Я хочу видати збірку своєї поезії.Може хтось порадить, як зареєструвати свої авторські права на них?Які документи потрібно подати в Державний Депертамент інтелектуальної власності? Чи це довга процедура? Чи дорога?
А може сам факт публікації засвітчує твої права, але ж там має присвоюватися якись номер на примірниках?!
Якби мені тепер мати той розум, що буде через 5 років,
І той ентузіазм, що був 5 років тому.
Відповідно до Закону "Про авторське право і суміжні права" з моменту створення на твір поширюється авторське право (навіть незалежно чи твір закінчений), реєстрація це допоміжна процедура (у вас є конкурент, який списує ваші вірші і розповсюджує їх без вашого відома, чи щось подібне...), тако існує поняття "презумпція авторства", тобто автором є той хто себе таким заявляє, якщо інше не доведене в судовому порядку...
Після видачі збірки чи може автор самостійно займатися реалізацією її в книгарнях, на форумах, не будучи приватним підприємцем???
Це залежить від домовленості (усно) або договором (письмово) з видавцем, краще обумовлювати свої права в договорі, але, коли ви невідомий загалом автор, видаєте збірку за власний рахунок, відповідно і поширення здійснюєте на власний розсуд.