зміна призвища дитини відгукніться хто зіткнувся з подібною проблемою
Відправлено 17 серпень 2009 - 18:32
Відправлено 17 серпень 2009 - 18:50
і вибачте, що втручабся, але напевно зміна прізвища не може бути свідомим і осмисленим рішенням у 8 річному віці. дайте дитині підрости.
Відправлено 17 серпень 2009 - 18:51
Відправлено 17 серпень 2009 - 19:29
Відправлено 20 серпень 2009 - 09:38
1 спосіб - звертайтеся у службу у справах дітей у відділ опіки та піклування. Те, що батько сплачує аліменти - це його обов"язок. Той факт, що він не спілкується з дитиною, означає, що батько не приймає участі у житті дитини. А це є підставою для прийняття органом опіки рішення про надання дозволу на зміну прізвища дитині без дозволу батька.
2 спосіб - через суд.
Ви повинні довести що це в інтересах дитини.
Звертайтесь, я спеціаліст із сімейного права.
Відправлено 20 серпень 2009 - 09:50
Відправлено 20 серпень 2009 - 20:24
Якщо відомості про батька внесені у свідоцтво про народження зі слів матері згідно ч.1 ст. 135 Сімейного кодексу, то ви вважаєтеся одинокою матір"ю. Якщо при реєстрації батько підтвердив своє батьківство у відділі РАЦСу, то тоді по аналогії як у подружжя.
Але у вашому випадку я б такого татуся позбавила б батьківських прав. Уявляєте, ваша дитина колись захоче за кордон поїхати до 18 років, а без згоди батька не можна...запитуйте відповім
Відправлено 20 серпень 2009 - 20:54
2. У разі зміни прізвища обома батьками прізвище дитини, яка досягла семи років, змінюється за її згодою.
3. У разі зміни прізвища одного з батьків прізвище дитини може бути змінене за згодою обох батьків та за згодою дитини, яка досягла семи років.
4. За заявою батьків або одного з них, якщо другий помер, оголошений померлим, визнаний недієздатним або безвісно відсутнім, дитині, яка не досягла чотирнадцяти років та якій при реєстрації народження присвоєне прізвище одного з батьків, може бути змінено прізвище на прізвище другого з батьків.
5. У разі заперечення одним із батьків щодо зміни прізвища дитини спір між ними щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов'язків щодо дитини, а також інші обставини, які засвідчують відповідність зміни прізвища інтересам дитини.
це стаття 148,колишній чоловік теж був проти я подала на суд і виграла ,дала малому своє прізвище ,беруться до уваги виконання обовязків батька,а також інтереси дитини,малому було 4 роки
Відправлено 22 серпень 2009 - 07:19
helen_claim (20.8.2009, 21:24) писав:
Якщо відомості про батька внесені у свідоцтво про народження зі слів матері згідно ч.1 ст. 135 Сімейного кодексу, то ви вважаєтеся одинокою матір"ю. Якщо при реєстрації батько підтвердив своє батьківство у відділі РАЦСу, то тоді по аналогії як у подружжя.
Але у вашому випадку я б такого татуся позбавила б батьківських прав. Уявляєте, ваша дитина колись захоче за кордон поїхати до 18 років, а без згоди батька не можна...запитуйте відповім
Слава Богу, така проблема не вмене особисто, а моєї куми і хрещениці. Вони не розписувались у РАЦСу, але свідоцтво про народження оформили як годиться, кума зараз дуже жаліє про це
Відправлено 21 жовтень 2009 - 16:18
Наскільки я знаю, для цієї процедури не потрібен був дозвіл батька дитини.
Дитина має право носити прізвище матері з якою проживає, незалежно відж того, скільки разів мати його змінювала
Відправлено 01 грудень 2009 - 16:23

