Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Домашня економія - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 11 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Остання »
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Домашня економія Як Ви плануєте свій сімений бюджет? Оцінка: -----

Користувач поза мережею   Емма 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 11 грудень 2008 - 00:28

Усі навколо зараз гудуть як бджоли у вулику - криза криза... От і я на фоні цієї істерії вирішила з більшою повагою ставитися до зароблених нашим татком гривників.

Почала вести так би мовити бухгалтерію, в супермаркетах купую за строго складеним списком, повкручувала економні лампочки, ковбаси ми зараз не купуємо собі (піст) та й маємо пів швинки в морозільці :cray: І ще багато всіляких дріб язків...
Одним словом не смійтеся з моїх наївних спроб економії... не знаю чи на довго хватить. А як економите ви?

Тут знайшла статеєчку. Почитайте на дозвіллі....
Текст, що розкривається
Як економити гроші?
Часто, захоплюючись рівнем життя середньої західної сім'ї, ми абсолютно забуваємо про те, наскільки жорстко в цих сім'ях планується і контролюється сімейний бюджет. Не треба, напевно, і нагадувати, що економія в сім'ї не має нічого спільного зі скупістю. Це лише уміння порівнювати численні спокуси з своїми доходами.

Створення облікових книг
Час – гроші, але і інформація теж гроші. Запитайте себе, чи маєте ви повну інформацію про свої фінанси для точних дій? У старих слов’янських сім'ях було непорушним правилом мати дві книги обліку – господарську і касу. Якщо ви ще не завели собі такі, то зробіть це негайно. Роль цих книг можуть виконувати два звичайні шкільні зошити. У перший внесіть опис всього вашого майна зі зразковою оцінкою на сьогоднішній день і терміном заміни.

Потім в другому зошиті, касі, розділіть кожну сторінку навпіл вертикальною межею, позначте ліву частину як «прихід», а праву, відповідно, - «витрати» і датуйте на якомога довший термін. Час заміни ваших речей із господарського зошита внесіть до графи майбутніх необхідних витрат касового зошита, щоб старий холодильник, що «раптово» зламався, або украй «здохлий» телевізор не стали для вас фінансовою «несподіванкою». Туди ж внесіть по місяцях всі інші плановані покупки і обов'язкові витрати, від яких «не відкрутишся»: плату за комунальні послуги, дитсадок, проїзні квитки, обіди на роботі, внески, підписку і т.д. Перепишіть туди ж дні народження ваших друзів, яких маєте намір відвідати, взагалі внесіть всі майбутні події, які, на вашу думку, спричинять витрати, з вказівкою суми. Тобто, іншими словами, максимально повно складіть картину свого найближчого майбутнього в грошовому еквіваленті. Зрозуміло, що гроші туди доведеться переписувати з графи «прихід», більш, так би мовити, приємної серцю.

Складіть всю суму доходів сім'ї за попередній місяць або очікуваних доходів за поточний місяць, відніміть з неї суму обов'язкових витрат, а отриманий залишок розділіть на кількість днів у місяці. Це буде так звана лімітна величина, з якою слід співвідносити свої щоденні витрати, або, простіше кажучи, в цю суму укладатися (деякі господині, керуючись принципом «я за себе не відповідаю», заводять в касовому зошиті кишеньки, у які заздалегідь розкладають певну суму на кожен день і, відправляючись в магазин, беруть тільки її).

У касовому зошиті потрібно щодня фіксувати всі «рухи» ваших грошей. Фіксуючи покупки, вказуйте найменування, кількість і вартість кожного товару, а також будь-які дрібні витрати. Намагайтеся одразу жорстко дотримуватися щоденного ліміту. На записи у вас піде не більше 5 хвилин в день. В кінці тижня потрібно підсумовувати всі витрати, виділивши їх по декількох категоріях окремо: харчування, спиртні напої, сигарети, послуги у вигляді газет, кіно і т.д. Деякі статті витрат, що викликають найбільшу «напругу» бюджету, потрібно детально розшифрувати, щоб зрозуміти, на що витрачається найбільша кількість грошей (наприклад, в статті витрат «на харчування» потрібно виділити окремо: м'ясні продукти, молочні, хліб, крупи, овочі і т. д.).

