Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Дитячі переживання і страхи. Як правильно реагувати і відповідати на них? - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 4 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Остання »
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Дитячі переживання і страхи. Як правильно реагувати і відповідати на них? Оцінка: -----

Користувач поза мережею   Лисичка 

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 13 квітень 2009 - 15:40

Дівчатка, мені дуже потрібна ваша порада. :15_2_102v: Синочок часто задає мені ось такого типу питання:
1. Мама, а чому ми їмо курочку? Курочці ж болить.
Я боюсь сказати дитині, що курочка для того є, щоб її їсти. Як пояснити дитині, що курочку зарізали для іжі. Наразі я сказала, що вона померла і нічого не відчуває. Але це викликало нову хвилю питань про життя і смерть.
2. Мама, а чого тваринки і люди помирають? А що з ними стається? А чому після динозаврика залишились кістки, а де все решта? (після походу в музей). Я відповіла, що часом дуже старенькі люди помирають, але вони ідуть жити на хмарку до Бозі, їм там дуже добре і весело. Але я бачу, що це хвилює його.
3. Інколи синочок мене питає: "Мамуся, а ти і татко не помрете? Я не хочу, щоб ви померли, я вас так люблю." Або таке: "Мама, а я не помру?"
Я розумію, що це мабуть такий вік, чи такий період розвитку в дитинки, що він починає задумуватись про такі питання. Як мені правильно реагувати і відповідати на них? Чи в дуже м"якій формі сказати правду про реалії життя чи придумати якусь байку? Як боротись з такими страхами? Дівчатка, порадьте, будь-ласка, як ви відповідали на подібні питання.
My Signature
Зображення

Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   varvara 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 13 квітень 2009 - 15:53

Перегляд повідомленняЛисичка (13.4.2009, 16:40) писав:

Дівчатка, мені дуже потрібна ваша порада. :15_2_102v: Синочок часто задає мені ось такого типу питання:
1. Мама, а чому ми їмо курочку? Курочці ж болить.
Я боюсь сказати дитині, що курочка для того є, щоб її їсти. Як пояснити дитині, що курочку зарізали для іжі. Наразі я сказала, що вона померла і нічого не відчуває. Але це викликало нову хвилю питань про життя і смерть.
2. Мама, а чого тваринки і люди помирають? А що з ними стається? А чому після динозаврика залишились кістки, а де все решта? (після походу в музей). Я відповіла, що часом дуже старенькі люди помирають, але вони ідуть жити на хмарку до Бозі, їм там дуже добре і весело. Але я бачу, що це хвилює його.
3. Інколи синочок мене питає: "Мамуся, а ти і татко не помрете? Я не хочу, щоб ви померли, я вас так люблю." Або таке: "Мама, а я не помру?"
Я розумію, що це мабуть такий вік, чи такий період розвитку в дитинки, що він починає задумуватись про такі питання. Як мені правильно реагувати і відповідати на них? Чи в дуже м"якій формі сказати правду про реалії життя чи придумати якусь байку? Як боротись з такими страхами? Дівчатка, порадьте, будь-ласка, як ви відповідали на подібні питання.

да...і смішно і сумно одночасно. Нашому сину 4,5 років, він ще так конкретно не ставив мене "до стінки", але він дуже полюбляє гратися в воїнів і всякі битви, де кричить "я тебе вбив", або " я помер" ну і так далі. Мені це страшенно не подобається, я намагаюся розказати про життя і смерть в доступній формі, але не баєчку а щось подібне до правди і коли ми ходимо на могилку до його бабусі(по таткові) то він питав чого ми прийшли, я також йому розповіла все як було(а бабуся вмерла ще до того як він народився-((. Хоча мені здається, що йому ще це не зрозуміло... Але про курочку він такого ще не видавав....хоча й мясо їсть так рідко - не заставиш-((, що мабуть не думав про це-) Ми часто дивимося передачу про звірів по каналу Енімал пленет, там є передача про швидку допомогу звірям зі всіма подробицями, з хворобами, з смертями....тут йому зрозуміліше, а до людей ще важко ці "знання" примінить
My Signature
Зображення
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   jane 

• Молода мама
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 13 квітень 2009 - 15:57

