Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Сурогатне материнство - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 5 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Остання »
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Сурогатне материнство чи має право на існування? Оцінка: -----

Користувач поза мережею   Антік 

• Симпатія форуму-Романтик форуму
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 02 листопад 2008 - 08:04

Зображення
Сурогатне материнство, в тому числі і комерційне, повністю законне на території України.

Українські законодавці пішли по більш логічному і правильному шляху, ніж більшість їх европейських колег. В новому Сімейному кодексі України (ст.123, п.2) закріплено положення про те, що в випадку імплантації іншій жінці зародка, зачатого подружжям, батьками дитини є саме подружжя. Пункт 3 цієї статті закріплює можливість використання подружжям при ЕКЗ, донорських ооцитів, при цьому ембріон в будь-якому випадку буде вважатися таким, що походить від подружжя.

Таким чином, подружжя, яке дало згоду на застосування допоміжних репродуктивних технологій, має всі батьківські права і обов'язки відносно дітей, які народилися в результаті використання цих методик. Медичну сторону даного питання регламентує Наказ №24 Міністерства охорони здоро'вя від 04.02.97 р.

Ось ще деяка інформація!

Історія

Текст, що розкривається
Історія сурогатного материнства йде в глибоке минуле. Перша відома нам програма так званого традиційного сурогатного материнства була реалізована майже 4000 років тому назад. Ця історія описана у Старому Заповіті (Буття, 16): Сара, дружина Аврама була безплідна і найняла свою служницю Агарь, щоб вона виносила дитину Аврама. "І сказала Сара Авраму: ось, Господь уклав чрево моє, щоб мені не народжувати; ввійди ж до служниці моєї: можливо, я матиму дітей від неї. Аврам послухався слів Сари." Похилий вік Аврама (86 років) нітрохи не перешкодив зачаттю і в 1910 році до нашої ери у Аврама і Агарі народився хлопчик, якому дали ім'я Ісмаїл. Сара прийняла його на свої коліна як рідного сина.

Друга письмова згадка про програми традиційного сурогатного материнства описує випадок в шумерській Месопотамії в середині XVIII століття до н.е. В цей час сурогатне материнство було вже законодавче закріплено в кодексі законів царя Хаммурапі. Валла, служниця безплідної Рахілі, другої - любимою - дружини Іакова (внука Аврама), народила йому синів Дана і Неффаліма. Іакову було в цей час 85 років.

До речі, нез'ясовні випадки з вагітністю раніше безплідних матерів були відзначені вже в ті часи: Сара пізніше народила 100-річному Авраму сина Ісаака, а Рахіль Іакову - сина Йосипа, одного з самих відомих біблійних персонажів. "І пригадав Бог про Рахіль, і почув її Бог, і отверз утробу її".

Традиційне сурогатне материнство, про яке йдеться в Священному писанні, означало, кажучи сучасною мовою, природну інсемінацію жінки-донора, яка таким чином була одночасно і сурогатною матір'ю. При цьому з юридичної точки зору сини, що народилися, вважалися власними дітьми законних дружин біблійних пророків.

Стародавній світ
Свої особливості мало і розповсюдження сурогатного материнства в Єгипті. Для того, щоб "сонячна кров" не змішувалася з кров'ю звичайних людей, єгипетські фараони брали собі в дружини своїх рідних сестер. Внаслідок цього, діти, що народжувалися в такому кровозмісному браку, не відрізнялися особливим здоров'ям - якщо народжувалися взагалі, тому багато єгипетських фараонів користувалися послугами наложниць для продовження роду. Так, наприклад, у Аменхотепа I, фараона Нового царства, що правило в XVI столітті до н.е., не було спадкоємця, і йому довелося вдатися до допомоги сурогатної матері-наложниці, щоб на світ з'явився той, що продовжує його роду - майбутній великий фараон Тутмос I.

Традиційна практика отримала своє розповсюдження і в стародавній Греції і Римі. Плутарх описує історію Стратоникі, безплідної дружини царя Галатії Дейотара, особисто що вибрала йому красиву наложницю Електру з числа полонянок. "Їх дітей вона виховала як своїх законних, з любов'ю і прекрасною щедрістю".

