Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Хабарництво та хабарі - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 3 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Хабарництво та хабарі опитування та думки з приводу... Оцінка: -----

Опитування: Хабарництво (128 користувачів проголосувало)Visualizar Votos

Чи доводилося вам коли небудь давати хабарі (у тому числі різноманітні подяки, благодійні внески, внески на розвиток, тощо минаючи офіційний шляхи *далі просто хабар*)?

1. так (116 голосів [93.55%])

Відсоток голосів: 93.55%

2. особисто ні, але від мене хабар давали інші (7 голосів [5.65%])

Відсоток голосів: 5.65%

3. ні, ніколи (1 голосів [0.81%])

Відсоток голосів: 0.81%

Чи доводилося вам давати хабар протягом останіх 6 місяців (у тому числі різноманітні подяки минаючи офіційний шляхи)?

1. так (67 голосів [54.03%])

Відсоток голосів: 54.03%

2. особисто ні, але від мене хабар давали інші (4 голосів [3.23%])

Відсоток голосів: 3.23%

3. ні (53 голосів [42.74%])

Відсоток голосів: 42.74%

Рішення про дачу хабаря було прийнято... (можливі кілька варіантів відповідей, для випадків, коли хабар давався неодноразово)

1. добровільно, щоб отримати певні блага (48 голосів [25.95%])

Відсоток голосів: 25.95%

2. добровільно-примусово, інша сторона натякала на хабар (49 голосів [26.49%])

Відсоток голосів: 26.49%

3. добровільно, оскільки в такій ситуації всі дають хабар (59 голосів [31.89%])

Відсоток голосів: 31.89%

4. примусово, мені чітко сказали що і скільки я маю дати (27 голосів [14.59%])

Відсоток голосів: 14.59%

5. ніколи не зіштовхувався з ситуацією давання хабаря (2 голосів [1.08%])

Відсоток голосів: 1.08%

Сума/кількість хабаря визначалася... (можливо кілька варіантів відповідей, якщо ви давали хабар неодноразово)

1. лише мною (50 голосів [29.59%])

Відсоток голосів: 29.59%

2. за відгуками інших, хто потрапив у таку ж ситуацію або стояв перед подібним вибором (66 голосів [39.05%])

Відсоток голосів: 39.05%

3. отримувач хабара чітко назвав суму на моє прохання (33 голосів [19.53%])

Відсоток голосів: 19.53%

4. отримувач хабара чітко назвав суму сам, вимагав хабар (18 голосів [10.65%])

Відсоток голосів: 10.65%

5. ніколи не зіштовхувався з ситуацією давання хабаря (2 голосів [1.18%])

Відсоток голосів: 1.18%

Хабар доводилося давати у.... (можливо кілька варіантів відповіді, якщо хабар довелося давати неодноразово)

1. міліція (4 голосів [1.37%])

Відсоток голосів: 1.37%

2. ДАІ (23 голосів [7.85%])

Відсоток голосів: 7.85%

3. податкова служба (8 голосів [2.73%])

Відсоток голосів: 2.73%

4. жек (12 голосів [4.10%])

Відсоток голосів: 4.10%

5. соціальна служба (у т.ч. виплати соціальних допомог) (8 голосів [2.73%])

Відсоток голосів: 2.73%

6. державний нотаріат (0 голосів [0.00%])

Відсоток голосів: 0.00%

7. приватний нотаріат (0 голосів [0.00%])

Відсоток голосів: 0.00%

8. судочинство (3 голосів [1.02%])

Відсоток голосів: 1.02%

9. органи регуляторної політики, контролю бізнесу та ліцензування (санстанція, пожежники, охорона праці, видача дозволів, ліцензій на роботу тощо) (6 голосів [2.05%])

Відсоток голосів: 2.05%

10. служби отримання державного житла (1 голосів [0.34%])

Відсоток голосів: 0.34%

11. органи призиву на військову службу (3 голосів [1.02%])

12. садочок (26 голосів [8.87%])

Відсоток голосів: 8.87%

13. державна школа (17 голосів [5.80%])

Відсоток голосів: 5.80%

14. приватна школа (1 голосів [0.34%])

Відсоток голосів: 0.34%

15. державний вищий навчальний заклад (55 голосів [18.77%])

Відсоток голосів: 18.77%

16. приватний вищий навчальний заклад (10 голосів [3.41%])

