Чутливість сосків при годуванні, тріщини Проблеми грудного вигодовування
Відправлено 03 грудень 2007 - 16:49
Причини та фактори що спричиняють виникнення та розвитку:
1.Тимчасова непристосованість шкіри ареоли до годування. Це пов'язане з тим, що шкіра ареоли ніколи раніше не зазнавала такого інтенсивного впливу і болючі рецептори, розташовані в ній, сигналізують про навантаження, яке швидко зросло. Неприємні відчуття максимальні на початку годування швидко знижуються. Більше того, протягом 7 днів шкіра сосків звикає до такого режиму "роботи", відбувається її загартовування, і болісність поступово зовсім перестає турбувати, відповідно сам процес годування стане безболісний.
2.внутрішньовенні вливання під час пологів (крапельниця);
3.Ушкодження від занадто старанного витягування сосків під час вагітності;
4.Використання погано прилягаючого до грудей або занадто сильного молоковідсосу.
5.Неправильно підібраний бюстгальтер (шов в районі соска, занадто тісний, маленький розмір чашечок, мереживна обробка);
6.Використання засобів, що містять спирт (досить часто можна почути ради змазувати соски брильянтовою зеленню - цього робити не можна);
7.використання твердого рушника, тертя сосків під час миття;
8.Ушкодження нерва соска внаслідок його неправильного розташування на соску (у цьому випадку біль може тривати близько 2 місяців);
9.Кандідозне інфікування (молочниця).
10.Використання імітаторів соска
Лікування
1.Ретельно слідкувати, щоб дитина правильно брала груди;
2.знайти найзручнішу позу для годування;
3.часті повітряні ванни (залишати на соску крапельку молозива\молока після годівлі, вона повинна висохнути на повітрі);
4.відсутність у використанні імітаторів соска;
5.дивитись за правильною підтримкою грудей й/або голівки дитини в перші дні;
6.слідкувати щоб грудні підкладки були завжди сухими (вологі одноразові прокладки для грудей розм'якшують шкіру);
7.забирати груди після того як дитина їх відпустила, навчитися правильно забирати груди;
8.слідкувати за правильністю положенням дитини біля грудей;
9.обстежити дитину на неврологічні проблеми, що заважають нормально ссати;
10. виключення миття грудей милом перед і після годування, обробляння зеленкою, йодом, та іншими дезінфікуючими засобами;
11. не використовувати твердий рушник і не терти соски під час миття.
12. звернути увагу на бюстгальтер щоб не мав шов в районі соска, не був занадто тісний, зверніть увагу на розмір чашечок (чи не за малий), може подразнювати мереживна обробка;
13.Для зменшення болю перед годівлею можна прикласти шматочок льоду до соска.
14.Якщо хворобливість сосків довго не проходить, причиною може бути кандідозне інфікування (молочниця). Лікування в таких випадках призначає лікар.
Профілактика
1.часте прикладання дитини до грудей не рідше ніж що 2 год. (відмовитися від графіку годувань);
2.слідкування за правильністю прикладання до грудей;
3.не обмежувати час дитини біля грудей, забирати груди після того як дитина їх відпустила;
4.навчитися правильно забирати груди;
5.відсутність імітаторів соска;
6.просушування сосків на повітрі (перед цим добре змочити своїм молоком);
7.виключення миття грудей милом, обробляння зеленкою, йодом, та іншими дезінфікуючими засобами;
8.часті повітряні ванни й не допускання промокання підкладок.
Відправлено 03 грудень 2007 - 17:05
А що тільки люди годують своїх дітей молоком? А ви бачили колись собаку під бушем що загартовує свої груди? А кого з савців ви бачили що тримають свої груди в бюстгальтері де знаходиться подушечка з різними крупами? це нонсенс. Так чому жінка має готувати свої грудь? Вина максимум що може зробити це морально -психологічно підготувати себе до годування, ну і хто ну дуже хоче щось робити то може робити собі повітряні ванни і все.
