Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Харчування: свободу вибору дитині? - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 4 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Остання »
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Харчування: свободу вибору дитині? Оцінка: -----

Користувач поза мережею   гра з вогнем 

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 26 серпень 2009 - 21:27

Не йде мені з голови одна фраза.
Моя знайома вважає, що дитина в рік вже здатна сама вибирати собі їжу на сніданок, обід і вечерю.
І справа навіть не в тому, що я не уявляю як цей вибір здійснюється, а в тому чи варто дитині давати такий вибір за умови традиціної схеми введення прикорму. Тобто дитина ще не харчується разом з усією родиною.
От щось я не розумію, це як показувати Андрійкові його улюблену цвітну капусту та неулюблену картоплю і хай дитина вибирає? То він у мене цілими днями капусту їсти буде. Щось я таке не розумію.
Мені здається, що в дитячому віці все таки вибір, що їстиме дитина робить мама. Оскільки таким чином можна привчити дитину до різноманітного харчування і до різних смаків. Власний вибір дитина зробить трохи пізніше, й то це їй дозволятиметься в окремих випадках і ситуаціях.

А ви як вважаєте, в рік, в два, в три хто має здійснювати вибір страв і того, що їстиме дитина?

Може я трохи плутано пояснила, але моя знайома майже дослівно говорить "в рік дитина вже може сама виьбирати собі страви, а мама має їй цей вибір давати"
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Юлясік 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 26 серпень 2009 - 21:30

я також рахую,що дитині в такий вік меню повинна складати мама!
My Signature
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Галочка 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 26 серпень 2009 - 21:34

А моя рано в обід і на вечерю макарони з котлеткою їла.
Однозначно що меню вибирає мама.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Mysterious 

• Дока
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Модератори

Відправлено 26 серпень 2009 - 21:50

Перегляд повідомленнягра з вогнем (26.8.2009, 22:27) писав:

"в рік дитина вже може сама виьбирати собі страви, а мама має їй цей вибір давати"

ну моя дитина любить шинку. От десь раз попробувала і як бачить шинку то втриматись неможе.
І я собі не уявляю як я можу давати їй їсти те,що вона хоче, особливо якщо це продукт такий як шинка.

А шоколад? перчене,солене з наших тарілок?
я в два роки повністю контролюю її раціон.
Звичайно схоплену зі столу шинку я в неї не забираю, але в рік забирала.
Короче або нам треба їсти повністю здорову дієтичну їжу, щоб дитина брала все що схоче і я не переживала,
або годувати її тими продуктами,які я знаю що кращі для неї, я знаю що вони безпечні для неї.
Я для себе вибрала другий варіант.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач у мережі   jane 

• Молода мама
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 27 серпень 2009 - 08:11

гра з вогнем, я як раз вчора думала над створенням подібної темки!
тільки в мене трошке інше питання. останнім часом мій Міха вередує, перебирає їжею - і від того, що недавно їв із задоволенням, відмовляється. єдине що їсть з задоволенням - це рибні котлети. і моя мама притримується думки, що дитячий організм сам знає, чого йому не вистачає, і якщо їсть рибу - значит саме риба зараз більше потрібна. типу як в вагітних, я так розумію?
чи дійсно так? годувати дитину рибою і не паритись? :) ну, це умовно, але... щоб не вийшло як в анекдоті. "чого не вистачає в організмі кішки, якщо вона їсть поліетилен? - мозку"
My Signature
Виникло питання? Відповідь може бути в ЧаПах!

Дитинство закінчується вагітністю. Чоловіки не дорослішають ніколи.

