Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Що повинна вімти дитина у 3 роки - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 2 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Що повинна вімти дитина у 3 роки Оцінка: -----

Користувач поза мережею   Костина мама 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 02 вересень 2009 - 14:04

Знания и умения трехлетнего ребенка

Текст, що розкривається
В нынешнем море информации о том, что может уметь ребенок к определенному возрасту можно легко потеряться. Когда начинаешь в этом разбираться, чаще всего только огорчаешься, что вот и этого мой ребенок, и другого еще не делает. В конце концов посещает мысль, что лично мой ребенок очень отстает в развитии. Чтобы сильно не расстраиваться по этому поводу предлагаю Вам несколько базовых заданий, которые ребенок ДОЛЖЕН делать к 3-м годам. Если он этого не делает, то стоит задуматься о том, что, действительно, где-то упущено и надо нагонять, а если он все это делает, то предела дальнейшему совершенству нет.

В 3 года ребенок должен уметь

• Концентрировать внимание, т.е выполнять задание, не отвлекаясь в течение около 5 минут; находить 3-4 отличия между предметами; удерживать в поле зрения 3-4 предмета; находить 2 предмета похожих друг на друга; выполнять задания по предложенному образцу.
• Уметь запоминать 3-4 картинки, знать наизусть несколько четверостиший, повторить небольшую прочитанную сказку с помощью взрослого; вспомнить, что он делал утром, днем, вечером; рассказать по памяти о содержании картинки по наводящим вопросам.
• Уметь быстро и правильно собирать пирамидку; складывать картинку из 4-х частей; собирать несложные игры-вкладыши; находить простые связи между предметами и явлениями.
• Уметь находить в окружающей обстановке много предметов и один; выражать словами каких предметов больше или меньше; сравнивать 3-4 предмета по величине (ширине, высоте, длине).
• Уметь правильно отвечать на вопросы; согласовывать слова в роде. числе, падеже; правильно пользоваться предлогами в, на, за, под; употреблять предложение с однородными членами.
• Изображать простейшие предметы и явления действительности, используя прямые, округлые, наклонные, длинные, короткие, пересекающиеся линии; повторять простые движения пальчиковой гимнастики.
• Называть свое имя и фамилию; называть имена людей его ближайшего окружения; называть и отличать 2-3 дерева; по опорным обобщающим словам находить предметы (покажи "обувь", "мебель", посуду"); знать и называть 6 основных цветов; различать времена года; называть существенные детали и части предметов.

Предлагаем вам описания нескольких заданий, по которым вы сможете протестировать ребенка.

Развитие внимания

• Найти на картинке одинаковые предметы, определить их цвет.
• Нарисовать на листке, например, 2 домика и 2-х мишек и прочертить от каждого мишки тропинку к домику. Желательно, чтобы эти тропинки пересекались. Предложить ребенку глазами проследить путь каждого мишки к его домику и показать, кто где живет. Если малыш затрудняется сделать это зрительно, то предложите ему провести пальчиком по дорожке.
• Предложить раскрасить фигурки по образцу.
• Нарисовать контуры 3-4 предметов так, чтобы они были наложены друг на друга). Предложить ребенку найти какие предметы там спрятались.
• Предложить найти несколько отличий на картинке (кошка серая-рыжая, у одной мячик, у другой кубик и т.д). Если ребенок затрудняется, то задавайте ему наводящие вопросы.

Развитие памяти

• Рассматриваем картинку с 3-4 предметами. Ребенок должен назвать предметы. Закрываем книгу и просим вспомнить, что там нарисовано.
• Рассматриваем картинку где, например, котик держит шарик, бельчонок держит яблоко, а мышонок коробку с бантиком. На другой картинке отдельно зверята и предметы. Надо вспомнить кто и что держал.
• Вспомним героев сказки "Колобок". Кого встретил сначала колобок. Вспомнить по картинке с изображением животных.
• Рассматриваем 2 картинки. Первая - зайчик под зонтиком, идет дождь, грибы растут. На другой картинке - солнышко, ягодки, грибов нет, зонтик сложен. Что изменилось на картинке?
• Изображены 8 предметов: 3 мячика и 1 кубик, 3 зонтика и 1 корзинка. Найти картинки, которые отличаются от других.

Развитие мышления

• 2 картинки. Одна с животными, другая с едой. Надо найти кто что любит есть.
• Рассматриваем картинку, надо подобрать пару к предмету % ваза и цветок, шапка и шарф, лопата и ведерка и т.д
• Найти заплатку к коврику. Красный коврик, а у него посередине нарисован красный круг, который нарисован еще и отдельно. Зеленый коврик с зеленым треугольником посередине. и Так далее. Малыш должен рассказать какую заплатку куда поставить, какого цвета коврики.

