Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Вегетаріанство - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 3 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Вегетаріанство переваги і недоліки Оцінка: -----

Користувач поза мережею   Антік 

• Симпатія форуму-Романтик форуму
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 12 січень 2009 - 11:44

Вегетаріанством зараз захоплюється велика кількість людей. Проте, не дивлячись на видимі переваги цього режиму харчування, недоліків у нього не менше.

Здоров`я За: вегетаріанство корисне для здоров`я
Вчені довели, що прихильники вегетаріанства рідко страждають від ожиріння і підвищеного рівня холестерину. Крім цього в порівнянні з любителями м`яса вегетаріанці можуть похвалитися кращим здоров`ям і більшою тривалістю життя.

До речі, до кінця не ясно, чи дійсно своїм довголіттям вегетаріанці завдячують особливостям харчування. Цілком можливо, впливає і той факт, що серед «травоїдних» менше курців і більше заможних людей.

Проти: вегетаріанці обділені вітамінами і мікроелементами

Супротивники вегетаріанства стверджують, що люди, які не їдять м`яса, відчувають брак цинку, заліза, вітаміну B12, білка, йоду і кальцію.

Словацький дослідницький інститут харчування виявив, що у дітей батьків-вегетаріанців, дійсно, спостерігається брак білка, а рівень заліза в крові нижчий за норму.

Фізіологія

За: людина не пристосована для м`ясної їжі
Існує думка, що травна система людини не пристосована для переварювання м`яса. Наприклад, Аллен Карр (що прославився методикою «Як кинути палити») стверджує, що «м`ясо для людини — сурогат, що не має необхідної поживної цінності». Наш кишківник дуже довгий, а м`ясо швидко розкладається. Тому за своє «довге життя» в людському організмі воно стає отрутою.

Проти: їсти м`ясо – це природно

Супротивники вегетаріанства, спираючись на знахідки палеонтологів, стверджують, що «хижацтво» у нас в крові. Вчені каталонського університету Ровіра і Віргилії виявили останки найдавнішого європейця. Вік знахідки оцінюється в більше мільйона років. Знайдена поряд проста зброя і кості тварин вказували на те, що наш предок харчувався м`ясом диких тварин.

Розумові здібності

За: прихильники вегетаріанства розумні й освічені
Вважається, що вегетаріанцями стають найбільш освічені і соціально відповідальні люди. Так вчені британського Університету Саутгемптона провели багаторічне дослідження. В результаті вони прийшли до висновку, що діти з високим рівнем IQ, виростаючи, частіше стають вегетаріанцями.

Проти: вегетаріанці «загальмовані» люди

Відомо, що вегетаріанці замінюють м`ясо соєвими продуктами. Проте фахівці Оксфордського університету виявили, що цей продукт харчування – джерело незамінних амінокислот для вегетаріанців — погано впливає на пам’ять. У тих, хто регулярно вживає соєвий сир Тофу активність мозку нижче на 20%.

Незважаючи на усі аргументи "проти", я все ж підтримую такий спосіб харчування. І хоч дозволяю собі м*ясо раз на 3 міс. , все ж на майбутнє планую повністю від нього відмовитись. Одна з причин, чому ще до сих пір не відмовилась так це -- спочатку вагітність, а потім ГВ.
Отож шукаю однодумців. :yes:
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Оленка2008 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 12 січень 2009 - 12:11

Дуже цікава тема....
А молочні продукти Ви їсте? Чи плануєте і від них відмовитись?
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 12 січень 2009 - 12:21

наразі планую повністю відмовитися тільки від м*яса - того, заради чого тварину вбивають. А молоко, яйця - це те, що тваринка віддає, так би мовити, добровільно, без шкоди для життя.

