Перші друзі і знайомі нашої дитини Як поснити дитині, що таке справжня дружба
Відправлено 19 червень 2009 - 09:13
В мене виникла проблема і поки що толерантного вирішення я бачу.
В малого є знайомий хлопчик, по-перше вони в одній групі в садочку, по-друге він живе не дуже далеко від нас і вони регулярно зустрічаються на дитячих майданчиках. Коли вони зустрічаються, то таке враження що малому зриває дах, він стає некерованим, бігає з тим хлопчиком, мене зовсім не чує. Самого ми малого гуляти не пускаєм, бо живемо в центрі і до любого майданчика треба переходити декілька разів дорогу, гуляємо ми ще з меншим малим, а той хлопчик гуляє сам по всьому району, в мене складається таке враження що за ним не дуже дивляться, тому що пару разів помічала що він одітий зовсім не по погоді і практично весь час на вулиці, дуже часто коли ми вже йшли з майданчику або гуляти десь дальше або там на базар, він йшов за нами і ніяк не реагував на мої зауваження що ми йдемо далеко і йому з нами не можна, коли я його питала чи не буде його мама хвилюватися куди він подівся, він казав то мама на роботі, то на селі, то ще десь і взагалі йому можна, і мені вартувало багатьох зусиль переконати його не йти з нами.
Так от вчорашня ситуація. Приводить дідусь малого з садочку, по дорозі вони зайшли на майданчик, і за ними увязався той хлопчик. Я йому кажу щоб йшов додому, бо його мама буде хвилюватися - ноль реакціїї. Мій Сергійко - добра душа - пішли будем бавитись, я тобі покажу свої іграшки і т.д. А я не мала часу, бо в мене на плиті все кипіло, бабуся ще й дивилась за меншим. Тут несподівано хлопчик біжить в коридор і починає взуватися, бабуся то помітила, заставила його повикладати з кишень цілу купу наших іграшок, пояснивши що він може бавитись, а брати з собою не можна, я того всього не бачила бо була на кухні, хлопчик зразу передумав йти додому і пішов далі в кімнату бавитись з Сергійком.
Тим часом я покликала їх на кухню їсти полуницю, з'ївши одну ягідку хлопчик знов побіг взуватися, я пішла випустити його з під'їзду, складалося таке враження що він тікає з хати, ще я помітила що в нього повні кишені і він їх тримає щоб нічого не згубити, мені навіть в голову не прийшло що він в нас щось взяв. Повернувшись додому, поговоривши з бабусею і з малим вияснили, що хлопчик забрав (вкрав?) 6 іграшок, вони невеликі але не дешеві, частину з них вислали дітям з Америки, так що загальна сума складає десь найменше 150 грн.
Ми звичайно провели з малим розмову, я правда не впевнена що він все зрозумів, казав "якщо я йому не дам, то він не буде зі мною дружити", я йому пояснювала що то не справжня дружба, якщо він буде дружити в обмін на іграшки, а малий за своє "він мені подобається".
А я не хочу, щоб до мене додому ходили діти батьків яких я не знаю, чи які мені не подобаються. Я не хочу дарувати іграшки, куплені за свої гроші чужим дітям, тим більше в мене двоє дітей і іграшки в них спільні. Поки що я можу обмежити їхнє спілкування тільки садочком, а що буде далі не знаю.
Що робити якщо друзі твоєї дитини тобі не подобаються?
Як це пояснити дитині не травмуючи ні її, ні ту другу дитину?
Відправлено 19 червень 2009 - 11:51
Поки-що бачу вихід лише в розмовах, розказую, пояснюю, коментую вчинки його друзів.
Теж нещодавно була історія з іграшками. Хлопчик без дозволу взяв його іграшку і навіть не збирався віддавати, то синуля каже "я тобі дарую". Ціна іграшки середня, але малий часто нею бавився. Спробувала пояснити, що хлопчик може до нас приходити і гратися, але це не подіяло. І от коли черговий раз ми проходили попри магазин іграшок малий просив йому купити, та не тут то було. Нагадала йому ту подаровану, сказала, що зараз в планах купляти нічого не було і він мусить зачекати до якогось свята. Не знаю, чи правильно зробила, але коли слова не доходять треба вчити через дії.
Відправлено 19 червень 2009 - 22:22
Я спостерігала, як доця бавиться з подругою, якій вдома дозволяють практично все, що вона захоче. Бачу слухає всіх її наказів, а це не завжди добре.
Тому треба проводити з своїми дітками "виховні", пояснювати їм, що є поняття "ми", "моя сім"я", "мої речі","моя мама сказала зробити так"....В цьому в дитини має бути пріоритет.
Відправлено 22 жовтень 2009 - 19:25
З чим повязана така "тяга" з кимось дружити у 4 річних діток? чи це особливість моєї? Вона плаче майже кожен вечір, що вона хоче дружити, а з нею не хочуть дружити, або дружать трохи з нею трохи з іншими(через "ревність" її таке не влаштовує), або хлопчик з яким вона хоче дружити, не хоче з нею, бо хоче з хлопчиками тільки дружити, такі проблеми у нас щодня...Дівчата поможіть порадою, бо не знаю що з тою "дружбою" робити, донечка моя має далеко не простий характер, може і з цим повязані усі проблеми, але не хочу, щоб це якось відбилось негативно на її подальшому спілкуванні з людьми в житті...Сотні раз пояснювала, що не потрібно з кимось дружити, а бавитись зі всіма, це і вихователь говорить щодня, та вона не розуміє, допоможіть знайти потрібні слова, може я чогось не розумію???