ЮляСБ
Відправлено 01 грудень 2009 - 16:40
Якщо у свідоцтві про народження дитини вказано у графі "Батько"- ПІБ батька , у графі "мати"-ПІБ матері і вони різні ( тобто дитинка і батько носять однакові прізвища, а мати-інше), значить реєстрація проводилася за спільною заявою батьків ( а не зі слів матері)- дитина вважається зареєстрованою як такою,що і дитина народжена від батьків у шлюбі ( тобто,батько в наведеному прикладі погодився визнати себе батьком). В такому випадку ,змінити прізвище дитини без згоди батька можливо лише цу судовому порядку,довівши,що батько не приймає участі у спільному утриманні та вихованні дитини.
Повідомлення відредаговано юля77: 01 грудень 2009 - 16:41

"Жизнь слишком коротка, чтобы тратить ее на диеты, жадных мужчин и плохое настроение!" Ф.Раневская
Відправлено 07 червень 2010 - 16:23
в мене старша донечка від першого чоловіка ,ми розлучені вже 12 років ,де він і що з ним незнаю ! Вийшла другий раз заміж маємо ще одну донечку і хотіли би записати старшу на наше прізвище ,щоб було у всіх однакове ! Як це зробити ? Куди звертатись ? їй зараз 15,5 років ,це потрібно чекати до 16 ? підкажіть будь ласка хто що знає ! Будемо дуже вдячні !
Відправлено 08 червень 2010 - 08:05
Алішка (7.6.2010, 17:23) писав:
в мене старша донечка від першого чоловіка ,ми розлучені вже 12 років ,де він і що з ним незнаю ! Вийшла другий раз заміж маємо ще одну донечку і хотіли би записати старшу на наше прізвище ,щоб було у всіх однакове ! Як це зробити ? Куди звертатись ? їй зараз 15,5 років ,це потрібно чекати до 16 ? підкажіть будь ласка хто що знає ! Будемо дуже вдячні !
В мене схожа ситуація.Я в 16 років взяла призвище свого вітчима. Подала заяву В РАЦС і там необхідна була згода матері. Оплатила всі сплати і десь через 2-3 місяці отримала нове свідоцтво про народження. і на основі нього робила паспорт
Відправлено 08 червень 2010 - 08:05
Алішка (7.6.2010, 17:23) писав:
В мене схожа ситуація.Я в 16 років взяла призвище свого вітчима. Подала заяву В РАЦС і там необхідна була згода матері. Оплатила всі сплати і десь через 2-3 місяці отримала нове свідоцтво про народження. і на основі нього робила паспорт
Відправлено 09 червень 2010 - 12:40
гра з вогнем (17.8.2009, 18:50) писав:
і вибачте, що втручабся, але напевно зміна прізвища не може бути свідомим і осмисленим рішенням у 8 річному віці. дайте дитині підрости.
А, знаєте, з усією повагою, може. Рік тому я міняла прізівище собі, своїм двом дітям і чоловікові. Так, це дещо оригінально, але у нас були причини, і найдієвішим аргументом у цьому рішенні виступала моя вельмишановна свекруха...Але зараз про спроможність дитини робити вибір. Моїй старшій донечці якраз було 8 років. І вона, на диво, дуже переживала, чи дозволять нам це зробити, чи зроблять документи швидко... Вона мала на те свої особисті дитячи причини, які можуть здатися комусь з дорослих дурнею, але для дитячого світу інколи стають ледь не фатальними. У мого чоловіка було прізвище, яке вмить перетворювалося на образливе прізвисько, якщо хтось з дітей того забажав, а дочці це не подобалося. Звичайно, ми вчили її правильно реагувати, і в неї виходило, але, коли зайшла мова про те, що можна мати мамине прізвище і взагалі забути про прізвиська, вона страшенно зраділа. А одного разу, коли документи ще тільки готувалися, прийшла до мене і спитала, чи немає нічого страшного у тому, що вона сьогодні знайомилася з новою сусідською дівчинкою і назвала те прізвище, яке в неї буде? Я у свою чергу спитала: "Ну і як?", і вона поділилася, що вперше все було так, як їй хотілося б. Дитина - теж людина і знає, що їй краще. До того ж мушу торкнутися ще одного моменту зміни прізвища, про який батьки, заклопотані юридичною