Вегетаріанство - це стиль життя, а не обмеження у їжі. І саме до такого стилю життя схиляються все більше і більше людей у світі. До десятків мільйонів вегетаріанців по всьому світі приєднуються майже кожного дня ще мільйони тих, які віддають перевагу у їжі овочам та фруктам. Причиною цього можна вважати той факт, що вегетаріанська дієта більш корисна для вашого здоров'я.

Так які ж все ж таки принципи того самого вегетаріанства? І що повинна робити людина-вегетаріанець? Британська Вегетаріанська Спільнота дає таку дефініцію вегетаріанцю – "людина, яка не їсть ніякої риби, м'яса тварин та домашньої птиці". Тобто, продуктів тваринного походження.

Більше того, на практиці вегетаріанці уникають вживати тваринні продукти, як то: желатин та певні різновиди сиру. Разом з тим вегетаріанці їдять овочі, фрукти, горіхи, крупи, насіння, бобові, іноді яйця та молочні продукти.

Існує навіть декілька видів вегетаріанства, які виділяють за принципами вживання чи не вживання похідних м'ясних та рибних продуктів:

- вегетаріанці, які вживають яйця та молочні продукти. Це найбільш поширений "вид" вегетаріанців;

- люди, які вживають тільки молочні продукти без яєць;

- люди, яки їдять тільки яйця, але не вживають молочних продуктів;

- і нарешті, ті, хто не вживає жодним чином молочних продуктів, чи похідних продуктів м'яса та риби;

Цікаво те, що кожного дня хтось з нас стає на точку зору обмежень у споживанні їжі. Але що спонукає людей до цього?

Деякі роблять це з етичних міркувань, вважаючи аморальним вбивати братів наших менших та споживати їх м'ясо в їжу. Вони у даній ситуації піклуються саме про тварин. Інші схвильовані ефектом вбивства тварин, птахів та риби, який відбивається на навколишньому середовищі. Особливо це видно на прикладі стану сільського господарства та у ситуації з ловлею риби. Плюс до того, випадки захворювання на сальмонельоз та інші хвороби, які передаються через вживання в їжу продуктів тваринного походження.

Інші фактори, які впливають на думку загалу – від вегетаріанської дієти виграє наш організм. Серед вегетаріанців дуже мало людей, які страждають від ожиріння, високого тиску, коронарної хвороби серця, менше випадків захворювання на рак. А дехто просто хоче урізноманітнити свій раціон.

Якщо ви вже хочете стати вегетаріанцем, то обов'язково проконсультуйтесь з лікарем. У наших поліклініках вже з'явився кабінет лікаря-дієтолога. Тож завітайте до нього, і він вам кваліфіковано підкаже, які продукти і коли вам слід вживати. Але може і таке статися, що вам вегетаріанське дієта буде протипоказана.

гляньте!
Зображення
У мене вже відпало бажання їсти свинину :rofl:
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   ирис 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 12 січень 2009 - 12:22

Антік А чому не продовжувати і на далі харчуватися як і під час ГВ (на мою думку це золота середина між вегітаріанством і мясоїдством) матуся отримує всі необхідні вітаміни і мікроелементи тож здоров*я обеспечене і ніякого ожиріння.
My Signature
Зображення
Зображення
Будь смиренним, бо зроблено тебе з праху. Будь великодушним, бо зроблено тебе із зірок
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Оленка2008 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 12 січень 2009 - 12:44

Антік, бажаю Вам успіху у Ваших починаннях!
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Феєрія 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 12 січень 2009 - 16:12

Вважаю,що ті люди,які притримуються вегетаріанства,мають хорошу силу волі.В мене напевно все-таки довго не вийшло б.А щодо вбивства тварин-ми часто чуємо про відмову від хутра,від м"яса з етичних міркувань.Але хіба ті ж люди не носять шкіряне взуття,одяг?Виходить якійсь подвійний стандарт.
Крім того про рибу навпаки всюди пишуть,що дуже корисно вживати,особливо морську.І що найдовший середній вік життя в японців саме завдяки споживанню морепродуктів.
Хоча кожен,звичайно вирішує сам для себе,що споживати.Може і я колись стану вегетаріанкою-хто знає. :36_11_6:
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   мягенька 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 18 січень 2009 - 13:09