Відсоток голосів: 3.41%

17. державні лікарні / поліклініки (90 голосів [30.72%])

Відсоток голосів: 30.72%

18. приватні ліарні / поліклініки (5 голосів [1.71%])

Відсоток голосів: 1.71%

19. інші організації державної служби (не зазначані у цьому списку) (16 голосів [5.46%])

Відсоток голосів: 5.46%

20. інші приватні організації (не зазначені у цьому списку) (3 голосів [1.02%])

21. ніколи не зіштовхувався з ситуацією давання хабаря (2 голосів [0.68%])

Відсоток голосів: 0.68%

Чи доводилося вам брати хабар? (можливі кілька варантів відповідей, якщо хабар доводилося брати неодноразово, опитування анонімне)

1. так (20 голосів [15.62%])

Відсоток голосів: 15.62%

2. так, довелося, оскільки інша сторона дуже наполягали (17 голосів [13.28%])

Відсоток голосів: 13.28%

3. ні (91 голосів [71.09%])

Відсоток голосів: 71.09%

Голосувати Гості не мають права голосу

Користувач поза мережею   гра з вогнем 

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 16 червень 2009 - 15:26

Обговорення хабарництва тепер у цій темі ;)
Початок можна прочитати тут
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Зайка* 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 16 червень 2009 - 17:50

В Україні біда з хабарями. Послідні роки замітно, що бороться з цією проблемою. Викладачів університеті в наручниках при всіх виводять, потім в новинах про все це показують. Але хабарництво й надалі є. Деколи думаю, що і буде, поки у людей не будуть відповідні зарплати, а штраф за хабарництво не буде такий великий, що люди будуть боятися їх брати і давати. Звичайно не так легко побороти таку проблему з дня на день, але думаю, що маленькими кроками можна дійти до цілі. Правда спершу треба зробити порядок у самих найвищих політичних (та не тільки) кругах, а потім вже й чекати, що лікарі, ДАІ та інші перестануть брати хабарі.
My Signature
Щастя бути мамою...
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Котя 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 16 червень 2009 - 18:29

В Україні хабар - норма життя. Тебе ставлять в такі умови, що не дати собі дорожче. Беруть майже всі, а особливо в держустановах (принаймі в приватній сфері ще з таким явищем не стикалася). А ДАІ, то взагалі особлива розмова. Тільки й чути гучні заяви, наче влада бореться з корупцією, але, як на мене, це фікція, адже щоб з чимось боротися самому треба бути чистим. Риба гниє з голови. І не думаю, що достойна зарплата зможе зарадити цій пошесті, бо для нашого суспільства то як хвороба. І її не лікувати треба, а видаляти: повинні бути дієві механізми покарання за хабарництво! Та біда в тому, що і в цих установах від подяк не відмовляються.
My Signature
Зображення
Зображення
Усі люди настільки різні, що іноді починає рябити в очах. Та лише "дальтоніки" можуть вважати це різнобарв"я "сірою масою".
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Soveniatko 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Орг СП Малечі

Відправлено 16 червень 2009 - 19:02

Хабарі лікарям зникнуть тоді, коли з"явиться платна медицина, а це буде не скоро, бо панам політикам є чим займатись,
крім того як думати над таким важливим законопроектом. І коли вона з"явиться, повірте, шо вона буде не дешевша, а навіть в кілька разів дорожча, ніж ми зара даємо лікарям. Відповідно багао людей собі просо не зможе дозвилити таке задоволення, отже доведеця продумувати механізм. Знову якихось пільг і компенсацій, спеціальні лікарні для "малоїмущіх". А вигляньте скільки в нас пенсіонерів. Таких лікарень тре буде в 10 раз більше ніж платних. Фінансувати їх буде все рівно держава з наших податків, тому один .....Як не крути обійдеця це дорого, тому так як є це не найгірший варіант. І не скоро нам світить шось інше.
А в інших сферах. Викладачі теж не від солодкого життя хабарі беруть, але тих хто вимагає, тре садити.
ДАЇ просто розтріляти (жарт).
А взагалі мені здаєця пройде трохи часу і ситуація буде виправлятися. Молодше покоління, буде трохи принциповіше, інакше виховане і з часом (років за 50 :) ) хабарників стане менше. Звичайно якщо з ним будуть боротись.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 16 червень 2009 - 19:12

я писала скільки вартує народження дитини в штатах. Львівські лікарі недалеко втікли, різниця в сотню-другу доларів. і це між платною, тобто всі гроші офіційно проплачені та хабарями - гроші тільки в кишеню лікарю.
страхова медицина не така страшна як її малюють, а от наш менталітет страшний.
прочитайте російські форуми. там страхування обов"язкове. вони платять страховку нічогеньку таку, а потім все рівно ще дають в кишеню.

