Перший клас - перший жах У школі дуже різноманітні діти!!
Відправлено 07 вересень 2009 - 15:56
Є діти, які читають, є діти, які не знають навіть букв. Чи розумно їх об'єднувати в один клас, ті, що адже доки "відстаючі" вивчатимуть букви і рахування, інші почнуть нудьгувати. Так, потім все вирівняється. Але, виходить, не за рахунок того, що підтягнуть непідготовлених до рівня моїй, а навпаки. Не хочу себе розхвалювати, але я свою дитину готувала сама за допомогою комп'ютерного посібника "Першокласний портфель" (воно інтересне, анімаційне), це не коштувало мені безсонних ночей і не віднімало масу часу. І результатом я задоволена - дочка пішла спокійна, упевнена, готова до всіх предметів, не як інші діти, що я бачила у школі.
Чом би не виробити єдиний стандарт для тих, що поступають? Або зробити декілька класів для дітей з різним рівнем підготовки? А то наша освітня система складається з неінтегрованих частин: дітсадок, школа, вузи... І перехід на кожну подальший рівень - серйозне випробування для дітей і батьків.
Відправлено 07 вересень 2009 - 16:15
Повідомлення відредаговано zyabka: 07 вересень 2009 - 16:16
Відправлено 07 вересень 2009 - 16:22
Тепер, дітей треба нашпигувати всіма знаннями ще до школи (не всі то можуть, не у всіх є час і гроші) та й осмвіта тепер 12 років.
Якийсь абсурд виходить, наші батьки мали 10 річну освіту, купу гуртків, збір металолому і макулатури ---- і теж все встигали....
Для чого потрібна така шкільна світа, що діти мусять все вивчати дома і 12 років протирати штани?!
Відправлено 07 вересень 2009 - 16:36
Бо ще коли я ішла до школи (то звісно було 15 років тому))))..але в нас із 7 перших класів було 3 спеціалізовані... Кожну дитинку приводили на співбесіду (хоча школа звичайна...ніяка не гімназія).. мама повинна була вийти за двері... і з нею говрили..питали різні загадки...або й задачки... просили прочитати кілька слів..або й написати... дивились за поведінкою дитинки (чи губиться і лякається..чи впевнена...) і за таким критерієм розподіляли - класи загальноосвітні..і класи з тітками, котрі вже є підготовленими...
Зрозуміло, що зараз освітня система мала б зробити крок вперед... то теж якийсь конкурсний відбір повинен був бути...
Kokhanovska, просто у кожно своя думка на цей рахунок... особисто я вважаю, що це добре, коли з дитинкою займались мама з татком..або старший братик-сестричка...або бабуся з дідусем... думаю, така малеча буде більш оганізована..легше буде все схоплювати... звісно, це імхо!
але, наприклад, у мої родині, то зажди бабусі і дідусі вчили малечу різних віршиків...читати...рахувати... хоча у кожного це по-різному...
Повідомлення відредаговано kukla: 07 вересень 2009 - 16:46
Відправлено 07 вересень 2009 - 16:43
Відправлено 07 вересень 2009 - 16:45
Відправлено 07 вересень 2009 - 16:50
Svit-svit, якщо ваша дитинка вже досить вільно читає, не є хворобливою (зміна середовища, кола спілкування може принести за собою нові хвороби) спробуйте перевести її до другого класу. Деякі з моїх знайомих так робили і деякі з них були задоволені, а деякі змінювали школу. головне щоб дитинці було комфортно.
Відправлено 07 вересень 2009 - 17:00
Kokhanovska (7.9.2009, 17:22) писав:
Тепер, дітей треба нашпигувати всіма знаннями ще до школи (не всі то можуть, не у всіх є час і гроші) та й осмвіта тепер 12 років.
Якийсь абсурд виходить, наші батьки мали 10 річну освіту, купу гуртків, збір металолому і макулатури ---- і теж все встигали....
Для чого потрібна така шкільна світа, що діти мусять все вивчати дома і 12 років протирати штани?!