Антік, а дитину ви також не будете годувати тим що їй необхідне?
А на рахунок свинини... якщо ви відкривали Біблію, то повинні помітити, що якраз рибу і м'ясо Бог дав на поживу людям... і поки Ісус не заплатив своєю кров'ю за всі гріхи-люди приносили в жертву тварин (!) половину забирав Бог, а половину люди... тому "не їм м'яса, бо це вбита тваринка" - це все, як то кажуть, понти...
Якби, не дай Бог, був би голод, то всі вегетаріанці миттю відкинули б всі принципи і спасалися б хто як міг... і м'ясом і салом, і сирим, і без хліба... тому я вважаю вегетаріанство просто якимсь неоснованим і найбільш непостійним переконанням чи просто принципом, яке має плюс лише, як дієта... а постійна дієта це ще більша шкода!!!

Це власне моя думка)))
My Signature
Зображення

... А посмішка рветься від п'яток і до серця!!!! І хочеться сміятися, бо в мене це вдається!!!... ("ФлайzZza")
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   МанунА 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 18 січень 2009 - 13:45

Вбити щоб з"їсти (тварину)-це не одне і те ж саме що вбити тварину для задоволення(садистського чи що)
Я м"ясо їм і дуже люблю.
Коли топлять котят чи викидають на вулицю тварин-це жорстокість.
А коли тварина прожила в ситості і її вбили по необхідності(щоб з"їсти)-для мене в цьому немає нічого поганого...
ІМХО...
My Signature
Кращий спосіб зробити дітей хорошими – це зробити їх щасливими.(Оскар Уальд)
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Рижуля 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Модератори

Відправлено 18 січень 2009 - 13:58

МанунА, +1!
Погоджуся з кожним словом.
мягенька, також в багатьох висловлюваннях підтримую.
Я без мняска жити не можу.Жирного,щоб по пальцях капало :)
Проте, в жодному разі нікого не осуджую,за відмінні від моїх, погляди на це питання ;)
Зрештою вегетріанство-це здорово.Інколи влаштовую собі такі розгрузочні дні,аби організм трохи відпочив.Особливо після свят-чого і всім рекомендую!
My Signature
Не все, що спадає на розум - має до нього відношення..
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Наталюсик 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 18 січень 2009 - 14:55

Перегляд повідомленнямягенька (18.1.2009, 12:09) писав:

Якби, не дай Бог, був би голод, то всі вегетаріанці миттю відкинули б всі принципи і спасалися б хто як міг... і м'ясом і салом, і сирим, і без хліба... тому я вважаю вегетаріанство просто якимсь неоснованим і найбільш непостійним переконанням чи просто принципом, яке має плюс лише, як дієта... а постійна дієта це ще більша шкода!!!

Якби не дай Бог, все ми б забулись про принципи моралі ітп і кожен би думав як вижити, це стосується всіх - вегетареан, м"ясоїдних, християн, мусульман, навіть єврей для ратування життя може їсти некошерне. Тому це слабкий аргумент.

Крім того особисто знаю вегетаріан, котрі вегетаріанивіл поколінь протягом вього життя, так, що переконання це дуже стійке у них. НЕ треба це сприймати як моду чи захцянку, у всіх моїх знайомих вегетаріан вегетаріанство - свідомий вибір раз і назавжди (вони легкі вегетаріани, бо їдять молоко і яйця).

Вегетаріанство - це не дієта, це повноцінне харчування, бо людина дістає всі необхідні елементи, просто не отримує білків і протеїнів з м"яса, а з ін. продуктів. Це щось на зразок постійного легкого посту більше.

