Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Перші друзі і знайомі нашої дитини - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

Сторінка 1 з 1
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Перші друзі і знайомі нашої дитини Як поснити дитині, що таке справжня дружба Оцінка: -----

Користувач поза мережею   ліка 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 19 червень 2009 - 09:13

Прошу модераторів, якщо вже є така тема, то перемістіть будь-ласка.

В мене виникла проблема і поки що толерантного вирішення я бачу.
В малого є знайомий хлопчик, по-перше вони в одній групі в садочку, по-друге він живе не дуже далеко від нас і вони регулярно зустрічаються на дитячих майданчиках. Коли вони зустрічаються, то таке враження що малому зриває дах, він стає некерованим, бігає з тим хлопчиком, мене зовсім не чує. Самого ми малого гуляти не пускаєм, бо живемо в центрі і до любого майданчика треба переходити декілька разів дорогу, гуляємо ми ще з меншим малим, а той хлопчик гуляє сам по всьому району, в мене складається таке враження що за ним не дуже дивляться, тому що пару разів помічала що він одітий зовсім не по погоді і практично весь час на вулиці, дуже часто коли ми вже йшли з майданчику або гуляти десь дальше або там на базар, він йшов за нами і ніяк не реагував на мої зауваження що ми йдемо далеко і йому з нами не можна, коли я його питала чи не буде його мама хвилюватися куди він подівся, він казав то мама на роботі, то на селі, то ще десь і взагалі йому можна, і мені вартувало багатьох зусиль переконати його не йти з нами.

Так от вчорашня ситуація. Приводить дідусь малого з садочку, по дорозі вони зайшли на майданчик, і за ними увязався той хлопчик. Я йому кажу щоб йшов додому, бо його мама буде хвилюватися - ноль реакціїї. Мій Сергійко - добра душа - пішли будем бавитись, я тобі покажу свої іграшки і т.д. А я не мала часу, бо в мене на плиті все кипіло, бабуся ще й дивилась за меншим. Тут несподівано хлопчик біжить в коридор і починає взуватися, бабуся то помітила, заставила його повикладати з кишень цілу купу наших іграшок, пояснивши що він може бавитись, а брати з собою не можна, я того всього не бачила бо була на кухні, хлопчик зразу передумав йти додому і пішов далі в кімнату бавитись з Сергійком.
Тим часом я покликала їх на кухню їсти полуницю, з'ївши одну ягідку хлопчик знов побіг взуватися, я пішла випустити його з під'їзду, складалося таке враження що він тікає з хати, ще я помітила що в нього повні кишені і він їх тримає щоб нічого не згубити, мені навіть в голову не прийшло що він в нас щось взяв. Повернувшись додому, поговоривши з бабусею і з малим вияснили, що хлопчик забрав (вкрав?) 6 іграшок, вони невеликі але не дешеві, частину з них вислали дітям з Америки, так що загальна сума складає десь найменше 150 грн.
Ми звичайно провели з малим розмову, я правда не впевнена що він все зрозумів, казав "якщо я йому не дам, то він не буде зі мною дружити", я йому пояснювала що то не справжня дружба, якщо він буде дружити в обмін на іграшки, а малий за своє "він мені подобається".
А я не хочу, щоб до мене додому ходили діти батьків яких я не знаю, чи які мені не подобаються. Я не хочу дарувати іграшки, куплені за свої гроші чужим дітям, тим більше в мене двоє дітей і іграшки в них спільні. Поки що я можу обмежити їхнє спілкування тільки садочком, а що буде далі не знаю.

Що робити якщо друзі твоєї дитини тобі не подобаються?
Як це пояснити дитині не травмуючи ні її, ні ту другу дитину?
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Котя 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 19 червень 2009 - 11:51

Для нас питання дружби теж актуальне. Малий дуже компанійський: постійно тягне мене в гості до сусідів там де діти є (самого ще не пускаю), на майданчику дружить з усіма без розбору, діти легко підбивають його на неоднозначні вчинки. Думаю, такий характер. Але мене це не влаштовує. Поки він малий, то є можливість проконтролювати, а от коли підросте? Про підлітковий вік взагалі мовчу.
Поки-що бачу вихід лише в розмовах, розказую, пояснюю, коментую вчинки його друзів.
Теж нещодавно була історія з іграшками. Хлопчик без дозволу взяв його іграшку і навіть не збирався віддавати, то синуля каже "я тобі дарую". Ціна іграшки середня, але малий часто нею бавився. Спробувала пояснити, що хлопчик може до нас приходити і гратися, але це не подіяло. І от коли черговий раз ми проходили попри магазин іграшок малий просив йому купити, та не тут то було. Нагадала йому ту подаровану, сказала, що зараз в планах купляти нічого не було і він мусить зачекати до якогось свята. Не знаю, чи правильно зробила, але коли слова не доходять треба вчити через дії.
My Signature
Зображення
Зображення
Усі люди настільки різні, що іноді починає рябити в очах. Та лише "дальтоніки" можуть вважати це різнобарв"я "сірою масою".
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Levandovskij 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 червень 2009 - 22:22