Вже через місяць вам буде повністю ясна вся фінансова картина. А це означає тільки одне – можливість впливу на ваші витрати, оптимізація їх і пошук шляхів до нових резервів. Якщо ви витрачалися по-старому, не дотримуючись принципу щоденного ліміту, перший висновок буде для вас приголомшуючим – величезна частина грошей розпилюється на вітер. Це надлишки продуктів, які швидко псуються, абсолютно непотрібні в господарстві дрібниці, дрібні покупки «на ходу». Досвідчені люди запевняють, що, тільки контролюючи свої витрати, можна добитися економії бюджету на 20%.

Скорочення домашніх витрат
На створенні системи жорсткого контролю за фінансами власне і починається європейський досвід сімейної економіки, який нам став в нагоді. Наша власна ситуація сьогодні настільки специфічна, що, як мовиться, вчитися жити по чужих книгах – тільки псувати кров. Тут кінчається теорія і починаються наші реалії. Неважливо у кого як, але сьогодні основними шляхами скорочення домашніх витрат можна вважати самообмеження, тобто відмову від надмірностей, власне економію фінансів і ще більше самозабезпечення.

Обмежте себе там, де тільки можливо
Складіть собі список тих речей, послуг і задоволень, без яких ви зможете обійтися, скажімо, протягом року (бо ви твердо знаєте, що нинішній стан – ситуація тимчасова, до кращих часів, і, можливо, вже за рік або раніше ви зможете викинути свій список). Скоротіть або взагалі виключіть вживання спиртних напоїв, сигарет, а також деяких продуктів харчування, які не тільки нічого що не дають «розуму і серцю», але і прямо шкодять здоров'ю (наприклад, свиняче сало, тваринне масло, здобні кондитерські вироби, солодощі і т.д. Адже не варто зайвий раз доводити, що «приємне з корисним» співпадає в тому випадку, якщо ви ведете здоровий спосіб життя, не зловживаєте спиртним, сигаретами і жирною тваринною їжею. Здоровий спосіб життя сам по собі вже не тільки економія, але і ні з чим не порівнянне придбання. І хоча це ваше особисте право – випити чарку з гостями і викурити сигарету, все ж таки пам'ятаєте про подвійну вигоду здорового способу життя.

Вчасно платіть за комунальні послуги, щоб уникнути зайвих втрат – нарахування пені, але ні за яких умов не відмовляйтеся від телефону. Це не тільки засіб комунікації і екстреної допомоги, але, можливо, і засіб заробітку (про що ми розповімо далі). Деякі люди йдуть на погіршення житлових умов, щоб на гроші, виручені від продажу або обміну квартири, на якийсь час вийти з фінансової безвиході. Тут важко давати конкретні поради, оскільки кожен випадок має свою специфіку. Подумайте тисячу разів, перш ніж зважитися на обмін або продаж – можливо, можна знайти інші шляхи рішення цієї проблеми, - адже гроші у будь-якому випадку рано чи пізно кінчаться.

Також не можна виключати речі, що дають вам духовне задоволення і душевне зростання. Є ризик швидше потрапити в психологічну безвихідь, якщо ви почнете економити на книгах, відвідинах театрів, виставок і т.д. Потрібно тільки оптимізувати процес придбання книг і квитків (наприклад, книги і альбоми купувати під час розпродажів, на розкладках і з рук; квитки в театр – не з «летючих» столиків, а тільки в стаціонарних касах; крім того, використовуйте частіше свою фантазію. Люди пенсійного віку можуть приходити з колективним листом до директора будь-якого театру з проханням про пільгові відвідини; неважливо, від якої суспільної структури буде написаний лист і скільки чоловік у результаті прийде на спектакль; знайте, що деякі театри просто надають знижки для пенсіонерів і т. д.).