Математика

• На картинке нарисовано 4 зеленых кубика и один желтый, 4 синих шара и 1 красный. Каких шариков (кубиков) больше?
• Рассмотреть любую картинку. Например, пейзаж. Каких предметов много, а каких по одному. Показать их назвать.
• На картинке сидят 3 лягушки, там же нарисовано 3 листочка и 2 цветочка. Поровну ли лягушек и цветочков?
• Нарисовано 4 шара: все разного размера. Показать самый большой, самый маленький мячик.
• На картинке нарисованы карандаши разной толщины. Назвать цвета карандашей, какие их них толще-тоньше?
• На картинке цветы разной длины. Какие высокие, какие низкие?
• Нарисуйте квадрат, треугольник, круг. Ребенок должен уметь их отличать и называть.

Развитие речи

• Ребенок должен уметь называть животных: диких, домашних. Должен знать как называются их детеныши: лошадь-жеребенок.
• Должен уметь в 2-3 предложениях описывать картинку: кто на картинке, какие у него ушки, что держит в лапках и т.д
• Другой вид описания картинки. Например. кукла сидит на столе, мячик лежит под столом, хорошо, если ребенок скажет, что стоит справа, слева.
• Ребенок должен уметь называть различные действия: волк бежит, рыбка плывет, белочка сидит и т.д

Развитие мелкой моторики

• Малыш должен уметь проводить вертикальные, горизонтальные и наклонные линии нужного размера. Для этого можно предложить дорисовать забор, лучи у солнца, дождик и т.д Также должен уметь рисовать округлые предметы.
• Малыш должен уметь аккуратно раскрашивать картинки.
• Ребенок должен уметь выполнять простые движения пальчиковой гимнастики.

Знакомство с окружающим миром

• Рассмотрите картинки с различными игрушками. Пусть ребенок назовет предметы по отдельности, а потом одним словом "игрушки". Аналогично с одеждой, посудой, мебелью, обувью...
• Покажите ребенку картинки с разными временами года (желательно, чтобы было изображено одно и то же место). Пусть он назовет времена года, скажет, чем они отличаются.

А что из этого умеют ваши детки в 3 годика?

Повідомлення відредаговано гра з вогнем: 02 вересень 2009 - 14:14

My Signature
Зображення
Зображення

Великие умы обсуждают идеи, средние - обсуждают поступки, а малые - людей
  • 2
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Сонях 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 02 вересень 2009 - 14:08

"В 3 года ребенок должен уметь"- чому наші діти завжди комусь щось винні? мене завжди дратували такі формулювання. єдине, що повинна вміти дитина - це бути щасливою, а не доводити своїй мамі, що вона нормальна. :crazy:

Повідомлення відредаговано Сонях: 02 вересень 2009 - 16:29

My Signature
Зображення
Зображення
  • 9
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Оленка2008 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 02 вересень 2009 - 14:13

Повністю підтримую Сонях. Що вміє, то і "должна"
My Signature
Зображення
  • 2
  • Back To Top

Користувач у мережі   гра з вогнем 

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 02 вересень 2009 - 14:16

в принципі так, але орієнтири ма.ть бути. якщо дитина не виконує простих завдань, які виконують більшість дітей у її віці, це сигнал батькам бути пильнішим, більше займатися з дитиною ;)
я не знаю наскільки реальна саме ця стаття, бо інколи бувають такі норми, що і я такого не умію, але орієнтиром може стати.
  • 3
  • Back To Top

Користувач у мережі   olia14 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Орг СП Малечі

Відправлено 02 вересень 2009 - 14:23

А ви знаєте, ми пройшли перший іспит в рік і 10 місяців, влаштувала нам, будучи не зовсім в гуморі, невропатолог: допитувала що це(показувала зайчика) і де в нього що є, мала, правда, не спасувала, вона дуже комунікабельна, але я вважаю, що це було зовсім не обовязково.. Нашим друзям, що йшли також в садочок ці питання теж задавали, і хоч малюк старший, він не захотів з "тьотьою" говорити (щеби, яким тоном вона питала), то потім мамі сказала, що він не може йти в садок, бо навіть не говорить, чула би та тьотя як дитина говорить, та їй не дано...
тому підтримую дівчат, нічого нікому дітки не винні, і порівнювати справа невдячна, добре, що потрохи проходять часи, коли всі під одну лінійку...
My Signature
я все зумію, все встигаю! А часу зовсім я не гаю :)
  • 2
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 02 вересень 2009 - 14:25

Мой рисует но не прям так чтоб домик четко и мишку четко - каляки-маляки одним словом, ну кружочки соединяет и квадратики рисует ровно соединяет, лини если есть желание рисует ровно, а вот со стихами у нас проблемка - раньше учил с удовольствием, а сейчас только слушает и повторяет не охотно
Занимаемся сним по книжкам - тесты для деток, есть конечно такие тесты что и сам задумываешься, но показывает отличия на картинках находит
Вот по таким книжкам мы занимаемся
Зображення