Так, це актуальна тема. Моя старша доня--"широка душа": віддасть все, що попросять. Крім того вона звикла, що вдома має слухатися батьків, тому і друзів слухає без заперечень.
Я спостерігала, як доця бавиться з подругою, якій вдома дозволяють практично все, що вона захоче. Бачу слухає всіх її наказів, а це не завжди добре.

Тому треба проводити з своїми дітками "виховні", пояснювати їм, що є поняття "ми", "моя сім"я", "мої речі","моя мама сказала зробити так"....В цьому в дитини має бути пріоритет.
  • 0
  • Back To Top

Користувач у мережі   olia14 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Орг СП Малечі

Відправлено 22 жовтень 2009 - 19:25

Ну от і в мене було те саме, щосили боролась за те, щоб моя дитина зрозуміла, що її подруга мені зовсім не подобається(проти дитини не маю нічого, а до батьків тисяа питань, які і оголошувала нераз..проте слухати ніхто не збирався, було і таке-дзвінок у двері, мама знає, що ти до нас прийшла, так, а потім через півгодини зла мама, що не могла знайти дитину, знайшла тільки тоді, коли я подзвонила запитати чи вона знає де її донька...), а особливо не подобається, що мою дитину як підміняють, коли вона бачить ту дівчинку, вона як одержима, бігає, мене не чує, робить речі, котрі я б не дозволила ніколи, а потім з плачем я її відриваю від неї, кожен раз, коли йдемо до дому і на питання, чи не достатньо їй подруги цілий день в садочку, то ще і в гості просити(що це взагалі за мода на гості у 4 річних дітей!!!), вона каже, що ні, треба ще в дома...Та боротьба таки закінчилась в мою користь, незнаю через що, чесно, та моя дитина перестала цікавитись тою дівчинкою, частково пропала одержимість, але все одно мою дитинку тягне привязатись до когось...тому не знаю чи я зробила добре..

З чим повязана така "тяга" з кимось дружити у 4 річних діток? чи це особливість моєї? Вона плаче майже кожен вечір, що вона хоче дружити, а з нею не хочуть дружити, або дружать трохи з нею трохи з іншими(через "ревність" її таке не влаштовує), або хлопчик з яким вона хоче дружити, не хоче з нею, бо хоче з хлопчиками тільки дружити, такі проблеми у нас щодня...Дівчата поможіть порадою, бо не знаю що з тою "дружбою" робити, донечка моя має далеко не простий характер, може і з цим повязані усі проблеми, але не хочу, щоб це якось відбилось негативно на її подальшому спілкуванні з людьми в житті...Сотні раз пояснювала, що не потрібно з кимось дружити, а бавитись зі всіма, це і вихователь говорить щодня, та вона не розуміє, допоможіть знайти потрібні слова, може я чогось не розумію???
My Signature
я все зумію, все встигаю! А часу зовсім я не гаю :)
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Сонячна 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 жовтень 2009 - 19:55

Так є, що першими друзями дошкільнят, як правило, стають сусіди з двору, чи одногрупники із садочку.
Спілкування з однолітками надзвичайно важливе, і позбавляти свою дитину цього не варто. Якщо "друг" вашої дитини не є бажаним у вашому домі, то замініть його бажаним,як то кажуть:"Клин вибивають клином". Запрошуйте частіше додому своїх подруг, у яких є діти такого ж віку, звпитуйте весь час дитину:"Чим ви бавились з...?" ,"Правда з ним цікаво?"..."Ух ти, який у тебе класний друг!". В більш старшому віці такі трюки вже непройдуть, та й старші вже не волочать додому будь-кого.
My Signature
Щастя можливе тільки тоді, коли людина стає джерелом щастя для інших.

