Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Проблеми з читанням у молодших школярів - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

Сторінка 1 з 1
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Проблеми з читанням у молодших школярів неуважність, небажання читати, апатія та ін. Оцінка: -----

Користувач поза мережею   SERENADA 

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 13 червень 2009 - 17:47

ПРИВІТ ВСІМ!У МЕНЕ ДВОЄ ХЛОПЧИКІВ 7 І 9 РОКІВ.ЯК ОДИН,ТАК І ДРУГИЙ МАЄ ПРОБЛЕМИ З ЧИТАННЯМ - ЧИТАЮТЬ ПОВІЛЬНО,НЕУВАЖНО,РОБЛЯТЬ ПОМИЛКИ.ЧЕРЕЗ ЦЕ ДУЖЕ ЗНЕОХОЧУЮТЬСЯ.ХОЧА Є РОЗУМНИМИ ДІТЬМИ,РОБЛЯТЬ ВЕЛИКІ УСПІХИ З МАТЕМАТИКИ І ІНШИХ ПРЕДМЕТІВ,АЛЕ КОЛИ ТАМ ПОТРІБНО ЧИТАТИ-ВИНИКАЄ ПРОБЛЕМА.Я З НИМИ НАМАГАЮСЬ ПРАЦЮВАТИ РІЗНИМИ СПОСОБАМИ-І ЗАСТАВЛЯЮ,І ЗАОХОЧУЮ,ЗАЦІКАВЛЮЮ,А РЕЗУЛЬТАТ НУЛЬОВИЙ.МОЖЕ ХТОСЬ МАВ ТАКІ ПРОБЛЕМИ З ДІТЬМИ І МОЖЕ ЩОСЬ ПІДКАЗАТИ?

Повідомлення від модератора гра з вогнем
використовуйте звичайний шрифт та рядкові літери!

• 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   ясочка 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 13 червень 2009 - 18:13

Не люблять читати те, що у підручнику, чи взагалі нічого не читають? Причин може бути море - від психологічних (кому ж подобається робити те, що не вдається попри всі зусилля) до медичних (легка форма дислексії, наприклад, - мала я таких учнів). Спробуйте проконсультуватися з розумним логопедом.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Пані Богдана 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 13 червень 2009 - 18:27

Коли в університеті я вивчала методику викладання, то нам говорили, що один з засобів поліпшити техніку читання - це за допомогою так званої "бегущей строки". Викладач розповідав, що у дошкільному віці у його дочки були проблеми з читанням і кожного разу, коли під час прогулянки вони проходили повз торговий центр він примушував її читати напис на рядку, що біжить. Після таких вправ вона почала читати дуже добре.
Взагалі, існує безліч підручників на цю тему і спеціальних курсів, а може просто потрібно знайти книжку, яка буде йому цікава.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Панночка 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 13 червень 2009 - 18:34

Перегляд повідомленняSERENADA (13.6.2009, 17:47) писав:

МОЖЕ ХТОСЬ МАВ ТАКІ ПРОБЛЕМИ З ДІТЬМИ І МОЖЕ ЩОСЬ ПІДКАЗАТИ?

У нас була аналогічна ситуація. Читав мій син повільно, тому бачучи свої результати і мамину реакцію, звичайно не любив це діло. Бо якщо у дітей щось не виходить, то вони стараються це оминати. Рідко хто є наполегливим... Так само ми вчились їздити на велосипеді - той бідолашний велосипед і копався, і жбурлявся, наче це він був винний у тому, що не получалось... :D А потім все вийшло і тепер з велосипеда не злазить...
Бо вода точить камінь.
По-трошки, невеликі, цікаві тексти, різні кросворди-загадки - і все обовязково із похвалою за кожне гарно прочитане слово - повірте, все вийде!!! Зараз ми читаємо набагато краще, не так, звичайно, як наші відмінники класу, але цілком вкладємось у шкільні норми", навіть зараз стараємось на канікулах щоденно читати по1,5-2 сторінки цікавих книжок.... звичайно, з маминим нагадуванням :D
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   SERENADA 

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 13 червень 2009 - 22:15

Перегляд повідомленняясочка (13.6.2009, 18:13) писав:

Не люблять читати те, що у підручнику, чи взагалі нічого не читають? Причин може бути море - від психологічних (кому ж подобається робити те, що не вдається попри всі зусилля) до медичних (легка форма дислексії, наприклад, - мала я таких учнів). Спробуйте проконсультуватися з розумним логопедом.

Не люблять читати взагалі.Не думаю,що це якась хвороба,швидше якесь знеохочення або проблема з увагою.Я читала в одній книжці,що треба будь що навчити дитину добре читати до пятого класу.Старший син уже в четвертому.А я бюсь "як риба об лід".

