Поради фахівця з працевлаштування та HR-менеджменту консультує Іліт
Відправлено 17 серпень 2009 - 18:56
Відправлено 17 серпень 2009 - 21:56
Я серед вас всіх новенька, але поки ми чекаємо первістка, перечитаю дуже багато Ваших порад.
В цій темі вирішила надати поради по тій темі, де вже сама маю досвід.
В яких випадках я можу проконсультувати:
1. Ви розпочинаєте пошук роботи і не знаєте, як це робити
2. Вам необхідно, щоб Ваше резюме переглянув спеціаліст, і дав коментарі (це тільки через приватне листування)
3. Можливо, виникли питання щодо трудового законодавства: відпустки, оформлення на роботі, складні звільнення і т.д. Можу розказати про це з точки зору відділу персоналу, а не юристів.
І взагалі, якщо Ви вважаєте, що Ваше питання/проблема стосуються сфери управління персоналом - задавайте
Декілька слів про себе: багаторічний досвід в сфері управління персоналом (рекрутер, менеджер по персоналу, директор по персоналу, консультант).
Відправлено 18 серпень 2009 - 09:40
Відправлено 18 серпень 2009 - 09:45
Відправлено 18 серпень 2009 - 10:05
Відправлено 18 серпень 2009 - 10:08
Зараз тільки закінчую навчання, тобто до декрету працювала, поєднуючи з навчанням, працювала у кількох місцях, всюди - півдня або робота вдома, тому офіційно ніхто оформлювати не хотів. І картина не зовсім втішна тепер виходить: після декрету, без трудової книжки (хоча досвід неофіційний є), тільки після навчання (диплом з відзнакою). Куди мене таку візьмуть :)
Тому й саме питання: як підготуватися до пошуку роботи? Можливо, ще за цей рік, який у мене є, щось поробити? Походити на якісь курси?
Відправлено 18 серпень 2009 - 10:20
Katerinka (18.8.2009, 10:40) писав:
Під час підбору персоналу часто стикалась з тим, що мами в декреті с освітою бухгалтер вели декілька підприємців СПД. Це можна робити і вдома, тільки раз в місяць здавати необхідну звітність, а професійну кваліфікацію Ви не втрачаєте.
З чого почати: згадайте, чи немає у вас серед знайомих приватних підприємців, розкажіть друзям, що готові взятись за облік СПД. Можна дати оголошення в "Ваш магазин" в розділі "Шукаю роботу" (безкоштовно). Вже за пару місяців назбираєте свою клієнтуру. В середньому, з підприємця беруть 200 - 400 гривень за 1 місяць, так як рух коштів не великий. Але то вже варто розглядати в кожному окремому випадку.
P.S. Найкраще, коли підприємці в одному районі, тоді всі звіти Ви здаєте в одних і тих же установах.
Користувач подумав і додав через 11 хв.:
Сонях (18.8.2009, 10:45) писав:
Дуже багато людей бояться роботи навіть після відпустки, чи нова якась посада - всі проходять через процес адаптації. Після того, як Ви звикли до такої відповідальної ролі матусі, робота вже й не дуже страшна :)
Пошуками завжди необхідно займатись: Ви нікому нічого не винні.
Якщо вирішили спробувати вийти на роботу чи готуєтесь до цього, то варто:
1. Виберіть, які вакансії Вас цікавлять. Якщо попередня, до декретна робота, Вам не подобалась, мусите готуватись все почати з початку. Якщо фінансова підтримка чоловіка є і її вистачає, то починайте вибирати нову професію. Не завжди для цього потрібна вища освіта: можна пройти короткотермінові курси, тренінги, почитати літературу і піти набиратись досвіду з найменших сходинок;
2. Складіть резюме. Поради щодо резюме можна почитати в інтернеті, або колись викладу професійний погляд на деталі;
3. Оберіть компанії в своєму місті, де б Ви хотіли працювати: знайомі розказували про них, хороша репутація і т.д. Зайдіть у відділ персоналу і залиште їм своє резюме, розкажіть про свої цілі щодо посади, попросіть телефонувати, якщо виникатимуть вакансії;
4. Якщо досвіду мало, звертатись до рекрутингових агентств не варто - вони шукають висококваліфікованих спеціалістів.