стороною питання, часто не встигають замислитися. Прізвище - це один з пунктів нашої самоідентифікації у світі через ототожнення себе з родом, з групою людей. У моєму випадку мені важливо було, щоб діти носили моє прізвище і тим самим відносили себе до моєї великої родини, яка про них піклується, а не до людей, які повелися не гідно по відношенню до них і їх батька. Особисто для мене це важливо. І, якщо ви обмірковуєте питання про зміну прізвища вашій дитині, то і для вас теж. Думайте позитивно. Способи вирішення проблем рано чи пізно знаходяться. Зміни у малому можуть стати початком великих змін на краще. І ще про одне... У нашому сучасному світі, спеленаному законами на всі випадки життя, навіть суспільна думка дещо насторожено ставиться до того, щоб діти були на материному прізвищі (наче вони приватна власність батька, навіть, якщо він дозволяє собі жити так, ніби їх ніколи в нього і не було). А от у давнину наші предки, яких та сама сучасна суспільна думка вважає мудрішими за нас, спокійно ставилася до того, щоб у разі, коли мати сама виховує своїх діток, вони називалися її дівочим прізвищем, а то й ім,ям. Звідси: Вдовенки, Катириничі, Мотричі... Людина, яка вкладає у дитину душу, хто б вона не була: мати, відчим... - має моральне право долучити цю дитину до спільноти своєї родини. І дитина, навіть маленька, за міркою дорослих, розуміє це і може прийняти.
Відправлено 06 липень 2010 - 08:48
Ми не були у шлюбі, коли народилася моя доня. Він, звичайно, дитину визнав, але прізвище дала я їй своє, хоча в нього воно гарне і тут, мабуть, було б їй лекше з ним. Але не хотіла мати проблем на кордоні, досить того, що ми маємо різні паспорти. Тут трошки їнше законодавство - якщо діти народжуються не в шлюбі, визнані, автоматично отримують прізвище МАМИ, якщо хочеться щось поміняти, можна написати заяву.
Користувач подумав і додав через 1 хв.:
Коли я була маленька, мої батьки розлучилися і мені довелося носити його прізвище, таке, що всі обзивали зразу, як почули. Я дуже переживала маленька і коли йшла до школи, попросила маму записати мене на своє. Коли взнав мій батько, розлючений прибіг до школи і таке почалося. Я так плакала,що не вдалося поміняти. Я не знаю, чого він так вперся, адже бачив мене він 2 рази на рік - дуже добре виконував роль татечка і аліментів не платив. Коли мені було 16, я сама написала заяву і поміняла прізвище - як на світ народилася.
Ми не були у шлюбі, коли народилася моя доня. Він, звичайно, дитину визнав, але прізвище дала я їй своє, хоча в нього воно гарне і тут, мабуть, було б їй лекше з ним. Але не хотіла мати проблем на кордоні, досить того, що ми маємо різні паспорти. Тут трошки їнше законодавство - якщо діти народжуються не в шлюбі, визнані, автоматично отримують прізвище МАМИ, якщо хочеться щось поміняти, можна написати заяву.
Відправлено 26 листопад 2010 - 12:20
Відправлено 26 листопад 2010 - 12:35
Кому належить конкретно статус одинокої матері залежить від того, за якими пільгами жінка звертається: трудове законодавство до своєї пільги відносить одну категорію жінок, соціальне ( для призначення дод. виплат)- іншу.
Юридична практика йде по такому шляху: одинокою матір ю можна вважати лише ту жінку, у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька ( стоїть прочерк). Просто позбавлення батьківских прав не надає автоматично статусу одинокої матері. У свідоцтві про народження дитини має бути прочерк у графі "батько"

"Жизнь слишком коротка, чтобы тратить ее на диеты, жадных мужчин и плохое настроение!" Ф.Раневская
Відправлено 25 грудень 2010 - 13:23

Я ніколи не залишав тебе... просто в найважчі моменти твого життя я ніс тебе на руках...
я- Мумуся, саме так називає мене моя донечка

Допомога