Останнє слово має залишатись за чоловіком. І це слово: "Так, кохана!"
  • 1
  • Back To Top

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 жовтень 2009 - 20:03

але ще одна проблемка лишилась: найбільше переживає за друзів у садочку, там мене нема і нічим допомогти не можу, ну не буду я їй дружбу купувати, як іграшку, що з цим робити? .. а плаче через те, що не хоче хтось конкретний чи не завжди конкретний з нею дружити...Як діткам пояснювати чи вчити знаходити друзів, бо постановка речення"я дружила з Вікусею, бо вона пригостила мене цукерком" мене теж не дуже влаштовує, хоча про дружбу як таку ще рано говорити, але бачу, що в дитини проблемка у спілкуванні, або це я вже щось надумую...
My Signature
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Кохавит 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 жовтень 2009 - 20:56

А у нас жених нарисовался. Малая сообщила что он у нас жить будет и надо вызывать дядей делать вторую кроватку - для Дани :)
My Signature
У щасливої жінки 2 імені - КОХАНА та МАМА
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Мія 

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 24 жовтень 2009 - 11:54

Перегляд повідомленняolia14 (22.10.2009, 21:03) писав:

але ще одна проблемка лишилась: найбільше переживає за друзів у садочку, там мене нема і нічим допомогти не можу, ну не буду я їй дружбу купувати, як іграшку, що з цим робити? .. а плаче через те, що не хоче хтось конкретний чи не завжди конкретний з нею дружити...Як діткам пояснювати чи вчити знаходити друзів, бо постановка речення"я дружила з Вікусею, бо вона пригостила мене цукерком" мене теж не дуже влаштовує, хоча про дружбу як таку ще рано говорити, але бачу, що в дитини проблемка у спілкуванні, або це я вже щось надумую...

та це не надумано... 2-3 роки вік коли дитина вчиться собі місце в спільноті "робити"... краще сказати виборювати... боляче дивитися як дитина вибирає "не відповідний" об'єкт і старається його триматися. критерії за якими дитина вибирає друзів... я б сказала не існує ніяких. Пояснення - цукерка, бо вже навчено шукати пояснення, але з багатьох дітей чому саме оця обрана-вимріяна "коліжанка"? Найважче тут - не допомагати. тут нашкодити легко. але боляче коли омріяна коліжанка починає плюватися і битися без видимої чи логічної причини... важко пояснити чому коліжанка так себе поводить. відповідь - не робити нічого мене не влаштовує. в моєї дитини залишається стрес від спілкування. і мої пояснення їй нічого не пояснюють. :cray: мої намагання уникати її коліжанки також здається ситуацію не вирішують.
ну що? терпеливості і витримки нам :sorry:
я пробувала помістити дитину в інші середовища з дітьми, щоб вона дістала можливість порівняти... здається тільки збільшило стрес в цілому ...
  • 1
  • Back To Top

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 24 жовтень 2009 - 18:03

Мія, от і я боюсь, що своїми намаганнями ( дещо незграбними, бо йдеться, про дуже крихкі речі, емоційний стан маленької дитинки і ще не сформований характер) я можу більше нашкодити, аніж помогти, тому і не знаю, що робити?.. :clapping:
My Signature
  • 0
  • Back To Top

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 24 жовтень 2009 - 22:43

Перегляд повідомленняolia14 (24.10.2009, 19:03) писав:

Мія, от і я боюсь, що своїми намаганнями ( дещо незграбними, бо йдеться, про дуже крихкі речі, емоційний стан маленької дитинки і ще не сформований характер) я можу більше нашкодити, аніж помогти, тому і не знаю, що робити?.. :unknw:

взагалі з другої половини другого року життя дитина старається дослідити соц аспект (з літератури). т.б. побили ...ну та побили... не важливо хто правий - головне щоб не повбивали одне одного - це між дітьми. а от як захистити дитину від впливу дорослих я не знаю. особливо коли вона іде в садочок.

одним словом я теж без поняття особливо... після того як мою дитину побив "колєга"... - а бути точним він її намагався задушити... причина - треба було її м'ячик терміново... - я пробувала пояснити його поведінку тим, що він не хотів. от як пояснити те, що він ще не усвідомлює свої дії до кінця, дитині в два роки - я не знала. я придумала, що він не хотів і перепроситься. дитина здригалася, зхлипувала і перепитувала "не хотів?" я ствердно кивала головою і казала "не хотів". вона питала "він більше не буде?" на це я теж впевнено кивала головою... голос би видав брак переконання. тоді в хаотичному вирі думок в мене виплило "морозиво". і я спитала чи вона хоче?.. вибір морозива забирає в нас дуже довго, тому мені вдалося де-що відволікти...а написала "де-що" бо дитина була сумна і після того почала штовхати інших дітей на майданчику... що мені не сподобалося звичайно. тут явний якийсь пост-стрес... чи то розчарування... після того випадку були і інші звичайно. де-які більш а інші менш драстичні. тепер їй 2 роки і 10 місяців... і перше що я почула від виховательки на другий день садочку (а ми були всього 2 дні там) - вона вдарила хлопчика старшого... на мій запитальний погляд я почула "він хотів забрати в мене книжку!"
але мені здається що на її вік вона занадто часто дістає від старших дітей чи то в парку, чи на майданчику... тут вберегти ніяк не можна.