Повідомлення відредаговано Костина мама: 02 вересень 2009 - 14:52

My Signature
Зображення
Зображення

• 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Сеструлька 

• Дока
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 02 вересень 2009 - 16:09

прочитала статью и первое,что хотела написать увидела в ответах ниже - ребенок никому и ничего не должен! olia14, мой бы тоже не стал с теткой разговаривать:)
My Signature
Зображення - перчинка форуму!
мои тортики
ВСЁ ПОЛУЧАЕТСЯ ТОЛЬКО У ТЕХ, КТО НИЧЕГО НЕ ДЕЛАЕТ!
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Time Out 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 02 вересень 2009 - 16:32

Женя уміє багато чого з приведеного списку, але не все. По-перше, я не всі ці завдання ставила перед ним і не всі навики розвивала.
Вважаю, що ці приклади - просто орієнтир, щось дитина робить, щось - ні.
Хтось легко вчить віршики, а хтось любить малювати, а ще хтось, як мої хлопці більше люблять завдання на логіку і математику.
Купуємо тести, як Костина мама. Жені подобаються, любить "робити уроки". А ще ми рік ходили на розвиваючі заняття в дитячий центр, це дало багато.
гра з вогнем
права, якщо дитина не виконує більшість завдань для її віку, то батьки повинні приділити увагу її розвитку більш уважно, більше займатися, розвивати дитину - і вона дожене своїх одноліток і навіть може перегнати. Я це знаю, бо ми мали певні проблеми з Павликом, але мамине терпіння і хороші книжки нам допомогли. І зараз він один з найкращих учнів у класі.
My Signature
Зображення Зображення
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Зірочка-Єва 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 02 вересень 2009 - 16:39

А моя дитина може навіть більше!!!!!!! :acute:
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 вересень 2009 - 11:06

Зірочка-Єва, А что больше может?
Я еще где-то читала что ребенок в 3 года должен (опять не любимое слово должен) уметь чистить овощи, чисткой для овощей :wacko3:
My Signature
Зображення
Зображення

• 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   neli 

• Перехожий
  • Pіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Новачки

Відправлено 07 жовтень 2009 - 23:02

я думаю це занадто для дитини. кожна дитина це індивідуальність і не можна за однією міркою мірати всіх, якщо дитина щось нне може це не означає що вона відстала, можливо вона просто не має до цього здібностей.
  • 1
  • Back To Top

Користувач у мережі   Lara! 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 08 жовтень 2009 - 11:45

Не можу сказати, що може все, бо просто не всі завдання виконували. Але у деяких категоріях знає набагато більше, ніж зазначено. З математики вміє не лише порівнювати, а й лічити до 10, знає всі літери і намагається їх писати, при чому це все її ініціатива, я ні на чому не наполягаю. Їй просто страшенно подобається. Кольори і відтінки - це вже дуже давно пройдений етап, так само і описи пор року. Про себе і рідних знає не лише ім'я усіх, а й прізвища, а також вулиці, на яких живемо ми і бабуся. Ще малює і ліпить із задоволенням, багато співає і танцює, але мені видається, то усі діти люблять. Ще пазли дуже любить збирати, на 50-60 частинок легко складає, а от купили вже на 160, то доводжиться разом з нею збирати. Ось остання зацікавленість англійською мовою, є книжечка у нас, де основні слова і поняття погруповані, намальовані і підписані англійською (наприклад, сім'я, рослини, тварини і т.д.), щовечоора приносить сама цю книжку і вчимо 2-3 нові слова ну і повторюємо вже вивчені. А віршиків-казочок розповідає дуже багато. Але то все завдячуючи дуже добрій природній пам'яті, а заставляти не буду ні її, ні меншу. Праві дівчата, діти нікому ніц не повинні. Проте, все-таки орієнтиром така стаття може бути.
My Signature
Зображення
Мій "смачний" сайт
Те, що ми говоримо про інших людей, більше розповідає про нас самих. © Un.Known
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Премудрість 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 21 грудень 2009 - 14:47

Ми теж не всі завдання проходили,але якщо задатись цілью,то все можна навчитися.Я більше приділяю увагу тому,що саме цікавить сина,саме в ті моменти він найбільше навчається.А як починаю щось йому розказувати,те що йому нецікаво,те що йому ТРЕБА, він це не сприймає.Тільки гірше стає.Так у нас з цифрами получилося.Вибрала не той момент,тепер він не хоче ніяк вивчати цифри.Приходиться придумувати всякі хитрощі,щоб його це зацікавило і він цю науку "з"їв"
My Signature
Ісус Христос дарує спасіння кожному, хто увірує у Нього і прийме Його своїм Господом і Спасителем!
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Ptaszka 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 21 грудень 2009 - 19:26