Всі повинні зрозуміти що будь-яка дія на груди може призвести до поганих наслідків. Всі ж чудово знають чому виробляється молоко і чому воно вибіляється із груде, бо дитина подразнює сосок і відповідно до цього подразнення виробляється гормон пролактин (який утворює молоко) та гормон окситоцин (який виганяє молоко із молочних проток) а якщо сосок подразнюється підчас вагітності то велика ймовірність передчасних пологів (бо окситоцин як відомо розслаблює організм жінки і запускається процес пологів)
Відправлено 04 грудень 2007 - 10:16
Відправлено 04 грудень 2007 - 10:53
Yaremko (3.12.2007, 17:05) писав:
А що тільки люди годують своїх дітей молоком? А ви бачили колись собаку під бушем що загартовує свої груди? А кого з савців ви бачили що тримають свої груди в бюстгальтері де знаходиться подушечка з різними крупами? це нонсенс. Так чому жінка має готувати свої грудь? Вина максимум що може зробити це морально -психологічно підготувати себе до годування, ну і хто ну дуже хоче щось робити то може робити собі повітряні ванни і все.
Всі повинні зрозуміти що будь-яка дія на груди може призвести до поганих наслідків. Всі ж чудово
Так, але ж тільки жінка, це даруйте, не собака. І пройшли ті часи коли жінка народжувала вдома. І якщо чесно, то я ще не бачила пологових для собак, чи щоб їм показували як правильно прикладати дитину до грудей. Але ж треба користуватись олійками, це допомагає і в профілактиці маститу, коли жінка масує груди з олійками, вона може виявити натвердіння.
Відправлено 04 грудень 2007 - 11:47
Юлія (4.12.2007, 10:53) писав:
Про собак - промовчу :D
А про олійки.... яка профілактика маститу, Юль, ти про що? Про які саме олійки?
Про тріщини, я мучилась і зі старшим і з малою, але то в мене шкіра така, дуже тендітна
Зі старшим пришивала в білизні шматочки мішковини, душ робила і рушником терла, але після тих страшних тріщин срозуміла, що те все нідочого, з малою вже незаймалася ніякою профілактикою, тріщини теж були, але вже не такі страшні і я вже знала, що з ними робити. Чесно кажучі в теорія про звязок техніки прикладання і тріщин мені не віриться... з малою я вже техніку знала, старшого годувала майже 2 роки і всеодно без тріщин не обійшлось :(
ИМХО техніка - це добре, але повинен пройти період поки груди звикнуть, поки мама і бебік пристосуються один до одного, у мене це зайняло майже місяць
Відправлено 04 грудень 2007 - 11:55
Viktoriya (4.12.2007, 11:47) писав:
А про олійки.... яка профілактика маститу, Юль, ти про що? Про які саме олійки?
Про тріщини, я мучилась і зі старшим і з малою, але то в мене шкіра така, дуже тендітна
Я мала на увазі натвердіння... от так завжди буває, коли одночасно сидиш на декількох форумах... Я мала на увазі дитячі олійки, такі як Бюбхен чи Джонсон Бейбі, я нею вся мажусь, бо якщо косметика для діток малесеньких така дозволена, то і не містить таких речовин, що вагітним зашкодить. А в мене вже зараз тріснув сосок, от я і після душу контрасного кожен раз мажу цією олійкою (в мене Джонсон Бейбі). І взагалі в мене сусідка кожен тиждень обстежує груди на наявність затвердінь, вона так пухлину якусь на рінній стадії знайшла, і це добре, бо так могло б бути і значно гірше. Не буду думати про погане...
Відправлено 04 грудень 2007 - 12:24
Юлія (4.12.2007, 11:55) писав:
А де тебе ще знайти можна ;)
Ну це одна справа, якщо після душу, але , як профілактика маститу
Відправлено 04 грудень 2007 - 12:42
Viktoriya (4.12.2007, 12:24) писав:
Ну це одна справа, якщо після душу, але , як профілактика маститу
Я ще на форумі Zloy сиджу (точніше продивляюсь, цікаво, що ж там так приваблює мого чоловіка), потім на Dolce Vita. А ще бувають дні коли я коряво висловлююсь
Відправлено 04 грудень 2007 - 13:13
Юлія (4.12.2007, 10:53) писав:
Ну є різні випадки і навідь звірі родять під наглядом лікарів, не тільки люди. а от про мастит то ви нетуда
Мастит – бактеріальна інфекція грудей. Найчастіше він трапляється в матерів, що годують. Проте, він може бути й у жінок, які не годують грудьми, у вагітних і навіть у новонароджених обох статей. Ніхто не знає точно, чому деякі жінки піддаються маститу, а інші - ні. Так, через тріщину або ранку на соску в тканині грудей можуть проникати бактерії, але жінки, у яких із сосками все в порядку теж іноді страждають маститом, а більшість жінок із тріщинами сосків - немає.
