Виставляння або могорич обов"язкове застілля - чи потрібне?
Відправлено 24 травень 2009 - 09:07
Дехто з молоді досить негативно ставиться до подібного дійства, особливо, якщо в колективі велика різниця у віці, і витрачатися на чужих людей не дуже то і хочеться.
Звідки ж походить ця обов’язкова жертва богу колективізму?
У давнину спільне вживання їжі було обрядовим. Це позначало належність людини до спільної події чи справи. Воно ніби говорило – я з вами їм – отже я друг.
Їжа допомагала відрізнити „свого” від „чужого”.
В Єгипті кілька тисяч років тому був обряд годування мертвого. Перед похоронами покійнику влаштовували обід із ритуальних страв, для того, щоб мертві прийняли його за свого.
З народних казок дійшов до нас образ Баба Яги, яка стоїть на вході у тридесяте царство, кощієве государство, тобто на вході в потойбічний світ. Які перші слова говорить їй Іван-царевич? Мабуть усі згадають: „Напої, накорми, а тоді вже і питай”. Виявляючи готовність їсти їжу потойбічного світу Іван Царевич говорить: я свій.
На Україні теж збереглися подібні „годування” : несуть і досі родичі померлого „сніданок” на могилу, ще якихось сто років тому існував звичай годування немовля та його матері, щоб повернути їх до Світу живих. Сьогодні немовляті вже не сунуть до рота ритуальну страву, але родичі, як і багато століть тому, збираються біля породіллі на спільну трапезу.
З тих же прадавніх часів, що і згаданий звичай, прийшло до нас слово „молитва”, яке значило говорити ритуальні слова, забивати жертовну тварину, а також суп із м’яса цієї тварини.
Вживати разом їжу, в давнину значило ще й разом молитися за вдале завершення діла.
Тож виходить, що весілля чи похорон з їх ритуальними побажаннями чи поминаннями – є спільною молитвою людей, що зібралися підтримати своїх рідних і друзів.
Як бачимо, сучасне виставляння має дуже міцні і давні корені в нашій культурі.
Нині входить в моду не грати весілля, мовляв, для чого таку купу народу годувати. І не думають молодята про фатальність такого рішення, адже не заявивши про себе: „Ми однієї крові”, навряд чи можуть вони сподіватися на допомогу і підтримку інших людей
Це сидить глибоко в нашій підсвідомості - якщо ви вживаєте одну їжу - ви зріднюєтеся, так як ця їжа внаслідок хімічних перетворень стає частиною тіла. Виходить, що спільна трапеза - як спільне материнське лоно. А між братами, які можуть бути війни?
В який момент м’ясо жертовної тварини замінилося на горілку, важко сказати, але символічний зміст „могорича” від того не змінився. Могорич розпивають часто з обрядовою метою, щоб підтвердити свою участь у справі, чи свою приналежність до колективу. . Часто при цьому влаштовується так звана братчина – це коли кожен вносить свою частку до столу.
Таким чином сучасний звичай знову повертає нас до стародавньої спільної молитви на благо колективу чи окремої людини.
Виставляння чи могорич не обов’язково має бути на „широку ногу”. І в жодному разі не йдеться про багатолітрове споживання алкоголю. Головне, щоб відбувся зв’язок між людьми, пройшла хвиля тепла і довіри, і наповнила світ довкола вас добром.
Відправлено 24 травень 2009 - 10:01
Тільки не подумайте, що ми якісь там любителі випити :D всі люди інтилігентні з вищою освітою, і підприємство солідне, так що випивати немає коли.
Відправлено 24 травень 2009 - 10:05
Відправлено 24 травень 2009 - 10:13
Відправлено 24 травень 2009 - 10:22
Ось до чого були мої дописи в темі про хрещення, адже там в кількох відповідях писалося саме про це.
Звісно добре, коли маєш з ким розділити свою радість і робиш це від чистого серця.Але в наш час, більше святкують заради вигоди ( щоб відбити потрачені гроші), заради корисних зв"язків,заради того, щоб не псувати стосунки.
Також і про весілля можна сказати, адже часто молодята на своєму святі бачать абсолютно не знайомих людей.
Яка ж радість від того, що кілька тітоньок і дяденьок, які тебе бачили тільки на фото, прийдуть розділити твою радісну мить??
Поняття в нас зараз спуталися і цінності зовсім інші...
Шкода..
Бо я також дуже люблю посидіти і веселій і дружній компанії, де всі свої, де кожен порадіє з тобою, чи посумує.
Головне, щоб всі, хто збирається на таких міроприємсвах не забували для чого вони туди прийшли.А спостергіаючи за святкуваннями останнім часом бачу, що людям по-барабану хто, до кого і чому.Холовне, щоб гарно випити і закусити.