А чому ви кажете за усіх? Я, наприклад, читати навчилася в чотири роки, а літери з трьох знала.
Але я пам'ятаю, що з дитячого садка мене вчили спілкуватися з іншими дітьми, тому у школі мені було зручно, хоча і з 6 років мене батьки віддали.
Відправлено 07 вересень 2009 - 17:10
Відправлено 07 вересень 2009 - 17:11
Svit-svit, якщо ваша дитинка вже досить вільно читає, не є хворобливою (зміна середовища, кола спілкування може принести за собою нові хвороби) спробуйте перевести її до другого класу. Деякі з моїх знайомих так робили і деякі з них були задоволені, а деякі змінювали школу. головне щоб дитинці було комфортно.
Так це міністерство винне в тому, що деякі діти в шість років не те, що читати, а й літер не розуміють? Мені соромно було б, якби моя дитина була така занедбана у шість років.
Відправлено 07 вересень 2009 - 18:00
це зараз всі женуть наперед батька в пекло.
дитина в 1 класі має вчити літери, це нормально. якщо дитина уже знає літери і вміє читати - це добре, але не обов"язково.
занедбаність тут ні до чого.
Відправлено 07 вересень 2009 - 18:14
Відправлено 07 вересень 2009 - 18:50
Svit-svit (7.9.2009, 15:56) писав:
Є діти, які читають, є діти, які не знають навіть букв. Чи розумно їх об'єднувати в один клас, ті, що адже доки "відстаючі" вивчатимуть букви і рахування, інші почнуть нудьгувати. Так, потім все вирівняється. Але, виходить, не за рахунок того, що підтягнуть непідготовлених до рівня моїй, а навпаки. Не хочу себе розхвалювати, але я свою дитину готувала сама за допомогою комп'ютерного посібника "Першокласний портфель" (воно інтересне, анімаційне), це не коштувало мені безсонних ночей і не віднімало масу часу. І результатом я задоволена - дочка пішла спокійна, упевнена, готова до всіх предметів, не як інші діти, що я бачила у школі.
Чом би не виробити єдиний стандарт для тих, що поступають? Або зробити декілька класів для дітей з різним рівнем підготовки? А то наша освітня система складається з неінтегрованих частин: дітсадок, школа, вузи... І перехід на кожну подальший рівень - серйозне випробування для дітей і батьків.
А ви собі уявіть перший клас,в якому всі діти читають і пишуть......,що ж тоді вчительці там робити? :) Не можливо всіх дітей підігнати під одну лінійку,мусить бути хтось більш підготовлений,а хтось менш,і я не думаю що ваша дитина від цього постраждає,просто займайтеся з нею далі.А якщо вона вже дійсно така розумна,то попитайтеся на рахунок того,щоб перевести її зразу в другий клас.Наприклад я після садочка,в 6 років,пішла в другий клас,хоча мене ніхто не підготовлював,але в 5 років читала в садочку дітям казки,і в школі сказали,що в першому класі нема чого мене тримати.
Відправлено 07 вересень 2009 - 19:03
І не видумуйте, немає зараз ніяких вимог, що дитина повинна вміти читати чи писати! Буквально за пару місяців одні догонять інших, я в цьому впевнена - завжди так було і буде.
Чи ви вважаєте, що якщо дитина навчилась на рік скорше читати, вона в майбутньому буде від всіх розумніша і їй треба йти в супер-пупер клас? Читання - абсолютно не показник, це просто означає, що батьки (чи садочок) більше приділяли уваги цьому заняттю.
Відправлено 07 вересень 2009 - 19:19
kukla (7.9.2009, 17:36) писав:
але, наприклад, у мої родині, то зажди бабусі і дідусі вчили малечу різних віршиків...читати...рахувати... хоча у кожного це по-різному...
Я ніколи не казала, що займатись з дитиною це погано і тільки є обов"язком школи. З дитиною ТРЕБА займатись з "пеленок", але не роблячи акцент, щоб читала до школи (і бажано в 3 роки) і писала каліграфічно і вплоть до таблички множення --- є і такі батьки, що своїх дітей в 4 роки вчать усіх країн світу і їх столиці і табличку множення напам"ять. А толку? Чи це обов"язкова запорука успішності в школі, чи в житті?