5. Зверніться до центру зайнятості. Ще цього року там зможете найти непогані вакансії. АЛЕ!!! не спішіть ставати на облік... просто поцікавтесь.
6. Почитайте газети з оголошеннями, виберіть цікавих роботодавців і телефонуйте, напрошуйтесь на співбесіду. Чим більше співбесід Ви пройдете, тим легше Вам потім буде найти роботу - зникатиме страх, будете знати, які запитання задають.
При використанні такої стратегії неквапом, за пів року, ви можете знайти доволі пристойну роботу і побороти свій страх перед роботодавцями. А можете, і через тиждень: так що готуйтесь до сюрпризів.
Користувач подумав і додав через 15 хв.:
Цитрина (18.8.2009, 11:08) писав:
Зараз тільки закінчую навчання, тобто до декрету працювала, поєднуючи з навчанням, працювала у кількох місцях, всюди - півдня або робота вдома, тому офіційно ніхто оформлювати не хотів. І картина не зовсім втішна тепер виходить: після декрету, без трудової книжки (хоча досвід неофіційний є), тільки після навчання (диплом з відзнакою). Куди мене таку візьмуть :)
Тому й саме питання: як підготуватися до пошуку роботи? Можливо, ще за цей рік, який у мене є, щось поробити? Походити на якісь курси?
Зараз роботдавцю не дуже важливі записи в трудовій, тільки старші, радянські, кадровики звертають на це багато уваги. Тому в резюме пишіть ВСІ свої неофіційні роботи - це нормально.
Курси, звичайно, добре. Але все залежить від Вашої спеціальності і роботи, котру Ви будете шукати. Якщо це офісна, а Ви погано володієте компьюетром, то займіться просто самоосвітою (в інтренеті багато підручників і посібників по Word, Excel). Можливо, Вам буде потрібно знати 1С:бухгалтерію - то вже на курсах. Але, все залежить від спеціальності. Можете в приваті деталізувати свою спеціальність і я підскажу ринкові вимоги до таких спецалістів і що варто підучити (не завжди на курсах
Користувач подумав і додав через 43 хв.:
Ірина І (18.8.2009, 11:05) писав:
Питання глобальне, ціла наука :D
Пошук персоналу складається з декількох моментів:
1. як зробити так, щоб потік кандидатів був великий і було з кого вибирати. Однак, щоб кандидати відповідали основним Вашим вимогам.
2. як серед цих кандидатів обрати того єдиного, хто потрібен. Зразу скажу, навіть найкращі спеціалісти помиляються.
Як найти... робимо допуск, що Ви шукаєте малокваліфікований персонал.
Алгоритм пошуку персоналу чудово описаний в цій статті (вибачте, думаю, не варто повторюватись) -
Після цього у Вас почнеться етап надходження резюме. Якщо Ви правильно описали вакансію в оголошенні, то здебільшого отримаєте достатньо відгуків, особливо зараз. Ви будете отримувати резюме (рекомендую надавати адресу електронної пошти, а не адресу роботодавця - а то замучитесь відбиватись від кандидатів протягом робочого дня). Хороші поради по аналізу резюме можете прочитати в цій
Вибираємо найцікавіших претендентів і телефонуємо їм. На цьому етапі важливо зрозуміти декілька пунктів:
1. чи шукає людина ще роботу;
2 які її приблизні фінансові побажання (можливо, вона хоче заробітну платню в три рази більшу, чим Ви можете пропонувати).
Якщо все підходить - запрошуєте на співбесіду.
під час співбесіди важливо проаналізувати:
1. Чи імпонує Вам сама людина (її зовнішній вигляд, характер, мова і т.д.)
2. Задайте запитання щодо тих пунктів в резюме, де недостатньо інформації (досвід роботи, знання ПК і т.д.)
3. Задайте декілька запитань, щоб виявити яка мотивація у людини, чому вона хоче працювати... Запитання можна взяти з цієї
Після закінчення співбесіди скажіть кандидату, щоб він перетелефонував Вам через тиждень (чи як Вам зручно) і ви скажете його долю щодо цієї вакансії. Не обіцяйте передзвонювати самі - при великому потоці кандидатів це дуже важко контролювати, а потім будуть образи. Не приймайте рішення під час співбесіди, обдумайте кандидатуру ще пару годин.