мій блог
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Селена 

• Зацікавлений
  • PіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 27 серпень 2009 - 09:08

А якщо спробувати так, давати дитині право вибору але з запропонованих мамою страв, типу - вибирай що ти будеш гамати - цвітну вапусту чи капусточку з картоплею? :D На власному досвіді переконалась, що продукти які в дитинстві заставляли їсти наразі на дух непереношу.
My Signature
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Time Out 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 серпень 2009 - 09:29

Зіичайно, давати повну свободу вибору дитині в рік не варто. Хоча враховувати харчові смаки треба обов"язково. Не думаю, що нормальна мама буде запихати дитину тим, чого вона категорично не переносить, бо цей продукт корисний.
наприклад, Паша з дитинства не любить квасолю. І він міг її відчути в супі чи борщі в найменшій кількості. Тоді він відмовлявся від супу категорично.
Зате Женя буде їсти все, де є м"ясо чи рибка.
Звісно, меню дитини в рік і старше повинно бути різноманітним, їсти щось одне зранку, вдень і ввечері неправильно, але думку дитини я би все-таки враховувала.
My Signature
Зображення Зображення
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Nattik 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 серпень 2009 - 16:08

Перегляд повідомленняjane (27.8.2009, 9:11) писав:

.. щоб не вийшло як в анекдоті. "чого не вистачає в організмі кішки, якщо вона їсть поліетилен? - мозку"

Ага , точно - моя дитина як тільки бере крейду малювати - тут же починає її гризти. Знайома авторитетно коментує - "дитині кальцію не вистачає". А коли вона недопалки намагається збирати, то їй нікотину не вистачає? :D
Думаю, в рік, а то і в два (побачимо на практиці ;), меню складає мама.
My Signature
Зображення

See? I can do it if I really try.
  • 0
  • Back To Top

Користувач у мережі   RomaIIIka 

• Завсідник
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Орг СП Малечі

Відправлено 01 вересень 2009 - 08:21

Меню складаю сама. З продуктів які дитина їсть звичайно, але спеціально для неї нічого не готую. Може моя думка визве в когось негативні відгуки але якщо дитина не їсть того що я їй запропонувала то щось інше їй робити я не біжу. Не хоче їсть зранку, поїсть краще в обід, а до того ніяких печив чи чогось такого. Ну якісь фрукти на перекуси даю але не булки і печиво.
My Signature
Зображення
Зображення
  • 2
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Маріам 

• Шеф-кухар Малечі
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 01 вересень 2009 - 10:00

також сама вирішую, що давати дитині, а що ні. якщо на її вибір- то їла б штукатурку, пінку задувну, і все, що на підлозі, як пилосос, що на столі - її не цікавило ніколи, а тим більше , якщо б просто поставити і вибирай!!! ...... Я її виловлюю по хаті саджу за столик, і годую. а що саме вона їсть - то їй якось все одно.бо не перебирає. а ще щоб швидше, бо спішить бавитися! :D
My Signature
Зображення

Кнопка с крестиком в правом верхнем углу экрана - шлюз в реальный мир...
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Костина мама 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 01 вересень 2009 - 10:12

" А коли вона недопалки намагається збирати, то їй нікотину не вистачає?" :D :mocking: :mocking:
Я своему говорю что ты будшь если или...или...и он выбирает, но в годя думаю что очень тяжело понять что хочет ребенок :glare:
Я у соего раз как то спросила что ты будешь, без или он сказал кашу гречневую я ему ее сварила, а он я ее не хочу вот и весь выбор, нужно делать выбор между несколькими блюдами, а не так что ты будешь есть он конено скажет конфеты, мороженное и т.д. и т.п. а полезную пищу как обычно не хочу
My Signature
Зображення
Зображення

Великие умы обсуждают идеи, средние - обсуждают поступки, а малые - людей
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Грыша 

• Перехожий
  • Pіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 14 вересень 2009 - 09:57

Якби я дав волю дитині у виборі їжі, вона стопроцентово вибрала б шоколадку, цукерку, сік з трубочкою (з магазину), бо домашній сік не такий солодкий. А взагалі поки ніякий дурень не дасть дитині якоїсь дряні з магазину у нас все в нормі. Я думаю хороша мама і батько відчувають, що потрібно дитині, головне постіні зміни в харчуванні щоб нічого не приїдалось.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Стефанія_s 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 21 лютий 2010 - 16:26

а ми їмо тільки те, що хочем)) можливо то не зовсім правильно на думку багатьох досвідчених батьків, та я ніколи не заставлюю малу їсти того, чого вона не хоче. думаю, що організм сам знає, що йому треба. та й їсть вона все те, що і я (1,1місяць). щоб було зрозуміло, я сама їм тільки здорову їжу. правда їй ніякого солодкого, крім сухофруктів, меду. всього поганого і магазинного вона не просить, бо його ніколи не пробувала. а взагалі, все має бути в міру. бо що забагато то не здраво)))
  • 2
  • Back To Top

