й сам наказував, щоб я не приходила на роботу :)
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   PaNtera 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 14 березень 2008 - 16:35

Я сама по собі непосидюча дуже дівчина)) І роботу свою люблю, хоч багато буває ньюансів і понаднормових неприємностей... Працювала до 30 тижня, як в законі... навіть на тиждень пізніше пішла в декретну відпустку - дороблювала щось, вже не памятаю... якийсь звіт. Колектив у мене класний, всі жінки, нормально ставились до мене, хоча всього було - і істерики, і лінощі, і поганий настрій. І дуже хочу до них назад вже повернутись...
Взагалі все залежить від характеру вагітної - якщо непосидюча, від неї буде більше користі на роботі, ніж вдома лежати, вичитувати в інтернеті страшилки і надумувати якісь проблеми і болячки)))
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Sonechko 

• Зацікавлений
  • PіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 18 березень 2008 - 10:00

Перегляд повідомленняAntic (14.3.2008, 16:12) писав:

А взагалі, до якого тижня вагітності можна (рекомендовано) працювати?

По Закону вагітна має право іти в декретну відпустку в 30 тижнів.
My Signature
Зображення
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Щасливий татусь 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 18 березень 2008 - 10:33

А наша мама ходила на роботу досить довго. за 15 днів до народження малечі пішла на передпологовий лікарняний!
My Signature
Майстер улюблених іграшок :)
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   zajka 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 18 березень 2008 - 14:49

Звичайно, багато залежить від особливостей роботи, ну і від колективу теж. Мені з цим дуже пощастило. Хоча я влаштувалася на роботу вже будучи вагітною (але про це ще ніхто не знав), до мене було і залишається тепле ставлення серед колег. Я працювала до останнього дня буквально, хоча мені вже казали, щоб не перероблялася, що можу залишатися вдома, йти у пологовий. Але я себе нормально почувала, і знала, що якщо залишусь вдома- мені треба буде шукати заміну, то навіщо створювати людям клопоти.
Дуже прикольним було ставлення студентів (я викладачка, у мене тоді був 5 курс) - "вам, мабуть, важко стояти?!!!Давайте ви сидячи нам лекцію прочитаєте!". Постійно вони мені нагадували, що мені не можна хвилюватися (це коли до семінару не готові, а я запитую чому), хочуть додому раніше, а мотивують це тим, що мені треба більше відпочивати..Сміх, та й годі.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Степ 

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 18 березень 2008 - 16:11

я теж працювала майже до пологів. Ще за 6 днів до народження синочка була в офісі. Ал остані 3 тижня працювала тільки 2 дні в офісі, а решту вдома.

І через 2 з половиною місяці пілс пологів знову почалв працювати, правдо он-лайн, з дому. Ну потрошки виходить, правда, чим далі, тим менше, адже синок все більше вимагає моєї уваги.
My Signature
Зображення

Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Sophy 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 18 березень 2008 - 16:17

А мене чоловік з початку вагітності переконував, що треба звільнятись. Десь на 5-му місяці, коли я вже сама погодилась, що пора, то шеф почав переконливо переконувати, що не варто. Мені створили хороші умови, але вагітність була проблемна і я все одно працювала не так як треба, але працювала. Під кінець вже працювала дома. Це все було добре, спасало від нудьги, але тепер я думаю, що якщо буде ще одна вагітність, то краще понудьгувати. Я впевнена, що в такому протіканні вагітності трохи винна робота і воно того не варте.
Вдруге довше 3-ох місяців працювати не буду (звичайно якщо скрута не заставить). Буду гуляти, робити зарядку для вагітних і все інше приємне і корисне.
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 07 квітень 2008 - 11:55