Часто у кандидатів просять так звані рекомендації: ФИО колишнього керівника, котрий може охарактеризувати кандидата, + його контакти. Ви можете провірити ці рекомендації, зателефонувавши керівнику, або просто перевірити, чи не приховує від Вас людина якихось темних історій з колишнього місця роботи. ВАЖЛИВО: люди звільняються з попередніх місць роботи не завжди тому, що вони щось погане зробили, буває, що і керівники не дуже хороші. Так що тут варто вислухати точку зору кандидата.
Одразу скажу, що одним постом і декількома статтями неможливо описати все мистецтво підбору персоналу, але на початках Вам буде цього достатньо.
Повідомлення відредаговано гра з вогнем: 18 серпень 2009 - 17:02
Відправлено 18 серпень 2009 - 16:57
Ще таке питання: а якщо на співбесіді кажуть, що передзвонять, наприклад, до кінця тижня і скажуть результати співбесіди. Але не дзвонять. Самому передзвонювати, щоб дізнатися результат, - це коректно чи ні? :)
Відправлено 18 серпень 2009 - 22:29
В мене теж є питаннячко: ми дуже хочемо, щоб наш дідусь був поруч з нами, внучки його фактично не бачили, але він працює у Києві і сказав, що може жити у нас, тільки якщо ми йому знайдемо нормальну роботу (доларів так на 700..), тому хочу запитати наскільки це реально, бо у нас ще і проблемка: дідусеві нашому 55 років, він енергійна і достатньо здорова людина, бухгалтер з величезним досвідом і знанням компютера і 1С також, зараз навіть фіндиректор по сумісництву. Ми дуже хочемо забрати його з Києва, але наскільки це реально у теперішній важкий час і наскільки ринок Львова потребує таких спеціалістів, та щей такого віку. Дуже дякую за відповідь, чекаємо!!!

я все зумію, все встигаю! А часу зовсім я не гаю :)
Відправлено 18 серпень 2009 - 22:59
Хотіла запитати про таке:в декретну відпустку я пішла з виробничої фірми.Зараз там дуже великі перетрубації,скорочення і т.д.Наш весь відділ (інші відділи залишились у Львові)перевезли в інше місто (1,5 год їзди зі Львова),зранку дівчат забирає машина і ввечері привозить.Припустимо:виходжу я на роботу (малеча вдома з бабусею),чи маю я право вимагати/просити, щоб мене залишили у Львові в головному офісі,спираючись на маленьку дитинку, якщо взяти до уваги те, що тепер т.з.криза і безробіття?Чи все ж потихеньку їздити і спокійно працювати?
Наперед дякую за відповідь.
Відправлено 19 серпень 2009 - 09:04
Цитрина (18.8.2009, 17:57) писав:
Ще таке питання: а якщо на співбесіді кажуть, що передзвонять, наприклад, до кінця тижня і скажуть результати співбесіди. Але не дзвонять. Самому передзвонювати, щоб дізнатися результат, - це коректно чи ні? :)
Обов"язково перезвоніть: відверто кажучи часто спеціалісти з персоналу мають пачки резюме і не завжди можуть дотримуватись етичного кодексу, телефонувати кандидатам, повідомляти про результати. Якщо відповіді на той момент не буде, передзвоніть ще раз і якщо кінцевої відповіді не буде можете вже не чекати результатів - скоріше за все їх або не буде, або вони негативні.
Користувач подумав і додав через 6 хв.:
olia14 (18.8.2009, 23:29) писав:
В мене теж є питаннячко: ми дуже хочемо, щоб наш дідусь був поруч з нами, внучки його фактично не бачили, але він працює у Києві і сказав, що може жити у нас, тільки якщо ми йому знайдемо нормальну роботу (доларів так на 700..), тому хочу запитати наскільки це реально, бо у нас ще і проблемка: дідусеві нашому 55 років, він енергійна і достатньо здорова людина, бухгалтер з величезним досвідом і знанням компютера і 1С також, зараз навіть фіндиректор по сумісництву. Ми дуже хочемо забрати його з Києва, але наскільки це реально у теперішній важкий час і наскільки ринок Львова потребує таких спеціалістів, та щей такого віку. Дуже дякую за відповідь, чекаємо!!!
