Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Зціджування молока - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 3 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Зціджування молока Показання для зціджування молока Оцінка: -----

Користувач поза мережею   Yaremko 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 27 листопад 2007 - 09:45

Надмірна лактація – молоко прибуває в надто великій кількості і витікає під час годування занадто швидко. Дитина при цьому під час годування захлинається, кашляє, смокче з голосним прицмокуванням, під час годування кидає грудь, випльовує молоко, періодично відмовляється від грудей, відмовляється від комфортного смоктання та страждає від колік і переїдання (часто і у великій кількості зригує). Ця проблема типово трапляється у віці дитини 3-6 тижнів після народження.
Рідкі та короткі годівлі по режиму та відсутність нічних годувань призводить до переповнення грудей, як наслідок до зменшення лактації через Інгібіторний фактор – це речовина білкової природи, яка є в молоці і виводиться разом з молоком. За відсутності адекватного виведення молока інгібіторний фактор накопичується у молочній залозі, пригнічуючи подальше утворення молока. При своєчансому виведенні молока з залози виводиться і інгібіторний фактор, отже, утворення молока посилюється. Ось чому молочна залоза працює також за принципом: запит – пропозиція.
Причини:
1. перший тиждень після пологів;
2. надмірна стимуляція сосків (зрідження молока без показань);
Показання для зціджування молока:
- збереження і підтримки лактації за наявності тимчасових протипоказань для грудного годування з боку матері або дитини (загострення хронічних захворювань матері, захворювання дитини, при яких вона не може смоктати груди тощо),
- годування дитини з малою вагою або недоношеної дитини
- якщо дитина захворіла і відмовляється від грудей (потрібне часте зціджування: кожні 2 години вдень і кожні три години вночі);
- якщо після пологів дитина перебуває в палаті інтенсивної терапії;
- для становлення та підтримання лактації, для годування дитини з низькою масою тіла або новонародженого з порушенням стану (мати повинна за можливості почати зціджувати молоко в перший день після пологів, бажано не пізніше ніж через 3—6 годин. Для достатнього вироблення молока потрібно зціджувати його не рідше, ніж кожні три години, враховуючи і зціджування вночі);
- при лактаційних кризах для підвищення кількості молока (протягом кількох днів (2-4) потрібне часте зціджування (кожні 2 години вдень і кожні чотири години вночі);
- для забезпечення грудним молоком дитини, якщо мати працює або вчиться (максимально зцідити молоко перед тим, як йти на роботу, а також регулярно зціджувати його під час роботи для підтримки достатньої лактації);
- при нагрубанні залоз для зменшення дискомфорту;
- для запобігання утворенню тріщин або їх лікування (зцідити «заднє» молоко в кінці годування дитини і змазати ним сосок та навколососкове поле).
Лікування
1. годувати дитину якомога частіше: це запобігає зайвому накопиченню молока в грудях і сприяє його спокійнішому витіканню;
2. годувати дитину коли вона спить або дрімає: у такому стані вона смокче спокійніше і витікання молока сповільнюється;
3. обов’язкові нічні годівля (з 3 по 8 год. мінімум 3 годівлі);
4. годувати у таких позиціях, щоб сила тяжіння перешкоджала витіканню молока:
4.1. у позиції колиски відхилившись на спинку крісла або подушку;
4.2. з-під руки відхилившись назад або тримаючи малюка майже сидячи;
4.3. лежачи і поклавши дитину зверху «животом до живота» (не застосовувати часто, оскільки при цьому можлива закупорка молочних проток через їх перетискання),
4.4. на боці, що дає дитині змогу випльовувати надмір молока;
5. протягом годування кілька разів підніміть дитину вертикально, щоб вона змогла відригнути повітря;
6. розпочавши годування, відніміть дитину ненадовго від груді і перечекайте, доки витікання молока сповільниться, збираючи його в рушник або пелюшку. Далі прикладіть малюка до грудей і продовжіть годування;
7. якщо усе це не допомагає, перед годуванням зцідити трохи молока, але як останній вихід, оскільки зціджування ще більше стимулює лактацію;
8. якщо дитина добре набирає вагу, намагайтеся годувати її з однієї груді на одне годування; якщо при цьому виникає дискомфорт у другій груді, можна зцідити трохи молока та/або прикласти компреси з капусти. Якщо дитина після спорожнення першої груді все ж хоче продовжити годування, ненадовго прикладіть її до протилежної груді;
9. уникати надмірної стимуляції молочних залоз:
9.1. зціджування;
9.2. гарячого душу на груди;
9.3. не одягати накладок на соски (наприклад, пристосувань для збирання молока);
10. між годуваннями прикладати до грудей холодні компреси на 30 хвилин або компреси з тертої чи відбитої капусти;
11. якщо перераховані заходи не допомагають, потрібно якийсь час годувати дитину з однієї груді на кілька годувань, перед тим як перейти на протилежну:
11.1. виключіть грудь з годування спочатку на 2-3 години;
11.2. не обмежувати дитину у її бажанні їсти, якщо вона проситься до грудей, то просто прикладіть її до тієї ж залози;
11.3. якщо з протилежного від годування боку відчуваєте дискомфорт, зцідіть трохи молока. Постійно зменшуйте кількість зцідженого молока аж до того часу, поки зможете обходитися без зціджування;
11.4. у важчих випадках спробуйте проекспериментувати з часом виключення залози з годування; інколи для цього потрібно навіть 4 години;
12. у деяких випадках, незважаючи на надмірну лактацію, дитина справляється з годуваннями дуже добре. Як звичайно, ці проблеми зникають після 12 тижнів після пологів, чому сприяють гормональні зміни в організмі, і лактація повністю пристосовується до потреб дитини.
Профілактика
1. часте прикладання дитини до грудей не рідше ніж що 2 год. в день;
2. нічні годівлі з 3 по 8 год. мінімум 3 годівлі;
3. чергувати груди приблизно що 2 години;
4. уникати надмірної стимуляції молочних залоз:
3.1. зціджування;
3.2. гарячого душу на груди;
3.3. не одягати накладок на соски (наприклад, пристосувань для збирання молока).
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Анютка 