Треба відрізняти мастит від застою молока в протоках (лактостазу), тому що застій не треба лікувати антибіотиками, а мастит часто (але не завжди) мають потребу в такому лікуванні. Застій виглядає як хворобливе, припухле, тверде ущільнення в груді. Шкіра над застійною протокою часто дуже червона, так само, як і при маститі, але червоність не так виражена. Лихоманка й біль при маститі звичайно теж сильніші. Однак не завжди легко розрізнити помірний мастит і серйозний лактостаз. Обоє пов'язані із хворобливим ущільненням у груді. Лактостаз може, переходити в мастит. Щоб визначити чи відноситься підвищення температури до проблем грудей, треба виміряти температуру в декількох місцях - під обома пахвами, у лікті, у паху. Якщо температура під пахвами є найвищої, тоді ми вважаємо її симптомом неінфікованого маститу.
Причини
1.порушення відтоку молока з якогось місця або із залози в цілому в результаті закупорки молочних проток;
2.погане спорожнювання груді або певної її частини.
Фактори виникнення:
1.погане спорожнювання грудей:
1.1.неправильне захоплення грудей;
1.2.годівля в одній позиції;
1.3.використанням пристосувань, що імітують груди;
1.4.використання накладок для грудей підчас годування;
2.обмеження перебування дитини біля грудей;
3.наявність на соску тріщин;
4.годування грудьми по графіку (рідкі та короткі годівлі по режиму приводять до поганого спорожнювання грудей);
5.введення додаткової рідини
6.відмова від годування грудьми й перехід на штучне вигодовування;
7.здавлювання молочних залоз тісним одягом або пальцями матері під час годування;
8.сон на животі;
9.стреси;
10.надмірне фізичне навантаження (спазми проток молочних залоз);
11.травми й забиті місця грудей;
12.годування грудьми не розігрівшись після переохолодження.
Лікування
1.виправити прикладання дитини до грудей;
2.навчитися годувати дитину в різних позиціях;
3.не давати дитині імітаторів соска (драчка, соску);
4.не використовувати накладки на сосок для годування;
5.продовжувати годувати грудьми, якщо це тільки не занадто болісно. Якнайкраще спорожнювати болючу грудь;
5.1.розташувати дитину біля грудей так, щоб її підборіддя "вказувало" на місце застою;
5.2.підчас ссання дитини, легенько масажувати груди в районі ущільнення в напрямку від основи грудей до соска;
5.3.підчас годування зігрівати місце застою, випити щось тепле, прийняти теплий душ, (він підсилює ефект окситоцину), під душем можна зробити масаж (легкий) і дати груди дитині (або зцідити груди, потім запропонувати дитині груди для розсмоктування застою). Якщо після годівлі застій прощупується - зцідити груди. Якщо є підозра на інфікований мастит виключаються всякі теплові компреси (особливо спиртові!) через небезпеку виникнення абсцесу. Також потрібно виключити грубі масажі грудей;
5.4.між годуваннями на почервоніле місце прикладати лід (лід загорнути в тканину) на 5-10 хвилин. Лід не має лікувальні властивості, але за рахунок скорочення проток знімає почервоніння та набряк груді;
6.якщо не можливо годувати грудьми потрібно зціджувати молоко. Щоб не відбулося поширення інфекції в сусідні ділянки зціджування повинні робитися електричний молоковідсосом, його можна взяти на прокат. Якщо всі міри лікування маститу виявляються ефективними, то зціджування закінчують на 10-й день.
