Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Таємниця імен. - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 3 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Таємниця імен. Що закодовано у імені ? Оцінка: -----

Користувач поза мережею   Lviv 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 26 жовтень 2009 - 14:32

Таємниця імен.

Прихований текст
- досить цікавий сайт. Опис співпадає як мінімум на 2/3.

Перевірте наскільки опис Вашого імені відповідає реальності.

:)

P.S.:
Прихований текст
- привітання до різних дат.

:15_1_55:

Повідомлення від модератора martka
На форумі заборонено використовувати неприховані посилання на зовнішні ресурси!!!

My Signature
-=PER ASPERA AD ASTRA=-
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Ясна 

• Чарівник дитячих мрій, Найактивніша форумчанка, Родзинка форуму
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 16 листопад 2009 - 11:58

А ви знаєте, що для розуміння імені іноді треба просто знання рідної мови.
наприклад НАТАЛКА позначає - вагітна.

На перший погляд ім"я Наталка ні з чим не пов"язується, але є в нашій мові слово, близьке за звучанням - натільний, що позначає одяг, який одягається безпосередньо на тіло.
Відомий також медичний термін преднатальний, що позначає внутрішньо утробний розвиток дитини. Термін ніби не наш, але ж тіло то наше. Знайоме усім породіллям слово неонатолог
Отож виходить, що Наталка - це одне з найменувань Рожаниці: та, що покриває собою тіло дитини, тобто знаходиться на тілі нової людини.

Пригадалися ще кілька слів, що пояснюють рідне коріння Наталки.
З тілом у нас є однокоріневі слова - тільна - корова,, яка виношує теля, якщо згадати, що корова довгий час була не лише священною твариною, а й персонажем космогонічних міфів, то ім"я Наталка, нічим не поступається християнській Марії у своєму символічному значенні.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Nilatanka 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 16 листопад 2009 - 19:44

Ясна, я от також помічала, в тих словах (перинатальний, неонаталог...) знайомі буковки від ім"я (мого :) ) Наталя :) і підозрювала що ім"я таки пов"язано з вагітністю і народженням :) дякую за інфо :)
My Signature
Зображення
Щастя є... Воно так голосно регоче і агукає :)
  • 0
  • Back To Top

• PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 16 листопад 2009 - 20:23

Аналогічне чоловіче ім'я Анатоль (Натолько) - пов'язують зі східною (від Греції) країною, тобто там, де сходить (народжується) Сонце.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 листопад 2009 - 09:32

Дякую. Цікава версія.

Якщо уважно проаналізувати то виявляється , що серед загальнопоширених у нас імен, українських зовсім мало. Майже усі запозичені. Великим поштовхом для цього стала церква. Адже модно було мати церковне ім’я.

My Signature
-=PER ASPERA AD ASTRA=-
  • 0
  • Back To Top

• PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 листопад 2009 - 10:11

Lviv,
Якщо йти за такою версією, то в нас предки взагалі були безіменними, все добрі люди позичали.
Дуже багато імен можна пояснити виходячи з однокоріневих слів в українській мові.
А от спробуйте пояснити Наталі чи Натаніелу їхніми рідними мовами.Я схиляюся до версії, що це у нас позичали імена, особливо якщо згадати, що 1000 років тому у нас жінки письменні були, а в Європі не кожен правитель міг своє ім"я написати.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 18 листопад 2009 - 10:12

"В ім’я здавна вкладався глибокий духовний зміст. В історії імен висвітлюється краса й уява, мудрість і любов вільної народної душі. Досі вважається, що ім'я людини може впливати на характер і навіть на подальшу долю носія. Існує повір’я, що дітей треба називати іменами, які притаманні землі, де вони народились, тоді доля їхня буде щасливою. Бо ім’я - то справа не тільки естетична, а духовна, культурна, мовна, політична.