Домашня економія
Найбільша стаття витрат домашнього бюджету – витрати на харчування. Нам часто здається, що ми не в змозі дозволити купити собі що-небудь з одягу або предметів побуту тому, що «шлунок нам того не дозволяє». Але там, де великі витрати, там і великі резерви. Найнадійніший сьогодні шлях для економії грошей – купувати продукти на дрібнооптових ринках . Природно, що ціни на продукти тут у кожного продавця фіксовані, але на 10-30% нижче, ніж в магазинах. Ми б худого слова не сказали про ці місця, але пам'ятаєте, що ніхто тут офіційно не гарантує якості товару, і претензії у разі чого пред'являти буде задоволене важко. Можна було б услід за популярними нашими виданнями порадити - «вимагайте сертифікат якості!», але тільки ледачий зараз не купить собі такого сертифікату.

Всі – на збирання врожаю!
Величезну економію може дати закупівля великих партій овочів в період збирання врожаю, т.з. сезонна. Робити це потрібно безпосередньо у виробників, за найнижчими цінами. Транспорт і подальші витрати вашої праці з підготовки до зберігання цих продуктів (консервація, виготовлення домашніх овочесховищ) теж з лишком окупаються за рахунок економії на промислових і торгових накрутках, а також на подальшому підвищенні цін протягом року. У 1997 році закупівельні ціни, за якими купувалися продукти у сільськогосподарських підприємств, були приблизно в два рази нижче роздрібних.

Знаючі люди пропонують ще один сильний хід: безкоштовна заготівка овочів на зиму . Секрет полягає в наступному. В кінці серпня ви можете домовитися з ким-небудь із виробників про постачання вам овочів до середини вересня (картопля, капуста, буряк, морква, ріпчаста цибуля, часник, кабачки і ін.) за цінами, які потрібно заздалегідь обговорити. Завжди знайдуться люди з селян, які із задоволенням привезуть ці продукти на машині прямо у вашу міську квартиру. А ви можете зібрати замовлення у сусідів. Багато хто напевно не відмовиться від заготовок продуктів на зиму за половинну ціну. Залежно від кількості товару ваша частка (або частина її плюс доставка) обійдеться вам безкоштовно, в подяку за вашу допомогу в оптовому продажі.

На ліках можна не економити…
Не можна економити на ліках, але можна пошукати деякі шляхи до зменшення витрат на них. У великих містах є аптеки, які одержують медикаменти безпосередньо зі складу і торгують без роздрібних націнок, що в середньому на 20-25% нижче за роздрібні ціни в звичайних аптеках. У разі важкого фінансового положення знаючі люди радять безпосередньо звертатися до директорів приватних фармацевтичних і медичних організацій. Вони самі собі господарі і, маючи завжди резерв у вигляді ліків з терміном зберігання, що скоро закінчується, можуть продати їх за безцінь або просто подарувати.

Не варто забувати і про такі «постійні на всі часи» методи економії грошей, як економія електрики і тепла. Для тих, хто шукатиме резерви тут, хочемо нагадати, що в середньому 26% всією споживаною нами домашній електроенергії з'їдає освітлення, 46% - холодильник і 17% - телевізор. Холодильник має сенс частіше розморожувати, оскільки особливо «ненажерливим» він стає в режимі перевантаження. Що стосується тепла, то обігрів квартири газовою плитою (до чого деякі удаються) набагато шкідливіший для здоров'я, ніж економія на електроприладах.

Ще більше самозабезпечення
Величезними резервами існування можуть бути ще більше самозабезпечення і самообслуговування. Зараз з'явилася маса літератури для самонавчання навичкам ремонту квартири, будівництва, виготовлення побутових технічних пристосувань і т.д. Також існують і різні курси, на яких можна навчитися найрізноманітнішим навичкам, що приносять економію або прямий дохід. Ведучи розмову про скорочення домашнього бюджету, ми мається на увазі поки, що у читача немає підсобного господарства у вигляді заміської ділянки.