Згідно індійській легенді, в 599 р. до н.е. в результаті перенесення ембріона від однієї жінки іншій народився 24-й Тиртханкар - один з головних персонажів Джайнської міфології Махавіра (в перекладі з санскриту - Великий герой). Йому було приречене стати великим і народитися в сім'ї з касти кшатріїв (аристократичний стан воїнів), але Махавіра схотів народитися в касті брахманів (жерців-священнослужителів). В житті, що передувало його новому народженню, він змінив свою карму і утілився в плід, яким завагітніла Девананда, що входить в касту брахманів. Про це стало відомо богам, і того ж дня завагітніла Трішала, дружина якогось кшатрія. На третьому місяці вагітності, коли жінки опочивали в обіймах своїх мужів, боги вилучили у них обидва плоди і поміняли їх місцями. Так Махавіра не зміг нічого змінити і народився у визначеній богами сім'ї кшатріїв, щоб стати Тиртханкаром. А Трішала і Девананда, що виносили чужих дітей, стали першими сурогатними матерями в сучасному значенні цього слова.

Не дивлячись на релігійні і культурні особливості, традиційне сурогатне материнство застосовувалося в середні століття і в Китаї, Кореї і Японії. Знаменитий корейський режисер Ним Квон-тек показав в своїй картині "Сурогатна мати" один з історичних випадків. Сюжет картини заснований на залученні неповнолітньої селянської дівчини як наложниця до Чи спадкоємця знатного роду, дружина якого безплідна. Виконавиця ролі юної сурмами була удостоєна призу МКФ у Венеції за кращу жіночу роль.

Наша ера
Історія досліджень в медицині бере свій початок в 1677 році, коли винахідник мікроскопа голландець А. Левенгук обстежив людську сперму і став першим, хто побачив сперматозоїдів. Він висунув припущення, що сперматозоїд є сім'ям, тоді як матка жінки створює сприятливе середовище для його "проростання". А в 1790 році для подолання безплідності знаменитий шотландський хірург і венеролог Джон Хантер шприцом ввів сперму чоловіка в піхві дружини і, таким чином, здійснив першу штучну інсемінацію в історії, яка успішно завершилася народженням здорової дитини.

В 1891 році першою "сурогатною мамою" в історії стала кролиця, якої французький дослідник Неаре переніс ембріон від іншої кролиці. Через декілька років В.С. Груздев вперше застосував в дослідах на кроликах розроблену їм методику, що стала прообразом ГИФТ (перенесення яйцеклітин разом із спермою в яйцепровід). І вже в 20-х роках XX століття стала широко застосовуватися штучна інсемінація спермою чоловіка або ж спеціально підібраного донора.

XX вік
Проте батьками-засновниками екстракорпорального запліднення в сучасному розумінні цього слова є британські дослідники Роберт Едвардс і Патрік Стептой. В 1967 році Едвардс добився успіху в заплідненні людської яйцеклітини in vitro. А в 1976 році, через довгі 9 років безперервних досліджень і експериментів, наступила перша вагітність "чужою дитиною", яка, на жаль, виявилася позаматковою. І ось 10 листопаду 1977 року, після більш ніж 600 невдалих спроб ЕКО, лікарі, нарешті, здійснили перенесення восьмиклітинного ембріона, який успішно прижився! 25 липня 1978 року в невеликому містечку Оулдем в Англії народилася перша дитина, зачата в пробірці - Луїза Браун. Продовження послідувало вже через рік - в 1980 році після восьми років безперервних досліджень в лабораторії Карла Вуда і Алекса Лопати в Мельбурні народилася друга, штучно зачата дитина, цього разу хлопчик, а в 1981 році в США була реалізована перша успішна програма ЕКО.

В Радянському Союзі перші успішні досліди по заплідненню яйцеклітин людини були здійснені в кінці 60-х років Б.В. Леоновым в Москві і А.И. Никитиным в Ленінграді. А в 1986 році народилися перші "діти з пробірки": дівчинка Олена, зачата в лабораторії Б.В. Леонова в Москві і "брат" Кирило в Петербурзі.

Всього за 30 років, що пройшли з моменту появи на світло Луїзи Браун, в світі народилося більше двох мільйонів дітей, зачатих "в пробірці".

В тому, що торкається власне сурогатного материнства, то перша успішна скоординована програма в США - і в світі - пройшла в 1980 році за сприяння заснованої доктором Річардом М. Левиным компанії Surrogate Parenting Associates, Inc. в Луїсвілле. Вагітність, що наступила з першої спроби, завершилася народженням здорового хлопчика. Через п'ять днів сурогатна мати відмовилася в місцевому суді від прав на народженого їй дитину на користь біологічного батька. З тих пір за допомогою Surrogate Parenting Associates, Inc. на світ з'явилося більше 500 немовлят, а сам доктор Льовін став широко відомою публічною фігурою.

Перша успішна програма гестаціонного сурогатного материнства (коли сурогатна мати виношує ембріон біологічних батьків), що завершилася народженням дівчинки, була проведена в 1986 році в Енн Арбор в США. 37-річна біологічна мати, у якої була видалена матка, попросила свою 22-річну подругу, що мала двох дітей, виносити її дочку.