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 05 червень 2008 - 17:55

Дорогі мамочки.Допоможіть вчинити правильно!При виписці з роддому мені наказали ні в якому разі не зціжувати молоко, а наскільки я знаю без цього воно пропаде.Що робити? :empathy:
My Signature
Зображення

Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Сеструлька 

• Дока
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 05 червень 2008 - 18:32

Анютка, И откуда вы такое знаете? бабушка сказала?Мы столько раз уже обсуждали подобные темы, почитайте их. Если у вас нет проблем с застоями молока, то не надо ничего сцеживать, не пропадет ваше молочко никуда, по крайней мере от этого.
My Signature
Зображення - перчинка форуму!
мои тортики
ВСЁ ПОЛУЧАЕТСЯ ТОЛЬКО У ТЕХ, КТО НИЧЕГО НЕ ДЕЛАЕТ!
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Яблучко 

• Божевільна матуся
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 05 червень 2008 - 18:33

Анюта, звичайно не потрібно, молоко нікуди не пропаде, цим ви лише травмуватимете груди та розівєте гіперлактацію.
ПС Вам вже певно час змінити лінієчку ;) ,щоб ми знали з ким вас вітати та заходьте у тему клуб ГВ мам
My Signature
Зображення

- Ви хто?
- Добра фея
- А чому з сокирою?
-Та настрій щось не дуже
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Антік 

• Симпатія форуму-Романтик форуму
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 28 червень 2008 - 12:50

Я теж нічого не зціджую. Але мене всі навкруги сварять, начебто я даю дитині застояне молоко.
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   маматаня 

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 28 червень 2008 - 16:38

Перегляд повідомленняАнютка (5.6.2008, 16:55) писав:

Дорогі мамочки.Допоможіть вчинити правильно!При виписці з роддому мені наказали ні в якому разі не зціжувати молоко, а наскільки я знаю без цього воно пропаде.Що робити? :girl_angel:

Анютка не потр1бно зц1джуватися т1льки прикладай дитинку коли вона хоче.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   МанунА 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 28 червень 2008 - 16:58

Перегляд повідомленняAntic (28.6.2008, 13:50) писав:

Я теж нічого не зціджую. Але мене всі навкруги сварять, начебто я даю дитині застояне молоко.

:blush: "Застояне"! Природа мудра, вона застоїв не терпить при вигодовуванні по потребі! Перше молочко йде жирне, дитина ним наїдається, а потім йде заднє молочко, воно солодше , але не таке жирне.Це на хлопський розум. Коли ви зціджуєте переднє, жирне молоко, ваша дитина не наїдається так :child_ 06: як повинна, а потім починаються розмови "шо в тебе за молоко, дитину треба догодовувати"! Будьте мудрі, краще більше почитайте на тему ГВ, а менше слухайте порад людей :girl_angel: , які самі, я впевнена , своїх дітей толком не годували!
My Signature
Кращий спосіб зробити дітей хорошими – це зробити їх щасливими.(Оскар Уальд)
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Сонячна 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Орг СП Малечі

Відправлено 28 червень 2008 - 22:51

А я думаю, що коли дитинка не висмоктала все молочко, то залишки слід зцідити, бо на наступний раз молочка виробиться трішки менше і так далі. Дитинка толоком не наїдатиметься з такої кількості і їстиме щогодини, щопівгодини. Думаю, що це не зовсім зручно для матусі, бо зовсім не лишається часу для відпочинку і домашнього господарства.