My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Даша_ 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 11 грудень 2008 - 00:50

Я абсолютно не умею экономить. Иду за чемто одним, а покупаю еще кучу чегото ну "ОЧЕНЬ" нужного. И бороться с этим немогу вот такая я транжира :cray: и муж рядом со мной таким стал.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   zajka 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 11 грудень 2008 - 01:58

Я цієї осені серйозно взялася за облік і планування сімейного бюджету. Результати вже помітні :sarcastic: не знаю, чи можна говорити про 20% економію(як стверджують у наведеній Еммою статті), але те, що економію коштів помітно одразу, то це факт. Ще в магазин здебільшого ходить чоловік - я вручаю йому список необхідного, і точно знаю, що нічого іншого "дуже потрібного" він не накупить (на відміну від мене, бо я йду в магазин зі списком, а купую в 2 рази більше :sneeze: івсе таке потрібне).
Лампочки економні у нас давно по всій квартирі, на все поставлені лічильники, а на світло навіть багатотарифний лічильник, що для нас дуже зручно і теж допомагає економити.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Настюша 

• МАМА ТРЬОХ СОНЕЧОК!
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Модератори

Відправлено 11 грудень 2008 - 02:10

А я і не хочу економити на сім"ї :) Тобто, я маю на увазі, що якщо чогось хочеться - будь-ласка, головне щоб були фінанси (а їх тепер часто нема :sarcastic: ). Але економити собі в чомусь, щось собі і своїй сім"ї недодавати, для чого...?
ІМХО
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Коліжанка 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 11 грудень 2008 - 02:11

Для мене теж економія - нелегка справа. Інколи як прийду з супермаркету, як почну витягувати всякі печеннячки, сирочки, то потім не знаю де то все розіпхати по кухні. Я колись прочитала, що не можна ходити в супермаркет за покупками голодним, бо тоді з голодухи набираєш непотрібного, але апетитного на вид. Не знаю, як кому, мені допомогає. А ще найкраще наїстися до відвалу, то виявляється, не дуже так і багато купувати всього треба :D
А всякі книжки по облвку складати пробувала - безрезультатно.
Ще мені допомогає, якщо іти за покупками, то брати таку суму грошей, на яку планую купити все необхідне, бо інакше того "необхідного", але незапланованого виявляється вдвічі більше. Коротше, поки всі гроші не потрачу, не вийду з магазину.
А ще моя слабість - розпродажі, ут я вже ьезсила. Сама себе переконую, що то мій шанс купити цю річ набагато дешевше. Тут іду на крайні міриґ6 прошу мені відкласти цю річ, потім приходжу на наступний день і тоді свіжим поглядом її оцінюю. Отак і борюся :D
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   гра з вогнем 

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 11 грудень 2008 - 04:14

коли була вагітна, то розраховувала сімейний бюджет, а зараз часу не має :( тоді у мене були таблички, чітке ведення витрат, суми, які можна витратити на ту чи іншу статтю. а тепер все таааак запущено, і часу зовсім нема :(
якщо слідкувати виходить дуже суттєва економія. наприклад знаю, що на їжу в тиждень можна витратити тільки таку суму, більше - зась. допомагає.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Time Out 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 11 грудень 2008 - 08:22

Ми взагалі чи не все життя економимо. Спочатку збирали на одну квартиру, зараз збираємо на більшу. Тому досвід економії в мене превеликий. Списків не складаю, продукти купуємо якісні, але ті, без чого не можна обійтися. І обов"язково по списку, нічого зайвого. Всіляких ковбас, напівфабрикатів не купую взагалі, крім хіба що крабових паличок чи пельменів дітям. Тому харчуємося корисними продуктами. Крім того, багато привозимо з села (і тут економимо).
Одежу купую на ринку, знаю, в якої продавщиці дешевше. Взуття дітям купую тільки в одного продавця - там і недорого, і якісне взуття. Все носиться добре, не рветься, навіть ще потім можна комусь передати.
На воду у нас стоять лічильники - економія суттєва, інтернет не перевищую (кожен день дивлюся трафік), де можна пройти пішки, а не їхати 1-2 зупинки - йду (і для здоров"я корисно).
Але на чому ніколи не буду економити, то це на дітях.
My Signature
Зображення Зображення
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   mania4ka 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 11 грудень 2008 - 09:52