7.не обмежувати час передування дитини біля грудей;
8.виключно грудне вигодовування (без допоювання та догодовування) в перші 6 міс.;
9.призначають додаткові зціджування в залежно від складності, може бути від 1-го до 3-х у добу;
10.спати на спині або на боці;
11.вільний одяг, не тісний бюстгальтер;
12.як тільки відчується полегшення відразу ж почати знову прикладати дитину до грудей - чим раніше, тим краще. Мастит проходить швидше, якщо годувати грудьми;
13.висока температура допомагає впоратися з інфекцією. Збивати температуру тільки якщо є дуже погано, а не просто тому, що вона є;
14.знеболюючі (парацетамол, ібупрофен й інші) можуть непогано допомогти. Ви відчуєте себе краще, а кількість ліків, що одержить дитина через молоко, незначна;
15.якщо закупорена протока закінчується маленьким пухирцем на вершині соска, можна відкрити його стерильною голкою. (Простерилізувати голку або шпильку, остудити, і проколоти міхур. Не треба длубатися в соску. Просто злегка проткнути пухирець збоку або зверху. Розкриття міхура зменшить біль у соску, навіть якщо не вдасться відразу спорожнити забиту протоку);
16.якщо закупорена протока не пройшла за 48 годин (звичайно проходить), часто допомагає фізіотерапія ультразвуком. Це можна зробити в лікарні. Доза: 2 watts/cm, безупинно, протягом п'яти хвилин до місця застою, один раз у день, до двох доз. Якщо дві фізіопроцедури не допомогли, немає ніякого сенсу продовжувати. Ультразвук допомагає й при повторюваних на тому самому місці застоях. Коли застої повторюються, деяким матерям може допомогти також прийом лецитина, одна капсула (1200 мг) 3 або 4 рази в день;
17.якщо через 2 дні поліпшення не наступило - виникає небезпека інфікованого маститу. У цьому випадку лікування призначає лікар - антибіотик, але його обов'язково треба попередити про те, що Ви хочете продовжувати годувати дитину грудьми. У цьому випадку лікар призначить ті антибіотики, які можна приймати жінці, що годує, не відмовляючись від годівлі грудьми;
18.якщо симптоми починають стихати, не треба починати прийом антибіотиків. Симптоми будуть поступово йти й зовсім зникнуть протягом наступних 2-5 днів. Температура звичайно падає в першу добу, біль йде через 24-48 годин, а ущільнення в груді розсмоктується за кілька днів. Червоність може залишитися протягом тижня або більше;
19.відпочинок допомагає впоратися з інфекцією.
Примітка: амоксициллін, простий пеніцилін і деякі інші часто призначувані антибіотики зазвичай не допомагають при лікуванні маститу. Якщо є потреба в антибіотиках, вони повинні діяти на золотавий стафілокок (Staphylococcus aureus). Ефективні проти цієї бактерії цефалексин, клоксациллін, флуклоксациллин, амоксиклав, клиндамицин і ципрофлоксацин. Останні два підходять для матерів з алергією на пеніцилін. Під час лікування можна й треба годувати грудьми.
Абсцес: мастит іноді ускладнюється абсцесом. В цьому випадку не потрібно припиняти годівлю, навіть проблемною грудю. Раніше абсцес майже завжди розкривали хірургічним шляхом. Тепер частіше проводять кілька відсмоктувань за допомогою голки або дренажа при контролі радіографії - це менше впливає на годівлю грудьми. Якщо є потрібна операція, розріз треба робити якнайдалі від ареоли.
Профілактика
1.часте прикладання дитини до грудей не рідше ніж що 2 год. (відмовитися від графіку годувань);
2.слідкування за правильністю прикладання до грудей
3.забирати груди після того як дитина їх відпустила, навчитися правильно забирати груди;
4.чергувати груди приблизно що 2 години;
5.вільний одяг, не тісний бюстгальтер;
6.сон на спині або на боці;
7.максимум уникання стресових ситуацій;
8.розумне фізичне навантаження;
9.виключно грудне вигодовування (без допоювання та догодовування) в перші 6 міс.;
10.перш ніж годувати грудьми після переохолодження потрібно розігрітись;
11.уникання травм грудей;
12.корисно також періодично масажувати груди перевіряючи на наявність болючих ущільнень.
