Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Культура і екологія - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 2 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Культура і екологія громадянська і людська свідомість Оцінка: -----

Опитування: А як ви піклуєтесь про природу? (30 користувачів проголосувало)Visualizar Votos

Що конкретно ви робите щоб зберегти планету для нащадків?

1. роздільно збираю сміття (6 голосів [14.63%])

Відсоток голосів: 14.63%

2. некористуюсь поліетиленовими пакетами (0 голосів [0.00%])

Відсоток голосів: 0.00%

3. повторно використовую поліетиленові пакети (17 голосів [41.46%])

Відсоток голосів: 41.46%

4. користуюсь нешкідливими миючими засобами (1 голосів [2.44%])

Відсоток голосів: 2.44%

5. економлю воду (11 голосів [26.83%])

Відсоток голосів: 26.83%

6. інше (6 голосів [14.63%])

Відсоток голосів: 14.63%

Чи прийнятно для вас викинути на вулиці обгортку?

1. Так (1 голосів [3.70%])

Відсоток голосів: 3.70%

2. Ні (26 голосів [96.30%])

Відсоток голосів: 96.30%

3. Не скажу (0 голосів [0.00%])

Відсоток голосів: 0.00%

Голосувати Гості не мають права голосу

Користувач поза мережею   syliko 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 16 лютий 2009 - 20:15

Чим далі, тим більше мене дратує наше невігластво і дикунство у питаннях екології. Ну не будем ми жити добре (хоч 100 раз переобери президента, прем'єра і всіх депутатів), і не будем здоровими, якщо для нас прийнятно викидати сміття з вікон, кидати недопалки і обгортки просто на троуар.
У нас в місті є люди, які викидають сміття пакетами просто на вулицю під паркани сусідам. :shok: Нам ставлять контейнери для роздільного збору сміття, а користуються ними одиниці. Сьогодні спостерігала картину: йшли батько з сином, батько кинув недопалка, а синок в слід за ним обгортку від цукерки. І вони завтра будут іти тим самим шляхом невже їм буде приємно іти по сміттю? :acute: Невже так напрягає 50 метрів пронести папірця в кишені до урни? А татусь певно думає :"я що, лох, нести бичка в руках?"
Мені здається раніше люди такими не були. Зараз коли розтанув сніг, і все сміття стало видно, гидко ходити по вулиці з коляскою. Може у Вашому місті не так?
My Signature
ЗображенняЗображення
Життя іде, і все без коректур
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Rimas 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 16 лютий 2009 - 20:20

о.. дуже актуальна темка!
Думаю з дорослими нічо не вдієш.. хіба що :lol: :shok: :acute:
Було б непогано якби дітям в школах почати ці всі проблеми втовкмачувати на уроках з екології чи взагалі додатковий предмет видумати.
Адже діти швиденько всю цю інфу всмоктують. Он моя сестриця мала не пускала тата, за руку тримала, коли той намагався на червоне світло через дорогу прошмигнути. Бо так навчили в школі!
Те саме можливе з бичками, обгортками від цукерок тощо.

Хоча, з іншого боку, бачив тут у варшаві одного разу як приїхала машина забирати сміття з контейнерів (сортоване) і взяли то всьо й вигрузили на один кузов :/ хз нащо таке робить.. Якось фігово себе відчув у той момент. Але далі сортую :) розвиваю звичку. Може не завжди так хріново буде..
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Lara! 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 16 лютий 2009 - 20:34

Rimas! В школі уже запізно починати такому вчити. Моя дитина уже у неповних 2 рочки несла будь-яку смітинку (чи то обгортку, чи упаковочку від соку) до найближчого смітника чи додому. У неї вже до автоматизму доведено, що під ноги кидати не можна. А в школі вчи - не вчи, результату не буде, якщо батьки йтимуть за руку з дитиною і викидатимуть обгортки під ноги або на пікніку розкидатимуть сміття собі ж під ніс.
ТОбто, точніше вшколі обов'язково вчити потрібно, та й вчать. Але результату це не матиме особливого, якщо така звичка не прививається у сім'ї. А з огляду на те, що я спостергіаю на газонах, коли сніг розтане, дорослі у нас зовсім не так виховані, щоб ще й дітей власним прикладом культурі поведінки в громадських місцях вчити.
My Signature
Зображення
Мій "смачний" сайт
Те, що ми говоримо про інших людей, більше розповідає про нас самих. © Un.Known
  • 0
  • Back To Top