а зайти на форуму типу "іностранкі", стандартні повідомлення типу чи давати подяку лікарю (це при тому що за все платиться офіційно), і лише одиниці не дають, інші обов"язково і ще й наставляють - так треба давати! інакше люди не вміють, чи не можуть, чи не знають. все хочуть купити краще ставлення до себе.

проблема у нашому ставленні до хабарів, а також у вибірковому ставлені до тих, хто їх бере. от лікарям виходить можна вимагати хабар, а вчителів за таке - садити тре. бо якщо лікарі не братимуть, то всім нам гірше буде.
поки буде безпринципність, доти буде хабарництво!
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Katerinka 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: ЗАБЛОКОВАНІ

Відправлено 16 червень 2009 - 19:14

в нас побороти це нереально. а в принципі наразі воно часто буває зручно: заплатив і не париш голову через якісь н-д довідки. бо часто в нас вимагають якийсь брєд.
з іншої сторони у таких випадках як пологи - це зрозуміло дуже погано. бо сімя і так має грошей впритик. а ще й платити всім підряд...я за пологи віддала всі декретні і ще чоловік доклав...а потім жили на всьому всьому економили...це не правильно.
мені найбільше не подобається як в нас намагаються ніби з тим боротися. а в результаті ще гірше роблять. чи розміри хабаря більше стають чи важче їх давати...а суть не змінюється...
My Signature
Зображення
  • Back To Top

Користувач поза мережею   natalina850 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 16 червень 2009 - 19:56

Гарний є в нас вислів: " Не підмажеш - не поїдеш"
My Signature
Зображення

Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Kagor 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 16 червень 2009 - 20:29

Мабуть багато з вас мали справу з ДАІ.
А ось, які справи всередині цієї структури на прикладі одного з регіонів України...
Прихований текст

• 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Parybok 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 16 червень 2009 - 21:07

А колись все починалося лише з шоколадки......
Міняти треба перш за все своє ставлення до хабаря і нашої винагороди.... І в цьому винні лише ми. Адже кожен хоче, щоб саме йому кланялися і його уважали... саме й тому кожен дере всюди, де тільки може....
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   hrystyna 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 16 червень 2009 - 21:54

гра з вогнем, от-от, в тому то і справа, в менталітеті!!!! В нас можуть зробити хоч 100 раз платну,наприклад, ту ж медицину, але наш нарід такий, що всерівно - лікарі будуть заглядати в писок, а пацієнти будуть давати, бо думатимуть - а може буде ще краще ставлення іт.д. Візьмемо ДАІ наше "некорумповане"))))) ха-ха, хіба взятки стали більшими, простий люд як платив так і буде платити, крутелики як їздили так і безпрєдєльнічають.
Ось в мене ситуація - будуємо балкон. Ми порахували, що якщо все чесно робити, збирати довідки і т.д., то піде 3-5 років!!!! + купа-купезна грошей. А так - взяли, разово заплатили і маю спокій і будую дальше. Так, я дала хабаря, а просто іншого виходу не було1 я б його і так давала, тільки більшими сумами і набагато довше((((((
А в академії.....ну не розуміла я предмету опір матеріалів, ну тупа я до цього предмету і все! дала хабар - здала на 4. Всі раді.
Моя думка - в нас це не викорениться ближчі 100років, а може і більше. Бо так влада поставила людей на коліна. Всі мають сім"ю, дітей, треба за щось жити. От і крутяться всі як можуть.
фу....щось розписалась,наболіло.......
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 червень 2009 - 16:48

щось завмерло голосування. нагадую про існування теми :)
а мені от цікаво - що офіційно вважається хабарем? шоколадка, букет квітів - це хабар чи ні?
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Зайка* 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 червень 2009 - 18:31

Перегляд повідомленнягра з вогнем (17.6.2009, 16:48) писав:

а мені от цікаво - що офіційно вважається хабарем? шоколадка, букет квітів - це хабар чи ні?

