Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Шлюбний договір - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

Сторінка 1 з 1
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Шлюбний договір чи потрібно укладати? Оцінка: -----

Опитування: чи потрібно укладати шлюбний договір? (46 користувачів проголосувало)Visualizar Votos

чи укладали ви шлюбний договір при одруженні?

1. Ні, не було потреби (40 голосів [86.96%])

Відсоток голосів: 86.96%

2. Укладали (1 голосів [2.17%])

Відсоток голосів: 2.17%

3. в майбутньому обов*язково укладемо (5 голосів [10.87%])

Відсоток голосів: 10.87%

ваше ставлення до людей, страхують себе за допомогою шлюбного контракту?

1. молодці, зараз не можна нікому довіряти (10 голосів [21.74%])

Відсоток голосів: 21.74%

2. для мільйонерів - це необхідність, а простим людям не потрібен такий документ. (28 голосів [60.87%])

Відсоток голосів: 60.87%

3. з самого початку не довіряти своїй половинці - неправильно! (8 голосів [17.39%])

Відсоток голосів: 17.39%

Голосувати Гості не мають права голосу

Користувач поза мережею   Антік 

• Симпатія форуму-Романтик форуму
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 29 листопад 2008 - 13:50

Чи потрібно укладати шлюбний договір? Цим питанням задаються майже всі, хто вступає у шлюб. Звичайно, якщо ділити немає чого – питання шлюбного контракту може відпасти саме собою… Проте в нашому житті статися може будь-що, і тому, не зважаючи на сліпу довіру до коханої людини, варто стати прагматиком та захистити свої права, а заодно – і майно, уклавши шлюбний договір.

Відповідно до Глави 10, Статті 92 Сімейного кодексу України, право на укладення шлюбного договору мають особи, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, а також подружжя. Якщо однією зі сторін шлюбного договору, який укладається до реєстрації шлюбу, є неповнолітня особа, потрібна письмова згода її батьків або піклувальника, засвідчена нотаріусом.

Про що домовляємося?
Шлюбний договір укладається у письмовій формі і нотаріально засвідчується. Тепер цей документ може регулювати майже всі іпостасі сімейних стосунків. Так, у Статті 93 Сімейного кодексу України зазначається, що шлюбним договором регулюються майнові відносини між подружжям, визначаються їхні майнові права та обов'язки. Ним же можуть бути визначені майнові права та обов'язки подружжя як батьків. Проте шлюбний договір не може регулювати особисті відносини подружжя, а також особисті відносини між ними та дітьми. Також шлюбний договір не може зменшувати обсягу прав дитини, які встановлені цим Кодексом, а також ставити одного з подружжя у надзвичайно невигідне матеріальне становище. За шлюбним договором не може передаватися у власність одному з подружжя нерухоме майно та інше майно, право на яке підлягає державній реєстрації.

Після того, як всі умови узгоджені та шлюбний договір підписано, то він одразу набирає чинності: якщо шлюбний договір укладено до реєстрації шлюбу, він набирає чинності у день реєстрації шлюбу; якщо ж шлюбний договір укладено подружжям, він набирає чинності у день його нотаріального засвідчення. У шлюбному договорі може бути встановлено загальний строк його дії, а також строки тривалості окремих прав та обов'язків. Також у шлюбному договорі може бути встановлена чинність договору або окремих його умов і після припинення шлюбу.

Майнові питання
Однією з головних причин укладання шлюбного договору, звичайно є небажання ризикувати власним майном у разі розлучення: довіряй, але перевіряй… Тому питання правового режиму майна у Статті 97 Сімейного кодексу України прописані детально. Зокрема, у шлюбному договорі може бути визначене майно, яке дружина, чоловік передає для використання на спільні потреби сім'ї, а також правовий режим майна, подарованого подружжю у зв'язку з реєстрацією шлюбу. Сторони можуть домовитися про непоширення на майно, набуте ними за час шлюбу, положень Статті 60 Кодексу і вважати його спільною частковою власністю або особистою приватною власністю
кожного з них. Сторони можуть домовитися про можливий порядок поділу майна, у тому числі і в разі розірвання шлюбу. У шлюбному договорі сторони можуть передбачити використання належного їм обом або одному з них майна для забезпечення потреб їхніх дітей, а також інших осіб. Сторони можуть включити до шлюбного договору будь-які інші умови щодо правового режиму майна, якщо вони не суперечать моральним засадам суспільства.