від батьків найголовніше потрібне - підтримка. я думаю цього вистарчить.
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 25 жовтень 2009 - 09:27

Мія, ви як з моєї старшенької в такому ж віці списали...теж завжди була дуже "цікава", завжди були сутички за щось.. Робила як ви і кажете, просто підтримувала, розраджувала...(і теж згадала, був і у нас такий випадок, коли ще зовсім малим карапузом вона стояла з іграшкою, а старша дівчинка штовхнула просто так, навіть не за іграшку, на землю, не хочеться оправдувати саме цим вчинки моєї дитини, бо і забула про цей момент, поки ваш допис не почитала, але щось в тому є, навчили їх як у цьому світі виживати...)в 4 роки пройшло трохи, тепер вони навчились тихенько без крику відпихатись, перейшли на таємні методи боротьби і от тепер у нас проблеми з друзями, тому і думаю, може вона дуже різка, тому так "відштовхує" своїм характером, бо таких баталій як було у 2 рочки зараз нема, просто плаче, коли не дають якоїсь іграшки...
І якщо говорити, що то батьки винні, бо неправильно виховують, то я сумніваюсь, що це результат виховання, менша зовсім інша, дружня, весела, майже не було сутичок за іграшки, має багато друзів, ну таких, як на 2 рочки друзів, у 4 друзі інакше виглядають...То чому старшенька така плакса, така нетерпляча, така ранима? може через мою другу вагітність і те, що менше уваги свого часу дісталось, але вона мені дуже часто нагадує маленьке вовченя...
My Signature
  • 0
  • Back To Top

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 25 жовтень 2009 - 10:24

Перегляд повідомленняolia14 (25.10.2009, 9:27) писав:

просто плаче, коли не дають якоїсь іграшки...
І якщо говорити, що то батьки винні, бо неправильно виховують, то я сумніваюсь, що це результат виховання, менша зовсім інша, дружня, весела, майже не було сутичок за іграшки, має багато друзів, ну таких, як на 2 рочки друзів, у 4 друзі інакше виглядають...То чому старшенька така плакса, така нетерпляча, така ранима? може через мою другу вагітність і те, що менше уваги свого часу дісталось, але вона мені дуже часто нагадує маленьке вовченя...

я вже писала, що пробувала інші середовища. і на мій подив в одному такому варіанті спрацював якийсь невидимий механізм і що мене здивувало так це коли троє 2 і скільки там річних дітей бавилися однією забавкою і нею ділилися... з радістю. тут був присутній фактор як вже писали в іншому пості "іншої виховательки". т.б. вчителька була інша. шкода , що короткочасно. Але це вихід. дитина була щасливою... і мала багато коліжанок... їхня поведінка (ті самі діти) з іншою вчителькою була інакша. одна з коліжанок побігла до мами, інша бавилася в кутику сама, моя бігала і ще хлопчик тихенько сидів у кутку.

наступне середовище з ровесниками було знову не вдалим. і два дні садка (тимчасово) були стресом. проте підтвердили тезу про те, що діти вчаться виживати в середовищі, коли вони самі. Добре, подумала я, вона дає собі раду. Але тепер щодо садка - чи варто дитину відводити регулярно в середовище, де вона чує себе не щасливою? Так сильно вибору в садках не має.

Можливо ви маєте рацію на рахунок уваги, але я не думаю, що ваша старша донька отримала її менше від вас ніж їй потрібно. Можливо етап через який вона проходить зараз вимагає більше вашої уваги. Можна попробувати змістити графік і приділити трохи більше уваги старшій. Це дасть свої результати однозначно. Адже впевненість в собі дає власне підтримка і увага батьків. тут небезпека протилежного. надмірна увага теж не дуже працює в бік впевненості в собі малюка.