Колись взагалі не вміла економити, купувала все, що моргне, інколи навіть не встигали з"їсти, викидали, бо зіпсувалось. Совість мучила і душа боліла, але нічого не могла з собою зробити... Трохи економити почала вже літом, коли ціни трохи піднялись, а зарплата залишились та сама, а ми збирали гроші на пристойний відпочинок в Туреччині. Тоді я навчилась в супермаркеті не купувати зайвого, строго по списку, правда іноді зривалась, але всеодно це був великий прогрес! :D Але реально економити ми почали, коли я пішла на роботу. Вже тепер я не сижу вдома біля компа і не ЖЕРУ постійно. А ще мама переживає, щоб зять голодний не був, то носить постійно передачки: налиснички, кефірчик, яблука, пиріжки... :D
My Signature
ЗображенняЗображення

Чоловік завжди повинен говорити жінці всього три слова – Люблю! Куплю! Поїдемо!
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Mysterious 

• Дока
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 11 грудень 2008 - 10:50

я стараюсь економити і не для того щоб жити скромніше,а просто і я і моя мама любимо потринькати грошима і якась економія допоможе нам купити суттеву важливу річ. У нас пару кредитів і ми постійно тратимо певну суму на погашення їх. На дітях також не варто економити,але якщо туговато з грошима то зараз є не тільки якісний дорогий одяг чи іграшки,а також аналогічно дешевше. Мені,як і любій мамі хочеться купити доні найкраще,те,що в мому дитинстві не було.Але деколи є такі речі досить дорогі,вони тільки на сезон,а потім навіть продати важко. Остання економія моя була на плитці в ванну.Могла купити дорогу,але знаючи,що ще багато чого треба зробити і купити,знайшла дешевшу українську.Задоволена нею,гарна і недорога.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   ирис 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 11 грудень 2008 - 16:05

Я веду зошит де в мене записано що потрібно на наступний місяць; комун. послуги, дорога , школа, сімейний кошик, кредит та інші речі.
потім наш сімейний дохід , якщо залишають вільні гроші можемо купити щось не заплановане. Та загалом я дивлюся по обставинам притримуючись записів, бо бувае щось потрібно малечі, чи мамі з татом захотілося романтичної вечері(хай і не з суші як полюбляе матуся) все таки окрім кризи наближаються свята треба багато подарунків (навіть якщо і своїми руками зроблені) матеріал купуеш.
My Signature
Зображення
Зображення
Будь смиренним, бо зроблено тебе з праху. Будь великодушним, бо зроблено тебе із зірок
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Кохавит 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 11 грудень 2008 - 17:31

Теж веду облік на компі. Видно відразу на круговій діаграмі на що я витрачала гроші протягом місяця. Можна зробити прогнози скільки ж треба буде в наступному місяці і без чого можна обійтися. ПРограму можна скачати з інтернету (потрібен кряк). В мене Famili2008 (російська мова)
My Signature
У щасливої жінки 2 імені - КОХАНА та МАМА
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Світланkа 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 11 грудень 2008 - 17:41

Не економлю, бо не вмію. Якщо щось треба, то купляю. звичайно зацяхцянок небесних нема, тому і економити нема на чому. Здається, що всі куплені речі є необхідними. А на харчуванні, то взагалі мови нема про економію. Приблизно знаємо місячний дохід, знаємо що можемо собі дозволити і звісно всю зарплату в один день не розтринькуєм. :D
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Ксюнка 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 11 грудень 2008 - 17:48

В мене чоловік в Exсelі створив графіки прибутків і видатків, веде вже 2 рік. Економити не намагаємось, а якось воно само склалось - я в декреті, і практично по магазинах не ходжу, тому і зайві речі не купляються :D . Стосовно продуктів, то возимо з села. Хіба лише комунальні послуги "витягують". З розрахунків вийшло, що "проїдаємо + ком.посл. + необх. речі" - 60%, а решту відкладаємо.
My Signature
ЗображенняЗображення
Навіть найбільші перемоги жінки на роботі не компенсують її поразок в сім'ї.
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 12 грудень 2008 - 09:55