Житлові питання
У шлюбному контракті також визначається порядок користування житлом. Якщо у зв'язку з укладенням шлюбу один із членів подружжя вселяється в житлове приміщення, яке належить другому з подружжя, сторони у шлюбному договорі можуть домовитися про порядок користування ним. Подружжя може домовитися про звільнення житлового приміщення тим з подружжя, хто вселився в нього, в разі розірвання шлюбу, з виплатою грошової компенсації або без неї. Чоловік та дружина можуть домовитися про проживання у житловому приміщенні, яке належить одному з них чи є їхньою спільною власністю, їхніх родичів.

Хто кого утримує?
Так-так, питання утримання також можна одразу оговорити у шлюбному договорі: так ніхто нікого не зможе назвати нахлібником, і кожен виконуватиме свої прямі обов’язки, прописані в договорі. Сторони можуть домовитися про надання утримання одному з подружжя незалежно від непрацездатності та потреби у матеріальній допомозі на умовах, визначених шлюбним договором. Якщо у шлюбному договорі визначені умови, розмір та строки виплати аліментів, то в разі невиконання одним із подружжя свого обов'язку за договором аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса. Шлюбним договором може бути встановлена можливість припинення права на утримання одного з подружжя у зв'язку з одержанням ним майнової (грошової) компенсації.

Зміна умов шлюбного договору
Все, про що домовилися, завжди може бути скориговано за певних умов. Це ж стосується і шлюбного договору, проте слід пам’ятати, що одностороння зміна умов шлюбного договору не допускається. Шлюбний договір, також, як і двостороннє вступання у шлюб, може бути змінено тільки подружжям. Угода про зміну шлюбного договору нотаріально посвідчується. На вимогу одного з подружжя шлюбний договір за рішенням суду може бути змінений, якщо цього вимагають його інтереси, інтереси дітей, а також непрацездатних повнолітніх дочки, сина, що мають істотне значення.

Не хочу! Не буду! Не вірю!
«Не хочу» - це про право на відмову від шлюбного договору, яка також не допускається, якщо відмова є односторонньою. А от подружжя має право відмовитися від шлюбного договору. У такому разі, за вибором подружжя, права та обов'язки, встановлені шлюбним договором, припиняються з моменту його укладення або в день подання нотаріусу заяви про відмову від нього.

«Не буду!» - може сказати той, хто захотів розірвати шлюбну угоду: на вимогу одного з подружжя шлюбний договір може бути розірваний за рішенням суду з підстав, що мають істотне значення, зокрема в разі неможливості його виконання.

І, нарешті, «Не вірю!» - може стати причиною визнання шлюбного договору недійсним. Шлюбний договір на вимогу одного з подружжя або іншої особи, права та інтереси якої цим договором порушені, може бути визнаний недійсним за рішенням суду з підстав, встановлених Цивільним кодексом України (435-15 ).
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Світланkа 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 29 листопад 2008 - 14:35

Про договір навіть питання не стояло, бо статки у нас однакові майже, мільйонів не маємо,щоб одружуватися з вигоди. Та і створювали сім"ю назавжди, і без думок про розлучення і поділ майна. А щодо обов"язків одне перед одним, то як не можуть договоритися між собою прото так,вже ніякий зобов"язуючий договір не поможе.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Коліжанка 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 29 листопад 2008 - 14:40

Це коли в сімї все добре, то питання договору не стоїть. А коли виникають такі проблеми між щедонедавна "закоханими" людьми, та такі, що місця повазі нема, то тоді договір був би якраз до речі. Але зрозуміло, якщо є що ділити.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Сонячна 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Орг СП Малечі

Відправлено 29 листопад 2008 - 17:37

Не звикли ми до тих договорів, а от наші діти,цілком можливо, сприйматимуть шлюбний договір як норму, яка абсолютно не перекреслює справжні високі почуття.
My Signature
Щастя можливе тільки тоді, коли людина стає джерелом щастя для інших.