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 16 лютий 2009 - 21:14

Ще знаєте що засмучує? Масове викидання сміття в лісах. В селі моєї бабусі люди в лісі копають ями і звозять туди сміття. В селі свекрухи навіть ям не копають, уже закидали напотребом здоровенну ділянку лісу. При чому сміття таке, що запросто згорить. Кожен хто живе в селі має змогу спалити сміття. Дивує, що ці люди тут живуть, це їх мала батьківщина.
Людоньки, давайте мінять ставлення до природи, бо вимрем, як мамонти, і так нам і треба!
My Signature
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Щасливий татусь 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 лютий 2009 - 08:09

А ми свою донечку почали вчити викидати сміття в смітник, коли вона сама зуміла відкрити дверку до смітника. І зараз вона сама інколи нагадує татові, що сміття треба викидати в смітник, а не в пічку. :unknw:
Втім, минулого тижня стався прикол. Купили їй сочок, вона його випили в магазині і як тільки вийшла з магазину викинула тетраупаковку на тротуар. Тато насварився і викинув її в смітник. Прийшлося ще для доні шукати щось непотрібне, бо вона також захтіла щось викинути у смітник. Отак. Доні 2 роки. Скоро буде.
Так, що правильно тут мовиться, дитину треба вчити змалку... хоча не дитину треба вчити... треба себе вчити... а дитина візьме з вас приклад і сама навчиться.
My Signature
Майстер улюблених іграшок :)
  • 1
  • Back To Top

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 лютий 2009 - 09:48

Зайома розказувала, що до неї приїхали родичі з Чехії. І їхня 4-річна дочка півдня носила обгортку в руці, бо урни не було, і викинула тільки коли повернулись додому.

А я маю надію що до мене приїде подруга з чоловіком з Німечини на Євро 2012, то я вже думаю як буду червоніти за нашу безкультурщину. :unknw:
My Signature
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Рижуля 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Модератори

Відправлено 17 лютий 2009 - 10:05

Маю безпосереднє відношення до екологї ( працюю в цій галузі),отож з впевненістю можу сказати, що поки не повиростають діти наших дітей така жахлива ситуація з культурою поведінки буде зберігатися.Адже підростаюча молодь ( тут маю на увазі дітей середньої і страшої школи ) в більшості випадків виховена бабцями-дідусями ( батьки займаються заробтічанством ) не мають жодного поняття про те КУДИ і ДЛЯ ЧОГО протібно викидати смітя, як себе поводити на барбекю в лісі, та й не тільки в лісі.Кожного разу після подібних посиденьок на природі гори сміття.Люди не задумуються, що ще не раз повернуться на те місце.
А що робиться після того як сніг сходить.Місто перетворюється в помийну яму.Кущі до верху наповнені всяким хламом.Кілька разів навіть використані підгузники!!! бічила.Ну як МАМА може так чинити???Потім же 100% буде гіляти біля тих кущів з своєю дитиною!
Кілька разів на рік ми ( працівники нашого управліня) проводимо рейди по лісах,зелених смугах, прибережній зоні,очищуючи територію.Це просто жахіття!!!
Думаю, що якщо почати виховувати тепер, то через 2-3 покоління ми зможемо це викоренити.Дуже сподіваюся.І виховання в школі не матиме такого впливу, коли дитині приклад не подаватимуть батьки.Сумна картина, бо зараз самі батьки не надто свідомі в цьому питанні...
My Signature
Не все, що спадає на розум - має до нього відношення..
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Феєрія 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 лютий 2009 - 10:30

