Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Захист прав споживачів - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 4 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Остання »
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Захист прав споживачів поради Оцінка: -----

Користувач поза мережею   Антік 

• Симпатія форуму-Романтик форуму
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 03 грудень 2008 - 09:42

З метою уникнення порушень прав споживачів у сфері торговельного обслуговування та надання побутових послуг хочу надати декілька порад.

Ні в якому разі не користуватись послугами фізичних осіб, які здійснюють торгівлю з рук у невстановлених місцях ; йде мова про осередки несанкціонованої торгівлі , тобто "стихійні" ринки. Купівля свіжого м*яса , птиці , молока та молокопродуктів, зекономивши на цьому небагато грошей , пов*язана з підвищеним ризиком для здоров*я і життя споживача. Законодавством не передбачено захищення прав споживачів при їх порушеннях на "стихійних" ринках.

Коли забажаєте скористатися послугами ринку потрібно звернути увагу перш за все:

1.на наявність вивіски із зазначенням повної назви ринку і його власника, спеціалізації ринку, режиму роботи , а також графічно виконаного плану території з позначенням усіх стаціонарних об’єктів ринку;
2.на наявність на торговому місці продавця таблички із зазначенням назви, суб”єкта підприємницької діяльності , що організував торгівлю, та копії ліцензії у разі здійснення господарської діяльності , що підлягає ліцензуванню.
3.на наявність ярликів цін , як вони оформлені – чи є назва товару який пропонується для продажу , його вартість. Особливу увагу треба звернути на товари , що швидко псуються : на упаковці перевірити термін придатності ( дата виготовлення , дата до якої треба вжити даний продукт).

Якщо у Вас виникають сумніви щодо чистої ваги та повної міри проданих Вам товарів дане питання можна перевірити на контрольних вагах , які повинні бути встановлені в доступньому місці на ринку з відповідними інформаційними табличками та їх місцезнаходження обов’язково повинно зазначатись на графічно виконаному плані ринку.

При придбанні Вами на ринку товарів , особливо непродовольчих на які встановлені гарантійні терміни споживання і таке інше , необхідно вимагати від продавця ( суб’єкта підприємницької діяльності , який відповідно до законодавства звільнений від застосування реєстраторів розрахункових операцій та розрахункових книжок) товарний чек, що засвідчує факт купівлі , у якому зазначаються: 1.найменування суб”єкта господарювання та ринку ,
2. ряд та номер торговельного місця,
3.найменування товару,ціна товару,
4.дата продажу,
5.прізвище, ініціали продавця та його підпис.
Так як , в разі придбання товару неналежної якості , Ваші вимоги будуть розглядатися після пред”явлення розрахункового документа, а щодо товарів , на які встановлено гарантійні терміни – технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу.

РЕКОМЕНДУЮ завжди користуватись для придбання товарів чи послуг , необхідних для життя , тільки стаціонарною мережею.

Імовірність забезпечення захисту прав споживача при відвідуванні об*єктів торгівлі та побуту , які розташовані в стаціонарних приміщеннях і здійснюють господарську діяльність за наявністю відповідних дозвольних документів висока.

Необхідно мати на увазі , що на фасаді торговельного приміщення повинна бути вивіска із зазначенням назви суб”єкта господарської діяльності та власника або уповноваженого ним органу; біля входу до цього приміщення на видному місці розміщується інформація про режим роботи.
В торговому залі на видному та доступному місці повинен бути в наявності «Куточок покупця », де вміщується інформація для покупців:
- адреса і номери телефонів органів ,що забезпечують державний захист прав споживачів,
- Порядок заняття торговельною діяльністю і правила торговельного обслуговування населення ,
- Закон України «Про захист прав споживачів» та інші нормативні законодавчі акти , які регламентують діяльність даного підприємства.
Свої зауваження по роботі підприємства , або подяку за високу культуру обслуговування Ви зможете внести в книгу відгуків та пропозицій громадян установленого зразка , яка повинна знаходитися у торговельному залі на видному місці.
При покупці товарів звертайте увагу на зовнішній вигляд товару , кінцевий термін реалізації або дату виготовлення і термін придатності до споживання, умови зберігання при продажу товарів , що швидко псуються .
Відносини між Вами як споживачем та підприємством торгівлі чи побуту як продавцем регулюються Законом України « Про захист прав споживачів».
При порушенні Ваших прав як споживача необхідно в першу чергу звернутися до адміністрації підприємства.
В разі порушення прав споживачів в підприємствах торгівлі та побутового обслуговування можете звертатися в відділ захисту прав споживачів .
Вимоги споживача розглядаються після пред*явлення споживачем розрахункового документа. А щодо товарів, на які встановлено гарантійні терміни - технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу.

