Квартирні махінації Чого остерігатися при купівлі квартири
Відправлено 08 жовтень 2009 - 16:40
Підкажіть, будь-ласка, чого остерігатися при переоформленні квартири? на які документи в першу чергу звертати увагу? і взагалі, як не стати жертвою обману?
Відправлено 08 жовтень 2009 - 16:49
Відправлено 08 жовтень 2009 - 16:54
але вибір агенства не завжди є доступним. я маю на увазі, що за квартирою, яка продається, вже є закріплене якесь конкретне агенство. і якщо ця квартира нам сподобається, то прийдеться працювати з тим агенством, яке її продає.
а за пораду велике дякую!
Відправлено 08 жовтень 2009 - 16:59
Користувач подумав і додав через 12 хв.:
Часто рекомендують укладати договір купівлі не на реальну вартість квартири, а на значно меньшу, щоб зменшити якісь там збори. Так ви трохи зекономите, але ризикуєте, що в разі якщо продавець подасть в суд, то вам повернуть ту меньшу суму, а не яку ви заплатили. Для суду достатньо буде раптового з"являнні недорозлученої дружити, ше якихось родичів, ну і ше там купа причин, юрист вам ліпше скаже.Таких родичів важко відслідкувати. Можна навести довідки в ЖЕКу хоч вони здаєця чужим не повинні таке давати.......ну але якщо добре попросити...самі розумієте. Ше довідка з БТІ там можуть перевірити, чи квартира не є під заставою і шо там з власниками.Не купляйте по довіреності, чи за договором дарування.
Відправлено 08 жовтень 2009 - 17:11
Якщо будуть якісь питання пишіть.
Обов"язково пишіть розписку якщо будете давати завдаток і там все описуйте, строки і форс - мажорні обставини.
Відправлено 08 жовтень 2009 - 17:12
Далі, якщо в квартирі прописані діти до 16 років то має бути довідка від опікунської ради
Всі документи найкраще перевіряти в держ нотаріуса, того району де знаходиться квартира. Він дає запит чи майно не в заставі, чи нема арешту і т.д.
Краще завжди мати свого юриста, ніколи не довіряти тим, що радять маклери.
ще при виборі квартири можна піти до сусідів і їх попитати, це первірений спосіб,
далі ще щось згадаю,допишу
Ага,ну і звичайно нікому не розказуйте,що хочете купити квартиру, а маклерам дзвоніть з мобільних, щоб дом. не взнали.
Зараз є аферисти, які знають що люди познімали депозити, тримають їх вдома, ці аферюги дають оголошення, або співпрацюють з маклерами, взнають що ви хочете щось придбати, думають що грошші у вас вдома і можуть цим скористатись.
Це розповсбджено зараз, моїй знайомій так хату обікрали, зоч гроші були не вдома, але добре все перерили.
І це після того, як вона подалась в агенство нерухомості з бажанням придбати квартиру.
Користувач подумав і додав через 3 хв.:
ну і про завдаток. Його ніколи не віддають, маю двох знайомих,які під час кризи дали завдатки, але ціни різко пішли вниз і вони хотіли відмовитись від квартир, але завдатки їм ніхто не віддав.
Тому перш ніж вестись на розповіді господарів і маклері,що мол на квартиру стільки охочих і т.д, зважте чи дійсно ви хочете придбати саме цю квартиру.
Пам'ятайте їм головне продати, а вам там жити
Відправлено 08 жовтень 2009 - 19:49
Відправлено 08 жовтень 2009 - 22:28
Перед укладанням договору слід:
1. впевнитись, що то справжній власник квартири, потрібно звірити дані паспорта власника і бланк свідоцтва (виписки) про право власності на квартиру.
2. Звернути увагу на поведінку власника (ну на адекватність)
3. Відомості про квартиру може дати дільничий
4. Обов"язково вказати реальну суму угоди (мої знайомі на такому попалились, а ділі суд... вказали 2 тис. грн., ледь викарапкались...)
5. При передачі грошей, щоб з боку продавця всі підписали розписку.
Відправлено 09 жовтень 2009 - 10:24
zyabka (8.10.2009, 17:59) писав:
Користувач подумав і додав через 12 хв.:
Часто рекомендують укладати договір купівлі не на реальну вартість квартири, а на значно меньшу, щоб зменшити якісь там збори. Так ви трохи зекономите, але ризикуєте, що в разі якщо продавець подасть в суд, то вам повернуть ту меньшу суму, а не яку ви заплатили. Для суду достатньо буде раптового з"являнні недорозлученої дружити, ше якихось родичів, ну і ше там купа причин, юрист вам ліпше скаже.Таких родичів важко відслідкувати. Можна навести довідки в ЖЕКу хоч вони здаєця чужим не повинні таке давати.......ну але якщо добре попросити...самі розумієте. Ше довідка з БТІ там можуть перевірити, чи квартира не є під заставою і шо там з власниками.Не купляйте по довіреності, чи за договором дарування.
я про таке чула. якщо оцінюють вартість квартири по БТІ - то виходить десь до 1000грн (це якщо 30 -35 м.кв). і на такому дійсно можна попектись. краще заплатити держ мито - 2 % від вартості квартири і спати спокійно.
а на рахунок 2х агенств, то в мене тітка купляла так квартиру і їй довелось заплатити 4% за послуги агенств, тоді як одне агенство бере 2-3%
Користувач подумав і додав через 2 хв.:
olgastyle (8.10.2009, 18:11) писав:
я щось тут не дуже зрозуміла. як нотаріус пов’язаний з тим?
