БОРЩ! всі рецепти.
Відправлено 30 грудень 2008 - 10:00
=============================================================
Якщо можна то підкиньте пару рецептів. Ато жах якийсь - хотів зварити борщ, зайшов на український форум й ніодного рецепту борща окрім Пісного (моє шанування авторці).
Відправлено 30 грудень 2008 - 10:22
Борщик який варю я.
Лапка домашньої курочки (добре її помити) посолити+ 2листочки лаврового листка, одну цибульку розрізану на двоє, і два кусочки корення петрушки варити годинку часу, (перед тим як кинути картопельку я викидаю ті листочки лаврові і корень петрушки з цибулькою) кидаю картопельку нарізану кубиками, через 10хв. додаю підтушений бур"ячок, кидаю відварено фасольку, і трошки нашаткованої капусти 10-15хв. і борщик готовий + зажарка (підтушена цибулька і морквочка на олії).
Бур"ячок спочатку потрібно відварити а потім підтушити + 2ст.л. пасти томатної + 0,5ч.л. оцту . І в сам кінець даєте один кубик Галіни Бланки.
Спочатку відварюю свинячі реберця або курячі крильця(один раз дати закипіти, злити,потім варити на маленькому вогні, ребра- годину-півтори, крильця-до закипання), потім додаю картоплю, моркву. Варити до напівготовності. Тоді додаю вже попередньо відварену квасолю, через хвилин 10- пошатковану капусту. Коли знов це все закипить- або потертий відварений буряк+ 2-3 ложки томатної пасти, або заправку "Торчин"(підміни ще ніколи ніхто не помітив...
В тарілки додаю сметану.
Ага, а ще ніколи не зажарюю...
Моя одна бабуся борщ заколочує сметаною ще в процесі приготування, а друга якось особливо затирає салом і він не вариться, а майже добу париться в печі, в обох смак безподобний, але то же вищий пілотаж, не для мене точно... Я тільки їсти таке здатна!
Rimas (30.12.2008, 10:00) писав:
=============================================================
Якщо можна то підкиньте пару рецептів. Ато жах якийсь - хотів зварити борщ, зайшов на український форум й ніодного рецепту борща окрім Пісного (моє шанування авторці).
дивно, мені здавалося, що всі знають, як варити борщ. Варю без рецепті, як мама моя варить. Народилась і виросла я на Східній Україні, можливо в інших регіонах свої рецепти. Отже: ставлю мясце якесь(мої люблять шоб то було саме мясце, а не кістки-)))), варю до напівготовності, потім кидаю картоплю, варю до того стану, щоб картопля почала розварюватися. Поки вариться картопля роблю заправку: на сковорідці з розігрітою олією і кусочечком маленьким старого сальця-)) підсмажую чимало дрібно покришеної цибулі, потім додаю в цибулю дрібно натертої моркви, все добре пасерую, якщо є солодка перчинка- то й перчинку мілко порізану кидаю. Все це добре пасерую в сковорідці під кришкою. Наостанок додаю в заправку дрібно натертий червоний буряк, збризкую це оцтом і трішки додаю цукру, тушку, в кінці вкидаю лаврове лисятко і пару ложок томатної пасти(чи томатного соку з пів- склянки). Ще трішечки тушкую, якщо дуже густе, то доливаю водички-) В заправку можна вкинуть часничку, якщо любите. Отже картопля зварилась, тоді вкидаю мілко нашаткованої капусти(я люблю саме щоб капуста не була як лопухи-))), капусту варю до такого стану, щоб вона ну була схожа на медузи, тобто не розварюю-)) Потім додаю заправу(вона вже готова повністю), прокипячую хвилин 15-20 і все-)) Смачного. До борщу обовязково даю сметану, зелень, цибульку чи пампушечки-)
Відправлено 30 грудень 2008 - 10:54
Відправлено 30 грудень 2008 - 15:39
нічого складного у борщі не має. треба вирішити який хочеться, з якими продуктами, потім з"ясувати як хочеться нарізати продукти, відносно цього продумати черговість закладки от і все :)
наприклад буряк можна різати брусочками, а можна терти. в першому випадку треба закласти за півгодини до завершення приготування (приблизно, ще від буряка залежить), в другому за 5 хв (якщо дуже дрібно терти). капусту можна давати свіжу, квашену. свіжа, якщо молода- то за 5 хв, якщо зимові сотри - то від сорту залежить, якщо квашена теж багато варіацій, але явно не за 5 і не за 10 хв.
якщо з квасолею борщ, то квасолю попередньо відварити.
тому найголовніше все продумати і братися до приготування бульйону, а потім закладати овочі та зелень по черзі.
Відправлено 30 грудень 2008 - 16:05
Щоб зварити файний борщ, в першу чергу треба мати кастрюлю. Бо якось коли я вирішив зварити їсти, а саме борщ, то виявилося що у мене є тільки гясятниця. Це так сталося бо я саме того дня переїхав на нову квартиру, де зараз живу, причому попередньо не бувши там. Так от купив 4-літрову кастрюлю.
Але... так борщ! Розморозив пів-курки і закинув варитися. Після того як воно почало кипіти кинув фасолі трохи, щоб вони разом в одній воді, щоб запаху ото набралося зногшибатєльного. Коли приблизно доварювалося закинув бурячки. Я постійно їх ріжу ножом, бо не люблю тертих на терці. Після цього закинув картоплю і натер одну морквину. Закинув два лаврика і одну цибулину, розрізавши до половини навхрест. Звичайно, кілька різів підливав водичку, бо вона викіпала, під час варіння мяса і квасолі. На остаток закинув капусту. Зажарку робив таку як у мене вдома роблять, пережарив на сковорідці томатну пасту із сметаною. Залив, ото посолив, воно перебулькало і виключив.
