Деніель Алан Редкліфф народився 23 липня 1989 року в одному з респектабельних районів Лондона – Фулхемі. Він був єдиним сином у Алана Редкліффа (відомого у Великобританії літературного агента) і Марсії Грешем (вона займається кастінгом акторів). Коли Дену було п'ять років, він зіграв свою першу роль в шкільній постановці – роль мавпочки («Я сподіваюся, що ніхто ніколи не побачить фотографій з того спектаклю!» - говорить він зараз).
Взагалі, від батьків Деніел отримав уявлення про кар'єру актора ще до того, як почав до неї прагнути. Його батьки, будучи самі залученими в кіно-бізнес чудово знали про всі підводні камені, які зазвичай трпаляються на дорозі акторів. Тому власне, Ден не отримав свого часу можливості зіграти Олівера Твіста у фільмі за мотивами однойменного твору Чарльза Діккенса. Тим не менш, у 1999 році Редкліфф дебютував на екрані, зігравши юного Дейвіда Копперфілда в телевізійній екранізації іншого відомого твору Чарлза Діккенса: мати Денієла сама відправила фотографію сина на ВВС. Фільм добре зустріли глядачі, а про Редкліффа, якого вибрали на роль з-поміж кількох сотень хлопчаків, продюсер Кейт Харвуд сказала наступне: «У нього є дві дивовижні якості — природність і невинність. Крім того, з ним дуже легко працювати».
Поки Денієл знімався у шпигунському трилері «Кравець з Панами» (2001), де виконував роль сина героїв Джеффрі Раша та Джеймі Лі Кертіс, в Англії почався тривалий і складний пошук юних талантів для екранізації найпопулярнішої у світі сучасної дитячої книги.
Режисер Кріс Коламбус, переглянувши «Дейвіда Копперфілда», попросив свого асистента з кастингу запросити юного актора на прослуховування. Це сталося після дев'яти місяців безплідних пошуків, коли переглянули понад 16 тисяч претендентів, а до початку зйомок залишалось два місяці. «Якщо чесно, ми вже думали, що доведеться знімати „Гаррі Поттер і філософський камінь” без Гаррі», — жартував продюсер Дейвід Хейман. Батьки Денієла відмовились від запрошення, щоб захистити сина від руйнування даремних надій. Але Алан Редкліфф виявився давнім знайомим Хеймана. Зустрівши Редкліффів у театрі, на виставі «Каміння в його кишенях», продюсер довго намагався уявити Денієла в ролі Гаррі, а наступного ранку переконав батьків юного актора змінити своє рішення. Автор книги Джоан Роулінг була дуже задоволена вибором режисера, і в серпні 2000 р. Деніeл отримав роль.
Отримати подібну роль – величезне досягнення для будь-якого актора, а кінопроби Дена пройшли дуже успішно. Пізніше й справді стало ясно, що це був доленосний поворот в долі хлопчика.
Ден згадує той вечір: «Мій батько повідомив мене, що мені запропонували зіграти роль у фільмі про Гаррі Поттера. Я навіть заплакав від щастя. Вночі я прокинувся, десь приблизно о другій годині і розбудив батька лише для того, щоб перевірити, що все це не сон, і що я дійсно зіграю Гаррі Поттера».
Кінопроби Дена, Руперта Грінта і Емми Вотсон – виконавців головних ролей у фільмі «Гаррі Поттер і філософський камінь» - самого Гаррі Поттера, Рона Візлі і Герміони Грейнджер були призначені на листопад 2000 року. Весь світ пильно стежив за розвитком подій довкола зйомок фільму, інтерес до нього був безпрецедентний, і, поза сумнівом, саме ця стрічка стала найбільш очікуваним фільмом 2001 року. Ден відразу ж після прем'єри фільму, 16 листопада 2001 року з'ясував, що він – Обличчя Року, Прем'єра Року і так далі, і бажаний гість практично всіх журналів і телепередач. Вся історія повторилася після виходу другого фільму серії «Гаррі Поттер і таємна кімната», який так само, не дивлячись на деякі несприятливі прогнози, побив всі рекорди. Правда, тепер це вже не бентежило юного актора: «Я не читав критичних статей і не дивився телевізійних оглядів по фільму, оскільки це могло відбитися на моїй грі».
Під час зйомок Ден здобув собі репутацію жартівника і любителя розиграшів. Наприклад, одного дня він змінив мову на мобільному телефоні Роббі Колтрейна (Гегріда) на турецьку. Правда, про всяк випадок Ден заздалегідь написав записку з вибаченнями.
Ден продемонстрував дивне розуміння характеру і поведінки відомого юного чарівника і йому вдалося дуже яскраво втілити образ. Взагалі, можна провести кілька паралелей між хлопчиком Гаррі і Деном. Популярність до них обох прийшла ще в дитинстві, і обоє успішно впоралися з нею. Взагалі, цілком можливо уявити собі Дена, який бродить по темних коридорах школи. Слова Сортувального Капелюха, в одній із сцен фільму теж виглядають дуже правдоподібно для обох хлопчиків: «Дуже хоробрий, це видно. Але й кмітливий. Талант, так, боже мій, звісно ж – і велике бажання проявити себе.». Коли Ден запитав самого себе, які якості необхідні для того, щоб стати героєм школи, то він вирішив, що це лояльність, допитливість, віра в себе і свої сили, здатність долати труднощі. Для Дена друзі так само важливі, як і для Гаррі і вони не змінили до нього свого ставлення після приходу до нього популярності.
Редкліфф каже, що хотів би стати письменником чи режисером. Ще одне його серйозне захоплення — музика: Деніeл грає на бас-гітарі і сподівається з часом знайти однодумців, щоб створити групу. У 2002 р. він дебютував на сцені у виставі Кеннета Брена «П'єса, яку я написав».
Окрім кінематографа, Деніел Редкліфф, так само грає в театральних постановках. З 2007 року і до цього дня він з'являється в голому вигляді в нью-йоркській постановці ”Equus” за що 11 червня 2009 року був названий Кращим виконавцем головної ролі в постановці на Бродвеї, а також отримав винагороду за Кращий прорив.
Деніел Редкліфф - вважається другим з найбагатших підлітків Британії.
Гонорари:
Гарі Поттер і філософський камінь (2001 рік) - 150 тис. доларів
Гарі Поттер і Кубок Вогню (2005 рік) — 5,6 млн доларів
Гарі Поттер і Орден Фенікса (2007 рік) - трохи менше 8 млн. доларів
Зараз по приблизних розрахунках його стан варіюється від 60 до 70 мільйонів доларів.
Деніел хворий на диспраксію (порушення координації рухів) і не може сам навіть зав'язати шнурки на черевиках. За його твердженнями хвороба стала розвиватися після того, як він кинув школу і почав зніматися в кіно.
Також відомо, що Денієлу подобаються старші від нього жінки.