Захист прав споживачів поради
Відправлено 03 грудень 2008 - 09:42
Ні в якому разі не користуватись послугами фізичних осіб, які здійснюють торгівлю з рук у невстановлених місцях ; йде мова про осередки несанкціонованої торгівлі , тобто "стихійні" ринки. Купівля свіжого м*яса , птиці , молока та молокопродуктів, зекономивши на цьому небагато грошей , пов*язана з підвищеним ризиком для здоров*я і життя споживача. Законодавством не передбачено захищення прав споживачів при їх порушеннях на "стихійних" ринках.
Коли забажаєте скористатися послугами ринку потрібно звернути увагу перш за все:
1.на наявність вивіски із зазначенням повної назви ринку і його власника, спеціалізації ринку, режиму роботи , а також графічно виконаного плану території з позначенням усіх стаціонарних об’єктів ринку;
2.на наявність на торговому місці продавця таблички із зазначенням назви, суб”єкта підприємницької діяльності , що організував торгівлю, та копії ліцензії у разі здійснення господарської діяльності , що підлягає ліцензуванню.
3.на наявність ярликів цін , як вони оформлені – чи є назва товару який пропонується для продажу , його вартість. Особливу увагу треба звернути на товари , що швидко псуються : на упаковці перевірити термін придатності ( дата виготовлення , дата до якої треба вжити даний продукт).
Якщо у Вас виникають сумніви щодо чистої ваги та повної міри проданих Вам товарів дане питання можна перевірити на контрольних вагах , які повинні бути встановлені в доступньому місці на ринку з відповідними інформаційними табличками та їх місцезнаходження обов’язково повинно зазначатись на графічно виконаному плані ринку.
При придбанні Вами на ринку товарів , особливо непродовольчих на які встановлені гарантійні терміни споживання і таке інше , необхідно вимагати від продавця ( суб’єкта підприємницької діяльності , який відповідно до законодавства звільнений від застосування реєстраторів розрахункових операцій та розрахункових книжок) товарний чек, що засвідчує факт купівлі , у якому зазначаються: 1.найменування суб”єкта господарювання та ринку ,
2. ряд та номер торговельного місця,
3.найменування товару,ціна товару,
4.дата продажу,
5.прізвище, ініціали продавця та його підпис.
Так як , в разі придбання товару неналежної якості , Ваші вимоги будуть розглядатися після пред”явлення розрахункового документа, а щодо товарів , на які встановлено гарантійні терміни – технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу.
РЕКОМЕНДУЮ завжди користуватись для придбання товарів чи послуг , необхідних для життя , тільки стаціонарною мережею.
Імовірність забезпечення захисту прав споживача при відвідуванні об*єктів торгівлі та побуту , які розташовані в стаціонарних приміщеннях і здійснюють господарську діяльність за наявністю відповідних дозвольних документів висока.
Необхідно мати на увазі , що на фасаді торговельного приміщення повинна бути вивіска із зазначенням назви суб”єкта господарської діяльності та власника або уповноваженого ним органу; біля входу до цього приміщення на видному місці розміщується інформація про режим роботи.
В торговому залі на видному та доступному місці повинен бути в наявності «Куточок покупця », де вміщується інформація для покупців:
- адреса і номери телефонів органів ,що забезпечують державний захист прав споживачів,
- Порядок заняття торговельною діяльністю і правила торговельного обслуговування населення ,
- Закон України «Про захист прав споживачів» та інші нормативні законодавчі акти , які регламентують діяльність даного підприємства.
Свої зауваження по роботі підприємства , або подяку за високу культуру обслуговування Ви зможете внести в книгу відгуків та пропозицій громадян установленого зразка , яка повинна знаходитися у торговельному залі на видному місці.
При покупці товарів звертайте увагу на зовнішній вигляд товару , кінцевий термін реалізації або дату виготовлення і термін придатності до споживання, умови зберігання при продажу товарів , що швидко псуються .
Відносини між Вами як споживачем та підприємством торгівлі чи побуту як продавцем регулюються Законом України « Про захист прав споживачів».