Користувач подумав і додав через 4 хв.:

Перегляд повідомленняПанночка (13.6.2009, 18:34) писав:

У нас була аналогічна ситуація. Читав мій син повільно, тому бачучи свої результати і мамину реакцію, звичайно не любив це діло. Бо якщо у дітей щось не виходить, то вони стараються це оминати. Рідко хто є наполегливим... Так само ми вчились їздити на велосипеді - той бідолашний велосипед і копався, і жбурлявся, наче це він був винний у тому, що не получалось... :D А потім все вийшло і тепер з велосипеда не злазить...
Бо вода точить камінь.
По-трошки, невеликі, цікаві тексти, різні кросворди-загадки - і все обовязково із похвалою за кожне гарно прочитане слово - повірте, все вийде!!! Зараз ми читаємо набагато краще, не так, звичайно, як наші відмінники класу, але цілком вкладємось у шкільні норми", навіть зараз стараємось на канікулах щоденно читати по1,5-2 сторінки цікавих книжок.... звичайно, з маминим нагадуванням :D

Дуже дякую за пораду.Може це знеохочення походить від того,що я багато хочу відразу і заставляю.Попробую по-трошки займатись.

Користувач подумав і додав через 7 хв.:

Перегляд повідомленняПані Богдана (13.6.2009, 18:27) писав:

Коли в університеті я вивчала методику викладання, то нам говорили, що один з засобів поліпшити техніку читання - це за допомогою так званої "бегущей строки". Викладач розповідав, що у дошкільному віці у його дочки були проблеми з читанням і кожного разу, коли під час прогулянки вони проходили повз торговий центр він примушував її читати напис на рядку, що біжить. Після таких вправ вона почала читати дуже добре.
Взагалі, існує безліч підручників на цю тему і спеціальних курсів, а може просто потрібно знайти книжку, яка буде йому цікава.

Дякую за пораду.Але була б також вдячна,якби Ви порадили конкретно якусь книжку або методику. :unknw: ,бо наразі біля нас немає ніде "бєгущей строки".
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   ясочка 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 14 червень 2009 - 14:46

Задайте у гуглі пошук "як навчити читати" - вам видасть і методики скорочитання, і комп'ютерні програми, і аудіокниги (може, спочатку полюбить слухати, а тоді захочеться продовження пригод якогось героя - прочитає).
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Anit 

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 14 червень 2009 - 15:10

У нас з сином років в 8 була схожа проблема. Техніка читання ніби-то й непогана, але бажання читати не було. Я довго підбирала йому підходящщі книжки: щоб за змістом віку дитини відповідали, були цікавими і щоб розмір глави (розділу, оповідання...) був таким, щоб дитина могла хвилин за 10 прочитати. Перша книжка, яку він сам прочитав із задоволенням "Пригоди вужа Ониська" Сашка Дерманського (вона якраз на такий вік розрахована). Як купила її, то декілька годин поспіль відтягти не могла, навіть в голос не відмовлявся читати - сміялися всі. Вона й дотепер у нього улюблена, вже виріс, а все третю частину просить купити, тільки я в наших магазинах знайти не можу.
My Signature
Зображення
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Котя 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 14 червень 2009 - 17:48

Дійсно, порада з цікавою книжкою дуже дієва. Її можна ще й так використати: прочитайте самі кілька глав, наприклад перед сном. Зацікавте, а тоді скажіть, що у вас часу нема їм дочитувати, але й не заставляйте, щоб самі читали. Інтерес переможе.
My Signature
Зображення
Зображення
Усі люди настільки різні, що іноді починає рябити в очах. Та лише "дальтоніки" можуть вважати це різнобарв"я "сірою масою".
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Пані Богдана 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 14 червень 2009 - 23:20

Ось посилання по темі:

Повідомлення відредаговано гра з вогнем: 15 червень 2009 - 02:55

• 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   mila_ri 

• Перехожий
  • Pіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 20 вересень 2009 - 18:28

Читанки дуже невдало побудовані, але є багато прекрасних дитячих творів...
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Наташа М 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 26 жовтень 2009 - 15:39

Привіт всім. У нас така проблема: дочка читає виразно, з інтонацією, розуміє про що читає, але повільно. Ми читаємо додатково кожного дня, крім шкільної програми. Але результату немає. Вчитель говорить, що в нас проблема з швидкочитанням і є вправи, які тренують швидкість. Ще порадила книгу В.Едігея "Вчися читати, малюк". Може у ваших діток була така проблема і як ви з нею боролися. Може порадите якісь методики швидкочитання чи посібники.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Galusik 

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 26 жовтень 2009 - 21:42

В першому класі наша вчителька задавала на домашнє читати текст ДЕСЯТЬ разів. Казала, що так виробляється техніка читання. Мій Павлик чемно виконував завдання (брав черненку і ставив палочки, скільки разів прочитав) і під кінець навчального року його результат був майже найкращим у класі. До-речі, коли йшов у школу, то букви знав, але читати не вмів, і навіть склади складати у нього не получалося, а я й не заставляла - на все свій час. Так що трохи старань та наполеглевості і все у вас вийде. ;)
My Signature
Зображення
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   коханий 