Далі буде...
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Тоська 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 19 грудень 2008 - 14:52

Зараз по телебаченню трансюється реклама про неякісні покупки і їх повернення. Думаю у кожного траплялися такі "чудові покупки", що хотілося і сльозу пустити. А у мене це стається дуже часто, чи то від того, що не уважна, чи щастить мені так...
Якось літом я купила в кулінарії салатик на обід. Він виявився скислий. Я засмутилася і хотіла викинути. Мене відмовила моя начальниця: "Не можна їм цього спускати з рук! Вони вбільшості знають, що продають. Мають відповідати за свій товар". Я взяла чек і пішла туди. Без скандалу і додаткових пояснень мені повернули мої гроші. З тих пір я завжди обмінюю все, що не якісне або зіпсоване.
Коли це дрібниця, то псується трохи настрій. А батьки мої на початку осені купили диван, а він вже просів і обивка втрати вигляд. Тут не тільки настрій зіпсовано, а й втрачено 5000 грн.
А що робите ВИ у таких випадках?
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   МаМуська 

• Зацікавлений
  • PіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 19 грудень 2008 - 15:05

В таких випадках вихід один: зберегти чек і повернути зіпсовану річ!!!
От наприклад з власного досвіду, що стався не так давно, в неділлю, пішла на базар купила собі шерстяні перчатки, одягла ніби все гаразд, заплатила 60 грн., тільки відішла щось не те, дивлюсь по шву розійшлись на двох пальцях, ніби і купила не дорого - та всеж таки купувала, щоб не зашивати вдома!!!!!!Добри, що продавець нормальний попався, замінив)))))недовелося нерви тратити)))))))
My Signature
ЗображенняЗображення
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   mania4ka 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Модератори

Відправлено 19 грудень 2008 - 15:09

Нема на них моєї мами...Вона б їм показала і різдво і минулу паску...Не дай Бог їй підсунути щось неякісне або несвіже- мало того, що вони ОБОВ"ЯЗКОВО повернуть гроші, так ще й доплатять за моральні збитки безкоштовними послугами, великими знижками, подарунками і т.д. :36_1_51: І будуть згадувати все життя...
Ще й досі наша сім"я згадує випадок, коли ДАІшники, які зупинили мою маму, дали їй взятку , замість того, щоб самим взяти, тільки щоб вона поїхала і їх не рухала... :D :D :D
My Signature
ЗображенняЗображення

Чоловік завжди повинен говорити жінці всього три слова – Люблю! Куплю! Поїдемо!
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Time Out 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 грудень 2008 - 15:15

mania4ka[b], мама супер. Моя тьотя раніше на базар завжди носила банку з консервами. Підходила до продавця, і казала, щоб не обважували, бо перевірить. Тоді діставала цю банку, і казала - тут рівно стільки-то грамів. Діяло безвідмовно.
Особисто я перед покупкою передивлюся товар, дату виготовлення, і обнюхую з різних сторін. Якось погані товари не попадалися, бо я за найменших сумнівів не купую.
Один раз ще давно купила молоко пряжене, а воно скипілося. Я тут же з цим розкрити пакетом пішла в магазин і забрала гроші за покупку.
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   МаМуська 

• Зацікавлений
  • PіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 19 грудень 2008 - 15:22