У нас в місті протікає дві річки-Бистриця Солотвинська і Бистриця Надвірняньська,за містом вони сходяться в одну.Звичайно це найулюбленіше місце відпочинку більшості городян.Відповідно ще на початку літа там вже на берегах таке твориться! При цьому масово всі купаються,загорають,а поряд купи сміття,недопалки,можуть бути навіть розбиті пляшки з під пива,пластикові пляшки.Коли йдуть грози і рівень води у річках піднімається,то чого ті річки тільки не несуть!
Але найбільше вбиває те,що появилась якась дурна мода-прати на берегах рік коври,килимки і звичайно ж з порошками,іншими хімікатами.Люди сім"ями йдуть на річку,щоб одразу випрати всі коври з квартири.Це просто жах.То ж нище по течії люди купаються в такій воді,а десь напевно з неї йде водозабір. :unknw:
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 лютий 2009 - 10:37

А в нашому озері (візитна картка нашого міста-мальониче озеро) всяке бидло миє машини :(Причому автомийок в місті достатньо.
Миють нікого не боячись на самому видномі місті,де влітку також відпочивають і загорають люди.З кожним роком правда їх кількість різко зменшується.
My Signature
  • 0
  • Back To Top

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 лютий 2009 - 10:44

Рижуля,а в нас,в мене таке враження,навпаки їх кількість з кожним роком збільшується...
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 лютий 2009 - 10:58

Ksjyha, маю на увазі зменшується кількість відпочиваючих.Адже нормальні люди- не вороги своєму здоров"ю.Слава Богу гарних місцин в нашому регіоні чимало,проте з таким прогресом безкультурщини хто зна, чи залишиться щось нашим дітям..
Мене,наприклад,з малечку навчили прибирати там, де відпочиваєм.Коли їздили кудись з батьками, завжди брали з собою пакети, аби прибрати місцину,ніколи не забували потушити вогнище і нам навіть в голову не приходило помити машину поблизу водоймища.
My Signature
  • 0
  • Back To Top

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 лютий 2009 - 11:19

Ваше озеро я дуже добре знаю,сама там не раз купалась,але то було давно.У мене в Тернополі близька родина,крім того я там пройшли мої студенські роки(1995-2000).Жаль,непогане було у вас озеро.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Щасливий татусь 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 лютий 2009 - 11:30

Перегляд повідомленняKsjyha (17.2.2009, 11:19) писав:

Ваше озеро я дуже добре знаю,сама там не раз купалась,але то було давно.У мене в Тернополі близька родина,крім того я там пройшли мої студенські роки(1995-2000).Жаль,непогане було у вас озеро.

Та воно ще є!
І я би вас просив не нагнітати так ситуацію. Так миють, так менше відпочиваючих... але не думали ви, що їх менше не тільки біля озера, але й на спортивних майданчиках... Цікаво з чого це раптом? А з того, що зараз діти і молодь відпочивають за компами, а не на озері купаються, не ганяють у мяча...
My Signature
Майстер улюблених іграшок :)
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 лютий 2009 - 11:42

Щасливий татусь, це тепер не озеро, а річка-вонючка ( так у нас в народі кажуть).Ситацію вже більше нема куди нагнітати- все й так видно.
До речі вже той пік активності за компами в дітей спадає.Перше, таке всепоглянаюче захоплення,зникає.Маю кілька племінників 11-15 років,тому суджу з їхнього прикладу.
Тим паче бути фізично здоровим і в хорошій формі зараз навіть модно,якщо хочете!! Тому в цьому не погоджуся.
п.с. живу поблизу шкільного стадіону-коли нормальна погода-підлітків море.На снарядах займаються, футбол,баскетбол грають ( і це не в шкільний час, а після !).
Спорт рулить!
My Signature
  • 1
  • Back To Top