Перегляд повідомленняМанунА (28.6.2008, 17:58) писав:

Перше молочко йде жирне, дитина ним наїдається, а потім йде заднє молочко, воно солодше , але не таке жирне.Це на хлопський розум. Коли ви зціджуєте переднє, жирне молоко, ваша дитина не наїдається так :girl_angel: як повинна,

МанунА, ти помилилась. "Переднє" молочко - водянисте, для того, щоб дитинка втамувала свою спрагу, а от "заднє" - жирне. А не наїдаються діти тоді, коли до кінця не висмоктують мамину цицю з "ситною" частинкою молока, насиченою в основному білками.
My Signature
Все, що існує на світі, колись було мрією.

Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   МанунА 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 28 червень 2008 - 23:30

І справді, помилилась.Але дитинці потрібне і те, і друге.А те що дитина в перші місяці може хотіти цицю часто, то це тому що желудочок в лялі маленький, багато молочка там не поміщається, перетравлюється молочко швидко-і ляля хоче знов.Це нормально!

Перегляд повідомленняСонячна (28.6.2008, 23:51) писав:

А я думаю, що коли дитинка не висмоктала все молочко, то залишки слід зцідити, бо на наступний раз молочка виробиться трішки менше і так далі. Дитинка толоком не наїдатиметься з такої кількості і їстиме щогодини, щопівгодини. Думаю, що це не зовсім зручно для матусі, бо зовсім не лишається часу для відпочинку і домашнього господарства.

Я з цим не згодна, тому що при зціджуванні молока виробляється більше ніж потрібно.Раз дитина все не висмоктує, то значить їй потрібно менше, і при вигодовуванні по потребі буде вироблятись стільки скільки потрібно.А їсти дитина і так схоче тоді коли схоче.Варіанти:проігнорувати :girl_angel: , погодувати грудьми :blush: , гріти зціджене :child_ 06: -а нащо, якщо в грудях все готове, тепле, стерильне? Не розумію...Інший випадок коли потрібно кудись відлучитись-тоді так!
My Signature
Кращий спосіб зробити дітей хорошими – це зробити їх щасливими.(Оскар Уальд)
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   маматаня 

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 29 червень 2008 - 01:41

Перегляд повідомленняМанунА (28.6.2008, 22:30) писав:

І справді, помилилась.Але дитинці потрібне і те, і друге.А те що дитина в перші місяці може хотіти цицю часто, то це тому що желудочок в лялі маленький, багато молочка там не поміщається, перетравлюється молочко швидко-і ляля хоче знов.Це нормально!
Я з цим не згодна, тому що при зціджуванні молока виробляється більше ніж потрібно.Раз дитина все не висмоктує, то значить їй потрібно менше, і при вигодовуванні по потребі буде вироблятись стільки скільки потрібно.А їсти дитина і так схоче тоді коли схоче.Варіанти:проігнорувати :child_ 06: , погодувати грудьми :blush: , гріти зціджене :yahoo: -а нащо, якщо в грудях все готове, тепле, стерильне? Не розумію...Інший випадок коли потрібно кудись відлучитись-тоді так!

МанунА ти абсолютно права,1 ще щоб малюк на1дався треба легенько порухати його за носик,коли в1н засинае 1 ще не на1вся. :girl_angel:
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 29 червень 2008 - 09:11

тобто зціджувати не потрібно. Я знаю для зціджування потрібні спеціальні причини, наприклад такі як затвердіння грудей, чи для стимуляції вироблення більшої кількості молока чи для годування недоношених діток...
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Kris 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 02 липень 2008 - 14:40

а от моя знайома зціждує молоко і залишає щоб її мама нагодувала малишку
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Сеструлька 

• Дока
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 02 липень 2008 - 14:47

Kris, ну если оставляет на бабушку ребенка...я не оставляла никогда пока ребенок был исключительно на ГВ,поэтому нужды сцеживать не имела вообще.
My Signature
Зображення - перчинка форуму!
мои тортики
ВСЁ ПОЛУЧАЕТСЯ ТОЛЬКО У ТЕХ, КТО НИЧЕГО НЕ ДЕЛАЕТ!
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Viktoriya 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 02 липень 2008 - 14:49

Анютка, ну що там з молоком у вас?
My Signature
Здоров'я вам та вашим малюкам!
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   ksyuta_m 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 04 грудень 2008 - 09:54