При порушенні Ваших прав як споживача необхідно в першу чергу звернутися до адміністрації підприємства.
В разі порушення прав споживачів в підприємствах торгівлі та побутового обслуговування можете звертатися в відділ захисту прав споживачів .
Вимоги споживача розглядаються після пред*явлення споживачем розрахункового документа. А щодо товарів, на які встановлено гарантійні терміни - технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу.
Далі буде...
Відправлено 19 грудень 2008 - 14:52
Якось літом я купила в кулінарії салатик на обід. Він виявився скислий. Я засмутилася і хотіла викинути. Мене відмовила моя начальниця: "Не можна їм цього спускати з рук! Вони вбільшості знають, що продають. Мають відповідати за свій товар". Я взяла чек і пішла туди. Без скандалу і додаткових пояснень мені повернули мої гроші. З тих пір я завжди обмінюю все, що не якісне або зіпсоване.
Коли це дрібниця, то псується трохи настрій. А батьки мої на початку осені купили диван, а він вже просів і обивка втрати вигляд. Тут не тільки настрій зіпсовано, а й втрачено 5000 грн.
А що робите ВИ у таких випадках?
Відправлено 19 грудень 2008 - 15:05
От наприклад з власного досвіду, що стався не так давно, в неділлю, пішла на базар купила собі шерстяні перчатки, одягла ніби все гаразд, заплатила 60 грн., тільки відішла щось не те, дивлюсь по шву розійшлись на двох пальцях, ніби і купила не дорого - та всеж таки купувала, щоб не зашивати вдома!!!!!!Добри, що продавець нормальний попався, замінив)))))недовелося нерви тратити)))))))
Відправлено 19 грудень 2008 - 15:09
Ще й досі наша сім"я згадує випадок, коли ДАІшники, які зупинили мою маму, дали їй взятку , замість того, щоб самим взяти, тільки щоб вона поїхала і їх не рухала... :D :D :D
Відправлено 19 грудень 2008 - 15:15
Особисто я перед покупкою передивлюся товар, дату виготовлення, і обнюхую з різних сторін. Якось погані товари не попадалися, бо я за найменших сумнівів не купую.
Один раз ще давно купила молоко пряжене, а воно скипілося. Я тут же з цим розкрити пакетом пішла в магазин і забрала гроші за покупку.
Відправлено 19 грудень 2008 - 15:22
mania4ka (19.12.2008, 15:09) писав:
Ще й досі наша сім"я згадує випадок, коли ДАІшники, які зупинили мою маму, дали їй взятку , замість того, щоб самим взяти, тільки щоб вона поїхала і їх не рухала... :D :D :D
ОООООО мама супер, нам з нашою українською ментальністю, та любителями хабарів, невистачає таких людей!!!!!!!
Щоб їх було достатньо - той кризи б небуло
Відправлено 19 грудень 2008 - 15:40
Відправлено 19 грудень 2008 - 15:51
Про свій магазин, в якому купую, певна, що такого не роблять. Але ... Купила йогурт, по даті свіженьки! А тут. Запах пфу, смак не знаю, один вигляд чого вартий був.
Коханий мій додзвонився до якогось відповідального за якістю компанії Рейнфорд. Розповів йому про нашу прикрість. При чому це було не у скандальній формі. Йому сказали, що такого не може бути і жирна крапка на цьому. А великий знак питання їхньої якості стояв у мене на столі і "пахнів" на всю кімнату. Цей працівник навіть не удосужився випитати де купили, не пояснив чому так могло статися. Правди мій любий не знайшов.
Я пішла простішим шляхом, зателефонувала в магазин до керуючої, повідомила, що їм поставляють не якісний товар. Гроші нам в магазині повернули, правда не знаю чи далі вони працюють з наким постачальником.
Прикрий, при чому не поодинокий, випадок був у моєї знайомої. Дала 4х річному сину глазурований сирок. По даті свіжий і коли він мамі сказав, що це бека, вона сказала, що той вередує. Добре, що малий навідріз відмовився те їсти!!! Це насправді була БЕКА. Була б мамуська накормила....