Мені здається, як хтось забезпечує собі (дітям) повноцінне харчування, не використовуючи при цьому м"яса - це дуже добре.
Я колись не їла м"яса, бо хоч не була вегетаріанкою, та якось мене на нього не тягнуло (мої батьки скільки себе пам"ятаю вирощували сою і соєві продукти для мене не новинка), тепер часом потребую м"яса, тому їм. Наш Орест, раніше без м"яса, не їв нічого, тепер не ість нічого з м"ясом, думаю, це така потреба організму.
А вегетаріанство - це стиль життя і як комусь вен пасує, то які проблеми? В КАнаді жила з вегетаріанцями (там багато людей з такими переконаннями), і що мені кинулось в очі вегетаріанці - дуже погідні люди, такі безконфліктні, не агресивні. В мене від них лише позитивне враження.

Антік, а звідки ці дані про шкідливість соєвих продуктів, нам навпаки нещодавно в садочку читали лекцію на зборах, що якщо раз в тиждень давати дитині соєві продукти, то дитина на 20% ліпше розв"язуватиме логічні і математичні завдання (казали, що не можна щодня, бо тоді дія протилежна). Чи нам на основі старих даних це давали? Бо я даю раз на тиждень соєві дитині, а оце задумалась, може не варто?
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Вероніка 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 18 січень 2009 - 16:06

Ну неможу я без м"ясця!!!!! Мушу після великої тарілки "вегетаріанського " салату з капусти з"їсти хоч манюсінький кусочок м"яска :nyam2: .
А вегетаріанцям можу тільки позаздрити- щоб ним стати треба мати колосальну витримку!!!
  • 0
  • Back To Top

Користувач у мережі   oka 

• Креатив року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 18 січень 2009 - 16:17

В мене багато знайомих вегетаріанців. Кожен з них прийшов до цього своїм шляхом і нішто не жалкує і не скаржиться що це важко. Це свідомий вибір дорослої людини.
Я сама не можу без мяса, пробувала, але дуже швидко втомлювалася на роботі, тому поки їм мясо.
Категорично проти коли батьки переводять на вегетаріанство дітей. Їм треба рости та розвиватися нормально.

Наталюсик соєві продукти є в певному сенсі шкідливими бо 90% їх є генно модифікованими.
My Signature
Зображення Зображення

Якось син сказав мені: "Хочу щоб у тебе ,,,,,як у пташки гарні крила ,,,,виросли до неба ,,,,,"
Ніжно серце защеміло,,,,,Я відчула силу! "І куди ж я полечу?", - запитала в сина
Відповів син: " Нікуди ,,,,Мами не літають! МАМИ КРИЛАМИ СВОЇМИ ДІТОК ЗАКРИВАЮТЬ!!!"
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   гра з вогнем 

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 18 січень 2009 - 17:07

за сою знаю лиш те, що вона знижує рівень тестостерону та підвищує естрогену, тому постійне вживання сої для чоловіків не бажане.

стосовно ГМО, більшість продуктів, котрі ми їмо ГМО, оскільки вирощені в результаті селекції. зараз надзвичайно популярно говорити про ГМО, вже аж тіпати починає, коли читаєш, не їм, бо ГМО.
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 18 січень 2009 - 20:35

мягенька, дитині м*ясо просто необхідне, адже вона росте, їй потрібен білок.
Я ж свідомо відмовляюся від м*яса лише тому, що вважаю його скоріше шкідливим, аніж корисним для мого організму. Мені комфортно без м*яса! Зараз, слава Богу, є різноманітний вибір інших продуктів...
А від риби я ніколи не відмовлялась! Риба ж не м*ясо, недаремно її дозволено вживати у піст!
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Наталюсик 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 18 січень 2009 - 20:49

Перегляд повідомленняoka (18.1.2009, 15:17) писав:

Наталюсик соєві продукти є в певному сенсі шкідливими бо 90% їх є генно модифікованими.