Ім’я та прізвище – адреса народу. У них, як у животворному зерні, притаєні могутні духовні сили народу. В них притаєна світла й трепетна душа України (Руси). І укараїнькі імена якнайкраще відповідають природі й духові рідної землі. Богатирі України (Руси) мали свої рідні імена, в яких ознаменовувалися найсвітліші достоїнства людини: любов до Бога, миру, сили, слави, влади, волі, дії, роду, краси, правди, перемоги, добра. В родині, яка дуже ждала дитини, новонародженого називали Ждан або Ждана, там де дитина була бажана, синові давали ім’я Бажан, донці – Бажана.

Дівчинці, яка мала світле волосся, давали ім’я Світлана. Відому родину багато людей приходило вітати з народження донечки, донці давали ім’я Людмила (людьми люблена, мила). Ще в давні часи, як засвідчують джерела, був звичаєвий набір двоосновних імен. Але й ці складові частини імен могли формуватися з більш простих елементів, які також слід враховувати, бо вони можуть іноді давати відмінне тлумачення. Є імена, що втілюють любов батьків до Бога, який послав їм дитину, і через відповідне ім’я дбатиме про неї (Богумил, Богуслав, Богурад), а також побажання на майбутнє позитивних рис характеру своїй дитині (Доброслав, Добромисл). В 988 рокі в українців були відібрані рідні імена, бо ті вважались поганськими та ідолопоклонними.

Попи, не питаючи думки батьків, давали українським дітям „святі христинські імена”, під якими приховувались імена грецькі, жидівські, латинські. Насправді, терміну „християнські імена” немає. Тому, що немає імен, створених Христом чи його учнями-євангелистами.

Батьки деколи навіть давали „церковному отцю” хабар, щоб той бодай не дав дитині смішного чи негідного імені. Люди часто помиляються, коли називають чисто національними такі імена, як Денис, Павло, Петро. Греки, назвавши рідні українські імена варварськими, поганськими, українських дітей під час хрещення називалаи іменами грецькими. Але ж грецькі імена звеличують грецьких богів.

Наприклад, Дмитро – „приналежний до богині Деметри”. Денис – від бога Діонісія, Зіновій – „приналежний до божка Нестора”. Але є й імена, не пов”язані з богами і божками греції. Наприклад, Варвара – Чужинка, Петро („петра”) - Камінь, Скала. Ксенія – Чужа. Прикметно, що римо-католицька церква в Англії навіть у шістнадцятому столітті забороняла англійцям називати своїх дітей рідними англійськими іменами, проте не звертаючи уваги на на ті догми, вони давали своїм дітям рідні імена. Тому і зараз у них лишилися найпоширенішмим імена Альберт (Достойний), Едгар (Щасливий), Вільям (Хатній).

І це може бути прикладом для українців! Сліпа рабська прив’язаність до чужих святощів та незнання рідної історії не робить людину ні мудрою, ні вільною, ні достойною. Маючи чуже ім’я, людина буде звикати до чужої історії, сама цього не усвідомлюючи. І це справа не дріб’язкова. Бо чому ж тоді, папа римський ніколи не погодиться мати ім’я японське, українське, китайське? Чому рабін ніколи не погодиться мати ім’я в’єтнамське чи папуаське? Чому імена одного народу звеличують, а ім’я другого дискримінують і ганьблять? Ми були б ще мудрішими, коли б були творцями рідних імен і вміли їх достойно прославляти.

Бо народ, який має почуття національної свідомості, ніколи себе не підпорякує чужій духовності. Рідні імена, такі як Калина, Зірка, Русявка, Квітка, Маківка, зрозумілі, приємно гармоновані з красою навколишньої природи, з чарівним багатством рідної мови. І коли порівняти значення імен стародавньоукраїнських із значенням імен латинських, біблійних, грецьких, то відчуємо велику духовну довершеність наших предків. Наші предки не назвивали дітей ім’ям Вовк, Коза, Корова, Вівця ( відомо, що жидівське ім’я Рахель значить вівця, Лія – корова, Йосип – син корови).