я все зумію, все встигаю! А часу зовсім я не гаю :)
Відправлено 22 жовтень 2009 - 19:55
Спілкування з однолітками надзвичайно важливе, і позбавляти свою дитину цього не варто. Якщо "друг" вашої дитини не є бажаним у вашому домі, то замініть його бажаним,як то кажуть:"Клин вибивають клином". Запрошуйте частіше додому своїх подруг, у яких є діти такого ж віку, звпитуйте весь час дитину:"Чим ви бавились з...?" ,"Правда з ним цікаво?"..."Ух ти, який у тебе класний друг!". В більш старшому віці такі трюки вже непройдуть, та й старші вже не волочать додому будь-кого.

Щастя можливе тільки тоді, коли людина стає джерелом щастя для інших.
Останнє слово має залишатись за чоловіком. І це слово: "Так, кохана!"
Відправлено 22 жовтень 2009 - 20:03

Відправлено 22 жовтень 2009 - 20:56

У щасливої жінки 2 імені - КОХАНА та МАМА
Відправлено 24 жовтень 2009 - 11:54
olia14 (22.10.2009, 21:03) писав:
та це не надумано... 2-3 роки вік коли дитина вчиться собі місце в спільноті "робити"... краще сказати виборювати... боляче дивитися як дитина вибирає "не відповідний" об'єкт і старається його триматися. критерії за якими дитина вибирає друзів... я б сказала не існує ніяких. Пояснення - цукерка, бо вже навчено шукати пояснення, але з багатьох дітей чому саме оця обрана-вимріяна "коліжанка"? Найважче тут - не допомагати. тут нашкодити легко. але боляче коли омріяна коліжанка починає плюватися і битися без видимої чи логічної причини... важко пояснити чому коліжанка так себе поводить. відповідь - не робити нічого мене не влаштовує. в моєї дитини залишається стрес від спілкування. і мої пояснення їй нічого не пояснюють.
ну що? терпеливості і витримки нам
я пробувала помістити дитину в інші середовища з дітьми, щоб вона дістала можливість порівняти... здається тільки збільшило стрес в цілому ...
Відправлено 24 жовтень 2009 - 18:03

Відправлено 24 жовтень 2009 - 22:43
olia14 (24.10.2009, 19:03) писав:
взагалі з другої половини другого року життя дитина старається дослідити соц аспект (з літератури). т.б. побили ...ну та побили... не важливо хто правий - головне щоб не повбивали одне одного - це між дітьми. а от як захистити дитину від впливу дорослих я не знаю. особливо коли вона іде в садочок.
одним словом я теж без поняття особливо... після того як мою дитину побив "колєга"... - а бути точним він її намагався задушити... причина - треба було її м'ячик терміново... - я пробувала пояснити його поведінку тим, що він не хотів. от як пояснити те, що він ще не усвідомлює свої дії до кінця, дитині в два роки - я не знала. я придумала, що він не хотів і перепроситься. дитина здригалася, зхлипувала і перепитувала "не хотів?" я ствердно кивала головою і казала "не хотів". вона питала "він більше не буде?" на це я теж впевнено кивала головою... голос би видав брак переконання. тоді в хаотичному вирі думок в мене виплило "морозиво". і я спитала чи вона хоче?.. вибір морозива забирає в нас дуже довго, тому мені вдалося де-що відволікти...а написала "де-що" бо дитина була сумна і після того почала штовхати інших дітей на майданчику... що мені не сподобалося звичайно. тут явний якийсь пост-стрес... чи то розчарування... після того випадку були і інші звичайно. де-які більш а інші менш драстичні. тепер їй 2 роки і 10 місяців... і перше що я почула від виховательки на другий день садочку (а ми були всього 2 дні там) - вона вдарила хлопчика старшого... на мій запитальний погляд я почула "він хотів забрати в мене книжку!"
але мені здається що на її вік вона занадто часто дістає від старших дітей чи то в парку, чи на майданчику... тут вберегти ніяк не можна.
від батьків найголовніше потрібне - підтримка. я думаю цього вистарчить.
Відправлено 25 жовтень 2009 - 09:27
І якщо говорити, що то батьки винні, бо неправильно виховують, то я сумніваюсь, що це результат виховання, менша зовсім інша, дружня, весела, майже не було сутичок за іграшки, має багато друзів, ну таких, як на 2 рочки друзів, у 4 друзі інакше виглядають...То чому старшенька така плакса, така нетерпляча, така ранима? може через мою другу вагітність і те, що менше уваги свого часу дісталось, але вона мені дуже часто нагадує маленьке вовченя...