Користувач подумав і додав через 8 хв.:
Ірина І, величезне дякую. думаю Ваші поради будуть корисними не тільки для мене.
але знаєте, за пів року пошуків, ми тільки один раз натрапили на власників.
Відправлено 09 жовтень 2009 - 10:50
А ше я теж найбільше боялась не аферистів, а то, шо серед ночі прийдуть за грошима
Відправлено 09 жовтень 2009 - 10:57
Квартиру оцінює агенство з експертної оцінка майна, від цієї суми платиться дуж мито 1 відсоток і пенсійний фонд 1 відсоток. Це все оплачується перед підписанням договору.
Відправлено 09 жовтень 2009 - 11:06
І ще одне, мої родичі продавали квартиру, яка в заставі у банку.
Банк дав дозвіл і жінка придбала у них квартиру. Тому тут також проблем ніби не має бути.
Відправлено 09 жовтень 2009 - 11:11
Звертаючись в АН, попередньо дізнайтесь про умови роботи з ними (чи треба сплачувати певну суму, коли вам показують об"єкт і чи заключається при цьому т.зв. "Акт огляду".. який відсоток бере агенція... з якими нотаріусами працює (навіть якщо ви залучаєте свого нотаріуса), вам варто взнати, з ким це агентство співпрацює..і чи нема часом в договорі (який ви будете заключати з АН про відсоток, котрий маєте сплатити) з цим агентством, пункту, що ви повинні скористатись послугами тільки того, нотаріуса, котре пропонує агенція... Уважно читайте всі документи, котрі підписуєте!!!
Зверни увагу на допис Veronika_S, Ірина І! Дуже важливо! Документи треба перевіряти!
Відправлено 09 жовтень 2009 - 11:26
Відправлено 09 жовтень 2009 - 11:35
А ці акти просять підписувати, щоб ви не прийшли самі за пів години до власника, не домовились з ним, кинувши агенство. Таке часто практикують, але то вже як кому совість дозволяє.
Відправлено 09 жовтень 2009 - 11:39
zyabka (9.10.2009, 12:35) писав:
о, про таке я вже вкурсі. ще не встигла вийти газета, а квартира вже продана
Відправлено 09 жовтень 2009 - 11:43
Акт огляду - заключають зазвичай невеликі агенції, котрі беруть за показ 1-го об"єкту символічну ціну в 20-25 грн... (Типу це ви сплачуєте суму за те..що агент поїхав на об"єкт..витратив гроші на проїзд..і т.п... + в акті огляду може бути пункт, типу, що як ви купите саме цю квартиру, котру це АН вам показує, то маєте тільки через це агентство купити... а не вийти на самого власника і купити без посередника...)
От і zyabka правильно написала..я щось забула це вказати в попередньому пості.. бо щойно ви подзвоните в АН за якусь конкретну квартиру..ви потрапляєте в коло потенційних покупців...а відтак - потенційних клаєнтів даного АН, котре хоче збити з вас свої 2-3%... І після питання менеджера з нерухомсті типу "А якого типу квартиру ви шукаєете... а в яку суму орієнтовно хочете вкластись? В нас є то..і то..залише нам свої координати..ми підберемо для вас хороший варіант!..." Все! Ти попала! Як тільки ти лишила координати, АН штурмуватиме тебе..що в нас і така квартира є..і така... АН свого не упустить..і якщо ти і купиш квартиру, то 90% що за посередництва саме цього АН..бо вони пропонуватимуть тобі всі можливі і неможливі варіанти!!!
Повідомлення відредаговано kukla: 09 жовтень 2009 - 11:46
Відправлено 09 жовтень 2009 - 11:48
kukla (9.10.2009, 12:43) писав:
Акт огляду - заключають зазвичай невеликі агенції, котрі беруть за показ 1-го об"єкту символічну ціну в 20-25 грн... (Типу це ви сплачуєте суму за те..що агент поїхав на об"єкт..витратив гроші на проїзд..і т.п... + в акті огляду може бути пункт, типу, що як ви купите саме цю квартиру, котру це АН вам показує, то маєте тільки через це агентство купити... а не вийти на самого власника і купити без посередника...)
От і zyabka правильно написал..я щось забула це вказати в попередньому пості.. бо щойно ви подзвоните в АН за якусь конкретну квартиру..ви потрапляєте в коло потенційних покупців...а відтак - потенційних клаєнтів даного АН, котре хоче збити з вас свої 2-3%... І після питання менеджера з нерухомсті типу "А якого типу квартиру ви шукаєете... а в яку суму орієнтовно хочете вкластись? В нас є то..і то..залише нам свої координати..ми підберемо для вас хороший варіант!..." Все! Ти попала! Як тільки ти лишила координати, АН штурмуватиме тебе..що в нас і така квартира є..і така... АН свого не упустить..і якщо ти і купиш квартиру, то 90% що за посередництва саме цього АН..бо вони пропонуватимуть тобі всі можливі і неможливі варіанти!!!
та в принципі, хай пропонує варіанти. ми вже собі саі виберемо. що нам підходить, а що ні.
а на рахунок актів, то думаю, вони попереджають про таке. а клієнт вже собі сам вирішує, підписуватись на таке, чи ні.
як на мене, то ці Акти - брєд. АН просто здирає з клієнта гроші. я б на таке не підписалась
Відправлено 09 жовтень 2009 - 11:55

Допомога