Останнє слово має залишатись за чоловіком. І це слово: "Так, кохана!"
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   гра з вогнем 

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 29 листопад 2008 - 18:09

я колись думала - шлюбний договір обов"язково. а потім до мене повернувся розум :) шлюбний договір доцільний, коли обоє одружуються, маючи певні статки, статус, майно, власну справу. поки що я не бачу в цьому сенсу (для нашої сім"ї), тим більше, що згідно нашого законодавста умови шлюбного договору не поширюються на вирішення соціальних питань.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Ксюнка 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Модератори

Відправлено 29 листопад 2008 - 18:13

У мене і думки не було про якийсь договір. Навіщо тоді одружуватись, якщо ще не одружившись, думати про розлучення? :scratch_one-s_head:
My Signature
ЗображенняЗображення
Навіть найбільші перемоги жінки на роботі не компенсують її поразок в сім'ї.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   mania4ka 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Модератори

Відправлено 29 листопад 2008 - 18:19

Перегляд повідомленняСонячна (29.11.2008, 17:37) писав:

Не звикли ми до тих договорів, а от наші діти,цілком можливо, сприйматимуть шлюбний договір як норму, яка абсолютно не перекреслює справжні високі почуття.

Не думаю, що це буде так швидко- менталітет не той!
My Signature
ЗображенняЗображення

Чоловік завжди повинен говорити жінці всього три слова – Люблю! Куплю! Поїдемо!
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   tusij 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 29 листопад 2008 - 22:07

Да, мы до этого еще не дошли. Да и не дойдем думаю. Это приоритет олигархов. Им есть что терять. Но стажу вам, что во время развода такое вылазит. Благородность вдруг слетает и открывается такое.....г... Пережила на своем опыте. Была в шоке. Наказала муженька тем, что оставила без желанного телевизора.
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   МанунА 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 29 листопад 2008 - 22:55

Що вилазить то так...Мій при розлученні ложки ділив...Мала би ще більше менінгітів якби прописала його в свою квартиру як він довший час наполягав...
Родичці батько на весілля купив квартиру, але не робив дарчу, а просто оформив ніби то вона купила.При розлученні чоловік відсудив половину. От так-то. Так що в житті може всяке статись, і не дивуюсь людям які намагаються прорахувати щось на кілька кроків уперед.
My Signature
Кращий спосіб зробити дітей хорошими – це зробити їх щасливими.(Оскар Уальд)
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   ROMZES 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 29 листопад 2008 - 23:02

Перегляд повідомленняМанунА (29.11.2008, 22:55) писав:

Що вилазить то так...Мій при розлученні ложки ділив...Мала би ще більше менінгітів якби прописала його в свою квартиру як він довший час наполягав...
Родичці батько на весілля купив квартиру, але не робив дарчу, а просто оформив ніби то вона купила.При розлученні чоловік відсудив половину. От так-то. Так що в житті може всяке статись, і не дивуюсь людям які намагаються прорахувати щось на кілька кроків уперед.

хто через ЦЕ пройшов той розуміє...... іншим можу сказати - дай вам Бог щоб ви ніколи не пройшли через це, любіть одне одного і будьте разом до самої смерті. А щодо мільйонерів, то знаєте якщо жебрак щось собі надибав, а потім з доброго дива має віддати, то йому мабуть це болючіше ніж мільйонерові.....
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Іннуся 

• Старожил
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 30 листопад 2008 - 10:05