Відправлено 25 жовтень 2009 - 10:24
olia14 (25.10.2009, 9:27) писав:
І якщо говорити, що то батьки винні, бо неправильно виховують, то я сумніваюсь, що це результат виховання, менша зовсім інша, дружня, весела, майже не було сутичок за іграшки, має багато друзів, ну таких, як на 2 рочки друзів, у 4 друзі інакше виглядають...То чому старшенька така плакса, така нетерпляча, така ранима? може через мою другу вагітність і те, що менше уваги свого часу дісталось, але вона мені дуже часто нагадує маленьке вовченя...
я вже писала, що пробувала інші середовища. і на мій подив в одному такому варіанті спрацював якийсь невидимий механізм і що мене здивувало так це коли троє 2 і скільки там річних дітей бавилися однією забавкою і нею ділилися... з радістю. тут був присутній фактор як вже писали в іншому пості "іншої виховательки". т.б. вчителька була інша. шкода , що короткочасно. Але це вихід. дитина була щасливою... і мала багато коліжанок... їхня поведінка (ті самі діти) з іншою вчителькою була інакша. одна з коліжанок побігла до мами, інша бавилася в кутику сама, моя бігала і ще хлопчик тихенько сидів у кутку.
наступне середовище з ровесниками було знову не вдалим. і два дні садка (тимчасово) були стресом. проте підтвердили тезу про те, що діти вчаться виживати в середовищі, коли вони самі. Добре, подумала я, вона дає собі раду. Але тепер щодо садка - чи варто дитину відводити регулярно в середовище, де вона чує себе не щасливою? Так сильно вибору в садках не має.
Можливо ви маєте рацію на рахунок уваги, але я не думаю, що ваша старша донька отримала її менше від вас ніж їй потрібно. Можливо етап через який вона проходить зараз вимагає більше вашої уваги. Можна попробувати змістити графік і приділити трохи більше уваги старшій. Це дасть свої результати однозначно. Адже впевненість в собі дає власне підтримка і увага батьків. тут небезпека протилежного. надмірна увага теж не дуже працює в бік впевненості в собі малюка.
в мене проблема вимог. вимоги зростають з кожним днем... "Мама, я хочу в садочок... я хочу в школу...я хочу на гімнастику...я хочу на танці... я хочу до Мартинка..." Вдячний хлопчик Мартинчик, що віддає всі совї забавки...а як не хоче віддавати то все одно віддає... бо має лагідну і добру вдачу. і страшно страшно хоче коліжанку..
Відправлено 02 жовтень 2010 - 23:47
Бавляться Оленка, Яринка, Каріна. Вийшла Настя і вже Каріна з тими дівчатками не дружить. Причому так і кажуть: я з вами не дружу. І так постійно, бавляться якимись компаніями поки не вийде хтось інший. За один день компанії можуть змінюватися декілька разів, то вони дружать, через 5 хвилин вже не дружать і бавляться окремо. Не знаю, чи доступно пояснила.
Я постійно своїй Мартусі пояснюю, що так не можна, що вони ж подружки, але не допомагає. Вона ображається, коли з нею якась дівчинка не хоче дружити, але сама робить так само.
Вже не знаю, що робити з отими дружу-не дружу. Чи то не звертати увагу, не мішатися між ними і вони переростуть, чи мішатися і виясняти причину, пробувати мирити?
Відправлено 03 жовтень 2010 - 00:54
м@рійк@ (2.10.2010, 23:47) писав:
а ми завели собі в друзі двох хлопчиків(дівчаток фактично не залишилось у такому тісному спілкуванні), ви і не уявляєте наскільки стало простіше жити

Відправлено 15 червень 2011 - 15:15
Відправлено 15 червень 2011 - 15:36
раньше ходили то в оду компанию то в другую. часто дети обижали, бывало даже пытались палкой тыкать и кусать!
теперь мы гуляем только с другом и так хорошо стало. теперь даже если игрушку не поделят или побьются-не переживаю.
Відправлено 03 липень 2011 - 20:15
Відправлено 06 липень 2011 - 15:18

Допомога