Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: В якому посуді готувати і подавати їжу? - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 3 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

В якому посуді готувати і подавати їжу? Оцінка: -----

Користувач поза мережею   Антік 

• Симпатія форуму-Романтик форуму
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 10 січень 2009 - 15:54

З появою маленької дитини переді мною постало важливе запитання: в якому посуді варити їжу, щоб вона була не тільки смачною, але й корисною, а найголовніше -- щоб не перетворилась на повільну отруту :scratch_one-s_head:
Поки що я зупинилась на емальованому посуді. Хочеться дізнатись, який посуд використовуєте ви для приготування їжі (не тільки діткам, але й дорослим)?

Між іншим, знайшла деяку інформацію на дану тему.

БАБУСИН ГОРЩИК ЧИ КАСТРУЛЯ З АНТИПРИГАРНИМ ПОКРИТТЯМ?

Текст, що розкривається
Безглузде запитання? Мабуть, що так: де зараз знайдеш справжню піч із рогачами — хіба що в музеї. З іншого боку, ми ж без вагань обираємо авто, а не архаїчний віз, бо це зручно, швидко, модно(!) і престижно. На жаль, ці аргументи для нас — представників ІІІ тисячоліття — стають визначальними чи не в усіх сферах життя. У гонитві за ними, а найбільше за двома останніми, навіть не замислюємося — корисно це для здоров’я чи ні. І не помічаємо, що часто шкодимо своєму єству, втрачаємо куди цінніше за дорогі набори посуду з логотипами світових лідерів виробництва. Щоправда, багато з них у промовистих рекламах наголошують саме на «здоровому» аспекті своїх каструль і сковорідок: страви готуються із використанням мінімальної кількості жиру, води, не підгорають тощо. Але мовчать про склад матеріалу, з якого виготовляють посуд, здатність отих складових проникати у наші борщі й тишком-нишком робити ведмежу послугу нашому організму. Скажімо, алергик вилучає з раціону цитрусові, молоко, шоколад, сидить на супах і кашах на воді, а висипання не сходять, бо їх «живить» нікель із блискучої каструлі.
Про корисний (здоровий!) посуд для приготування їжі ми запитали у добре відомого нашим читачам цілителя, автора теорії довголіття Юрія Попова, який до всього називає себе ще й «зеленим».

Варимо в емальованому
Під час термічної обробки продуктів їхні клітини «вибухають» (від 42 і вище), вивільняючи у страву свій цінний вміст — поживні речовини. Серед них безліч мінералів, здатних взаємодіяти із середовищем (не тільки водою, а й компонентами стінок посуду), унаслідок чого знижують свою біологічну активність, можуть нейтралізуватися, утворювати нові сполуки, й агресивні також. І вода (неодмінний інгредієнт більшості страв) може розчиняти будь-які матеріали (зокрема й метали), бо має найвищу в природі діелектричну проникність (здатність з’єднуватися з іншими молекулами).
Тому для приготування страв треба обирати посуд, виготовлений зі стійких матеріалів, які не вступають у реакції з продуктами харчування. Найліпші в цьому плані рідні нам із радянських часів каструлі з квіточками і в горошок — емальовані. Саме шар емалі (основу складає обпалений пісок) є тим захисним бар’єром, який не пускає «таблицю Менделєєва» в наш суп, правильніше — не дає воді контактувати зі шкідливими сполуками металів. До речі, останні вільно проникають у страви, якщо є бодай маленька подряпина, тріщина на емалі, не кажучи вже про відколоті шматки. Отже, посуд із пошкодженою емаллю викидайте без жалю (підбадьорюйте себе думкою, що рятуєте сім’ю від отруєння) і не застосовуйте ножів чи металевих щіток для його чищення.
А сталеві каструлі, які так ваблять своїм блиском і чи не пожиттєвою гарантією, ліпше обходити. Щоб довго служили й не іржавіли, до заліза виробники додають хром, кобальт, нікель — мікроелементи, які окислюються і водночас дуже отруйні для нашого організму.
З цієї ж причини не треба їсти і з тефлону. Адже первісно цей матеріал винайшли для захисту деталей реактивних двигунів від агресивного рідкого палива, тому не дбали про безпечність для живого організму.
І алюмінієвим каструлькам, без яких не мислять куховарства багато господинь, — ні! Бо сполуки алюмінію — токсичні для організму, особливо для нирок. І хоча алюміній утворює захисну оксидну плівку на поверхні, завдяки якій не взаємодіє з водою, з часом (а я знаю господинь, у яких ці каструльки служать уже по 10—20 років, бо «їм зносу немає»), а також під дією лугу (солоні страви) вона руйнується. Враховуйте це і при виборі посуду зі сплавів (уважно читайте склад).