Хочу поділитися досвідом. Може комусь знадобиться. Коли я народила первістка, жила в селі - інтернета не було, журнали іноді могла придбати ,(зараз кращий вибір), про консультантів навіть і не чула. Ще в пологовому на мене "наїхали", чому я не сціджуюсь і надали кучу порад. Я сціджувалася до і після годування. Ночі були жахливі:прокидалася дитина, прокидалися ми. Папа трясе дитину на руках, щоб потерпів, я зціджуюсь, потім годую, потім знову зціджуюсь"до останнього". Через місяць я вже думала що я впаду - недоспані ночі... А навколо всі говорять, а що ж ти хотіла, так і повинно бути.
Не знаю, що мною керувало, але я не дозволяла родичам давати соску, потихеньку почала зменшувати зціджування. Коли дізналася свекруха, взяласяза голову - що ж тепер буде? Під бурчання родичів і лікарів та осудження оточуючих, я "протрималася" до року. НЕ дай Боже комусь пережити те, що ми пережили з сином, коли сімейна рада постановила "бросати це дурне діло". Але це тема іншого форуму.
Зараз я годую другого синочка, якому вже 2 роки. І хочу сказати :
1. Прийшовши з пологового, спіть тоді, коли спить дитинка. Повірте всю роботу не переробиш, кому не подобається, нехай допомагають вам.
2.Вночі кладіть дитинку поруч. За статистикою ночні удушення дітей мамами зустрічалися рідко і мами були або п'яні або душевнохворі.
3.Зціджуйтесь ТІЛЬКИ при крайній необхіності (ви бачили коли-небудь кішку, що зціджується)
4.Годуйте, коли хоче дитина, а не коли написано в книзі. Книга для середньостатистичної дитини, а ВАША - ОСОБЛИВА
5. Приймайте поради тільки від мам, які годували більше року.

Цмокайте і ростіть здорові.
My Signature
Зображення
Зображення
  • 5
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 04 грудень 2008 - 10:10

От мене дивує, хто це придумав, щоб зціджуватись кожного разу після годування? Старше покоління твердить, що це просто необхідно робити! Що це за пропаганда така була?
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Світланkа 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 04 грудень 2008 - 17:30

1. Прийшовши з пологового, спіть тоді, коли спить дитинка. Повірте всю роботу не переробиш, кому не подобається, нехай допомагають вам.
2.Вночі кладіть дитинку поруч. За статистикою ночні удушення дітей мамами зустрічалися рідко і мами були або п'яні або душевнохворі.
3.Зціджуйтесь ТІЛЬКИ при крайній необхіності (ви бачили коли-небудь кішку, що зціджується)
4.Годуйте, коли хоче дитина, а не коли написано в книзі. Книга для середньостатистичної дитини, а ВАША - ОСОБЛИВА
5. Приймайте поради тільки від мам, які годували більше року.

:unknown: :ireful:
My Signature
Зображення
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Ama 

• Зацікавлений
  • PіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 02 лютий 2009 - 22:51

Перегляд повідомленняАнютка (5.6.2008, 17:55) писав:

Дорогі мамочки.Допоможіть вчинити правильно!При виписці з роддому мені наказали ні в якому разі не зціжувати молоко, а наскільки я знаю без цього воно пропаде.Що робити? :smile:

Повна дурниця! Я зовсім не сціджувалась і зараз моїй дитині 4 міс. і я годую груддю.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   За крок до весни 

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 лютий 2009 - 00:06

Ama, зверніть увагу на дату дописів, котрі ви коментуєте.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   АмІнка 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Орг СП Малечі

Відправлено 05 червень 2009 - 08:43

:D диву даєшся від кількості людей, що маєть різне ставлення до зціджування... в школі матерів при жіночій консультації одна тітонька на лекції про ГВ сказала, що після кожного годування треба ОБОВ'ЯЗКОВО зціджувати грудь, якою годувала малюка.. а від свекрухи чула постійно: "Насолоджуйся останніми хорошими днями, бо потім не будеш досипати, будеш весь час витрачати на сціджування".. я вже й настроїлась на таку безвихідь.. :( але потім потрапила на інше заняття (вже при дитячій поліклініці), так там сказали, що зціджуватись при нормальному стані грудних залоз і без особливих на те показань ні в якому разі не можна.. от так і стала я перед дилемою: кого слухати.. тож тепер цікавлюся темою про ГВ, весь інет перелопатила))) :D
My Signature
ЗображенняЗображення
Мелодія кохання - це сміх дітей, народжених в любові!
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 3 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

1 відвідувачів читають цю тему
0 користувачів, 1 гостей, 0 прихованих користувачів

Пиши українською Перекладач онлайн