Вакансії фінансових директорів або головних бухгалтерів зі знаннями фінансів виникають у Львові коло 10-15 в рік. Заробітна платня здебільшого вище 1000 у.о., так що найти таку роботу можна, якщо постійно вести моніторинг. Є такий сервіс: jooble.com.ua, - там можна підписатись на всі вакансії фінансовго спрямування в певному регіоні, якщо в інтернеті вони з"являються на різних сайтах роботи, і отримувати їх на власну електронну пошту. Скажу відверто, криза не так сильно повпливала на Західну Україну, як на Центральну та Східну, так що просто потрібно моніторити наявні вакансії.
Вік, звичайно, може повпливати на пошук, але не варто вказувати дату народження в резюме. На співбесіді під час оцінки професійної кваліфікації на цей пункт вже можуть і не звернути увагу, а під час вібору резюме можуть відсіяти.
Відправлено 19 серпень 2009 - 09:53
МІРКА (18.8.2009, 23:59) писав:
Хотіла запитати про таке:в декретну відпустку я пішла з виробничої фірми.Зараз там дуже великі перетрубації,скорочення і т.д.Наш весь відділ (інші відділи залишились у Львові)перевезли в інше місто (1,5 год їзди зі Львова),зранку дівчат забирає машина і ввечері привозить.Припустимо:виходжу я на роботу (малеча вдома з бабусею),чи маю я право вимагати/просити, щоб мене залишили у Львові в головному офісі,спираючись на маленьку дитинку, якщо взяти до уваги те, що тепер т.з.криза і безробіття?Чи все ж потихеньку їздити і спокійно працювати?
Наперед дякую за відповідь.
Точка зору законодавства
переїзд Вашого постійного місця роботи (відділу) - це істотна зміна умов праці (ч. 1 ст. 32 КЗпП). Навіть, якщо це місце - сусіднє місто (постанова КМУ «Про гарантії та компенсації при переїзді на роботу в іншу місцевість» від 2 березня 1998 р. № 255), на такий переїзд підприємство потребує Вашої офіційної згоди.
Як відбувається така процедура:
1. Підприємство видає наказ про переїзд і за 2 місяці повинно офіційно повідомити Вас про нове місце праці. Отже, Ви повинні як мінімум підписатись, що Ви ознайомлені з наказом в ту дату, коли він виданий. Два місяці на прийнятття рішення щодо цієї зміни починають відраховуватись з моменту підпису ознайомлення з наказом, а не дати видачі самого наказу. Роботодавець може викликати Вас з відпустки, щоб Ви підписали ознайомлення, але законодавство вважає, що такий наказ Ви можете підписати тільки після виходу з декретної відпустки.
2. Якщо Ви відмовитесь від переїзду, то після 2 місяців Ви звільняєтесь по п. 6 ч. 1 ст. 36 КЗпП і отримуєте вихідну допомогу в розмірі однієї місячної заробітної платні. Навіть з сучасними змінами в трудовому законодавстві центр занятості зобов"язаний одразу Вас взяти на облік протягом 8 робочих днів і виплачувати цю допомогу протягом 360 днів (а не 270 при звільненні за власним бажанням)
3. Якщо по закінченню двохмісячного терміну Ви почнете їздити в нове місце роботи, то автоматично погоджуєтесь на ці зміни.
До речі, протягом 2 місяців Вас не можуть змусити їздити на нове місце праці.
Якщо повідомлення не було, то примусити їздити Вас ніхто не може.
Точка зору життя
Здебільшого, наші підприємства на проводять такі процедури ознайомлення і про все домовляються з працівниками особисто і "по доброму". Ви можете поговорити з керівництвом і Вам, можливо, запропонують іншу посаду в центральному офісі, або ж вимагати проведення офіційної процедури переведення в іншу місцевість і отримати хоча б вихідну допомогу.