Перегляд повідомленняmania4ka (19.12.2008, 15:09) писав:

Нема на них моєї мами...Вона б їм показала і різдво і минулу паску...Не дай Бог їй підсунути щось неякісне або несвіже- мало того, що вони ОБОВ"ЯЗКОВО повернуть гроші, так ще й доплатять за моральні збитки безкоштовними послугами, великими знижками, подарунками і т.д. :36_1_51: І будуть згадувати все життя...
Ще й досі наша сім"я згадує випадок, коли ДАІшники, які зупинили мою маму, дали їй взятку , замість того, щоб самим взяти, тільки щоб вона поїхала і їх не рухала... :D :D :D

ОООООО мама супер, нам з нашою українською ментальністю, та любителями хабарів, невистачає таких людей!!!!!!!
Щоб їх було достатньо - той кризи б небуло :36_13_6:
My Signature
ЗображенняЗображення
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   mania4ka 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 грудень 2008 - 15:40

Це правильно, так має бути, є люди яким соромно іти повертати товар, а якщо приходиться ще відстоювати свої права, сваритись, то взагалі... Не можна так робити, бо на шию вилізуть. Я колись теж соромилась, а тепер від мами вчусь... :give_rose: Недавно в банку зробила шкандаль. Сказали мені день, коли прийти забрати карточку, я приходила 2 рази, а карточки нема, виготовили але не привезли у відділення. Коли я прийшла втретє, і виявилось, що ніхто заду не підняв, щоб привезти, або подзвонити, щоб привезли, я їм влаштувала таке, що за нею поїхав начальник відділення... Тепер в тому відділенні як тільки я з"являюсь, підсовують стільчик, поять кавою і роблять все в кілька секунд.... :rofl:
My Signature
ЗображенняЗображення

Чоловік завжди повинен говорити жінці всього три слова – Люблю! Куплю! Поїдемо!
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Тоська 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 грудень 2008 - 15:51

І у мене така прикрість з рукавицями сталася... Мені також обміняли, правда не відразу. А з приводу продуктів, я також дивлюся на дату. Як виявляється це не понацея. Їх наші магазинні умільці перебивають. У моєї подруги мама в супермаркеті працювала. Якось її заставили перекляпувати дату на цукерках. Вона жінка дуже вразлива. Прийшла додому й плаче:"Я ж якійсь дитині "добро" могла зробити. Що буде якщо хтось ними отравиться..." На роботу більне не повернулася.
Про свій магазин, в якому купую, певна, що такого не роблять. Але ... Купила йогурт, по даті свіженьки! А тут. Запах пфу, смак не знаю, один вигляд чого вартий був.
Коханий мій додзвонився до якогось відповідального за якістю компанії Рейнфорд. Розповів йому про нашу прикрість. При чому це було не у скандальній формі. Йому сказали, що такого не може бути і жирна крапка на цьому. А великий знак питання їхньої якості стояв у мене на столі і "пахнів" на всю кімнату. Цей працівник навіть не удосужився випитати де купили, не пояснив чому так могло статися. Правди мій любий не знайшов.
Я пішла простішим шляхом, зателефонувала в магазин до керуючої, повідомила, що їм поставляють не якісний товар. Гроші нам в магазині повернули, правда не знаю чи далі вони працюють з наким постачальником.
Прикрий, при чому не поодинокий, випадок був у моєї знайомої. Дала 4х річному сину глазурований сирок. По даті свіжий і коли він мамі сказав, що це бека, вона сказала, що той вередує. Добре, що малий навідріз відмовився те їсти!!! Це насправді була БЕКА. Була б мамуська накормила....
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Маруся 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 грудень 2008 - 15:55

Була вагітною, і взимку купила величезний,червоний гранат. Коли прийшла додому, розрізала і побачила, що всередині він геть чорний. Перемерз мій фрукт. Я його назад не понесла, чека не мала, та й нерви собі дорожче. Потім коли в них скуплялася, то розповіла про мій випадок. А вони мені, зря дівчино не принесли, ми б вам без проблем поміняли б і надрізали на перевірочку. Відтепер гранати завжди прошу надрізати перш ніж купую.
Бували такі різні випадки, але більше копіїчні. колись здавала навіть малярний скотч. :give_rose:
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   MoonRise 