В школах та університетах шоколад та квіти не вважаються хабарями. Як на мене- я б і те заборонила. Є ж сім"ї, яким і без тих квітів проблем вистачає. Я немаю, на увазі ті квіти, які дітки добровільно несуть на перший/послідній дзвоник. А ті квіти та шоколадки (які попри все ще й дорогезні мають бути), які батьки скидаються на дні народження і всякі там свята для вчителів. А якщо яка сім"я не може заплатити, то інші не завжди це хочуть розуміти... В західних школах такого немає. І нічого страшного в тім немає. На державні екзамени столи повні квітів, шоколаду, канапок і не тільки не накривають. У них державний екзамен здав і до побачення. А у нас- чим пишніший стіл на екзамени- тим кращий настрій у екзаменатора. Ну що попало. :friends:
My Signature
Щастя бути мамою...
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Sonya 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 червень 2009 - 19:01

Перегляд повідомленняhrystyna (16.6.2009, 22:54) писав:

гра з вогнем, от-от, в тому то і справа, в менталітеті!!!! В нас можуть зробити хоч 100 раз платну,наприклад, ту ж медицину, але наш нарід такий, що всерівно - лікарі будуть заглядати в писок, а пацієнти будуть давати, бо думатимуть - а може буде ще краще ставлення іт.д.

Скажу більше. Були ми тут на днях в одного світила-дитячого лікаря, котрий ще й до того високопосадівець.
Були в його офіційному платному кабінеті, і наш візит оплатила страхова компанія (сума цілком пристойна). Так от мені знайома, котра його порекомендувала, порадила ще й "особисто" йому віддячитись певною сумою - ніби-то це гарантуватиме особливе його відношення і дозволить, наприклад, телефонувати йому на мобільний за порадою якщо що. Здивуванню моєму ж не було ж меж - адже я ж прийшла до нього не на БЕЗКОШТОВНИЙ прийом, а на платний, і гроші ці йдуть йому напряму, бо кабінет то його власний! І що з того, що гроші ці заплатила страхова - страховка ж то мені не безкоштовна.
Одним словом, я була шокована цим.
Що вже говорити про лікарів (а не власників тих клінік) в дорогих приватних клініках з пристойною зарпплатою, які все одно чекають, що їм будуть віддячуватись пацієнти.
І що саме цікаве, пацієнти віддячуються. Ось і не знаю кого чи що в цьому звинувачувати - менталітет, людську нахабність чи дурість.

Користувач подумав і додав через 2 хв.:

Перегляд повідомленнягра з вогнем (16.6.2009, 20:12) писав:

прочитайте російські форуми. там страхування обов"язкове. вони платять страховку нічогеньку таку, а потім все рівно ще дають в кишеню.

а зайти на форуму типу "іностранкі", стандартні повідомлення типу чи давати подяку лікарю (це при тому що за все платиться офіційно), і лише одиниці не дають, інші обов"язково і ще й наставляють - так треба давати!

Ось я якраз про це і говорю...
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Natyla 

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 19 червень 2009 - 15:45

хабарі-хабарі... Все це настільки глибоко засіло в нашій психології, що напевне і Фрейд би за голову взявся
My Signature
Зображення

Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Натусiк 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 червень 2009 - 16:19

Хабарництво засіло багатьом глибоко у мізки і звідти його ой як важко витягнути.У Португаліїї так широко цього поняття не має.Вірніше раніше не було,а наші зараз потехеньку почали вчити,як це потрібно робити.З розмов друзів найчастіше вони дають на курсах по водінню.І тепер,щоб одержати права деякі інструктори зразу кажуть нашим суму.ще один випадок змусив мене обурюватися.Сиділа я у черзі до приватного лікаря-гінеколога,там була українка,яка одружена з португалом.В руках був пакет.Вийшла вона від лікаря без пакета.Коли прийшла моя черга,лікар за столом вплітав цукерки"Вечірній Київ" і розхвалював,які вони смачні.Питається навіщо вона таке зробила,платв до нього становить 75 євро,хіба це мала сума.Ні -потрібно щось у торбі ще нести.Ще трохи і навчимо і європейців,як потрібно у світі жити.
My Signature
"Все, що існує на світі, колись було мрією". К. Сендберг
Поганий правопис розвиває уяву
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Люська* 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 червень 2009 - 16:45