Користувач у мережі   Malve 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 21 лютий 2010 - 16:58

Моїй доці майже 3 роки, і то я повністю контролюю її раціон.
Та їй дай свободу в цьому плані, так вона цілий день буде одні цукерки їсти. Перевірено.
My Signature
Зображення
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Ok_sanka 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 21 лютий 2010 - 17:02

Вітуля), я теж так думаю. От мій малий сьогодні увесь день печива просить. Не даю (тільки не думайте, що я така жорстока мама). Зате дитина гарненько пообідала свіженьким борщиком з м'ясом. На підвечірок пудинг сирково-яблучний з родзинками приготую. Думаю, що це значно корисніше, ніж печиво і цукерки.
Але нерідко пропоную йому кілька страв на вибір: борщик чи супчик, картопельку чи кашку з підливкою. Нема нічого поганого в тому, що дитина сама буде обирати собі їжу, звичайно, з "розумного" меню.

Повідомлення відредаговано Ok_sanka: 21 лютий 2010 - 17:09

My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач у мережі   mailan 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 21 лютий 2010 - 17:13

я теж контролюю їжу яку діти йдять.звісно не без того що коли гості то щось вхоплять зі столу.я стараюся спочатку накормити їх супом,а тоді вони того вже інесильно хочуть..ми й самі перейшли на таку їду що їдять діти, нам смакує.
My Signature
Зображення
Хорошо быть важным,но важнее быть хорошим.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Котя 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 21 лютий 2010 - 17:20

Яка свобода вибору в рік??? Мій малий в 5 років вибір зробити не може. Коли йому пропоную якусь страву, він завжди дапитує "А що ще є?" Вибачте мене, я шо ресторан? Вибір робиться мамою з того що корисно, що є вдома з продуктів і, звісно, враховуються смаки дитини.
My Signature
Зображення
Зображення
Усі люди настільки різні, що іноді починає рябити в очах. Та лише "дальтоніки" можуть вважати це різнобарв"я "сірою масою".
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Флоріана 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 21 лютий 2010 - 17:32

Моя старша обирала із запропонованого (на сніданок варити кашку чи омлетик). Так з 3 років і до тепер. Молодший теж сам обирає ( не завжди, звичайно), але, оскільки я в декретній відпустці, то маю достатньо часу, щоб приготувати дітям бажану їжу.Краще замовлений борщик зд"дений з апетитом, аніж варені на парі овочі з тушкованою рибою, які ще довго сумно і бузперспективно мандруватимуть зі стола в холодильник і знову на стіл. Вибору "відварне м"ясо або цукерка" в нас не їснує.
  • 0
  • Back To Top

Користувач у мережі   Ananaska 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 21 лютий 2010 - 18:24

Дійсно яка свобода вибору може бути в дитини в рік!? Я собі уявляю чого б наївся мій малий коли я б йому дала таку свободу :15_1_55:. Звичайно що не потрібно пхати в дитину цю їжу від якої вона відмовляється але контролювати це потрібно.
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Хвилинка до... 

• Щастя під серцем
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 21 лютий 2010 - 22:28

Настя обирає з того що я скажу-зранку наприклад питаюсь-хоч картоплі-ні,яєчка-ні,кашку-ні,макарони з сиром-так.Я готую макарон і вона його з апетитом з"їдає.В обід супів не любить тому тут без варіантів-що маама зваритьт з гоем пополам їмо.Вечерю знов обирає з запропонованого.Або як аріант вечері-вечеряєм завжди разом всією сім"єю і Насті цікаво за загальним столом з всіма тому вечерю їсть ту що і всі
My Signature
Зображення Зображення
Многие женщины почему-то думают, что родить ребенка и стать матерью - одно и то же. С тем же успехом можно было бы сказать, что одно и то же - иметь рояль и быть пианистом. (с) С. Харрис
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 4 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Остання »
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

1 відвідувачів читають цю тему
0 користувачів, 1 гостей, 0 прихованих користувачів