Дитина повинна бути всесторонньо розвинута на свій вік. Вміти думати, а не видавати зазубрені результати на подив гостей.
Svit-svit (7.9.2009, 18:00) писав:
Але я пам'ятаю, що з дитячого садка мене вчили спілкуватися з іншими дітьми, тому у школі мені було зручно, хоча і з 6 років мене батьки віддали.
Я теж читала з 4 років, а двоюрідний брат, який не скінчив 8 класів (йому вже поза 30) з 3 років читав і його ніхто спеціально не вчив просто післяобіду молодшу групу зєднювали з підготовчою......
Своїх не спішу вчити читати, хоча букви Юлько знає і малий за ним тягнувся. Але ми їх стараємось навчити вчитися, а не відбити охоту від навчання.
Відправлено 07 вересень 2009 - 19:25
Не виключаю, що і моя дитина буде вміти читати чи рахувати ще до школи, але заставляти його не стану. Зацікавиться - навчу, ні - то піде до школи "занедбаним", як висловилась автор теми.
І ще одне - не всім діткам виростати другими Патонами, Сікорськими чи Склодовськими-Кюрі... У всіх різні схильності і таланти - хтось може не бути дуже сильним в науках, зате стане Олімпійським чемпіоном або талановитим актором тощо. Якщо прослідкувати біографії видатних особистостей, далеко не всі з них відмінно вчились.
Повідомлення відредаговано Хмельничанка: 07 вересень 2009 - 19:26

Будь-яка переміна пов'язана з незручностями, навіть якщо це переміна на краще
Відправлено 07 вересень 2009 - 19:31
Настюша (7.9.2009, 20:03) писав:
І не видумуйте, немає зараз ніяких вимог, що дитина повинна вміти читати чи писати!
В Києві дуже багато загальноосвітніх шкіл, ну , і звичайно, спеціалізованих мають такі вимоги, і ще й які.
У моїх приятелі син цього року пішов до школи, і ще у декількох діти друго, третьокласники. Так от, базові вимоги до дитини, котру батьки хочуть віддати в конкретну гімназію: читати 40 слів в хвилину, арифметичні дії додавання-віднімання двозначні цифри до 20, 50 слів англійською мовою, ну і ще по ходу діла купа вимог, які я не запам'ятала (хоча можу уточнити). І якщо дитина не відповідає цим критеріям, то ніхто навчатись її не візьме.
Зрозуміло, що мова йде про гімназію, але такі чи приблизно такі самі вимоги у більшості київських шкіл, які хоча б трішки приділяють увагу достойному рівню освіти і мають хороших вчителів. І якщо батьки хочуть, щоб їх дитина вчилась в хорошій школі, то просто змушені виконувати ці вимоги, бо інакше конкурс не пройти.
У мене також виникало логічне запитання: а що ж робитиме ця дитина в школі перші три роки і чи буде цікаво їй на уроках. Проте тут питання навіть швидше не до батьків, а до самої організації освіти в наших школах.
Як вже писала, багато батьків шукає для своїх дітей спеціалізовану школу чи гімназію не для того, щоб задовільнити свої власні амбіції, а для того, щоб дитина вчилась у нормальному середовищі. А з другого боку ці школи виставляють завищені вимоги до рівня підготовки. От і виходить замкнене коло.
До речі, в Києві зіштовхнулась ще з однією проблемою. Виявляється дуже важко знайти якісну школу з хорошими педагогами, цікавою позашкільною програмою, але з нормальними "немажорними" дітьми. Мої друзі ось вже третю школу дитині міняють, бо не хочуть щоб єдиною темою на перервах у школярів було б про кого на якій машині привезли на навчання, скільки у кого iPhonів є, і що одягатись треба лише в Армані або інакше ти лох.