Перегляд повідомленнягра з вогнем (17.6.2009, 17:48) писав:

щось завмерло голосування. нагадую про існування теми :)

Я теж таке питання хотіла написати. Але не мала часу. А потім подумала, що тоді вся земна куля корупціонери. Оскільки шоколадка дарується проста в знак вічливості, а квіти ми даруєм на день народження та інші свята.
У мене на роботі зараз появився клієнт, який підлабузнюється. Кожного разу принесе щось, точно допомога потрібно. То що я тоді хабарниця!? Ні! Я ж гроші не беру.

Користувач подумав і додав через 6 хв.:
Натусiк, на рахунок цукерок. Знайомий розповідав, що другу дитину жінка народжувала в Угорщині. Так коли він до неї поїхав, то купив 15кг. цукерок всяких і роздавав там медсетрам і лікарям. То ті самі потім казали, що їм нічого не треба тільки щоб привіз ще тих цукерок.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   yulia.ua.lv 

• Зацікавлений
  • PіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 20 червень 2009 - 10:58

:lol: Всі кричать про корупцію,а хто в тому виний? Ми самі, бо навчили їх брати.Мене особливо обурює те,коли приходять деякі лікарі в ап
теку і просять зробити їм знижку як співробітникам(ніби це моя аптека і я тут власник) і розказують які вони бідні!!! :lol:
А з тобою навіть розмовляти не будуть,поки не даж їм на лапу і морду відвиртають ніби вони тебе бачать в перший раз!!! Як це називається? То вони для нас співробітники,а ми для них ні!!!
А на рахунок викладачів , суддів,медиків яких в наручниках виводят це все показуха. Ну вивили його в наручниках,а через тиждень він як ні в чому не бувало знов на свободі і займається тим самим.
Був такий лікар Д. який мав свою клініку. Перед тим цей лікар відсидів пару років в тюрмі за те що був причетний до викрадення немовлят у пологовому будинку. Питання: хто його випустив і дозволив йому створити приватну клініку? Чому в нього не відібрали диплом? І на які гроші він відкрив цю клініку? :lol:
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Люська* 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 20 червень 2009 - 11:15

yulia.ua.lv, а історія про лікаря Д не з фільму "Монтекрісто"? Чи то фільми всі на реальних подіях, який жах.

А чому ніхто не пише про банки. Щоб забрати депозит - то відкат треба, або щоб розстрочили кредит, то ручку позолотити чи вони так просто їх розстрочують. Просто цікаво. На щастя мене ця біда не торкнулась.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Все буде добре 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 20 червень 2009 - 12:04

Я цього року закінчила інститут, так от щоб здати зимову сесія давала взятку, а де дітись, якщо в січні сесія, 31 останній екзамен, а 2 лютого в мене ПДР. Хотіла спочатку здавати сама достроково, та це не реально валять і грузять, не дивлячись на :15_2_126: Правда є нормальні викладачі, які йдуть назустріч, а є тукі с...
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Soveniatko 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Орг СП Малечі

Відправлено 22 червень 2009 - 12:38

Про платну медицину. Попала до мене якась киїська газетка. І там пишеця про проект постанови про платні медичні послуги. Звичайно народ сподіваєця, шо його не приймуть але...Там величезний перелік. Наведені тільки деякі пункти.
Прийом у терапевта 25 (мав бути 50, але при повторному читанні зменшили)
УЗД від 90
один день в стаціонарі- 40
Виклик швидкої 700
Ви ше ЗА плптну медицину?.
Хто лежав на підтримці? порахуйте в скільки б вам це обійшлось?. Додайте, шо за кожеш укол з вас візьмуть грн по 10, і за кожну здачу аналізів.
А зі швидкою, то взагалі - попа. Я розумію, шо дехто її викликає, шоб клізму поставити і з цим тре боротись, але якщо комусь і справді погано???
УЗД в нас можна знайи і дорожче, за 90, аде можна знайти і дешевше, а це я так розуміє, за звичайне це нещасне, шо роблять в поліклініці.
Вагітність по таким розцінкам ми б не потянули, а ви?
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 3 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

1 відвідувачів читають цю тему