Не все, що спадає на розум - має до нього відношення..
Відправлено 24 травень 2009 - 10:32
Так склалося, що мій чоловік має багато хресників, тому і ми відповідно після народження малого покликали всіх кумів (чоловік 25) до малого на христини. А тепер, коли малому буде 1 рочок, тре їх всіх опять кликати і, звичайно вже з дітьми, бо дитяче ж день народження. А це вийде чоловік 40, не менше, бо майже у всіх по 2 діток. Блін, так у нас весілля на 50 людей було.... Тепер думаю, варто було кликати їх всіх на хрестини????
Якщо Бог дасть колись другу дитинку, то будемо точно розумніші: одні кумови, бабки-дідики і усьо.
Відправлено 24 травень 2009 - 10:42
У нас була подібна проблема з Днями народження. На одну дитину - пара батьків.
Ми почали справляти день народження на Хортиці.
Батьків зарані попереджую: з нас шашлик, все інше кожен сам несе своїй родині. Подарунки символічні, щоб зробити дитині приємне.
Виходило здорово!
Відправлено 22 липень 2009 - 18:45

Красавицы могут всё
Красавиц счастливей нет
Они никогда не плачут
У них не бывает бед (В.Меладзе)
Відправлено 23 липень 2009 - 09:17
Відправлено 23 липень 2009 - 09:30
Я дуже люблю посидіти по поводу чи без, лиш би коликтив був приємний!!!
Відправлено 23 липень 2009 - 09:54
Головне ж не кількість випитого чи оригінальність страв, головне - щирість і справжнє бажання зробити приємно близькій людині.
Ми з чоловіком, наразі, лише плануєм малятко, але я вже точно знаю, що на хрестини всіх кумів, тіток і дядьків клиткати не буду. Тільки найближчі.
Хоча й найближчих назбирається чоловік з 20 :D
Відправлено 18 вересень 2009 - 18:19
Особисто я проти, бо як правило у нас іще міцно живе сільський варіант, коли декількома смачними стравами не обійдешся. А настоятися бля плити (а ще набігатися по супермаркетах) то вже потім гості точно не милі будуть...
Але приміром, поламати стереотип у тата свого ніяк не можемо з сестрою - йому накликати гостей повну хату, це як свято душі якесь.
А от на роботі маю хороший колектив, то ми максимально звільнили себе від обов"язкових застіль - дні народження намагаємося відзначати активно: в боулінгу, на природі з іграми чи ще якось...
Відправлено 19 вересень 2009 - 19:45
Мабуть то ще від віку залежить. Батьки наші так навчені (чи то виховані:)
Молодь на такі питання вже простіше дивиться.
А щодо днів народжень, то вже дійсно ми самі собі створюємо - лише найближчі рідні та друзі. І не за принципом - "щоб столи вгинались", а трохи легша програма.
Відправлено 19 вересень 2009 - 21:43
Відправлено 22 березень 2010 - 21:24
і весілля своє згадала. ми спочатку планували з чоловіком просто розписатись. і посидіти з ближніми родичами та друзями десь в барі. але його батьки захотіли "як у людей". а тепер я рада що в нас було досить велике весілля, на 300 чол. з мого боку були ті гості кого я хотіла бачити. були і делекі родичі, яких я бачила раз чи два, але саме після весілля ми якось ніби зблизились, почали більше спілкуватись. і був в мене той самий дружній колектив.
я взагалі обожнюю весілля, особливо в селі (а ще більше коли в палатках). за той дух єдності, за зміцнення родинних звязків, за ту радість коли за один день ти зустрічаєш всю велику родину.
але я проти виставляння могорича, коли це примусово. святкувати, ділити радість з приводу якоїсь події треба з близькими... а не з дядьком з роботи, який любить на халяву випити.
дякую Ясні за розповідь. я раніше й не усвідомлювала, що це має такі глибокі коріння.
Відправлено 18 травень 2010 - 12:37
Тому якщо немає бажання і особливо зайвих грошей - не виставляйтесь, або зробіть чисто символічно.
Ці "зобов язаловки" треба прибирати.

Усе, чого ми собі бажаємо, про що думаємо і чого сподіваємося, обов'язково з нами трапляється. Штука лише в тому, що завжди надто пізно і завжди якось не так...
Відправлено 18 травень 2010 - 12:48

Допомога