• Найактивніша форумчанка
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 грудень 2008 - 16:03

Хм... я до цього справна, щоб не обдурили... чоловік в мене вірить на всі сто, коли я щось купую.... я навіть перерахую грами, як продавець на калькуляторі :give_rose: Люблю купляти все якісне, і дивлюсь на дати продуктів справно... в супермаркетах вигрібаю все з кінця, а не з початку, так вони кладуть спочатку товар з меншим терміном придатності, а далі біля стінки вже більший термін, і чоловіка привчила... то тепер інколи ті що викладають дивляться на нас косо... але мовчать :rofl:
Коли купую якусь велику річ зразу домовляюсь, якщо щось не підійде чи можна ще обміняти... та все... взагалі люблю мати справу з приємними продавцями... щоб і скинули .... і т.д. ...
My Signature
Зображення
Зображення
Убогість думки породжує легіони однодумців
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Маруся 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 грудень 2008 - 16:08

Перегляд повідомленняMoon (19.12.2008, 16:03) писав:

в супермаркетах вигрібаю все з кінця, а не з початку, так вони кладуть спочатку товар з меншим терміном придатності, а далі біля стінки вже більший термін

І я так роблю, я бачу, що вже так робить більша половина покупців.
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Коліжанка 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 грудень 2008 - 16:14

Якщо купую щось, а воно потім виявляється зіпсуте, то без сумнівів повертаю. Без скандалів, спокійно і холодно :give_rose: Але було таке, що в супермаркеті щось купили, а потім їхати назад не хочеться, то тоді пропадає. Одного разу взяла шампіньони в упаковці, а вони зверху гарненьких наклали, а внизу маленьких і чорних. Такої наглості я ще не бачила! Але то вже було пізно, на наступний день теж були інші плани,так вони і не дізналися, скільки поганих слів я знаю ))). Зате я тепер не купую шампіньйони в упаковці, тільки на вагу.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Mysterious 

• Дока
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 грудень 2008 - 16:41

в мене колись на першому місці було взуття- тільки куплю,каблуки ламались. Мене на південному всі знали,то деколи посилала подружок міняти. Міняли завжди. Одного разу штани неправильно пошиті були-також поміняли. А зараз стараюсь,коли купую якийсь товар ретельно його оглянути. Ну і головне-не купую на акціях техніку(бо там де акція-там брак)
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Time Out 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 грудень 2008 - 18:17

Перегляд повідомленняMoon (19.12.2008, 16:03) писав:

в супермаркетах вигрібаю все з кінця, а не з початку, так вони кладуть спочатку товар з меншим терміном придатності, а далі біля стінки вже більший термін, і чоловіка привчила...

Я теж так роблю. Особливо, коли щось купую дітям.
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   hrystyna 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 грудень 2008 - 18:29

капець, я й незнала про таке (супермаркети). Але є ще дещо страшніше, в мене знайома малого годує Малишом. Купила в аптеці!!!!
пройшло кілька днів, відкрила - а там........хробак!!!!!!!!!!!!!Я б напевно всіх порозстрілювала в тій аптеці.І термін був нормальний.Вона туди не ходила, бо чек викинула і часу немала.Але сам факт, що такий товар в аптеці продають.
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Ксюнка 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 грудень 2008 - 18:55

hrystyna, ото жах!!!!!!!!!
My Signature
ЗображенняЗображення
Навіть найбільші перемоги жінки на роботі не компенсують її поразок в сім'ї.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   ирис 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 грудень 2008 - 20:07