Лисичка, сама ще з таким не стикалася, але вже задумуюсь, що казати..
В якомусь журналі була стаття на тему, як відповідати на такі питання дітей, в основному йшлося про "звідки я взявся", але говорили і в загальному. мені сподобалась порада говорити правду, але не всю, не вдаватись в подробиці. На питання "а я помру?" я б спробувала в деталях розказати, що він буде жити ще довго, виросте, закінчить школу, вчитиметься в університеті, потім одружиться, народиться в нього синочок і донечка, він буде ходити на роботу, ввечері приходити додому до дружини і діточок. на вихідні вони приїжджатимуть до вас в гості, і ви будете бавитись з онуками, щось таке, розгорнуте, щоб могло викликати запитання і відволікти від початку розмови.
Хоча, якщо ви збираєтесь в майбутньому прививати дитині віру в Бога, то можна вже зараз почати розказувати про душу, про рай, і що насправді душа не помирає, а йде жити в інше місце - до Бога. хоча.....не знаю, може зарано, тут тільки ви самі можете по дитині визначитись
А про курочок, яким болить - чесно, навіть не знаю. мені вже зараз чоловік каже "ось ти читаєш йому книжки, де тварини ходять і розмовляють, а як потім пояснюватимеш, що їх їдять?" а я і не знаю, що казати чи робити
Удачі вам у вашій роз"яснювальній роботі=)
My Signature
Виникло питання? Відповідь може бути в ЧаПах!

Дитинство закінчується вагітністю. Чоловіки не дорослішають ніколи.

мій блог
  • 3
  • Back To Top

Користувач поза мережею   zajka 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 13 квітень 2009 - 15:58

Нещодавно в одній книжці я читала про те, як розповідати дітям про смерть. На жаль, ця книжка у мене вдома, а я зараз гостюю в батьків, то як повернуся (через 10 днів), викладу в цю темку.
А ми ще з такими питаннями не стикалися, замала ще моя доцька і поки не питає про таке. Хоча я думаю, що як запитає, то буду намагатися розповісти їй правду, як я її розумію, але в формі, яка б відповідала її віку. Моя сусідка своїй дитині не розповідає взагалі про те, що хтось помирає (у них рік тому померла бабуся, але дитині про це не сказали й досі і вона вважає її живою), навіть в казках, якщо хтось помирає, ця мама замінює ці слова на інші, наприклад, замість "дід і баба померли" читає "дід і баба далеко поїхали".
My Signature
Зображення
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Лисичка 

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 квітень 2009 - 04:32

Дякую, дівчатка, вам за поради!!! :give_rose: Пояснила синочку все як є, але в дуже м"ягкій і доступній для його віку формі, а також без сумних нот в голосі. Дякувати Богу, дитина все сприйняла нормально, мабуть обдумав собі потім і більше не питає. Тож думаю, що легенько сказати правду є найкращим виходом в період, коли дитинка починає задавати такі питання. Удачі всім!!! :bye:
My Signature
Зображення

Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 13 травень 2009 - 11:51

Ось нарешті обіцяна мною інформація з книги "Мистецтво виховання", автор Піно Пелегріно.
Текст, що розкривається