Недавно в "Фактах" була стаття про те, як економити під час кризи. Опитували різних людей. Я щось не дуже запам"ятала щось корисне, зате в пам"ять в"їлось таке, що в голову не вкладається. Не палити даремно газ, світло- це нормально, але одна жінка розповідала, що її сім"я економить воду таким чином: спочатку миють дитину, потім миється чоловік чи вона, потім перуться речі, а потім зливається унітаз і миється підлога... :pardon: Ну ладно, унітаз і підлога, а як це всій сім"ї в одній воді митись??? Це ж негігієнічно! А речі в брудній воді прати??? А ще розповідали, що купують продукти на ринках, де продають прострочені продукти, вони там дуже дешеві. Причому купують не тільки щось типу круп, макаронів, а консерви, йогурти, сирки, і ще й дають їх своїм дітям і внукам. Хіба можна на такому економити? Це ж здоров"я, а в деяких випадках і життя! :air_kiss:
My Signature
ЗображенняЗображення

• 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Осока 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 12 грудень 2008 - 10:38

Перегляд повідомленняmania4ka (12.12.2008, 9:55) писав:

...
а як це всій сім"ї в одній воді митись???
...

В Англії так вже давно миються. Навіть не дуже бідні...В них це вважається нормальним :blink: Приятель, який одружився на дівчині з Англії, приїхавши додому, з душу два дні не вилазив... :)
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Дока
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 12 грудень 2008 - 10:48

доречі,я колись було в Карпатах в родичів, тоді,ще не було все так розвинено(бойлер і насос в кожній хаті).То батьки в ванні мились після дітей.Спочатку мились найменші-найчистіші, потім жінка а за нею чоловік.І купання таке в них один раз в тиждень.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   olyalya83 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 12 грудень 2008 - 11:04

Перегляд повідомленняІрина Ігнатова (12.12.2008, 10:48) писав:

доречі,я колись було в Карпатах в родичів, тоді,ще не було все так розвинено(бойлер і насос в кожній хаті).То батьки в ванні мились після дітей.Спочатку мились найменші-найчистіші, потім жінка а за нею чоловік.І купання таке в них один раз в тиждень.

тепер я почуваю себе справжньою транжирою природніх ресірсів (в даному випадку- води), приймаючи душ по 2 рази на день мінімум по 20 хв... :blink: може і справді треба себе обмежити, хоча б скоротити час купання, чи що?... :dance2: хоча в інших речах я досить економна, ніколи не залишаю світло без потреби, навчилась уже стримувати себе в магазинах при купівлі продуктів і т.і.)))))))))
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 12 грудень 2008 - 11:04

Який жах... Я багато років жила в будинку без ванни, хлюпалась в тазику, але це не було так жахливо як те, про що ви розповідаєте...
My Signature
ЗображенняЗображення

• 0
  • Back To Top

• Дока
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 12 грудень 2008 - 11:19

olyalya83, вагітним так і треба приймати душ мін. двічі на день. Тай взагалі всім людям. Я думаю що на те й вонв=а і є цивілізація, щоб люди чисті ходили. А економити воду можна так- поки милишся милом чи наносиш шампунь-воду відключити.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Teтянка 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 12 грудень 2008 - 11:19

Воду економити можна хіба в цілях збереження екоресурсів :dance2: Але мій спосіб "вимивання"себе є не з гуманних до природи,бо тією водою,що я себе мию,можна помити цілу роту. :blink: Але на сім"ю води по лічильнику натікає на 70-80 гривень щомісяця, то я себе тішу думкою,що ті лишні хай навіть 30-40 гривень мені погоди не зроблять-і плещуся далі... :dance2:
My Signature
Зображення

Желание не дается без силы на его осуществление
Ричард Бах "Иллюзии"
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 11 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Остання »