Відправлено 27 травень 2008 - 20:40
Yaremko (3.12.2007, 18:05) писав:
Всі повинні зрозуміти що будь-яка дія на груди може призвести до поганих наслідків. Всі ж чудово знають чому виробляється молоко і чому воно вибіляється із груде, бо дитина подразнює сосок і відповідно до цього подразнення виробляється гормон пролактин (який утворює молоко) та гормон окситоцин (який виганяє молоко із молочних проток) а якщо сосок подразнюється підчас вагітності то велика ймовірність передчасних пологів (бо окситоцин як відомо розслаблює організм жінки і запускається процес пологів)
Мене вже всі знайомі жінки (і ті хто вже народжував і, навіть, ті у кого ще й в проекті немає дитинки) дістали одним і тим же питанням: Чи готую я свої соски до годування? І коли чують, що я покладаюсь на матінку-природу в цьому питанні, бо маю думку подібну до Вашої, Yaremko, то закочують очі під лоба (типу, божевільна
Відправлено 27 травень 2008 - 20:55
Відправлено 27 травень 2008 - 23:13
Сеструлька (27.5.2008, 21:55) писав:
Сеструлько, дякую
Відправлено 27 травень 2008 - 23:25
Відправлено 28 травень 2008 - 10:10
Марикоша (27.5.2008, 20:40) писав:
Марикоша, краще кажи, що готуєш свої груди, а роби по-своєму. Мені теж надокучали, і не хтось там, а свекруха. Так я послухала її один раз і отримала такий мастит, сам Бог тільки знає як я з того вичухалася, сама досі не розумію. Груди теж не готувала, і тріщин в мене не було і немає, хоча свекруха кричала, що в неї та в її доньки були , отже і в мене будуть. Це індивідуально, і всі ті розтирання і підготовки нічого не змінять, якщо у вас чутлива ареола.
Прийшовши медсестра мені продиктувала суміші, та рекомендувала купити,про всяк випадок. Я не піддалася, не купила. Хочу кормити лише груддю. Тому, коли в мене був лактаційний криз, я груди давала малечі раз мабуть 25 а то і більше за добу. Вночі ми разом спали, і тому через 3 дні все стало на свої місця. А суміш так і не купила, а з переляку могла. Та ми це вже прожили, маю надію, що все буде гаразд і у вас.
Нікого не слухайте, крім свого сердця.
P.S. Я також не зціжуюсь, і не бачу в цьому сенсу. Так тільки можна травмувати соски
Відправлено 28 травень 2008 - 10:26
Відправлено 28 травень 2008 - 14:15
Марикоша, не переживайте, саме основне в цьому питанні - настроїтись і отримати інформацію. Це 99% успіху. Так, комусь годування дається важче - мало молока, ліниве дитятко чи ще щось, комусь все йде "як по маслу", але якщо є бажання і віра в свої сили - все виходить , і не на 1 рік :). Ми годувались до 2-х :) і продовжували б ще трохи якби не певні обставини :(
На рахунок корисної інфи і підтримки рекомендую сходити з цим питання на сайт "группа поддержки грудного вскармливания "молочные реки" - там дуже багато всього що мены допомогло :)
Відправлено 28 травень 2008 - 16:49

Компанія Google дала мені більше, ніж школа та університет.
Не бійся ворогів - у гіршому випадку вони можуть тебе вбити. Не бійся друзів - у гіршому випадку вони можуть тебе зрадити. Бійся байдужих - вони не вбивають і не зраджують, але тільки з їхньої мовчазної згоди існують на землі зрада і вбивство.
Відправлено 28 травень 2008 - 17:48
Відправлено 28 травень 2008 - 20:07
наденька (28.5.2008, 15:15) писав:
На рахунок корисної інфи і підтримки рекомендую сходити з цим питання на сайт "группа поддержки грудного вскармливания "молочные реки" - там дуже багато всього що мены допомогло :)
Дякую, Надінька за поради! Цей сайт ("М. р ") другий, після "Малечі", на якому я вішу. Але, більше всього, допомагають ваші розповіді,так званих "очевидців"! Я спочатку читаю наукову літ-ру, а потім дивлюся, що мамулькі кажуть з того чи іншого приводу, хто з якими труднощами стикнувся, а потім, знову , звертаюсь до наукової літ. щодо думки лікарів з цього приводу. Отак і кручусь по колу :D , гризучи граніт науки по ГВ.
Відправлено 28 травень 2008 - 20:23
А ще мене дуже цікавить питання (стосується тих, хто годує маля до 2-3 рочків)! Я розумію, що ми намагаємось якнайбільше захистити наших дітей від усіляких хвороб, зміцьнити їх імунітет, що годування грудьми це так природньо, що наші прабабусі теж годували до 3 і більше років! А як ви себе почуваєте морально, коли така дитинка (2 чи 3-річна) біля маминої циці. Бо це ж таки досить доросла вже людина, яка вже багато чого знає і розуміє. Чи стикались ви з якимось психологічним бар"єром з цього приводу?

Допомога

-