Щодо того, яке рішення зараз прийняти, я не володію інформацією щодо Вашої професійної компетентності і цінності Вас як працівника для підприємства, тому рішення доведеться приймати самостійно
Відправлено 19 серпень 2009 - 12:54
Відправлено 19 серпень 2009 - 19:06
тепер питання, нарешті

Відправлено 19 серпень 2009 - 19:25
Відправлено 20 серпень 2009 - 10:14
Сонях (19.8.2009, 13:54) писав:
Скажімо так, декілька моїх знайомих з освітою соціологів і віком не більше 28 років непогано заробляють в цій галузі у м. Львові. Ще декількох знаю, котрі свої знання соціології використовують в галузі маркетингу (маркетингові дослідження).
І взагалі, поганих або незатребуваних професій не буває. Якщо Ви любите свою професію (дійсно любите), постійно вдосконалюєте свої знання та навички, стаєте професіоналом, то без куска хліба не залишитесь - хіба будуть якісь ґрунтовні соціальні катаклізми. Моя порада мамочкам, чиї діти зараз вибирають професію - не нав’язуйте "модні" професії... Поганий бухгалтер завжди буде заробляти набагато менше, чим дуже толковий навіть сантехнік!!! Тому що цінується професіоналізм, а не назва посади.
Щодо напрямку пошуків роботи з професією "соціолог"?! Вибирайте, що Вам ближче: класична соціологія чи маркетингові дослідження. Якщо класична соціологія, то у Львові не так багато інституцій, котрі проводять дослідження, ще менше - котрі їх планують і розробляють методологію. Але найти можна. Звичайно, якщо досвіду роботи немає, доведеться починати з "азів": інтерв"юером, супервайзером інтерв"юерів і т.д. Але як казала одна моя знайома, у Львові великий брак дійсно хороших спеціалістів в сфері польових досліджень, здебільшого багато "дописують та малюють", а не збирають дані. Так що, є де працювати та показувати результат.
В сфері маркетингу також є можливість піти працювати в представництва маркетингових компаній у Львові, або намагатись потрапити до відділу маркетингу ВЕЛИКОЇ компанії. В маленькій Ви будете займатись чим завгодно, але не дослідженнями та розробками, а в великій компаній завжди будуть напрямки, де проводитимуться або хоча б розроблятимуться дослідження.
Користувач подумав і додав через 3 хв.:
olia14 (19.8.2009, 20:06) писав:
тепер питання, нарешті
У Вашого чоловіка прекрасні характеристики: кар"єристів вистачає в нашій країні, ще б хтось щось робив. Як казав відомий Черняк (власник ТМ "Хортиця"):"Придумывать много кто умеет, а вот делать - никто не хочет".
Ви не могли б тільки підказати, що то за посада така - експерт з КА ???
Ввечері тоді дам більш розширену відповідь.
Користувач подумав і додав через 7 хв.:
Лідо4ка (19.8.2009, 20:25) писав:
Негативно може вплинути будь-що, якщо перед Вами фахівець низкої кваліфікації у сфері підбору персоналу
Ви ж з двома такими освітами можете бути чудовою знахідкою для фармацевтичного бізнесу і їх відділів економіки, бізнес-планування та фінансів
Відправлено 20 серпень 2009 - 11:06
Відправлено 20 серпень 2009 - 15:45

Відправлено 21 серпень 2009 - 15:18
Цитата
Чому не ставати на облік? В чому причина?
Відправлено 22 серпень 2009 - 14:53
Аліска (20.8.2009, 12:06) писав:
Чесно кажучи, тут Вам нічого не підкажу. Перетелефонуйте в деканат вузу і запитайте у них - це буде найкраще.
Користувач подумав і додав через 24 хв.:
olia14 (20.8.2009, 16:45) писав:
Я десь так і здогадувалась :D
olia14, не всі посади з хорошою заробітною платнею пов"язані з продажами. В випадку мобільного оператора я взагалі дивуюсь, що від них вимагали ініціативності, там важливіше якісне обслуговування на місці, сервіс, супровід клієнта, який уже прийшов. А в такому випадку активних продажів ніхто і не вимагає. Просто звикли всі до молодих та амбітних. Але то політика компанії, тут важко щось вдіяти.