Відправлено 19 грудень 2008 - 15:55
Бували такі різні випадки, але більше копіїчні. колись здавала навіть малярний скотч.
Відправлено 19 грудень 2008 - 16:03
Коли купую якусь велику річ зразу домовляюсь, якщо щось не підійде чи можна ще обміняти... та все... взагалі люблю мати справу з приємними продавцями... щоб і скинули .... і т.д. ...
Відправлено 19 грудень 2008 - 16:14
Відправлено 19 грудень 2008 - 16:41
Відправлено 19 грудень 2008 - 18:29
пройшло кілька днів, відкрила - а там........хробак!!!!!!!!!!!!!Я б напевно всіх порозстрілювала в тій аптеці.І термін був нормальний.Вона туди не ходила, бо чек викинула і часу немала.Але сам факт, що такий товар в аптеці продають.
Відправлено 19 грудень 2008 - 20:07
Відправлено 17 січень 2009 - 18:03
Звикаючи до сервісу й гублячись серед широкого асортименту у великих супермаркетах, ми часом не звертаємо уваги на дрібниці, які трапляються у багатьох магазинах. Але від цього страждає не тільки наш гаманець, а часом і наше здоров’я.
Приховані хитрощі. Трапляється, що ціна, вказана на ціннику, і та, яку озвучує касир уже на касі, не збігається. Така невідповідність може статися і через халатність працівників, і через технічну помилку. Проте не соромся перепитати ціну і за бажанням відмовитися від покупки.
«Мертві душі». Чим більше ти береш товарів, тим більшою є ймовірність заплатити за продукт, якого насправді ти не купуєш. Наприклад, замість одного сирка – три. Або ж касир приплюсовує покупки попереднього покупця наступному клієнту, тому що ми, як правило, не перевіряємо довгі чеки, бо й часу немає, й людей буває багато. А дарма!
Зачарований штрих-код. Бувають ситуації, коли касир набирає штрих-код товару вручну, а не за допомогою сканера. Варто слідкувати, щоб було зафіксовано ціну того, що ти дійсно купуєш.
Будьте уважними, коли купуєте розфасований товар, адже є імовірність заплатити за упаковку (судочок чи харчову плівку) за ціною самого продукта.
Золотий кілограм. Будьте уважними, коли купуєте розфасований товар, адже є імовірність заплатити за упаковку (судочок чи харчову плівку) за ціною самого продукта. Якщо це буде пучок зелені – не страшно, але пластик за ціною червоної ікри... Також запакований товар частіше може бути несвіжим, або ж його термін придатності от-от закінчиться. Переклеїти на тарі цінник із датою пакування дуже просто! Тому обирайте продукти заводського фасування чи такі, що запаковують при Вас.
Правда як вона є. «Попрацювавши в супермаркеті майже рік, я набралася неабиякого «життєвого досвіду», тобто, як найнепомітніше обдурювати покупців», – розповідає Вікторія. – «Керівництво нам часто влаштовувало «недостачі» по відділах. А ми (персонал), намагалися це компенсувати. Наприклад, переважуванням за допомогою бульйонних кубиків: ваги були розташовані так, щоб було видно лише електронні цифри – показник вартості та кількості.
До товару ставилося декілька кубиків, перемотаних скотчем. Так продукту додавалося, як мінімум, 100 г зайвої ваги. Ще одна таємниця – на молочному відділі: на передній план обов’язково виставлялися продукти, термін придатності яких закінчується». Маса розфасованої кулінарії та солодощів також може бути більшою за реальну завдяки упаковці. Пластикова тарілка чи судок додають ваги на 3-4 гривні.
Відправлено 06 березень 2009 - 18:53
Відправлено 06 березень 2009 - 19:00
1. збереження пломб, ярликів
2. наявність чеку
3. протягом 14 днів з дня купівлі товару.
4. товар не використовувався (примірок мешти ви не носили).

Допомога