самообстеження грудей
Відправлено 22 січень 2009 - 18:08
Відправлено 22 січень 2009 - 23:51
мелочь (22.1.2009, 17:08) писав:
груди обстежую щомісяця після закінчення місячних і раз в рік у гінеколога. До маммолога ще не була, бо нічого підозрілого не помітили як досі, а тут маммолога рекомендують відвідувати від 35 року життя раз в 2 роки. Я щойно 30 матиму в травні, то за віком не підходжу ще. Зрештою маммографія не надто дешеве дослідження, щоб отак самому бігати.
Відправлено 23 січень 2009 - 09:27
Відправлено 23 січень 2009 - 09:29
Відправлено 23 січень 2009 - 09:40
Пухлини молочних залоз здебільшого є доброякісними, але визначити їхній справжній характер може тільки лікар-маммолог. Ознаками передпухлинних і пухлинних захворювань грудей є: болісне нагрубання за кілька днів до початку менструації, наявність ущільнених вузликів, виділення із соска крапельок жовтуватого кольору або кров'янистої рідини (плями на бюстгальтері), зміна форми молочної залози, втягання (або виступ) шкірних покривів, соска.
Регулярне (щомісячне) самообстеження й негайний візит до лікаря при наявності одного із зазначених симптомів дозволяє попередити розвиток злоякісної пухлини й домогтися повного видужання у випадку її своєчасного виявлення. Найкращий час для: самообстеження - перший тиждень після закінчення місячних. Жінки, що не менструюють, повинні робити це щомісяця в той самий день.
ОГЛЯД проводять стоячи перед дзеркалом з опущеними, а потім з піднятими вгору руками. Повертаючись у півоберта праворуч і ліворуч, огляньте ліву і праву груди.
При цьому зверніть увагу, чи є:
* втягання або випирання ділянки шкіри;
* втягання соска або вкорочення радіуса ареоли;
* зміна звичайної форми й розміру однієї з молочних залоз;
* жовтуваті або кров'янисті виділення із соска або патологічні зміни - скоринки, подмокання.
ПАЛЬПАЦІЮ здійснюють у положенні лежачи на спині. Під лопатку обстежуваної сторони підкладають невеликий валик або подушечку, щоб грудна клітка була злегка піднята. Обмацувати груди потрібно протилежною рукою, ніжно, задіюючи долоню й пальці по всій довжині. Не слід грубо м'яти молочну залозу або захоплювати велику ділянку тканини, тому що при цьому створюється враження, що в ній є ущільнення, які насправді неіснують. Дослідження проводять у трьох положеннях: рука вгору за голову, вбік, вздовж тіла. Пальцями протилежної руки обмацують зовнішню половину молочної залози, починаючи від соска й просуваючись назовні й догори до бічної частини грудної стінки. Потім пальпують всі ділянки внутрішньої половини залози від соска до грудини, визначаючи, чи немає вузлів, ущільнень або змін у структурі тканини або в товщі шкіри.
Далі варто прощупати пахвові й надключичні області й при помірному стисненні ареоли й соска між пальцями перевірити, чи немає виділень.
ПРИ ВИЯВЛЕННІ ОДНІЄЇ ІЗ ЗАЗНАЧЕНИХ ОЗНАК ПОТРІБНО НЕГАЙНО ЗВЕРНУТИСЯ ДО МАММОЛОГА!
Відправлено 23 січень 2009 - 10:48
а що, болісне нагрубання за кілька днів до початку менструації - це ознака захворювання? у мене вони завжди нагрубають перед місячними ....
Відправлено 23 січень 2009 - 11:16
Відправлено 23 січень 2009 - 14:20
Відправлено 23 січень 2009 - 14:23
Відправлено 26 січень 2009 - 16:01
Відправлено 26 січень 2009 - 16:39
наденька (26.1.2009, 16:01) писав:
А взалізничній лікарні, мабуть повинні бути і самі мамологи? і чи можна от так з вулиці прийти до них і записатися на огляд. Мене просто що турбує, я пів року тому закінчила годування грудьми. Але ще досі інколи може з"являтися трошки молочка - при натискуванні, а переважно це такі собі шкірочки на сосках (я так думаю засохле молочко). Але от почитата тут статтю... ізадумаласясся. Треба перевірити груди в спеціаліста, хоча ніяких гульок ніби не намацую.
Відправлено 26 січень 2009 - 16:54
Відправлено 26 січень 2009 - 17:04
наденька (26.1.2009, 16:54) писав:
Дуже дякую, Наденька, що все роз"яснили!!!! Треба записатися на огляд.
Відправлено 26 січень 2009 - 17:09

"Все, що існує на світі, колись було мрією". К. Сендберг
Поганий правопис розвиває уяву
Відправлено 26 січень 2009 - 17:28
я теж вже була в онколога - а це виявляється защемлення нерва так віддає в груди...:(
Але самообстеження все рівно важливо робити :)
Відправлено 24 березень 2009 - 10:49
Відправлено 24 березень 2009 - 11:51
Рік назад проходила медогляд на роботі, і попросила мене направити на мамографію. Так лікарка почала мене відмовляти - ти молода, навіщо. А в мене відразу після завмерлої вагітності дуже боліли груди - це ж великий стрес для організму, і я хотіла провірити, чи все гаразд. Тим більше, при медогляді ця процедура безкоштовна. Я її зробила, нічого не виявили. Після неї знову боліли груди, і не тільки в мене, а й моїх колег, бо це ж опромінення, радіація. На наступний раз навряд чи наважуся, краще робити самообстеження.
Відправлено 10 квітень 2009 - 11:17

Допомога
Вподобай нас на Фейсбуці
Ми ВКонтакі
Ми в Однокласниках