Борщ можна було з пальцями зїсти. До речі, так само і зараз варимо борщ, але не купуючи щоразу нової кастрюлі.
Може, кому ще трба розказати, як я мясо тушив, чи гречаний суп варив? Радо поділюся!

Майстер улюблених іграшок :)
Відправлено 30 грудень 2008 - 21:38
Відправлено 30 грудень 2008 - 22:18
Першим ділом іде кастрюлька з ТЕПЛОЮ водою. В неї кидаю при наявності мясо. Потім картоплю і варю до напівготовності.
А за той час натираю буряк, моркву, нарізаю цибульку...
Починаю смажити з моркви(олію лию доки бере, або доки хочу жирності страви), в майже спасеровану моркву кидаю нашатковану цибулину(можна і без неї-просто кинути цілою в кінці варення борщ в каструльку), буряк, пасерую ще хв 10 доки не піде "сочок", вливаю томатний соус(не пасту а СОУС-Краснодарський, УКРАЇНСЬКИЙ, ГОСТРИЙ але упаси вас Бог-не Кухарський Руна!-віндосить специфічно-солодкий для борщу!). Ще 5 хв смаження, вкидую Заправку для борщу, якщо немає-тоді можу кинути розтертя квашені помідори з оцтом... Все це добре розмішую до однорідності і вкидаю в киплячу воду... ще хв з 15 і борщ готовий...
Пасту даю тільки 1 випадку-коли у мене є ДОМАШНІЙ томатний сік!! Я його роблю щороку, закатую в банки з мякоттю... Тоді просто розкалатую 2-3 ложки пасти в стакані том соку і вливаю в борщ... Але соку вистарчає в кращому випадку до жовтня... ;)
Також можна додавати фасольку, але її треба попередньо вимочити з півдня і довго варити(кидаю першою)-якщо немає часу. то не варто і бабратися...
Капуста додається коли борщ не має довго стояти і ви хочете кислинки. У мне наприклад всі люблять гостро-солодкий смак, тому я її не даю(і борщ довше стоїть-у мене 3 чоловіків дома, тому часто варю за раз і 10літрів борщу)
Мясо - нарізаю кусочками як на гуляш, але ні в якому разі не куряче - як на мене це перевід продуктів, краще зварити пісний борщ і росіл ніж один борщ на курці...
Сметану даю тільки в тарілку(борщ не має бути гарячий щоб не було комочків сметни) і добре розмішую...
Також до запражки разом з оцтом можна додати дрібку цукру(на край пучки), якщо немає заправки-просо супер.
Ну і, зрозуміло, чорний і духмяний перець (роздавлюю ножем перед вкиданням-кращий і гостріший, насиченіший смак). лавровий лист(за 2-3 хв до кінця, а ще за 30 хв-витягнути), сіль, перець до смаку....
Також любителям гостренького-часник до борщу... Почищені зубчики часнику вмочати в сіль і напару з хлібом закушувати ними страву...
Смачного
Відправлено 30 грудень 2008 - 22:19
Відправлено 30 грудень 2008 - 23:04
У каструлю з окропом кидаю дрібно порізану цибулю, -закипіла, тоді натертий на терці корень петрушки та селери і знову довожу до кипіння. Далі в каструлю- дрібно порізану бульбу, а в цей час пасерую на олії натертий буряк та моркву, потім до моркви та буряку додаю порізаний болгарський перець і ще хв. за 5 помідори або томат. В каструлю після бульби кидаю пошатковану капусту, коли майже готова капуста і повністю готова бульба - додаю буряк з морковою і всім що там ще було)))). Даю борщику закипіти, додаю попередньо відварену фасоль -тоді на маленькому вогні ще солю, перчу, лавровий лист і часник витискаю, і вже в самому кінці - доливаю молоко. На 4-5 літрів борщу - приблизно літр молока. Довожу до кипіння і відставляю. За півгодинки вже готовий.
Стараюсь з самого початку борщ варити густий, щоб потім розвести молоком.
Відправлено 30 грудень 2008 - 23:58
Відправлено 31 грудень 2008 - 01:13
Відправлено 31 грудень 2008 - 01:14
Я відварюю бурячки спочатку.
В курячий бульйон ( так найсмачніше) кладу картоплю, через 5 хв після закипання - нашинковану капусту.
Готую зажарку: от до її приготування треба віднестися найсерйозніше, бо то запрвка до борщу, який унеї смак, такий вийде і борщ. Підсмажую цибульку з морквою, корінь петрушки, трошки корню селери. щоб получилося смачніше, треба використати кілька видів жиру:і рослинна олія, і шкварки чи сало у кого що є.
Даю свіжі помідори (а не томатну пасту) або помідори у власному соці.
і трохи муки, сіль. Інколи даю якійсь приправи, але то коли не для дітей.
Готову заправку кидаю в бульйон, кидаю лавр. листок, духм перець, заправляє сметаною, але домашньою. І на повільному вогні це все томиться до готовності.
Вкінці кидаю буряки, потерті на терку. Тоді вони не втрачають колір і борщик заишається обалдєнного кольору, якщо зі сметанкою, то малинового ))). І з буряками борщ має тільки кіпнути раз, бо якщо довше проварити, то борщ стає блідим. Тоді кидаю багато зелені і закриваю кришкою.
Квасолю даю тоді, коли готую пісний борщ.
А останнім часом вкінці заправляю ще й салом з часничком. Запаху ні часника, ні сала немає, але аромат у борщу стає суперовий!
Відправлено 31 грудень 2008 - 09:26
Відправлено 31 грудень 2008 - 12:01
А ще в нас дома на Святий вечір готують кисленький борщик з вушками з грибами. Смакота.

Допомога