Звичайно, це не свідчить про потворність їхніх імен, але по них можна судити про розвиток уяви та душевну красу народу, який ці імена має. Чужі імена та прізвища, накинуті духовними чи мілітарними вторжниками, чинять розлад народних почувань, руйнують міст, який духовно ріднить потомків з предками. Ми забов’язані пробудити рідні імена, які лежать у поросі забуття. Прославити їх на весь світ красою своєї душі.

Винести їх з тьми забуття, адже в них тремтить жива душа предків. Будьте аристократами духовної краси, волі, сили і слави!"

Українські імена

:scratch_one-s_head:
My Signature
-=PER ASPERA AD ASTRA=-
  • 0
  • Back To Top

• PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 18 листопад 2009 - 11:29

Lviv,
якщо вам подобається теорія меншовартості української культури, то тут хоч кіл теши на лобі, українці завжди будуть бідними, обділеними і тд.
трохи не потемі:
Я кілька років досить глибоко вивчала нашу культуру, і більшість для мене виявилося приємною несподіванкою.
Наприклад, що саме наш народ і наша мова донесли до сучасності найбільше стародавніх обрядів, звичаїв та вірувань. Думаю, це від того, що вони тут були засновані, а вже тоді розійшлися по світу.
Наприклад, у 11 ст одним із хрестоносців під час знищення останього оплоту язичництва у Європі на території сучасної Німеччини був записаний язичницький обряд.
У нас на Україні цей обряд проводився ще в 50 роках 20 ст. у кожній селянській родині, тільки волхва замінив голова родини.
У мене наприклад не має сумнівів хто у кого його запозичив. Явно, що не українці.
Якщо у мові ми можемо знайти однорідні слова, то можна допустити, що слово творилося у нашій мові.
Наприклад Є в Російській мові слово очаровательний, але не має ні чарів, ні чарувати, ні чарівниці, ні зачарувати. Там ці слова мають свої відповідники - волшебство, колдовство і далі похідні від них.
Хто в кого позичав?
Або окно. В українській мові є віко, повіка, око, віччі, вікно.
А з грецької до нас прийшоло ікона, що перекладається як малюнок, але етимологічно корінь є чужий для греків(дані словника)
у нашій мові згідно до мовного закону закрити складів могла бути вікона. і звучання і смисл сів віко-вікно - вікона один і той же. Через віко ми дивимося з середини тіла на світ, з вікна- із середини зати на світ. А через ікону із нашого світу ми зазираємо у світ духовний.
То ми позичали ікону у греків, чи вона повернулася до нас з іншим значенням?
Теж і з іменами. До нас дійсно багато імен повернуло трохи з іншим смислом і іншомовним звучанням. але ж коріння цих імен можна знайти і в нашій мові, і міфології, і народних звичаях.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Катрусик 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 18 листопад 2009 - 12:11

Перегляд повідомленняLviv (17.11.2009, 9:32) писав:

Великим поштовхом для цього стала церква. Адже модно було мати церковне ім’я.

Ну чому модно? Просто ми християни і хрестимо своїх дітей іменами християнських святих. Особисто я б хотіла, щоб мої діти мали християнські імена, щоб мали свого святого покровителя.

Це звичайно, не стосується людей, які сповідуюють інші релігії. В них інші мотиви.
My Signature
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

• PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 18 листопад 2009 - 15:22

Катрусик,
У вас доречі зоавсім не християеське ім"я :)