Ідеальна каструля — із закіптявілим дном
Звичайно, це — жарт, але раціональне зерно в ньому є. Якщо зовні дно каструлі чорного кольору, вона швидше нагрівається, тому ми менше витрачаємо газу чи електроенергії. А стінки найліпші — білі: мало віддають тепла назовні. Кришка ж має щільно заходити в каструлю, як у скороварок. Так зване лабіринтне ущільнення перешкоджає виходу пари назовні — вона піднімається вгору до кришки, там охолоджується і стікає знову в каструлю. Отже, не потрібно доливати воду під час приготування страви і вітаміни цілі.
Найсмачніша і найкорисніша страва — із горщика, чи то глиняного, чи чавунного (такий і називають чавунцем). Зрозуміло, в сучасних умовах незручно користуватися ними на плитах, але якщо маєте у спадок від бабусі горнятко, спробуйте готувати в ньому в духовці.

Смажимо в Чавунному
Найліпша сковорідка — із чавуну, як і бабусин чавунець. Завдяки товстим стінкам цей посуд забезпечує рівномірний розподіл тепла по всій своїй поверхні (продукти не перегріваються, отже, не підгорають середина чи краї) і дає змогу готувати за значно нижчих температур. Тому навіть перші страви й каші ліпше готувати в гусятниці чи глиняному горщику.
Друга перевага чавунного посуду (але без домішок алюмінію і подібного, що активно сьогодні практикують виробники) — залізо у його складі синергічне організму людини. І те, що під час приготування воно переходить у страву, тільки на користь нам, бо цей мікроелемент бере активну участь у кровотворенні.
І третій бал на користь чавуну — як і тефлонові, чавунні сковорідки не потребують великої кількості жиру, а деякі страви можна приготувати й без нього.

Зберігаємо в скляному
Якщо вже й варите в сталевому, алюмінієвому, тефлоновому, то після приготування пересипайте в скляний. Бо, скажімо, кислі й солоні продукти здатні роз’їдати сталеву поверхню (у цьому переконалася на власному досвіді. — Авт.). У скляному й варити можна, правда, щоб його нагріти, знадобиться атомна бомба (жартує Юрій Васильович), бо в скла низька теплопровідність.
Обминайте посуд, який не б’ється: для надзвичайної міцності до його складу додають сполуки на зразок суперклею. А яскраві малюнки на ньому — токсичні, бо фарби містять олово, цинк і свинець. Згадайте: у Середньовіччі люди помирали саме від олов’яного посуду, бо олово — страшна отрута.

Борщ пахне аж у під’їзді в поганої хазяйки
Бо того, що літає в повітрі, немає в каструлі — вітаміни й мікроелементи легко «вилітають» разом із апетитними пахощами. Аби зберегти біологічну цінність страв, треба піддавати продукти мінімальній тепловій обробці, під щільно закритою кришкою на слабкому вогні. Запам’ятайте: велике полум’я не пришвидшує процес приготування, а тільки збіднює страву. Пояснення цьому — в загальному правилі фізики: якщо в каструлі є хоча б краплина води, температура в ній не підніметься вище 100°С незалежно від інтенсивності полум’я. Навіть якщо в духовці — 270°С, всередині посуду все одно 100°С, тільки каструлі лихо (обпалюється). А якщо страва відкрита — обгорають продукти, всередині залишаючись сирими. Мабуть, хоч раз у житті кожен куштував глевкий хліб, такий рум’яний та апетитний зовні. Тому вмикати плиту на повну потужність треба лише для закипання, а потім відразу стишити полум’я майже втричі.
Готуйте на здоров’я, пам’ятаючи — є їжа смачна, а є корисна.