МАТУСЮ, ЩО ТАКЕ СМЕРТЬ?
Чому про неї треба говорити
1.Хто розмовляє зі своєю дитиною про смерть, той навчає її розуміти дійсність. Смерть - єдина певна річ в нашому житті. Щоправда, ми могли не народититися, та якщо вже народилися, то маємо цілковиту певність, що помремо. Попри досягнення сучасної медицини щодня у світі вмирає понад 170 тисяч людей, понад 7000 - щогодини.Утім, якщо важливо, аби дитина знала якомога більше про життя, то ще важливіше для неї - знати про найпенвішу дійсність, тобто про смерть.
2. Є ще одна причина того, чому маємо казати дітям про смерть. Одного сумного дня помре хтось унашій родині. Може, дідусь, може бабуся, хтось, кого дитина любила. Наша дитина здогадається, що трапилося щось незвичайне, і тоді, напевне, станеться злам у її почуттях. Якщо не знатиме, що таке трапляється, не знатиме теж, як поводитися у такій ситуації, не зможе зрозуміти, чому усі раптом стали сумними і чому плачуть..
Дитина потребує пояснень, потребує пізнати правду. Вона не може жити в темряві (не лише у фізичній темряві, а й у темряві своєї свідомості: це може спричинитися до появи у дитини великого страху)
3. Третя причина, яка має нас спонукати до розмови про смерть із дитиною, полягає втому, що така розмова сприятиме її дозріванню. Звичайно, дитина не зрозуміє все одразу, але зможе довідатися, що в житті є радість і смуток, зрозуміє, що багатство, слава чи сила не захистять нас від смерті. РОзмовляти про смерть потрібно для психічної гігієни: це дає змогу зрозуміти, що в житті важливе, а що другорядне.
4. Великою помилкою було б не взяти до уваги почуттів, що пов"язані зі згадуванням померлих. Це четверта причина того, чому потрібно розмовляти про смерть. Яким страшним був би світ, якби після смерті близької людини не можна було б сказати про неї жодного слова, ані згадати її! Спогади про людину, якої вже з нами немає, пробуджує позитивні переживання і теплоту, яка гріє і заспокоює серце.
Як про неї казати?
Досі все було зрозуміле. Труднощі з"являються, коли переходимо до конкретних ситуацій, замислюємося, як маємо казати дитині про смерть.
Прагнемо щиро відповісти на це запитання, та з відповідей на нього зможуть скористати не всі, бо не можемо дати готових приписів на всі конкретні випадки. Кожна дитина має власний ритм дозрівання і свою індивідуальну вразливість, які треба брати до уваги. Саме тому неможливо дати пораду, яка буде однаково придатна для всіх. А втім, педагогіка і психологія можуть допомогти нам корисними порадами, котрі вкажуть правильний напрямок і допоможуть уникнути найнебезпечніших помилок. Ось десять порад, що їх пропонують педагогіка і психологія.
1. Не кажімо: "Бабуся поїхала дуже далеко".
Це може спричинити у дитини тяжкий стан покинутості або докори сумління: "Бабуся поїхала, бо я була недобра!"
2. Не кажімо: "Заснула надовго". Почувши таке, дитина може боятися засинати, бо і вона може більше не прокинутися. Думатиме, що через "тривалий сон" людина, яку вона любить, не змогла прокинутися.
3. Не кажімо: "Бог забрав". Цим можемо спричинити у дитини неприязнь до Бога, який "відібрав" їй того, кого вона любить.
4. Кажімо щиро, не вдаючись у зайві подробиці: "Померла з тої чи іншої причини: загинула в ктатастрофі, померла через тяжку недугу чи тому, що була дуже старенька."
Немає нічого поганого в тому, що дитина підійде до упокоєної особи, яку любила, і поцілує її. Важливо, щоб вона могла її побачити. Інакше не зможе зрозуміти, чому та зникла з її життя.
5. Кажімо про смерть спокійно: "У житті бувають чудові й неприємні, радісні і сумні миті". Однак зможемо говорити про це спокійно лише тоді, коли самі будемо спокійні внутрішньо. Лише тоді зможемо правильно вести розмову про смерть.
6. Не біймося смутку. Смерть є такою страшною, що через неї заплакав навіть Ісус, коли помер його приятель Лазар. Потрібно лише вважати, щоб дитина не побачила стану крайнього розпачу, як це буває під час похорону.
7. Говорімо про смерть з великою надією. Християни повинні це розуміти. Саме наша віра має утверджувати наше переконання, що життя не закінчується, а лише видозмінюється; завдяки їй знаємо, що упокоєна людина подібна до новонародженого; віра каже нам, що після смерті будемо в Небі.
8. Лише завдяки такому розумінню можемо сказати нашій дитині, що бабуся продовжує її любити, хоч і померла; що вона жива, хоч ми й не можемо її бачити; що бабуся дуже зрадіє, якщо віднесемо на її могилу квіти і будемо за неї молитися.
9. Не можна допустити, щоб відразу було забуто упокоєну особу, котру дитина любила. Слід часто згадувати з дитиною про те, що зробила упокоєна особа, про те, що казала; добре буде, якщо дитина постійно бачитиме в домі світлину упокоєної особи з усміхненим обличчям.
10. У ситуації важкої втрати маємо поводитися так, щоб дитина відчувала нашу любов. Це допоможе їй найбільше. Любов сильніша за смерть. Дитина, яка відчуває що її люблять, добре захищена навіть від смутку, котрий удерся в нашу домівку.