Відправлено 07 вересень 2009 - 20:41
Не зря запретили изучать в садике много того, что изучалось раньше, запретили учить писать - только обводить буквы. Причина - потом в первом классе приходится переучивать, что значительно тяжелее.
Не зря существует методика, дошкольного воспитания, методика начальной школы, методика средней школы, методика старшей школы.
Когда мы, хотим сделать как лучше, учим детей. мы учим по тем дискам и всему что найдем. Но потом могут начаться проблемы.
А переучить намного тяжелее, чем научить . Вот отсюда и фразы "Училка дура". И это еще самая "ласковая" фраза. Ребенок проходит определенные периоды - период песочницы, период игр, да у него очень большое рвение к знанием, это обусловлено психологией развития. Но если перестараться, то потом ребенок после первых занятий в школе просто возненавидит ее - учат не так как дома, что-то требуют и т.д.
Говорю как педагог, преподаватель педагогического ВУЗа

У щасливої жінки 2 імені - КОХАНА та МАМА
Відправлено 07 вересень 2009 - 21:16
Ktara (7.9.2009, 21:41) писав:
Не зря запретили изучать в садике много того, что изучалось раньше, запретили учить писать - только обводить буквы. Причина - потом в первом классе приходится переучивать, что значительно тяжелее.
Не зря существует методика, дошкольного воспитания, методика начальной школы, методика средней школы, методика старшей школы.
Когда мы, хотим сделать как лучше, учим детей. мы учим по тем дискам и всему что найдем. Но потом могут начаться проблемы.
А переучить намного тяжелее, чем научить . Вот отсюда и фразы "Училка дура". И это еще самая "ласковая" фраза. Ребенок проходит определенные периоды - период песочницы, период игр, да у него очень большое рвение к знанием, это обусловлено психологией развития. Но если перестараться, то потом ребенок после первых занятий в школе просто возненавидит ее - учат не так как дома, что-то требуют и т.д.
Говорю как педагог, преподаватель педагогического ВУЗа
Цікава тоді Ваша думка як педагога і викладача профільного ВУЗу - чому ж величезна кількість шкіл (в першу чергу київських, а Ви ж якраз з Києва) вимагають від дітей при поступленні в перший клас знання ледь не на рівні третього класу ? Вони якими методиками керуються ?
Відправлено 07 вересень 2009 - 21:45
Коли я пішла в 1 клас мені зовсім не було нудно, я почувала себе розумнішою, допомагала однокласникам, а вдома вчила нову інформацію і мама в той час якраз звільнилася з роботи і почала мною займатися більше. Я вважаю не потрібно ніяких спецкласів, спецшкол і т.д. і нічого в тому не має страшного, якщо одні діти підготовлені, інші ні - не до всіх так все швидко доходить. Зі мною сиділа одна дівчинка, дуже старанна, акуратна, весела, добра, але вона вчилася на 2 і 3, тому що до неї все доходило як до жирафа на 10 день, але вона виросла чудовою людиною, зараз є прекрасною матір'ю і те, що вона не вміла нічого як йшла в 1 клас не означає, що вона мені цим заважала чи портила мої зібності, знання. Вдома дитина може продовжувати навчатися по тих комп'ютерних програмах, вона просто в школі буде почувати себе більш впевненою в собі і розумничкою № 1 для вчителів - головне не зробити з неї вискочку.
Користувач подумав і додав через 14 хв.:
Доречі свого малого вчу (як би то не було смішно) вже читати, хоча йому ще пів року нема. Просто мені до рук попалася цікава книжка, про те, як розвивається пам'ять в дітей до року і що вони без нудоти і зусиль все легенько запам'ятовують. Я просто щодня показую йому листки формату А4 з надписами букв, слів і говорю їх в голос, також час від часу прикладаю до себе, чоловіка, його мами, ліжка, вікна відповідні слова - "мама", "тато", "бабуся"... і за тою програмою дитина до року буде знати як пишуться букви і найпростіші слова, а коли дитина підросте, то пам'ять сама відновить все необхідне.
Повідомлення відредаговано Ліньтяйка: 07 вересень 2009 - 22:01

Допомога