Кишенькові гроші Чи потрібні дітлахам такі кошти?
Відправлено 08 лютий 2008 - 09:28
Що робити, коли є стільки за і проти???
Відправлено 08 лютий 2008 - 10:06
Відправлено 08 лютий 2008 - 10:09
татіка (8.2.2008, 9:28) писав:
Що робити, коли є стільки за і проти???
Хм... Якщо давати гроші за якісь вчинки, то дитика привчиться їх заробляти сама. Вона знатиме з малечку де гроші беруться. Якщо ж такого не робити, то дитина просто вимагатеме від вас грошей, і щоразу більше і їй буде побарабану де ви їх берети і чи ви маєте їх взагалі. Бо зараз такий світ настав, що діти вже в 1 класі мають мобілки. Так от прийде ваше чадо зі школи і падатиме на підлогу, закатуватиме істерики, щоб ви купили їй мобілки, дорогий, супер-модний одяг, інші речі, які їй не дуже потрібні, а у її друзів є. Бо ж ті друзі у свою чергу кажуть ,якщо ти завтра прийдеш без мобілки значить ти не крута дєвка - Чув на власні вуха. От і попробуй не дай.
А якщо виховувати за принципом зробив отримав, то таких проблем менше буде, бо дитина розумітиме де беруться гроші, і в подальшому їй буде легше. Щоправда одночасно з тим потрібно вести уже зараз розяснювальну роботу. Якщо дитина щось хоче, хоче те що їй дійсно треба, то варто пообіцяти, але купити,купити пізніше, коли гроші будуть, а не пообіцяти і забути.
Шукати альтернативні варіанти, мовляв давай я тобі ліпше таке от куплю, уявляєш як буде класно, коли...
Принаймні я так думаю і так збираюся виховувати дитину.

Майстер улюблених іграшок :)
Відправлено 08 лютий 2008 - 10:12
І ще, думаю, гроші не варто давати за щось. Просто має бути оговорена сума, яку видаватиму дитині, наприклад в неділю ввечері. Проте, у вигляді покарання можна тих грошей позбавити. Тобто дитина не набуває за хорошу поведінку, а позбавляється за погану. Думаю, різниця явна.
З часом дитина звикне, що, наприклад, книгу з казками чи віршами купує мама, а журнал з Шреком, щоб у садку похизуватися - зі своїх. І якщо того журналу хочеться, то доведеться відмовитись від жувайстиків і гроші зекономити. А якщо будуть жувайстики, то журнал тю-тю...
Відправлено 08 лютий 2008 - 10:23
Я все-таки сторонниця того, щоб дитина вчилася використовувати надану їй суму і вистроювати приорітети. І якщо хочеться новий диск із забавкою, то доведеться відмовитися від чогось іншого. Думаю також, що кожному з нас, батьків, буде складно не втручатися у спроби дітей потратити ці гроші. Але здається мені, що буквально за кілька разів дитина зрозуміє, що до чого. Просто доведеться проявити стійкість і не дати гроші додатково, якщо сума кишенькових уже потрачена.
Відправлено 08 лютий 2008 - 10:31
Але можна застосувати ще один прийом, наприклад, якщо дитина щось хоче, то купите їй на день народження, чи ще на якесь свято. Або ж, поїдем до бабусі, вона дасть тобі трошки гроший на морозиво, (наприклад з лесею Українкою), от тоді й купимо щось там...