My Signature
Зображення
  • 11
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Львів'янка 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 13 травень 2009 - 12:14

А як щодо курочки, яку болить??
Мій старший любить курочку їсти; він собі знає, шо курочка живе для того, шоб давати нам яйка і мяско. Він собі сам так вирішив і нічого мене не питав :unknw: Може ше спитає? :scratch_one-s_head:
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Оленка2008 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 14 травень 2009 - 12:04

Перегляд повідомленняzajka (13.5.2009, 12:51) писав:

Ось нарешті обіцяна мною інформація з книги "Мистецтво виховання", автор Піно Пелегріно.

Ви часом не знаєте: де можна скачати книжку повністю?
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   olia14 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Орг СП Малечі

Відправлено 04 жовтень 2009 - 20:47

От завтра ми йдемо в садочок, а дівчинки з якою бавились не буде вже ніколи, вихователі звісно будуть щось говорити, може і вірне, вони ж мають знати, що у таких випадках кажуть діткам, а що маю говорити я, як мама?
нехочу налякати дитину, бо сама дуже в дитинстві боялась цієї теми, але і нехочу, щоб дитина жила в якому нереальному світі, вона має знати, що так буває, невиключено, що і з близькими людьми, нажаль, та це життя...
підкажіть, хто стикався з таким, або може хтось дещо знає в дитячій психології, як треба правильно вчинити, які підібрати слова?
My Signature
я все зумію, все встигаю! А часу зовсім я не гаю :)
  • 0
  • Back To Top

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 04 жовтень 2009 - 22:45

Оленка2008, де скачати не знаю, я замовляла її у "Свічадо". Якщо Ви живете у Львові, то можете купити у них. Мені книжка сподобалась.
My Signature
Зображення
  • 1
  • Back To Top

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 04 жовтень 2009 - 22:47

olia14, спробуйте подивитись ось тут, пост №6 ...може це вам допоможе...http://www.malecha.org.ua/forum/index.php?showtopic=4430&st=0&gopid=198359&#entry198359
My Signature
Зображення
  • 1
  • Back To Top

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 05 жовтень 2009 - 09:10

У мене теж є така книжечка, купувала в кіоску біля нашої церкви на Сихові, дуже хороша, правда треба постійно перечитувати, щоб не забувати порад!
My Signature
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Оленка2008 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 05 жовтень 2009 - 10:06

Я б на місці вихователя, нічого дітям не говорила! Дітки маленькі і можуть по різному відреагувати...
При повідомлення такої інформації (якщо вона вкрай необхідна дитині, тобто смерть когось з близьких) потрібен тісний емоційний контакт між дорослим і самою дитиною. Потрібні правильні слава, які є особливими для кожної дитинки... Такі слова складно буде підібрати вихователю (навіть дуже хорошому) для всіх дітей у групі, тому краще нічого не говорити... :shok:

А відсутності дівчинки в групі дітки не нададуть значення (дітки ж часто пропускають садочок!) А з часом вони взагалі забудуть про її існування, як це не жорстоко звучить. Звичайно, якщо дорослі самі не "підігріватимуть" інтерес дітей... :shok:
My Signature
Зображення
  • 1
  • Back To Top

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 05 жовтень 2009 - 21:52

Оленка2008, то все правильно, вони добре не запамятали маленьку, бо ходила трохи більше місяця, але у групі у неї була подруга-вони були "нерозлий вода", надвір одна без другої не виходили, в сонний час, шептались, неспали, це що я помітила за пару годинок, от тій мамі другої дівчинки задача, як донечці пояснити...а ще вихователька цілий день ходила заплакана, діти ж помічають і розуміють усе, казала їм, що просто хочеться трохи поплакати, та вони ж знають за ким плаче, вони такі проникливі, та і слухають усе, коли не треба, тому так...Може ще малі, бо із досить спокійної реакції: вона стала ангеликом, бачу, що докінця не розуміють, може і добре...
My Signature
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Хвилинка до... 

• Щастя під серцем
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 11 жовтень 2009 - 17:53

Детская сказка о смерти

Каж­дый ре­бе­нок, за пе­ри­од сво­е­го рос­та, в опре­де­лен­ный мо­мент устра­ива­ет сво­им ро­ди­те­лям все­воз­мож­ные го­ло­во­лом­ки.