Та це відомо, тепер мабуть, де не поткнись,все модифіковане, але мої батьки самі вирощують сою (для власного вжитку), то не думаю, що у них модифікована.

Мене більше цікавить шкода/користь властивостей сої як такої, бо шкоди/корисності ГМО ще на жаль, не доведено.
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   jane 

• Молода мама
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 18 січень 2009 - 23:53

Хочу розказати історію.
Одна моя знайома захопилася вегетаріанством - по повній програмі, наскільки я знаю, нічого тваринного походження. І не сама, а всією сім"єю. Дуже серйозно підходила до цього, вживали все корисне - там і пророщені зерна, і власноруч зібрані трави, яблочний оцет власного виробництва, ну і все-все-все, що тільки можна придумати зі здорового харчування. Дууже ретельно підбирала продукти з точки зору вмісту вітамінів та макроелементів. В результаті - у мами почалися серйозні проблеми з зубами, вона ледве вигодувала дитинку (стояло навіть питання про позбавлення їх державної допомоги на дитину - настільки маля було худеньке). Діти з народження не знали що таке цукерки, ковбаса, піци тощо - і тепер кидаються на все це, коли тільки мама не бачить.

Це я до чого. Забезпечити свій організм УСІМ необхідним дууууже важко. Ви можете їсти достатньо вітамінів, але вони не обов"язково засвояться. Ці процеси контролювати надто складно. Але не спорю, є люди, у яких це виходить чудово і приносить багато користи. І це прекрасно, бажаю таким людям лише найкращого!

І ще я тут подумала.. вище писали про неймовірну силу волі. Може, вегетаріанцями стають саме ті люди, в кого це не потребує таких зусиль? Ті, хто, не знаю, схильні до цього. А ми, для кого це важка і непосильна праця, близька до самокатування, ними ніколи не станемо?
=)
My Signature
Виникло питання? Відповідь може бути в ЧаПах!

Дитинство закінчується вагітністю. Чоловіки не дорослішають ніколи.

мій блог
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   гра з вогнем 

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 січень 2009 - 00:36

чим м"ясо шкідливе?

Користувач подумав і додав через 2 хв.:
вже розказали :) гормони і жир.
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 січень 2009 - 08:44

jane, ці люди просто перегинали палку. Тим паче, для чого мучити дітей??? Вважаю, що так кардинально переглядати свій раціон може лише доросла людина, яка до цього морально і фізично доросла! А насильно впроваджувати таке в сім*ї -- просто злочин про відношенню до інших!
П.С. Я теж хотіла сказати, що стають вегетаріанцями люди, які досить байдуже відносяться до м*яса (сама з таких). Тому це не вартує таких неймовірних зусиль, як хтось собі думає.
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Іннуся 

• Старожил
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Орг СП Малечі

Відправлено 19 січень 2009 - 08:57

Антік, якщо ти байдуже до мяса,то це навіть добре,що вирішила на такий крок.Від мяса немає користі,тільки,"сміття" нашому організму.
Мені байдуже,скільки від нього непотребу.Мені хліба недай-лиш би мяска пожувати!в любому вигляді!
Антік, в Тебе сила волі :ireful:
успіхів!
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   mania4ka 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 січень 2009 - 10:48

Вегетаріанцем напевно не стану ніколи- без м"яса не наїдаюсь, і як вже десь писала, коли чую запах свіжосмаженого м"ясця, то мамцю рідну би продала, слина тече як бультер"єра, так вгризтися в хочеться в той шматок... Хіба би відмовилась від нього, коли б від цього залежало моє життя чи здоров"я...
My Signature
ЗображенняЗображення

Чоловік завжди повинен говорити жінці всього три слова – Люблю! Куплю! Поїдемо!
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 3 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

1 відвідувачів читають цю тему
0 користувачів, 1 гостей, 0 прихованих користувачів

Пиши українською Перекладач онлайн