В моєї подруги маленька проблемка!
Її на роботі не відпускають на "легкий труд" Мабудь вважають, що робота у неї легка. Вона прийде з лікарняного попрацює тиждень два і з нов з загрозою лежить. А дирекція підприємства не переводе на лекші умови праці. До тогож була в нас путівка в санаторій де відпочивали майже всі вагітні підприємства, бо там є усі умови для такого відпочинку, а їй не дали, кажуть в когось вегетосусудіста дистонія їм нужніше. Вона у відчаї знов у лікарні не знає як перевестись на легку прцю, або в санаторій втікти відти. Лікар каже що не може її тримати вічно в лікарні і хай вона менше ту роботу бере до серця, а вона так не може. Віддається повністю роботі бо там постійний завал. Каже прийду впаду вечером ніяка на ліко..., а в животику тук-тук, Боже я не одна і від того ще тяжче стає. Бо і декретні хочеться і роботу не втратити і все якось не так виходе, як хотілосяб
Каже що це не вагітність, а одна істерика і нервоз якийсь. Я мол 6 років не наважувалась на вагітність, а тепер виносити нормально не дають.
Хтось знає що потрібно і чи є такий закон, щоб її хоч на лекшу роботу перевили?
My Signature
ЗображенняЗображення

• 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Sonya 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 07 квітень 2008 - 12:46

Однозначно є такий закон. Я не пам"ятаю зараз саме де це вказано, але пошукаю.

Ваша подруга повинна написати Заяву у відділ кадрів, плюс прикласти до неї довідку від лікаря з рекомендацію про переведення на легшу роботу. Перевести згідно закону просто зобов"язані ! Інакше є всі підстави звернутись в суд.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Яблучко 

• Божевільна матуся
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 07 квітень 2008 - 13:03

Вибачте але тут справа не в роботі а в подрузі. Якщо їй робота важливіша, то нехай працює. А як ні то нехай працює, нехай на тій самій посаді та просто напросто не напрягаеться, я б саме так і зробила.Звільнити її не мають права, буде вимагати щось по закону то тільки нерви собі попсує. А ще краще дати лікареві грошей щоб на лікарняному подовше тримав і все. Вихід є було б бажання. І куди дивиться її чоловік, мій би вже давно пішов сам у відділ кадрів.
My Signature
Зображення

- Ви хто?
- Добра фея
- А чому з сокирою?
-Та настрій щось не дуже
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 07 квітень 2008 - 13:31

Перегляд повідомленняЯблучко (7.4.2008, 13:03) писав:

Вибачте але тут справа не в роботі а в подрузі. Якщо їй робота важливіша, то нехай працює. А як ні то нехай працює, нехай на тій самій посаді та просто напросто не напрягаеться, я б саме так і зробила.Звільнити її не мають права, буде вимагати щось по закону то тільки нерви собі попсує. А ще краще дати лікареві грошей щоб на лікарняному подовше тримав і все. Вихід є було б бажання. І куди дивиться її чоловік, мій би вже давно пішов сам у відділ кадрів.

От таке от. Вона просто веде у нас на підприємстві одного великого оптового клієнта і такогож геморойного. Ніхто не хоче з ним поки звязуватись. Робота така, що не залишиш на завтра бо буде капець. Коли вона в лікарні то роботу робе глав бух, а потім вона.
Я їй теж кажу що не мають права звільнити, а вона а інших же звільняли. Короче як на мене то фігу виниб мною так поковиряли, я б життя своєї дитини теж під загрозу не ставила
My Signature
ЗображенняЗображення

• 0
  • Back To Top

Користувач у мережі   Lara! 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 07 квітень 2008 - 13:32

татіка! А яка власне робота у твоєї подруги?
My Signature
Зображення
Мій "смачний" сайт
Те, що ми говоримо про інших людей, більше розповідає про нас самих. © Un.Known
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 07 квітень 2008 - 13:35

Перегляд повідомленняLara! (7.4.2008, 13:32) писав:

татіка! А яка власне робота у твоєї подруги?