Користувач подумав і додав через 4 хв.:
Катерина, Ярина (Яра), Ірина

Ім’я Катерина пов’язане з долею.
Текст, що розкривається
Перша частина слова “ката” означає “котитися”, тобто доля котиться за Божим законом. Друга частина “рина” може означати “ірій”. Все слово можна пояснити, як “котитися до ірію (раю)”. Тобто, це людська доля, яка викочується із раю і скочується до раю.
Це ім’я можна пояснити як "жінка, що народжує", адже це проходить через катування (муки). Слово “кат” – мучитель долі; каторга місце покарання. Літера “т” може замінюватися на “с” (лат. “th”), що проявлено в зменшеній формі імені “Кася”. У цьому випадку можна прочитати “косарина”, звідси й косар – той що умертвляє рослину.
Друга частина може виступати самостійним іменем – Ярина чи Ірина, яке пояснюємо як кров, яка проливається під час родів, або символізує битву за народження. Це у міфології може бути ранкове пролиття Червоної Зорі, що символізує народження Сонця. Словом "окотилася" називають пологи кози. А та, в свою чергу, виступає місячним образом, що пов'язаний з потойбічним світом, як і кіт – символ темних сил.
У варіанті імені Катрена, не складно побачити слово «ядрена», тобто запліднена. Так само слово «ярина» означає сходи, або посіви ярих культур [1, 1424]. А яринцем називають чоловічий статевий орган [2, 203].
Шухевич В. описуючи гуцульські звичаї повідомляє щодо поліжниці (породіллі): «невільно їй до часу виводу дальше як на 35 кроків відходити від хати, аби не занечистила поля, на яке вона ще некашерна, ступила би» [3, 21]. Тобто некашерна можна розуміти як незапліднена, а кашерна (пор. Касарина), має бути запліднена. На свято Катерини обов’язковим атрибутом є каша (Кася), яку насипали в миску й шли на двір кликати судженого на вечерю [4, 153].
Олександр Виженко повідомляє, що раніше, щоб заманити хлопців на свою вулицю, дівчата виконували магічно-ритуальну дію – закопували посеред вулиці горщик з кашею.

Дівки чаровниці,
Закопали горщик каші
Посеред вулиці.
Закопали горщик каші
Ще й ракові клешні,
Щоб ходили парубки
Далекі й тутешні.

Дівчата вірили, що після цього хлопці ходитимуть саме до них, а не на якусь іншу вулицю, до інших дівчат.
Горщик з кашею – певний символ, він означає готовність дівчини у парі з обранцем “готувати” вариво спільної долі. Справа чоловіка – помішувати кашу. [2, 122].
Такі слова як кошара (хлів), касарня (казарма), кі(о)ш означають зборище людей (тварин) в приміщені або загородженому місці, що може бути порівняно із кашею в горщику, тобто вмістилищем, лоном. Аналогічно церковне приміщення також ототожнюються з лоном.
Катерина може виступати аналогом Долі-Макоші і відповідає за жіночі потреби. Катерина-Доля або тче нитку життя, або може її обрізати серпом-косою. Тому можна сказати, що народний образ Смерті з косою має відношення до Катерини. За народним календарем святкують Катерину-Долю 24 листопада.

Література:
1. Великий тлумачний словник сучасної української мови / Уклад. і голов. ред. В.Т. Бусел. – К.; Ірпінь: ВТФ "Перун", 2001. – 1440 с.
2. Виженко О. Україна кохання. Фольклорне дослідження. – К.: Деркул, 2005. – 280 с.
3. Маєрчик М. Ритуали родинного циклу крізь призму моделі переходу // Студії з інтегральної культурології. Ритуал. – № 2. – Львів: Інститут народознавства НАН України, 1999. – С. 18–31.
4. Скуратівський В.Т. Місяцелік: Укр. нар. календар. – К.: Мистецтво, 1992. – 208 с.

My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 листопад 2009 - 09:30

Цитата

якщо вам подобається теорія меншовартості української культури, то тут хоч кіл теши на лобі, українці завжди будуть бідними, обділеними і тд.

До чого тут це.

:kiss3:

Я Вам про вплив церкви а Ви про меншовартість.

Просто людям насильно нав’язали нову віру. А тепер через тисячу років багато чого змінилось і забулось.
Навіть віру рідною вважаємо зовсім не ту з якої розпочиналась наша історія.