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 лютий 2009 - 12:36

Щасливий татусь ,тут справа не тільки в масовому захопленні комп"ютерами.Я виросла в невеликому містечку Бурштин.На його території є водосховище більше за площею від Тернопільського озере щонайменше вдвічі.Коли я ще була маленькою,то воно було чистим,так як працювали служби,які постійно займались очисткою його берегів,а також чистили водосховище від водоростей. Був культурний пляж .До нас відпочивати і зі Львова приїзджали. А зараз то натуральне болото.Сморід від нього страшенний,риба дохла плаває біля берегів. Думаєте,що населення містечка не хотіло б там купатись? Та з великою радістю! Але це роблять хіба що надзвичайно відважні(чи нерозважливі?) люди.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Натусiк 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 04 березень 2009 - 14:40

Культуру у ставленні до екологіїї потрібно виховувати з самого дитинства.У Португалії щодня йдуть рекламні ролики,де дітки з дитсадка розповідають співакам чи іншим зіркам,як потрібно розділяти сміття.У садках і школах на кожному вуглі стоять баки чи пакети з трьома кольорами для різних типів сміття.Донька щотижня приносить з школи пам"ятки про бережливе ставлення до природи,проте як правильно розділяти сміття.Це робота громадських організацій та представників муніціпальних служб.А у нас якщо і поставили баки для сміття, а культури в людей немає,то нічого не змвниться.
My Signature
"Все, що існує на світі, колись було мрією". К. Сендберг
Поганий правопис розвиває уяву
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Parybok 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 04 березень 2009 - 16:30

Тема, звичайно, дуже актуальна. І вирішувати її треба починаючи з себе!
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Roksolana 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 04 березень 2009 - 16:47

Останнім часом на ліси та ріки неприємно дивитися : всюди пакети, якісь упаковки, склянки, пачки з-під сигарет, одним словом сміття... Звичайно, для мене є неприйнятним викинути сміття на вулицю. Не розумію тих людей, які це роблять. Мало того , ще їдеш на машині , а який придурок спереду викидає щось прямо тобі на капот .

І ще хочу запитати: у Вашому місті є урни для сміття?
У нас є, але небагато. Може людям ліньки додому нести сміття і вони викидають посеред вулиць? Може якби було більше урн- наші вулиці були б більш чистішими? Хто його зна...
My Signature
Зображення

Я смотрю на мир голубыми глазами сквозь розовые очки и мне всё фиолетово!
  • 0
  • Back To Top

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 04 березень 2009 - 17:08

Перегляд повідомленняRoksolana (4.3.2009, 16:47) писав:

І ще хочу запитати: у Вашому місті є урни для сміття?
У нас є, але небагато. Може людям ліньки додому нести сміття і вони викидають посеред вулиць? Може якби було більше урн- наші вулиці були б більш чистішими? Хто його зна...

У нас урни тільки на центральних вулицях. Але відсутність урн не привід смітити, можна в руках донести обгортку від цукерки додому, це не важка ноша.

Сьогодні гуляла з малою. іде на зустріч пацан, ну клас 3-й, 4-й максимум, шибздик такий. І кидає пляшку з під пива на тротуар. Я йому кажу ти нашо смітиш? Зараз же підніми! Він на мене нуль уваги. Я кажу :"Ти що, пиво пив?" Він зразу: "нє, нє! я не пив."
От я і роблю висновок, що про те що пиво пити йому не можна він знає, а про те що кидати пляшки на вулиці ні. Смітити для нього це норма життя, бо батьки так роблять. Доречі, не раз бачила як йде мама чи тато з дитиною і кидає сміття на тротуар. Про що тоді можна говорити?
My Signature
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Parybok 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 05 березень 2009 - 00:21

Наявність урн може лише спонукати людей до чистоти, але це ще не фактор. Як можна пояснити ситуацію, коли курці стоять про вході і замість урни викидають бичок під урну? тут ментальність треба міняти в корені!
В США з цим питаннячком дуже гарно боряться - спіймали - штраф 500 доларів плюс ще громадські роботи. І це - реальність.
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 2 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

1 відвідувачів читають цю тему
0 користувачів, 1 гостей, 0 прихованих користувачів

Пиши українською Перекладач онлайн