Вона працює за компом постіно і робить звіти і все таке для того клієнта. Зізванюється з ним для звірки. Головний їх офіс у києві, а весь жах і тут. особливо в нас начальство їх песте бо вибирають чи не біль за всю область разом взяту.
Тому вона працює в постійному напруженні і чеканні бамбулєй від начальства
My Signature
ЗображенняЗображення

• 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Сеструлька 

• Дока
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 07 квітень 2008 - 13:42

татіка, относительно того что там за работа и на какую более легкую могут перевести вам виднее и решать вам. Могу вам сказать одно: посоветуйте ей открыть кодекс законов о труде, раздел "Праця жінок", я буквально неделю назад его листала и точно помню,что предприятие обязано перевести беременную женщину на более легкие условия труда. Написано даже, что пока предприятие решает(если не может сразу предоставить новое место и долго думает), то женщина может не работать и они обязаны ей за эти дни выплачивать заработную плату!
My Signature
Зображення - перчинка форуму!
мои тортики
ВСЁ ПОЛУЧАЕТСЯ ТОЛЬКО У ТЕХ, КТО НИЧЕГО НЕ ДЕЛАЕТ!
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 07 квітень 2008 - 13:44

татіка, ось що каже закон

Стаття 178. Переведення на легшу роботу вагiтних жiнок i жiнок, якi мають дiтей вiком до трьох рокiв
Вагiтним жiнкам вiдповiдно до медичного висновку знижуються норми виробiтку, норми обслуговування або вони переводяться на iншу роботу, яка є легшою i виключає вплив несприятливих виробничих факторiв, iз збереженням середнього заробiтку за попередньою роботою.

До вирiшення питання про надання вагiтнiй жiнцi вiдповiдно до медичного висновку iншої роботи, яка є легшою i виключає вплив несприятливих виробничих факторiв, вона пiдлягає звiльненню вiд роботи iз збереженням середнього заробiтку за всi пропущенi внаслiдок цього робочi днi за рахунок пiдприємства, установи, органiзацiї.

Жiнки, якi мають дiтей вiком до трьох рокiв, в разi неможливостi виконання попередньої роботи переводяться на iншу роботу iз збереженням середнього заробiтку за попередньою роботою до досягнення дитиною вiку трьох рокiв.

Якщо заробiток осiб, зазначених у частинах першiй i третiй цiєї статтi, на легшiй роботi є вищим, нiж той, який вони одержували до переведення, їм виплачується фактичний заробiток.

Є форма, котру має заповнити лікар, який веде її вагтіність, і у ній вказати, що умови праці є складними і потрібне полегшення. Проте, я не думаю, що підставою для надання твоїй подрузі такої довідки може стати геморойний клієнт і очікуання бамбулєй від начальства. Як правило, такі довідки дають жінкам, котрі важко працюють фізично: вимушені стояти зміну біля конвеєра, працювати з токсичними речовинами, тощо... Отже, ніякого переводу їй не світить, так що діяти доведеться так, як Яблучко написала. До речі, її як вагітну не повинні змушувати їздити у відрядження, працювати понаднормово і у нічні зміни.
My Signature
Зображення
Мій "смачний" сайт
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 07 квітень 2008 - 14:11

Ось, що іще знайшла... це вже роз'яснення для лікарів, котрі заповнюють відповідну форму (довідку)...

(форма № 084/о)

