Luluka, я вже починаю звикати до думки, що на початку відвідування садочка хвороб не уникнути (як жахливо звучить!

). Тут, може, і психологічний чинник відіграє роль, адже дитина опиняється в новому середовищі, без мами, серд інших дітей, їй доводиться будувати відносини з цими новими дітьми і з новим дорослим -вихователькою. Це теж стресс для маленького організму. Плюс тісне спілкування в групі, нові "незнайомі" мікроби у інших дітей. Це все адаптація. У моєї подруги дівчинка (1 рік 10 міс.) влітку 3 дні походила в садочок (по 3 години в день) і захворіла - ні кашлю, ні нежитю, просто субфебрильна температура трималася, то їм педіатр сказала, що це адаптація до садочка.
Matysya, до народження дитини я теж не уявляла собі як це - її загартовувати. Потім почитала Комаровського, іншу літературу. Не скажу, що ми дуже загартовані - але купаємось в ледь теплесенькій водичці (розбили градусник, то на жаль, не знаю точної температури, знаю тільки, що я б в таку воду не полізла). Ми починали з 37 градусів, а поступово дійшли до такої. Малій дуже подобається. Коли була спека, я на лоджії в маленький басейник наливала водичку і вона там таляпалась. Спеки вже немає, але ми продовжуємо таляпатись...зараз ще хочемо почати обливатись. Гуляємо в парку щодня, стараємось двічі на день виходити. Не одягаю її затепло, стараюсь навпаки, а вона ще полюбляє по хаті голяком і боса бігати.

(бабусі-дідусі в шоці, коли бачать). Ніби нічого особливого ми не робимо, але я просто намагаюсь не "тремтіти" над нею і не робити з дитини "кімнатну рослину". Думаю, якщо у тебе буде бажання дитину загартовувати, ти інтуїтивно відчуєш як це робити, щоб їй не нашкодити. Ой, трошки наоффтопила, бо про загартовування є окрема темка, але так вже вийшло.