А я соромилась раніше повертати, а останім часом я вже спочатку запитую чи якісне якщо ні то прийду і поверну особливо коли купую на базарі в магазин коли ходжу скуповуватись теж дивлюся на дату виготовлення та чеки (зробила собі звичку їх збирати)а в кінці місяця викидаю якщо все добре. Та коли бувае що купуеш дитині, запитуеш чи якісне тобі кажуть так, а ти виявляеш потім брак чи зіпсованість, готова накормити тим що продали! :huh:
My Signature
Зображення
Зображення
Будь смиренним, бо зроблено тебе з праху. Будь великодушним, бо зроблено тебе із зірок
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 січень 2009 - 18:03

Ви купили молоко в магазині, а воно виявилося несвіжим? Ви заплатили за олію, яку не купували? Отже, Ви стала жертвою супермаркетів. Подбайте, щоб це не перетворилося на закономірність!

Звикаючи до сервісу й гублячись серед широкого асортименту у великих супермаркетах, ми часом не звертаємо уваги на дрібниці, які трапляються у багатьох магазинах. Але від цього страждає не тільки наш гаманець, а часом і наше здоров’я.

Приховані хитрощі. Трапляється, що ціна, вказана на ціннику, і та, яку озвучує касир уже на касі, не збігається. Така невідповідність може статися і через халатність працівників, і через технічну помилку. Проте не соромся перепитати ціну і за бажанням відмовитися від покупки.

«Мертві душі». Чим більше ти береш товарів, тим більшою є ймовірність заплатити за продукт, якого насправді ти не купуєш. Наприклад, замість одного сирка – три. Або ж касир приплюсовує покупки попереднього покупця наступному клієнту, тому що ми, як правило, не перевіряємо довгі чеки, бо й часу немає, й людей буває багато. А дарма!

Зачарований штрих-код. Бувають ситуації, коли касир набирає штрих-код товару вручну, а не за допомогою сканера. Варто слідкувати, щоб було зафіксовано ціну того, що ти дійсно купуєш.

Будьте уважними, коли купуєте розфасований товар, адже є імовірність заплатити за упаковку (судочок чи харчову плівку) за ціною самого продукта.

Золотий кілограм. Будьте уважними, коли купуєте розфасований товар, адже є імовірність заплатити за упаковку (судочок чи харчову плівку) за ціною самого продукта. Якщо це буде пучок зелені – не страшно, але пластик за ціною червоної ікри... Також запакований товар частіше може бути несвіжим, або ж його термін придатності от-от закінчиться. Переклеїти на тарі цінник із датою пакування дуже просто! Тому обирайте продукти заводського фасування чи такі, що запаковують при Вас.

Правда як вона є. «Попрацювавши в супермаркеті майже рік, я набралася неабиякого «життєвого досвіду», тобто, як найнепомітніше обдурювати покупців», – розповідає Вікторія. – «Керівництво нам часто влаштовувало «недостачі» по відділах. А ми (персонал), намагалися це компенсувати. Наприклад, переважуванням за допомогою бульйонних кубиків: ваги були розташовані так, щоб було видно лише електронні цифри – показник вартості та кількості.

До товару ставилося декілька кубиків, перемотаних скотчем. Так продукту додавалося, як мінімум, 100 г зайвої ваги. Ще одна таємниця – на молочному відділі: на передній план обов’яз­ково виставлялися продукти, термін придатності яких закінчується». Маса розфасованої кулінарії та солодощів також може бути більшою за реальну завдяки упаковці. Пластикова тарілка чи судок додають ваги на 3-4 гривні.
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   ІренаЯ 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 06 березень 2009 - 18:53

мене ще цікавить таке, от я збираюсь купити певну річ. Купила, а вона мені не підійшла, чи можу я її повернути? Є ж такий закон, що можна повернути товар на протязі 14 днів?
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 06 березень 2009 - 19:00

Кіцюринка, так, товар можна повернути, якщо він вам не підійшов за кольором, фасоном, розміром і т.п. за таких умов:
1. збереження пломб, ярликів
2. наявність чеку
3. протягом 14 днів з дня купівлі товару.
4. товар не використовувався (примірок мешти ви не носили).
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 1
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 4 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Остання »
  • Ви не можете створити нову тему