в мене проблема вимог. вимоги зростають з кожним днем... "Мама, я хочу в садочок... я хочу в школу...я хочу на гімнастику...я хочу на танці... я хочу до Мартинка..." Вдячний хлопчик Мартинчик, що віддає всі совї забавки...а як не хоче віддавати то все одно віддає... бо має лагідну і добру вдачу. і страшно страшно хоче коліжанку.. :dance2:
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   м@рійк@ 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 02 жовтень 2010 - 23:47

В нашому дворі є 10 дівчаток приблизно одного віку - 5-7 років. Всі вони між собою дружать, але ніколи не бавляться разом. Наведу приклад.
Бавляться Оленка, Яринка, Каріна. Вийшла Настя і вже Каріна з тими дівчатками не дружить. Причому так і кажуть: я з вами не дружу. І так постійно, бавляться якимись компаніями поки не вийде хтось інший. За один день компанії можуть змінюватися декілька разів, то вони дружать, через 5 хвилин вже не дружать і бавляться окремо. Не знаю, чи доступно пояснила.
Я постійно своїй Мартусі пояснюю, що так не можна, що вони ж подружки, але не допомагає. Вона ображається, коли з нею якась дівчинка не хоче дружити, але сама робить так само.
Вже не знаю, що робити з отими дружу-не дружу. Чи то не звертати увагу, не мішатися між ними і вони переростуть, чи мішатися і виясняти причину, пробувати мирити?
My Signature
Зображення
Найдорожчий скарб у нас - це життя... А найщасливіші ті люди, які можуть його з насолодою прожити!
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 жовтень 2010 - 00:54

Перегляд повідомленням@рійк@ (2.10.2010, 23:47) писав:

Вже не знаю, що робити з отими дружу-не дружу. Чи то не звертати увагу, не мішатися між ними і вони переростуть, чи мішатися і виясняти причину, пробувати мирити?

а ми завели собі в друзі двох хлопчиків(дівчаток фактично не залишилось у такому тісному спілкуванні), ви і не уявляєте наскільки стало простіше жити :yahoo: і мені з їх мамами, і моїй доні з тими дітлахами. жодних суперечок, жодних дружу-недружу і а подивись, яка у мене спідничка, а моя краща...і т.п. нема, ніколи не думала, що можна так полегшити собі існування :rofl:
My Signature
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Бернадета2606 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 15 червень 2011 - 15:15

пригадую себе у дитячі роки і свої образи на маму, яка завжди мені вказувала - з тим дружи, з тою - ні.. думала - от виросту, і ніколи не буду робити різниці для своїх дітей!!! І виросла... намагаюся пам2ятати це правило, проте не виходить, так щоб взагалі бути чесною.. Мабуть у кожного в дворі є діти (друзі наших дітей), які відверто нагліші, хитріші. жорстокіші і т.д. а мій цього не помічає - як його використовують, як обманюють.. пояснюю вдома, а він вперто - це мій друг!!! я не обмежую його у спілкуванні із такими. але після таких гулянь - щовечора годинами сперечаємося, пояснюю йому відкриваю очі на правду. поки що - безрезультатно, бо дитячі "рожеві окуляри" бачать по-іншому, для них світ добріший, як не крути.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Katerinka 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: ЗАБЛОКОВАНІ

Відправлено 15 червень 2011 - 15:36

а нам повезло. у нас есть друг на 2 мес младше. они очень хорошо дружат. гуляем вместе.
раньше ходили то в оду компанию то в другую. часто дети обижали, бывало даже пытались палкой тыкать и кусать!
теперь мы гуляем только с другом и так хорошо стало. теперь даже если игрушку не поделят или побьются-не переживаю.
My Signature
Зображення
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Сонях 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 липень 2011 - 20:15

моя мала однолюбка, ну не так строго і конктретно, але загалом, вона дружить з дівчинкою і дуже ображається, коли Аня її міняє на когось іншого.
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Котя 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 06 липень 2011 - 15:18

Від мого повідомлення в цій темі пройшло два роки. Тепер з впевненістю можу сказати, що дружбі не навчиш і її на пальцях не покажеш))) Все приходить з досвідом і, безперечно, залежить від характеру. А ще на формування дружніх відносин суттєво впливають вікові кризи, рівень загальної освіченості дитини і стилю виховання. На разі, колом друзів свого сина повністю задоволена і дозволяю вирішувати з ким дружити, а з ким ні майже самостійно.
My Signature
Зображення
Зображення
Усі люди настільки різні, що іноді починає рябити в очах. Та лише "дальтоніки" можуть вважати це різнобарв"я "сірою масою".
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

Сторінка 1 з 1
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

1 відвідувачів читають цю тему
0 користувачів, 1 гостей, 0 прихованих користувачів

Пиши українською Перекладач онлайн