То все от­ри­ца­ет, то из­ма­ты­ва­ет во­про­са­ми из раз­ря­да «по­че­му?» и «как?», то на­чи­на­ет ин­те­ре­со­вать­ся от­ку­да он взял­ся. На пя­том – шес­том го­ду жиз­ни де­ти на­чи­на­ют ин­те­ре­со­вать­ся та­ким яв­ле­ни­ем, как смерть. Для то­го, что­бы лег­че от­ве­тить на во­про­сы, ти­па: «А как со­бач­ки и птич­ки уми­ра­ют? А лю­ди то­же?» су­щест­ву­ют спе­ци­аль­ные сказ­ки. Вот од­на из них.

На дне од­но­го боль­шо­го озе­ра жи­ли по­жи­ва­ли жуч­ки. У каж­до­го бы­ло свое за­ня­тие. Кто-то корм для дру­гих со­би­рал, кто-то до­ми­ки стро­ил, кто-то нян­чил­ся с ма­лы­ша­ми. Иног­да ка­кой-то жук по­че­му то упол­зал по со­ло­мин­ке на­верх, на по­верх­ность во­ды. И ни­кто из упол­зав­ших ту­да, ни­ког­да не воз­вра­щал­ся.

Вот жу­ки и за­ду­ма­лись: а что же там та­кое на­вер­ху и за­чем иног­да кто-то из них ту­да упол­за­ет? По­ду­ма­ли они и до­го­во­ри­лись - кто пой­дет ту­да сле­ду­ю­щим, обя­за­тель­но вер­нет­ся и рас­ска­жет всем о том, что он там уви­дит.

Шло вре­мя. И вот один жук, сам не зная по­че­му, по­полз вдруг по трос­тин­ке на­верх. Он полз, полз, все вы­ше и вы­ше и ду­мал о том, что обе­щал вер­нуть­ся и рас­ска­зать об уви­ден­ном всем жи­те­лям под во­дой.

Вот он уже до­полз до са­мо­го вер­ха и вы­гля­нул кра­еш­ком гла­за из во­ды. Что же он уви­дел? Жук уви­дел аб­со­лют­но но­вый мир, со­всем не по­хо­жий на тот, где он все это вре­мя жил. Здесь бы­ло не­обы­чай­но свет­ло, по-дру­го­му пах­ло, слы­ша­лись но­вые зву­ки. Здесь бы­ло на­столь­ко ин­те­рес­но, что жук вы­полз весь на по­верх­ность боль­шо­го лис­та, что­бы по­луч­ше осмот­реть­ся. Он по­ду­мал: вот сей­час я тут все хо­ро­ше­неч­ко рас­смот­рю и вер­нусь рас­ска­зать об этом сво­им род­ным жуч­кам.

Но вдруг с его те­лом ста­ли про­ис­хо­дить не­ве­ро­ят­ные из­ме­не­ния. Оно сна­ча­ла вы­тя­ну­лось в тру­боч­ку, а за­тем, от­ку­да то на спи­не вмес­то ма­лень­ких жест­ких кры­лы­шек по­яви­лись дру­гие - боль­шие, но очень лег­кие и про­зрач­ные. Жук сна­ча­ла ис­пу­гал­ся, но за­тем уви­дел, что со­всем ря­дом с ним ле­та­ют точ­но та­кие же су­щест­ва. Те­перь жук по­нял, что он пре­вра­тил­ся в очень кра­си­вую стре­ко­зу.

«Ой!», - ис­пу­гал­ся жук – стре­ко­за. – «А как же я в та­ком ви­де смо­гу вер­нуть­ся на­зад, на дно озе­ра и рас­ска­зать всем о том, что же тут про­ис­хо­дит?». Жук не­мно­го рас­стро­ил­ся по - на­ча­лу и за­грус­тил.

Но за­тем он по­нял од­ну очень важ­ную вещь: все жу­ки ког­да ни будь при­дут то­же в этот мир, и тог­да они са­ми узна­ют как здесь пре­крас­но. Но вот ког­да это про­изой­дет – ни­кто не зна­ет, прос­то у каж­до­го свое вре­мя.