My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Mysterious 

• Дока
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Модератори

Відправлено 10 січень 2009 - 16:35

я для дитини купила емальовану каструльку і в ній готувала, але вона десь впала і трохи та емаль відлепилась-знаю,що це шкідливо і купила нову. А нам готую в нержавіючій посуді. Маю багато тефлонового посуду, але після 2 років використання сотейник і дві сковорідки "пішли спати" і я їх віддала бабі. :scratch_one-s_head:
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   гра з вогнем 

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 10 січень 2009 - 17:23

посуд підбирається під страву.
у нас є скляний для запікання, товстостінна чугунна сковорідка, тонкостінна каструля з якимсь покриттям, який я уже здряпала :(
в принципі нам поки що вистачає :)
також у мене ніколи ніщо не кипить. хіба на пару варю овочі,то можу деколи :)
  • 0
  • Back To Top

• Дока
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 10 січень 2009 - 17:27

о, я забула ще про скляний посуд в якому запікаєм страви в духовці і мікрохвильовці
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   natysya 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 10 січень 2009 - 17:29

незнаю чи це в цю тему!!!!але хто користуеться пароварками і яких фірм???порадьте яку краще купити????
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 10 січень 2009 - 17:35

natysya, про пароварки є окрема тема.
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Кохавит 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 10 січень 2009 - 18:32

В нас набір посуду від Бергофф. Задоволена
My Signature
У щасливої жінки 2 імені - КОХАНА та МАМА
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Наталюсик 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 11 січень 2009 - 19:53

і в нас емаліовані банячки, правда, тефлонові сковорідки і якийсь банячок з якимось там покриттям (ця стаття змусила мене задуматись, що я власне не пам"ятаю з яким - нам подарували її), але найчастіше я страви запікаю, бо зручно - все закинув і поставив в п"єцик, тому найчастіше їмо з глиняної і скляної, але я хотіла купити собі набір такого нікельованого фірмового начиння, та мабуть, поки почекаю, дякую за інфо.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Nattik 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 12 січень 2009 - 10:56

Користуюємось комплектом Вінзер - сталевим :yes: Звісно, під певні страви є скляний та глиняний посуд, сковорідка таки антипригарна... Все пристойну чавунну не збируся купити.
My Signature
Зображення

See? I can do it if I really try.
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 січень 2009 - 09:08

Поділіться, будь ласка, досвідом, з якого посуду ви годуєте дитину? Якою ложкою: пластиковою чи металевою? Одна знайома взагалі рекомендує срібною ложкою годувати. Не можу визначитися....
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

• Дока
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 січень 2009 - 10:13

Антік, я годую срібною ложкою,бо в мене є одна з мого дитинства(я мала подразнення на різний посуд, тому мама всюди і навіть на море в столову носила ту ложку),а інша з того ж комплекту була ще запакована, тому кормлю нею. З пласмасової даю хіба холодні страви.
а тарілки даю наші,бо ті дитячі з пластмаси в мене довіри не викликають, десь читала, що гаряче в них неможна давати.
My Signature
Зображення
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Сеструлька 

• Дока
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 січень 2009 - 11:55

Антік, НЕДАВНО БЫЛА ПЕРЕДАЧА И В инете много информации о меланине, из которого делают пластиковую посуду, говорят,что это очень вредно. У нас есть серебряная ложечка,кум подарил на крестины, но теперь для Влада она маленькая, даю простую нержавеющую.
My Signature
Зображення - перчинка форуму!
мои тортики
ВСЁ ПОЛУЧАЕТСЯ ТОЛЬКО У ТЕХ, КТО НИЧЕГО НЕ ДЕЛАЕТ!
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 січень 2009 - 12:00

Сеструлька, а тарілочки теж звичайні брати, але малий їх легко може перекинути і розбити....
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

• Дока
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 січень 2009 - 12:09

Антік, ну тут как бы дело личное. Иногда я все же даю из пластмассовых,но очень редко. Побито уже уйма посуды, иногда мисочку металлическую даю(она ему очень нравится), но в основном обычную, у нас набор ударопрочная, но бьется только так.
My Signature
мои тортики
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 січень 2009 - 12:12