хоча ми і не мільйонери,але мій чоловік наполягав!як мене це розізлило.... :rofl: я казала:все!весілля небуде!Хоча,якщо чесно,то він потрібен,в житті різні випадки бувають,просто ми ще того недоросли,щоб усвідомлювати,що він може пригодитися... яа взагалі то,в мене є 2 знайомі,які розійшлися,як один,так і другий залишили все дітям:особняки,машини і т.д.,а самі без трусів почали з нуля будувати своє життя,та таке рідко буває...
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 30 листопад 2008 - 10:08

Іннуся, Я так зрозуміла, що ви так і не уклали його?
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Іннуся 

• Старожил
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 30 листопад 2008 - 10:09

Антік, ні!!!
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 30 листопад 2008 - 10:20

Хоч я і вчилася на юрфаці, проте шлюбний договір теж на укладала, навіть не думаю в майбутньому укладати. Чомусь завжди вважала: якщо думати про найгірше, то воно може справдитися... Тому думати про розлучення і поділ майна ще до укладення шлюбу свідчить лише про недовіру і нещирість почуттів. ІМХО.
Якщо ж сім*я не укладала шлюбний контракт, то усе спільно нажите майно ділиться навпіл. Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав із поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Тож вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.
Об'єктом права спільної сумісної власності подружжя може бути заробітна плата, пенсія, стипендія, інші доходи, одержані одним із подружжя. Якщо одним із подружжя укладено договір в інтересах сім'ї, то гроші, інше майно, в тому числі гонорар, виграш, які були одержані за цим договором, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя. Навіть речі для професійних занять (музичні інструменти, оргтехніка, лікарське обладнання тощо), придбані за час шлюбу для одного з подружжя, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.
Згідно із Статтею 69 Сімейного кодексу України, дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу. Але, будучи людьми цивілізованими, дружина та чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою. Проте слід пам’ятати, що договір про поділ житлового будинку, квартири, іншого нерухомого майна, а також про виділ нерухомого майна дружині, чоловікові зі складу усього майна подружжя має бути нотаріально посвідчений.
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Діточки-Квіточки 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 12 лютий 2010 - 00:19

Ми теж не укладали шлюбного договору, про що тепер дуже жалкую. Справа навіть не в тому, що в нашу квартиру все купувала моя мама - пральну машинку, газову плитку, дорогущі кондиціонери і т.д.Справа в тому, що подяка всьому цьому - це доведення мене до нервового зриву, в наслідок якого в мене стався викидень, та ще й погрози мені і моїй сім"ї, що він відбере у мене донечку.
Моя сестра юрист. Вона вже 12 років в шлюбі, і все одно оформляє все куплене на себе і дуже правильно робить.
А от коли друга половинка відмовляється укладати такий договір, тоді треба замислитись, тому що в такому разі причина не може бути чистою і прозорою...
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Кукуся@@@ 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 25 березень 2010 - 18:15

І ми не укладали)))І навіть думки такої не було... :wacko3:
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Freesia 

• Перехожий
  • Pіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 22 вересень 2010 - 09:13

Ми з чоловіком обоє юристи, але шлюбного договору не укладали, та й не хотіли. Мені здається, що коли одна із сторін пропонує укласти такий договір, то вона або не повністю довіряє другій стороні, або сама щось приховує. Хоча... в наш час від неприємностей ніхто не застрахований((
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   ljycija 

• Перехожий
  • Pіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Новачки

Відправлено 24 листопад 2010 - 12:33

Мої батьки вирішили купити мені квартиру, але,щоб мій чоловік ніякого права на неї не мав.Підскажіть як краще зробити...Це потрібно скласти шлюбний договір чи можна якимось іншим чином це все зробити???
Буду дуже вдячна за відповідь.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   ксюшик_z 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 червень 2011 - 12:24

я в шлюбі 10 років. і можу сказати що потрібно укладати той договір. аби кожен собі знав що кого і по чом. бо коли в ярості люди сваряться і розбігаються, то таке дізнаєшся про кохану людину... і дай бог аби то все нажите добро не забрало якась хитреньке дівчисько...
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

Сторінка 1 з 1
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

1 відвідувачів читають цю тему
0 користувачів, 1 гостей, 0 прихованих користувачів

Пиши українською Перекладач онлайн