Відверто кажучи, Вашому чоловіку можу порекомендувати пошукати роботу в так званому бек-офісі, тобто в тих відділах компанії, де не потрібно контактувати з клієнтами. Наприклад, фінанси і бухгалтерія, логістика, аналітика (все ж таки у чоловіка економічна освіта). Не всі можуть бути продавцями, а я бачила багато людей, котрі внаслідок невдало вибраної роботи, були сильно психологічно травмовані і з часом втратили будь-яке бажання розвиватись.
Також рекомендую обирати майбутню роботу в невеликих компаніях, так званого сімейного типу, де надмірна амбіційність не подобається керівництву. Таких компаній у Львові багато, однак, не завжди там будуть такі ж компенсаційні пакети та льготи, як в великих компаніях, хоча рівень заробітної платні може бути інколи і вищим. Але саме в такій компанії Вашому чоловіку буде комфортніше і він зможе повільно, але впевнено рухатись вверх.
Тому під час співбесіди необхідно, щоб чоловік придивився до компанії: чи спілкуються люди в коридорах між собою, як веде себе особа, котра підбирає персонал, на чому акцентують при описі компанії (колектив, спільний результат, сімейна компанія і т.д.). Звичайно, в таких компаній є і свої недоліки - схильність до пліток, коврові ігри, але при коректності Вашого чоловіка великих проблем це не повинно складати.
Чи варто зараз шукати роботу?! Її ніколи не пізно починати шукати, і ніколи не рано. Є і зараз багато прикладів, коли люди знаходили кращу роботу, ніж до того. Просто одразу орієнтуватись, що пошук саме своєї компанії і посади може тривати достатньо довго. Можна потихеньку розсилати резюме, надати резюме в рекрутингові агентства, відстежувати вакансії на ринку. Варто розглядати широкий спектр так званих "офісних " вакансій, можливо, по опису щось Вашого чоловіка зацікавить більше і він захоче отримати додаткові знання (курси, самоосвіта).
До резюме обов’язково добавляйте так званий «супровідний» лист, в котрому в декількох реченнях опишіть, чому саме ця вакансія Вас зацікавила і які Ваші якості, досвід, освіта дозволяють Вам претендувати на цю роботу. Це дозволить виділитись на фоні інших резюме і отримати запрошення на співбесіду. В Вашому випадку супровідний лист дуже важливий, так як вакансії можуть бути не пов’язані з попереднім досвідом роботи Вашого чоловіка.[u]
Користувач подумав і додав через 48 хв.:
Тетянка (21.8.2009, 16:18) писав:
В випадку, коли Ви перебуваєте у відпустці по догляду за дитиною, Ви отримуєте певну щомісячну допомогу. Якщо Ви стаєте на облік в центрі занятості, то:
1. або ви і надалі для держави перебуваєте у відпустці і ніяких допомог по безробіттю отримувати не будете. Але і пропонувати Вам вакансії ніхто не буде
2. ви перестаєте отримувати допомогу по догляду за дитиною, але отримуєте допомогу по безробіттю (вона за розміром більша). На жаль, цього року умови для безробітних знатно ускладнились через введення закону про "антикризові заходи". Якщо Ви відмовитесь двічі від запропонованої Вам роботи, то одразу будете зняті з обліку, окрім того Вас можуть зобов"язати відвідувати так звані громадські роботи (прибиранні территорії міста і т.д.). Одним словом, змін багато, бо бюджет не безкінечний, а безробітних дуже багато. Якщо в минулих роках вагітних і молодих мам не направляли на вакансії не зовсім підходящі та на громадські роботи, то цього року статистика важливіша за все. Тому я і казала взнавати про відкриті вакансії, але на облік не спішити ставати аж до закінчення відпустки по догляду за дитиною.
І, звичайно, не потрібно ставати на облік центрі занятості в тому випадку, коли Ви йшли в декретну відпустку і в відпустку по догляду за дитиною з якгось підприємства. Все вищенаписине стосується тільки повністю безробітних мамочок.

Допомога