• Перехожий
  • Pіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Новачки

Відправлено 10 грудень 2009 - 21:35

в мене синочок пішов в перший клас і вчити букви буже велика проблема тяжко порівняти з дочкою .що непридумували незнаю як заохотити.
My Signature
Зображення[url=http://www.malecha.org.ua][url=http://www.malecha.org.ua][img]http://www.malecha.o...s/twins/line4.g[url=http://www.malecha.org.ua][img]http://www.malecha.org.ua/lines/twin
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Бернадета2606 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 30 червень 2011 - 21:44

поділюся методикою, яку засвоїв мій першокласник у нашій школі. так я буду і меншого готувати, коли підросте. це для тих дітей, які ще зовсім не вміють читати, але знають хоч деякі букви. отже треба написати назви простих слів на табличках і повісити їх на ті предмети, які вони означають: вікно, стіл, ліжко, шафа і т д. коли дитина постійно дивиться на них, у неї спрацьовує зорова пам"ять і навіть якщо ви не побачите, що дитя читає, чи заглядає (а інтерес до тих папірчиків зникне десь за 2 дні) то не дивуйтеся, якщо через місяць ваш синок чи доня напише вам без помилок слово із того списку, на ваше прохання. так ми згодом навчилися читати і писати слово хліб. молоко, аптека - бо їх на вулиці теж багато, і ми так читали і запам"ятовували. а потім у текстах книжечок шукали і підкреслювали слово "мама", "коло", "рибка" і т.д. а коли пішли у перший клас, школи, де немає букварів, то мого учня навчали й надалі читати не по-складах, а цілими словами одразу. це дуже дієво - я переконалася. і наостанок - щодо нелюбові до книжки - я вважаю, що тут також школа мала докластися, зокрема предмет читання, література. коли дають читати щось не цікаве для дитини - як оті однакові для усіх читанки, то і таке ставлення до книжки. ну не усі ж діти однакові, то чому їм повинні подобатися однакові оповідання, твори? ми читаємо на уроках читання лише те, що подобається індивідуально кожній дитині - від пригод "Макуіна" до таємниць планети Земля. а я намагаюся сформувати удома таку бібліотеку де були б присутні усі улюблені герої та кумири сина, і мультяшні і казкові, і реальні люди та факти.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Xenia_g 

• Перехожий
  • Pіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 28 серпень 2011 - 20:13

Поділюся власним досвідом. Коли мій синок йшов до школи (6 років) він вже читав по складам. А заохочували по різному.
По-перше підбір літератури. Книжка має бути цікава дитині, з малюнками, крупними літерами. Краще піти до книгарні чи бібліотеки разом з дитиною і нехай сам обере.
По-друге ставлення батьків. Набратися терпіння насамперед. Ми читали по черзі. Спочатку він мені. Потім я йому те що попросить.
По-третє придумувати щось цікаве. Ми з чоловіком, наприклад, придумували малому квести по хаті. Купляли якусь дрібничку чи солодощі - ховали в хаті. А далі по хаті лишали записки-підказки написані друкованими літерами. Першу записку давали в руки, потім він по ній знаходив другу і так далі. :) Успіхів вам!
My Signature
Слава Україні!
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   suly 

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 29 серпень 2011 - 15:44

В мене така ж проблема. Доньці 8 років, вже ідемо в третій клас, а читаємо дуже повільно і з перекручуванням слів. Намагалася покращити за літо її читання: і заставляла, і вмовляла, і заохочувала, і в бібліотеку ходили, а результату ніякого, як читало погано так і читаємо. Просто страшно подумати, що зараз буде в школі.
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   _ircja_ 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 29 серпень 2011 - 16:43

коли була малою, дуже любила читати і дуже цікавою була книжка Валерія Едігея "Вчися читати малюк". В тій книжці в словах букви поміняні місцями, є прості слова а є й цілі тексти. Тексти різого рівня скаладності для 1-3 класів, а також уроки мислення. До всіх завдань є відповіді.
Текст, що розкривається
Наприлад необхідно прочитати слова і виключити зайве:
1. И Г Р Т
Е Л В
О Л Н С
Е Р Е И В К И Ч
2. А Р Ф Ш
А П К А Ш
У Ш А Б
І М Д Е Д Ь В

Повідомлення відредаговано _ircja_: 29 серпень 2011 - 16:44

My Signature
Спойлер

ковзанки на тротуарах і біля доріг навмисле засипають піском злі дядьки, бо самі вже занадто старі і не вміють кататься на них
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

Сторінка 1 з 1
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

1 відвідувачів читають цю тему
0 користувачів, 1 гостей, 0 прихованих користувачів

Пиши українською Перекладач онлайн