My Signature
-=PER ASPERA AD ASTRA=-
  • 0
  • Back To Top

• PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 листопад 2009 - 09:40

Lviv,
Двісті років тому селяни на Україні не вінчалися у церкві. Вважали, що то для панів лише.
Катерина друга мусила видавати укази, щоб людей примусово вінчали.
І навіть тоді, після вінчання вони розходилися по своїх хатах, дівчина продовжувала носити вінок, а хлопець парубкував доки не відбудеться народне весілля. Катерина тоді встановила штрафи для селян, якщо ті не почнуть жити разом після вінчання в церкві. Наречену із жандармом переселяли до нареченого.
А ви говорите - 1000 років :)
У часи Хмельницького католицькі священники глузували із православних, докоряли їм, що вони перейняли язичницькі традиції у своїх богослужіннях. І велика доля ітини у цьому є.

Користувач подумав і додав через 9 хв.:
Стаття спрямована на те, щоб викликати почуття меншовартості. Може це просто передався настрій автора.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 30 листопад 2009 - 15:44

Ясна, але є християнська свята Катерина, і при чому, не одна. Це імя є і в католицькому, і в православному календарях, тому, можна сказати, що воно є християнським.

щодо певних язичницьких обрядів у нашій християнській традиції - дійсно, вони є, і що тут такого особливого? Це навіть добре, зберігати традиції свого народу. Християнство ніколи не відкидало традицій народів, які його приймали. Ці традиції просто були християнізовані. Тобто їм було надано іншого змісту.
My Signature
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

• PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 30 листопад 2009 - 20:15

хростиянське ім"я - це ім"я яке несе в собі основи християнського світогляду.
А взяти ім"я з іншої світоглядної системи і притулити до християнського віровчення - то це не принесе користі ні одній релігії, ні іншій.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 грудень 2009 - 13:51

Ясна, імя Катерина і не було взято з іншої системи, воно існує і в грецькій мові, і означає "чиста"
My Signature
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   МирославаS 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 грудень 2009 - 14:06

Ясна,А про Мирославу ніде не зустрічали????
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Mrs. Lucia 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 грудень 2009 - 16:00

Имя МИРОСЛАВА
Значение имени

«Прославляющая мир» — имя старославянского происхождения.
Имя и характер

Мирослава растёт настойчивой, дерзкой и упрямой девочкой. Она шумная и озорная, не только играет, но и дерётся с мальчишками. В школе часто спорит с учителями, родителей не слушает. Учится не очень хорошо, хотя и не обделена способностями.

С возрастом Мирослава становится спокойнее и сдержаннее, чем в детстве. Исчезает её резкость и привычка спорить по пустякам. Она остаётся упрямой, но умеет признавать свою неправоту. В работе Мирослава настойчива и честолюбива, всегда старается достигнуть лучших результатов. Она профессионал в своём деле и хороший работник. Часто делает прекрасную карьеру, благодаря своим знаниям, способностям и трудолюбию.

Мирослава общительна, но предпочитает дружить с мужчинами. Она очень ценит друзей, в беде помогает всем, кто в этом нуждается. Увлекается спортом, любит путешествия, походы. Замуж выходить, как правило, не торопится. Домашними делами заниматься не любит, вообще мало времени проводит дома.
День Ангела, именины Мирославы

Мирослава именины не празднует, это имя в святцах не значится.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Романівна 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 грудень 2009 - 18:28

дівчата, що скажете про Лілію? по-моєму, церковний аналог - Сусанна
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   МирославаS 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 грудень 2009 - 19:49

Mrs. Lucia, Навіть дещо є про мене!!!Дякую!!!
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Snizunka-Ira 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 грудень 2009 - 20:24

Коли ми хрестили мого племіника Яромира священик хотів відмовитися мовляв такого імені нема і ми спеціально шукали в церковних архівах (допомагав інший священик) і знайшли що був такий святий Яромир і похрестив. А ми назвали синочка Дарій (наш малесеньки даруночок) хрестив той самий священик і проблем небуло хоча сказав що вперше хрестить з таким іменем.
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 3 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

1 відвідувачів читають цю тему
0 користувачів, 1 гостей, 0 прихованих користувачів

Пиши українською Перекладач онлайн