Французька кухня
Відправлено 02 листопад 2008 - 08:51
Не дивлячись на регіональні відмінності (а кухня Провансу і кухня Бургундії значно відрізняються), характерною особливістю національної французької кухні є достаток овочів і коренеплодів. Картопля, стручкова квасоля, різні сорти цибулі, шпинату, капуста різних сортів, помідори, баклажани, селера, петрушка, салати використовуються для приготування закусок, перших і других блюд, а також як гарніри.
В порівнянні з іншими країнами Західної Європи французька кулінарія використовує менше молочних продуктів. Виняток становлять сири, що прославилися на весь світ. Блюдо з сирами і зелений салат обов'язково подають перед десертом.
Характерні для французького столу омлети і сирні суфле, які готують з різними приправами і начинками: шинкою, грибами, зеленню.
З перших блюд дуже улюблені суп-пюре з порею з картоплею і цибульний суп, заправлений сиром. Широко відомий також провансальський густий рибний суп-буйабес.
Французькі кулінари використовують всі види м'ясних продуктів: телятину, яловичину, баранину, птаха, дичину. Дуже популярні блюда з морської і прісноводої риби: тріски, палтуса, щуки, коропа, а також з таких продуктів морити, як устриці, креветки, лангуста, морські гребінці.
Французи вважаються винахідниками соусів, в їх приготуванні і придумуванні нових рецептів рівним їм не знайдеш у всьому світі.
Природно, що у Франції найпоширенішим блюдом є устриці. Знавці вважають цих молюсків найвишуканішою стравою.
Не можна умовчати і про шикарні десерти, в яких французи поза сумнівом знають толк. Це і вишневий пиріг клафуті, чудові tarte tatin - відкриті торти з фруктами і звичайно ж знаменитий крем брюле - вершки запечені з карамелевою скориночкою - король всіх десертів.
З напоїв французи віддають перевагу фруктовим сокам, мінеральним води. Надзвичайно популярна кава. Із спиртних напоїв у Франції поширені абсент, кальвадос, коньяк.
Відправлено 16 листопад 2008 - 00:39
Це було божественно! Така гама смаків, що не передати. Скільки разів пробувала повторити, ту курку, яку там їла, чи лосося, не вийшло. Два шеф-повари були французи. і скільки я не просила рецепт, так і не сказали. Може хто був чи жив у Франції, і йому пощастило бути утаємниченим у всі премудрості французької кухні? Поділіться секретами !

На світі міста кращого немає –
Мій Львів – моя ти гордість і любов!
Якщо кудись поїду – твердо знаю,
Що неодмінно повернуся знов!
Відправлено 24 грудень 2008 - 12:41
Рецепт:
3-4 середні пореї (або один величезний), бо трохи того треба. порізати в кружельця, в якомусь начині до смаження-тушіння (такому більшому) розтопити 2-3 ложки вершкового масла, посолити і трохи просмажити їх (якщо мало масла то можна ще додати трошки), картоплю (0,5 кг) обрати, порізати в кружельця (плястерки) і додати до пору, заливаючи півтора літрами води, прокип"ятити з 15-20 хв на сильному вогні. Якщо багато часу нема, то можна спочатку поставити картоплю варитись (підсолити) а я як закипить додати просмажений пор. Потім треба зменшити вогонь і доправити зупу. В оригіналі до цього використовується трибуля (таке як біла морква, але зі смаком наближеним до петрушки, її в Франції спеціально вирощують до кулінарних цілей. У нас вона росте в дикому стані, але дика не надається до споживання, треба шукати по маркетах з чудернацькими продуктами.) Коли трибулі немає в маркеті, то я даю трохи кореня моркви і петрушки до підсоленої води, проварюю, додаю картоплю, а потім просмажений порей. Потім додаю сметанку до дисертів і супів (можна звичайну сметану, але щоб була мін. 22-30 %, але та, до десертів і супів не згортається грудками), ще 2-3 ложки масла вершкового, поперчити і покришені листки ртибулі (при відсутності заміняю їх зеленню петрушки). Як вже все доправлено і картопля проварилась можна перелити в супницю і подавати на стіл. Смачного!
Відправлено 18 березень 2010 - 14:57
Сподобалась їх манера сервіровки столу.
Всі блюда подаються на стіл по черзі.
Обов'язково спочатку оперетив та закуски - горішки, оливки, каштани.
Потім основні блюда. Кожному одразу роздається тарілка з його порцією. Коли всі одне блюдо зїли, подається наступне.
Так вони можуть сидіти за столом годин 5-6.
В кінці зазвичай їдять листя салату з соусом, який називають вінегретом. Соус змішаний з оливкового масла, чорного італійського оцету (точно не знаю як він називається), трохи гірчиці та щепотка солі.
Ще дуже сподобалась картопля Тартіфле.
Відварюєш бульбу з кожурою, потім знамаєш кожуру, ріжеш кружальцями. Викладаєш картоплю в клипобоке деко, зверху додаєш одну дрібно нарізану цибулю та декілька великих шматків козячого сиру. Це все в духовку на 30 хв при тепмературі 300 градусів.
Пробувала потім зробити вдома сама - вийшло, така няма і просто і смачно!
До речі у французів в побуті самі блюда досить прості в приготуванні, але й смачні.
Такі салати як ми зазвичай готуємо на свята в них вжаються основною стравою.
Відправлено 05 квітень 2010 - 01:38
BOEUF BOURGUIGNON
[Тушена Яловичина в Червоному Вині з Беконом, Цибулею та Грибами або Яловичина на Бургунський манер]
Відправлено 12 квітень 2010 - 13:22
гарно пасує до спаржі, брокколі та риби
ШОКОЛАДНО-МИГДАЛЕВИЙ ТОРТ
Відправлено 03 травень 2010 - 16:07
Суп с сыром
(французский рецепт)
Ингредиенты: 50 г сливочного масла, 50 г муки, 1 л обезжиренного бульона, 125 мл сухого белого вина, 150 г голландского сыра, 2 яичных желтка, 50 г сметаны, зелень петрушки, перец, мускатный орех, чеснок.
Приготовление
В тонкостенной кастрюле растопить масло, всыпать муку, все тщательно перемешать. Небольшими порциями вливать горячий бульон, продолжая помешивание. Добавить вино, тертый чеснок, перец и мускатный орех. Довести до кипения и добавить тертый сыр (100 г). Как только сыр расплавится, суп готов. Взбить желтки со сметаной, залить приготовленным супом, все хорошо размешать до однородного состояния, добавить нарезанный кусочками сыр (50 г), мелко нарубленную зелень петрушки. Подавать суп горячим с обжаренным хлебом. Вместо бульона можно использовать молоко.
Приятного апетита!
Користувач подумав і додав через 2 хв.:
этот суп всем очень рекомендую!) Вкуснее я ещё не пробовала. Правда этот рецепт слегка отличается от того, как это блюдо готовят во франции, но вцелом вкус очень даже схож!

Допомога