Хліб усе про випічку хліба
Відправлено 18 грудень 2008 - 00:03
Ми сьогодні спробували на заквасці, тісто вийшло не дуже еластичне, трохи рвалося при замісах (на відміну від дріжджового тіста). Так має бути?
А взагалі тепер у нас поселилися милі звірятка-закваска :) Будемо пекти смачний хлібчик. Запах 100% смачніший ніж у дріжджового. Залишається спробувати на смак.
Ну і давайте ділитися секретами випічки хліба. Якось покажу як облаштована наша духовка ;)
Відправлено 18 грудень 2008 - 00:37
ми з чоловіком знайшли причину розривів тіста. бо обоє забудьки, не дали глютену, а користуємося звичайною мукою, не домішуємо житньої.
Відправлено 18 грудень 2008 - 10:34
Відправлено 18 грудень 2008 - 16:35
закваску роздають в америці, можу дати адресу, але культура прийде за 6-8 тижнів. закваску можна й самим виростити, але це займає 5-7 днів і треба слідкувати, а ми забудьки, тому купили.
глютен у нас продають у тій секції, де борошно, дріжджі. якщо ви робите хліб не з хлібної муки, а зі звичайної, то бажано додавати.
Відправлено 18 грудень 2008 - 19:34
Відправлено 18 грудень 2008 - 20:41
а може просто у вас смак такий, мені теж інколи магазинне більше смакує.
Parybok,
все таки на заквасці смачніше..., тільки от чи вистачить у нас сил не заморити тваринок...
Відправлено 24 лютий 2009 - 12:27
Роблю на заквасці яку готувала сама :) розвела ріденьке (як на млинці) тісто і в тепле місце поставила.... поки добре не перебродить :) потім до закваски додаю сіль і житню муку розвожу знову рідке тісто і ставлю в тепле місце.... години десь на три (аби добре підійшло.... якщо любите кислий хліб то довше :) десь 6 годин) потім на пшеничній (перший сорт) муці вимішую тісто частинку відриваю на нову закваску (десь з кулачок) і ховаю в холодильник щоб зберегти.... частіше на тиждень, бо печу в суботу.
Вимішане тісто вкладаю в форми змащені смальцем ставлю в тепле місце щоб підходило а потім на повільному вогні випікаю...
Смачно домашній теплий хліб їсти з салом і часником :) магазинному до нього далеко!
Відправлено 05 березень 2009 - 15:59
Відправлено 05 березень 2009 - 16:42
Відправлено 05 березень 2009 - 16:59
щоб такий хліб пекти ще не "готова", а от щось на зразок лавашу часом печу, а ще з різними травами пахучими...чоловік каже. що подобається і Кубусь із задоволенням їсть.
Відправлено 05 березень 2009 - 18:09
Відправлено 05 березень 2009 - 18:41
бабця теж робила :) щось схоже на "закваску багаторазового використання"...але то було з дріжджами
Відправлено 06 березень 2009 - 11:38
Ну, одним словом, для "чайників"..
А де ви житню муки берете і висівки і все решта?
Відправлено 06 березень 2009 - 11:42
Це варіант закваски бабусі чоловіка.... ще роблять на сироватці, але я більше полюбляю на воді :)
смачного! якщо будуть питання звертайтеся!
Користувач подумав і додав через 29 хв.:
Оленка2008, я живу в Києві і можу порадити де можна купити тільки в Києві.... Житню муку я купую в мережі супермаркетів Сільпо, ще можна купити на станції метро Тараса Шевченко там є ларьок від Київ Млин... там і висівки і зародки купую, та й ціни невеликі, висівки за 0.5 кг 1 грн, зародки 0.5 кг - 5.50 грн. вистачає на довго :)
Як випікаю хліб: беру закваску і розвожу її теплою водичкою, добавляю сіль :) добре перемішую насипаю житньої муки (кількість регулюйте вже самі з огляду на те скільки хліба хочете випекти) і з житньої муки, закваски, солі та води роблю тісто як на густі млинці і ставлю в тепле місце для бродіння. Потім враховуйте свій смак: якщо хочите кислий хліб зачекайте щоб тісто піднялось і впало (але кислота приємна... якщо не перетримати ще довше ;) ) якщо треба не кислий хліб то вимішуйте одразу як тісто підійшло.
Коли тісто підійшло починайте його вимішувати ( я вимішую вже пшеничною мукою першого гатунку, але можете робити і з житньої... про те як на мене то виходить трошки липкуватий і глевкий :) є любителі і такого хліба :) (ніколи не починайте робити хліб з поганими думками.... краще за все прочитати отче наш перед вимішуванням і бажати здоров"я всім своїм близьким - перевірено на практиці хліб виходить пишний, високий і без тріщин, навіть не знаю чим це пояснити :) ) коли вимісили тісто змажте форму смальцем або олією притрусіть висівками (якщо нема висівок можна і без них) посадіть туди хлібину і поставте в тепле місце. Коли хліб збільшиться в двічі або в 2,5 рази можете саджати його в теплу духовку виставити помірний вогонь(якщо гаряча дуже духовка хліб може лопнути... але все одно буде смачним ;) ) коли хліб пропечеться вийміть його з форми і покладіть відпочивати на чисту серветку і вкрийте його :)
Починає у нас різати хліб завжди чиловік :) перед тим перехрестивши хлібину
Такий хліб зберегається тиждень не черствішаючи, але не зберігайте в пареті - там він дуже відсиріває
якщо будуть питання звертайтеся :)
Відправлено 06 березень 2009 - 13:00
україночка (6.3.2009, 11:42) писав:
Коли тісто підійшло починайте його вимішувати ( я вимішую вже пшеничною мукою першого гатунку, але можете робити і з житньої...
Якої консистенції має бути тісто? Скільки приблизно муки іде на одну хлібину? І в чому Ви її випікаєте (тобто чи у спец. формах)?

Допомога