Моя середня доця ще не має трьох рочків, але вже багато вміє з вищепереліченого, причому навмисне її ніхто не вчив. Багато чого навчилася від старшої, віршики гарно запам"ятовує, бо має хорошу пам"ять і пазлики на 120 чудово складає навіть без картинки - все по пам"яті. А от кольори, ну ніяк не можу її навчити, хоча старша доця ще в 2 роки всі знала.
Думаю багато що залежить саме від здібностей і природніх нахилів, тому стараюся наголос ставити на їхні таланти.
My Signature
Красавицы могут всё
Красавиц счастливей нет
Они никогда не плачут
У них не бывает бед (В.Меладзе)
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Лєнок 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 26 грудень 2009 - 23:56

В мене синочок дуже непосидючий і впертий, його не заставиш робити те, що його не цікавить. Ми багато ще чого не вміємо, що в тому списку, але вчимось по своїй методиці: в мене синочок любить страшенно машини, тому кольори ми вивчили за їх допомогою, тепер за їх допомогою розвиваємо уважність, пам"ять - бо син знає майже всі моделі машин, запам"ятав значки і розрізняє на машинах, а ще рахуємо їх, біля магазину наприклад. Дуже любить книжки і дитячі журнали, особливо журнал Мамине сонечко, там виконує з задоволенням завдання.
На рахунок малювання, то бачу в нього немає тяги до того, він може трішки помалювати, а потім пів години точити всі олівці. Він в нас страшенно любить щось ремонтувати з дідом або татом (видно генетично), викруткою розкручує все, дрелькою вміє дирки сверлити (тато допомагає, щоб не поранився). Бачу весь в татка, бо наш татко любить щось паяти, ремонтувати ...
Так що я думаю в кожної дитини свої нахили є до чогось, а нам треба їх просто побачити і допомогти розвивати, щоб їм було легше в житті.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Зірочка-Єва 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 грудень 2009 - 20:23

Костина мама, А моя дитина вже читає по складах слова, що складаються з 3 до 6 букв! Але їй вже 3,5 рочки!!! А чисткою ми теж орудуємо, але чистимо яблука м"які...
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   ирис 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 28 грудень 2009 - 09:09

Наша теж з перечисленого майже все вміє, але от з часом трохи путає замість "вчора" вона каже"завтра", знає коли яка пора року, і що відббувається в цю пору року(опадає листя, з*являються листочкі на деревах, випадає сніг) знаємо основні кольори, геометричні фігури, ще рахуємо до 12 і любимо розказувати казки, знаємо віршики, потрохи вивчаємо літери.
Щоб я єю постійно займалась то ні, в основному коли є час, але якщо в неї нострою немає, то ми відкладаємо. Більше займаємось коли вона сама того хоче, тоді мама все кидає і 15-20хв ми займаємось.
Бо я не сторонік насильно навчати, якщо бачу що інтерес до чогось ще не з*явився, відкладаємо на деякий час.
My Signature
Зображення
Зображення
Будь смиренним, бо зроблено тебе з праху. Будь великодушним, бо зроблено тебе із зірок
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Malve 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 02 січень 2010 - 15:56

В нашої Дани якась на диво чудова пам,ять: варто раз їй прочитати віршик, і вона зможе його переказати.
А ще знає весь алфавіт, рахує до 15-ти, кольори всі основні, біля 10-ти.
Я вже читати її вчу, але то я так, тренуюсь Зображення
Таак, що ж то ми ще вміємо в свої неповні три рочки?
Розрізняє геометричні фігури основні, знає, які речі до якої групи відносяться (ну, там - одяг, меблі, посуд), розуміє, що таке вчора, а що завтра.

Але, чесно кажучи, якби в неї щось і не получалось - я б навіть не турбувалась, головне, що дитина росте весела, допитлива і життєрадісна.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   dig23 

• Перехожий
  • Pіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 14 листопад 2010 - 23:07

Зірочка-Єва, Зачем вы загружаете ребенка буквами в таком возросте, пускай он дольше побудет ребенком погуляет игрушками. Читать и считать он еще научится. Детство бывает только раз!
My Signature
[Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   ака 

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 15 листопад 2010 - 15:29

Моя Алінка(3роки)самостійно робить такі речі:ість звичайно,малює,замальовує дуже акуратно,розказує віршики,одягається,причому наголошує на самостійності)я радію що вона така самостійна,і ще й допомагає мені багато в чому :smile:
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 2 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

1 відвідувачів читають цю тему
0 користувачів, 1 гостей, 0 прихованих користувачів

Пиши українською Перекладач онлайн