“Лікарський висновок про переведення вагітної на іншу роботу” (форма № 084/о) заповнюється лікарем акушером-гінекологом жіночої консультації (акушерсько-гінекологічного кабінету) медичного закладу, під наглядом якого перебуває вагітна.
Право вагітної на переведення на іншу роботу в Україні гарантується:
- частиною 1 (рядки 11-13) статті 57 “Заохочення материнства. Гарантії охорони здоров’я матері і дитини” основ законодавства України про охорону здоров’я (від 19.11.92 р. № 2801-ХІІ);
- частинами 1, 2 і 3 статті 178 “Переведення на легшу роботу вагітних жінок...” Кодексу Законів про працю (КЗпП України) за станом на 01.01.1991 року зі змінами, внесеними Законом України від 10.03.91 р. № 871-12;
- частинами 4, 5 статті 7 “Права працівників на охорону праці під час роботи на підприємстві” Закону України “Про охорону праці” від 14.10.1992 року;
- Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1993 року № 64 “Про заходи щодо виконання Закону України “Про охорону праці”.
Лікарський висновок видається у випадках, коли необхідно на час вагітності усунути вплив несприятливих виробничих факторів на стан здоров’я вагітної і плоду, а саме:
- при наявності у вагітної відхилень від нормального перебігу вагітності, незалежно від того, чи є вони ускладненнями даної вагітності, чи зумовлені екстрагенітальною патологією, яка є протипоказанням для виконуваної нею роботи;
- коли режим роботи вагітної пов’язаний з відрядженнями або суперечить вимогам статті 176 КЗпП України про заборону залучення вагітних жінок до нічних, надурочних робіт, робіт у вихідні дні;
- якщо умови праці (навіть при нормальному перебігу вагітності) пов’язані з несприятливими виробничими факторами, вплив яких може спричинити порушення та ускладнення вагітності, включаючи виникнення екстрагенітальних захворювань.
Питання про видачу лікарського висновку щодо переведення на іншу роботу вирішується на підставі лікарських записів та результатів обстеження в “Індивідуальній карті вагітної і породіллі” форма № 111/о.
У лівому верхньому кутку форми проставляється штамп з найменуванням медичного закладу.
Пункти “Прізвище, ім’я, по батькові вагітної”, “Місце роботи та посада” заповнюються без скорочень.
У пункті “Вагітність” необхідно вказати, якою вона є за номером (перша, друга тощо) та тривалість її у тижнях (вісім, дванадцять тощо).
Пункт “Підстава для переводу” повинен відображати головні причини, з приводу яких видається лікарем висновок про переведення вагітної на іншу роботу, виходячи з наведених вище та інших можливих випадків, коли видається висновок за посиланням на відповідну статтю законодавчих актів.
Наприклад:
- робота в нічні зміни, ст. 175 КЗпП України;
- робота, пов’язана з відрядженнями, ст. 176 КЗпП України;
- токсикоз, несприятливі виробничі фактори – робота в цеху з клеями, ст 174 КЗпП України;
- вагітність 20 тижнів, шкідливі умови праці – робота в стоячому положенні, ст. 174 КЗпП України.
На основі визначених підстав для переводу заповнюється пункт “Рекомендована робота”. При цьому потрібно керуватися Державними стандартами України з безпеки праці та Переліком шкідливих речовин, в умовах дії яких не можна допускати роботу вагітних жінок. Для зазначених прикладів “Підстав для переводу” можна зробити такі висновки щодо рекомендованих робіт:
- звільнення від роботи в нічний час;
- переведення на роботу, не пов’язану з відрядженнями;
- переведення в цехи, де відсутній контакт з клеєм;
- посади із виключенням виконання робіт в стоячому положенні.
Далі повністю вказуються прізвище, ім’я по батькові лікаря, яким видається висновок, дата видачі. Лікарський висновок підписується лікарем, завіряється печаткою закладу і видається вагітній на руки.
Про видачу лікарського висновку щодо переведення вагітної на іншу роботу лікар робить відповідний запис (підстави для переводу, рекомендована робота, дата видачі) в “Індивідуальній карті вагітної і породіллі” (форма № 111/о).
Термін дії лікарського висновку – від надання відпустки по вагітності до пологів. Якщо в цей період перебіг вагітності, стан здоров’я вагітної погіршилися і рекомендована їй у раніше виданому лікарському висновку робота може несприятливо вплинути на стан жінки та плоду, видається новий лікарський висновок з урахуванням усіх конкретних факторів.
Лікарський висновок про переведення вагітної на іншу роботу подається нею до адміністрації підприємства (власнику або уповноваженому ним органу). Про переведення вагітної на рекомендовану медичним закладом роботу, власником вноситься запис у пункти “Переведення здійснене” і “Посада керівника” з вказівкою фактичної дати переведення за підписом керівника, який їх заповнив. Переведення обов’язково узгоджується з головою профсоюзного комітету щодо відповідності наданої роботи медичному висновку, підписується ним і завіряється печаткою профкому.
Термін зберігання – 3 роки.
My Signature
Зображення
Мій "смачний" сайт
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 13 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3