По­это­му, жук – стре­ко­за успо­ко­ил­ся и по­ле­тел с дру­ги­ми стре­ко­за­ми узна­вать этот но­вый, свет­лый и пре­крас­ный мир.

Ав­тор: Тать­я­на Гру­ша, семейный психолог
My Signature
Зображення Зображення
Многие женщины почему-то думают, что родить ребенка и стать матерью - одно и то же. С тем же успехом можно было бы сказать, что одно и то же - иметь рояль и быть пианистом. (с) С. Харрис
  • 3
  • Back To Top

Користувач поза мережею   saniaw 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 11 жовтень 2009 - 21:53

Наш Сашка також про смерть питає, але, на щастя сам з цим не стикався, тому особливих емоцій нема. У нас інша проблема. Ніколи ніякими бабаями і т.д. дитину не лякала, пішов у садочок 3тижні тому. Кожного дня нова інформація. Тьотя казала, якщо плакати, то дядя забире. Хлопчик казав, туди іти не можна, бо там бабай. Він же відчуває загрозу від цих попереджень. Добре хоч я заздалегідь(ще рік тому) одну смішну незрозумілу іграшку Бабаєм назвала, то довелося шукати, показувати, мовля, дивись, який він смішний. Сама в шоці. Чого ще чекати? Як заспокоювати? Ау, мами зі стажем дитсадкових дітей!!! :aggressive:
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Ясна 

• Чарівник дитячих мрій, Найактивніша форумчанка, Родзинка форуму
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 12 жовтень 2009 - 11:14

А ми використали ідею ієреркарнації. :help: Душа вічна, а тіло ні. Воно зношується, як зношується одяг. Коли тіло стає вже зовсім не зручним, душа його скидає і йде гостювати до рідних :angel: , що теж померли. Там вона чекає маму, яка виростить їй нове тіло, і починає жити нове життя. :gv:
Пам"ятаю, що в дитинстві дуже обурювало в християнстві вічне сидіння на небі. :help: Мені дуже хотілося повернутися на землю. навіть сни снилися, де я після смерті тікаю від Бога на Землю. :prapor: Це світовідчуття якимось чином передалося і моїй дитині. Тут стало в пригоді віровчення рідновірів, яке твердить, що душа відроджується у своєму родові в наступних поколіннях.
тому потрібно дбати про свою сім"ю, адже доведеться повернутися у неї, мати міцне здоров"я, щоб родити здорових діточок, дбати про природу навколо, щоб жити потім на чистій землі, а не на сміттєзвалищах.
Питання про смерть поступово переросли у суперечку, хто в кого народиться наступного разу. :drinks:

Користувач подумав і додав через 2 хв.:
А щодо курочок, то це вже в манію переростає. Дзвінка не дає при ній навіть муху вбити, зганяє її і кричить на мене.
My Signature
Зображення
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   marijanka 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 12 лютий 2010 - 11:41

А в мене таке питання можливо у когось було таке?Малий коли бавиться може прибігти і сказати мама я боюсь там дядя.Я іду з ним і кажу покажи де дядя.Він показує то там то там.Я не можу зрозуміти чи то він так привертає мою увагу чи дійсно щось вижається.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   marijanka 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 13 лютий 2010 - 12:47

Невже ныхто з таким нестикався?
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Украся Поділля 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 14 лютий 2010 - 22:49

marijanka, а дядя, то хто?
Тобто згадайте де, і в якому контексті ви розповідали чи згадували про дядю. А можливо ця "робота" була проведена кимось іншим - тато, бабуся...

Взагалі в такому віці у дітей фантазія часто переплітається з реальністю. Для них у грі стає живим усе і павучок, який виявиться вашою рукавичкою, і згадуваний колись "чудо-дядя" стають реальними обєктами.
Тут виявиться головним полюс, з яким подають дитині той чи інший обєкт. Якщо дядя на лавочці хороший, бо він годує голубів іт.д., то "+" , якщо дядя може забрати Вадька, Ірішку..., то він злий і "-".
Подумайте, пригадайте.

Повідомлення відредаговано Украся Поділля: 14 лютий 2010 - 22:50

My Signature
Зображення
Навчайтесь у всіх але не повторюйте нікого!
  • 1
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 4 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Остання »
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

1 відвідувачів читають цю тему
0 користувачів, 1 гостей, 0 прихованих користувачів