Майстер улюблених іграшок :)
Відправлено 08 лютий 2008 - 10:35
Lara! (8.2.2008, 10:23) писав:
певно ви праві, просто мені так якось з дитинства пригадується, якихось окремих грошей в мене не було, хоча тоді взагалі грошей не було у всіх і кишеньковими були ті що витрачаєш на пиріжки. Зараз діти вже інші і часи інші. мені дуже близька в цьому плані ваша позиція, вірний підхід.
Відправлено 08 лютий 2008 - 10:49
Знаєте, нема, звичайно, чим хвалитися, але була в мене одна печальна історія в дитинстві. мені й досі соромно... У мене не завжди були кишенькові, а зі школи я ходила повз риночок з різними заманливими для дитини речами (наприклад, цукерки, шоколадки, жуйки з фантиками та наклейками). тоді якраз була мода збирати наклайки "Шабель" і ліпити їх в спеціальну книжечку. Я й прилипла біля прилавка з тими жуйками. Стояла-стояла, так мені хотілося ту жуйку... Я й поцупила одну непомітно. А продавець побачив мене маленьку і сумну (зрозумів, що без грошей), запитав, що я хочу купити. Я й показала знову на ті жуйки, а він тав мені одну задарма... Я такого більше не робила, бо так соромно до цих пір. Просто показую приклад, що може зробити дитина, коли їй дуже чогось хочеться, а немає за що . Так і в батьків з кишень можна потихеньку дещо витягувати, якщо не дають. Все залежить від виховання.
Відправлено 08 лютий 2008 - 12:08
Яблучко (8.2.2008, 10:35) писав:
Яблучко, може на "ти"?
Насправді, у нас із сестрою були кишенькові гроші, дуже невеличкі суми і не завжди, але нам давали. Частіше, просто більше, ніж на обіди мама давала і казала, що решту можемо собі зхалишити на свої потреби. Ми ті гроші разом складали у такий собі гаманець, там же був папірчик, на якому сестра писала дохід-розхід (відчувається, що бухгалтер ріс :D ). Всі покупки, як от незапланований пупс 50-копієчний чи жуйки з фантиками ми обговорювали разом і купляли порівну. Отакий у нас бюджет спільний був. Але направду, особливо нам ніхто грошей саме кишенькових не давав, та і потреби особливої тоді не було, бо так чинили більшість батьків. Зараз часи і фінансові відносини між людьми дещо змінилися. От я і думаю, що незайвим буде моїй дитині навчитися змалку планувати витрати і розпоряджатися грішми.
Відправлено 08 лютий 2008 - 13:56
А мені так хотілось, якихось дрібничок, та де їх заробити ті гроші мала, от якби платили за домашню роботу.... У мами була одна відповідь мені ніхто не плате і татові теж то чого тобі мають?
Може і права була. Та так хочеться щоб у діток було бульше ніж мала я. А ще щоб вони те більше вміли цінувати.
Відправлено 08 лютий 2008 - 14:36
Відправлено 08 лютий 2008 - 14:44
Відправлено 08 лютий 2008 - 14:55
Lara! (8.2.2008, 12:08) писав:
легко :)
Цитата
Таке в нас теж було, хоча коли було скрутно і решти не лишалося.Зараз хочеться щоб у донечки все було, та в той же час щоб не розбестити.
Ясочка, а на що ще хлопці свої гроші витрачають?
Відправлено 08 лютий 2008 - 15:01
Відправлено 08 лютий 2008 - 19:28
[/quote]
У Києві - на цукерки :D . Тут, у В"єтнамі цукерки дуже несмачні, зате більшу частину року страшенна спека, тож по дорозі зі школи купляють попити, Пепсі, наприклад, чаю з льодом. Ходять в парки на атракціони - на водних велосипедах покататися, у кулях на воді пострибати (не знаю, чи у нас уже є така розвага). Купили ігрову приставку - потрібні диски з іграми. Влітку збираємося у відпустку - друзям і колишнім однокласникам хочеться сувенірів привезти. Взагалі-то у нас було таке правило: якщо кудись йдемо ми всією родиною - фінансуємо з сімейного бюджету, якщо вони самі - зі свого. Іноді комбінована модель витрат: наприклад, цього року на Благодійному ярмарку ми кожному дали по 150 тис (=50 грн) і сказали - все, що не поміститься сюди, - з власної кишені.
Відправлено 09 лютий 2008 - 09:24
Відправлено 27 лютий 2008 - 16:11
Дитина рано чи пізно стане дорослою. А от витрачати гроші(не транжирити( може ток і не навчитись!
Відправлено 29 лютий 2008 - 10:15
jasen (27.2.2008, 16:11) писав:
А щоб цього не сталось, треба вчити дитину, на що можна витрачати гроші, а на що ні. А ще краще показати їй, як важко ті гроші заробляються. В дитинстві мій тато інколи нам з братом давав завдання зробити якусь роботу, і потім винагороджував. Тому я добре пам*ятаю, як важко давались ті перші зароблену власноруч гроші. Таким чином буду вчити і своїх дітей!
Відправлено 03 березень 2008 - 11:44
Відправлено 15 березень 2009 - 12:00
В якому шоці була моя дитина , коли їх завели в 2 класі в бібліотеку записуватись, що в там не наклейки мають продаватись, а треба брати книжки читати .
Я вважаю , що сума кишенькових грошей і взагалі їх наявність - це все індивідуально .

Допомога
Вподобай нас на Фейсбуці
Ми ВКонтакі
Ми в Однокласниках