Сеструлька, зрозуміла. Думаю, треба тепер купити спеціально сервіз для малого - хай б*є! :)
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

• Дока
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 січень 2009 - 12:43

Антік, та купить-то можно, но это действительно не на долго,тем более как выяснилось детские рисунки и ударопрочное вредно...мой очень любит глиняные мисочки еще. А еще тактический ход: на дне тарелки какой-то рисуночек и надо скушать еду,чтоб увидеть его, обічно нравится деткам.
My Signature
мои тортики
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Рижуля 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 січень 2009 - 14:16

Антік, дійсно,багато чула, що пластиковий посуд робиться токсичним під час нагрівання.Сама ніколи не давала їсти дитині з такого посуду.
Викорстовую звичайну кераміку.І ложечки також звичайні нержавійки.
Сеструлька, також маємо таку улюблену мисочку з закоханою парою на дні.Малий з нетерпінням чекає ( в смислі гамає),поки з"явиться малюнок. :)
My Signature
Не все, що спадає на розум - має до нього відношення..
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   гра з вогнем 

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 22 січень 2009 - 16:43

я купила керамічні тарілочки спеціально для дитини. інколи продають таку товстостінну кераміку. знайшла гарні, розмальовані, нешкідливі.

їмо срібною ложечкою, це виключно його ложечка, ніхто більше нею не їсть. у нас в сім"ї така традиція, срібна ложечка на перший зубчик - відповідно і їстся нею.

п"ємо з емольваної чашечки. я хотіла, щоб в сина була така сама "солдатська" чашечка як і в мене. навіть сказала мамі мою вислати, але вони купили нову. маленьку, з квіточками, дуже мило.

готую їсти у звичайному посуді, такому ж як і готую їжу нам.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   oka 

• Креатив року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 29 січень 2009 - 15:33

З сучасного посуду використовую Бергоф. Дуже подобається. Особливо зручно готувати каші - водичка закипіла, посолила, крупи насипала, кришечкою накрила, дала ще разок закипіти, виключила і на прогулянку. Піля прийшли і готова свіженька, тепленька і смачненька кашка, тільки масла додати. Моя доня дуже полюбляє каші. Запікаю у керамічному посуді. Спеціально їздимо в Опішне (це таке село в Полтавській області, славиться своєю керамікою) там є посуд для запікання та для столу, різні тарілочки, мисочки, чашечки тощо. а їсти з нього дуже приємно, бо зроблений весь посуд руками. Правда та є і фабричний посуд, але його легко виділити.
My Signature
Зображення Зображення

Якось син сказав мені: "Хочу щоб у тебе ,,,,,як у пташки гарні крила ,,,,виросли до неба ,,,,,"
Ніжно серце защеміло,,,,,Я відчула силу! "І куди ж я полечу?", - запитала в сина
Відповів син: " Нікуди ,,,,Мами не літають! МАМИ КРИЛАМИ СВОЇМИ ДІТОК ЗАКРИВАЮТЬ!!!"
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   jane 

• Молода мама
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 29 січень 2009 - 16:02

І у нас також традиція дарувати срібну ложечку на перший зуб, обов"язково щоб бабуся з дідусем дарували. Але в нас ще й хрещена подарувала - тож ложечок три, малий їсть виключно ними. А от тарілочка пластикова в нього Кенполівська, навіть не задумувалась, що це може бути шкідливо.... А ще я зі статті не дуже зрозуміла, антипригарне покриття - це те саме що й тефлон? Бо я малому все шукала емальовану маленьку кастрюльку, але не знайшла і купила ковшик маленький такий алюмінієвий з цим антипригарним покриттям всередині - чорне таке. Теж шкідливе?
My Signature
Виникло питання? Відповідь може бути в ЧаПах!

Дитинство закінчується вагітністю. Чоловіки не дорослішають ніколи.

мій блог
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 3 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

1 відвідувачів читають цю тему
0 користувачів, 1 гостей, 0 прихованих користувачів