В 1987 році в ЮАР була успішно реалізована перша програма сурогатного материнства з участю родичів. Карен Феррейра-Хорхе, у якої унаслідок рясної кровотечі після пологів видалили матку, і її 33-річний чоловік Альсино виховували 3-х літнього сина, але мріяли про чотирьох дітей. Хоча їм було відоме про програми сурогатного материнства, вони боялися, що сурогатна мама після народження може залишити малюків собі. Рішення прийшло з несподіваної сторони: 48-річна Патрісия Антоні, мати Карен, буквально настояла на процедурі ЕКО. Енергійній бабусі підсадили 4 ембріони з отриманих 11, три з яких успішно прижилися. Дітей назвали Давид, Хосе і Паула. До речі, британські журналісти заплатили 500000 доларів за ексклюзивні права на відео-репортаж про ці пологи.

Перша програма сурогатного материнства на Україні (і одночасно на території СНГ) була реалізована в 1995 році в Харкові. Як і в ЮАР, сурогатною матір'ю стала жінка, що виносила дитину своєї дочки, страждаючої природженою відсутністю матки, ставши, таким чином, і мамою і бабусею одночасно.

Цікаві випадки
Не всі приховують таємницю народження своїх дітей. Майкл Джексон відкрито оголосив про програму сурогатного материнства для народження свою третю дитину - Принца Майкла II. При виборі кандидатури сурогатної мами його цікавив тільки її інтелект, національність і вік. Відкрито говорять про те, що вони вдалися до послуг сурогатних матерів, популярна російська співачка Алена Апіна і господиня сіті фітнес-клубів москвичка Ольга Слуцкер.

Одна з найцікавіших історій, пов'язаних з сурогатним материнством відбулася зовсім недавно в дружній гей-сім'ї 36-річного юриста Майкла Міана і 31-річного стиліста Томаса Дайсарца з Лексингтона, Кентуккі, США. В липні 2002 року у них народилося відразу четверо дітей - троє хлопчиків, названих Майкл, Джейкоб, Тристан і дівчинка Тейлор. Для Майкла і Томаса їх виносила 23-річна сурогатна мати Веріті Брукс, що виступила також в ролі донора ооцитів. Біологічним батьком дітей є Майкл, що здав сперму для ЕКО. А в січні 2004 року все таж Веріті Брукс народила для двох тат ще одного сина, цього разу від сперми Томаса. Вибір на Веріті і удруге ліг невипадково - батьки бажали поріднитися через дітей! Єдиним засмученням для Майкла і Томаса стало те, що по законах штату вони не можуть бути вписаний в свідоцтво про народження всіх своїх малюків одночасно.

Абсолютною рекордсменкою серед сурогатних мам дотепер залишається 39-річна англійка Керол Хорлок, яка успішно виносила і народила 9 малюків для бездітних пар - 6 дівчаток, включаючи два близнята, і трьох хлопчиків. Остання дитина, Деніел, народилася в серпні 2004 року. На відпочинок між вагітностями рекордсменка відводила собі не більше 6 місяців. До речі, на момент участі в першій сурогатній програмі у Керол вже було дві власні дитина. Сумно, що англійські закони дозволяють тільки безвідплатне сурогатне материнство (загальні виплати на покриття викликаних вагітністю витрат не можуть перевищувати 10 000 фунтів), оскільки з цієї причини Керол одержує за свої послуги порядка 3000 фунтів, які не покривають навіть її поточні витрати під час вагітності. Але це не привід для засмучення - "Мені просто подобається бути вагітною!" - з гордістю говорить головна сурмама нашої планети.

«Виношу вашу дитину за гроші...»
Текст, що розкривається

«Не та мати, що народила, а та, що виховала» — говорить народна мудрість. Здається, людство вирішило слідувати за нею. Люди вигадали нову форму материн-ства — сурогатне. Не-звичайне словосполу-чення. Багатьом, мабуть, ріже вухо. Але воно є, і це факт.

Сурогатних матерів у світі, напевно, уже понад півтори тисячі. Коли шлюб двох люблячих людей безнадійно безплідний, коли люди в розпачі, їм залишається тільки одне: знайти молоду здорову жінку, попросити її: «Народіть нам дитину!», заплатити їй гроші, і вона стане на дев’ять місяців просто інкубатором для чужого плоду, виносить і народить не своє дитя. Вона і є та, кого називають сурогатною матір’ю. Колись це було абсолютною фантазією. Хтось вважає це гріхом. Церква засуджує. А вчений-генетик, ймовірно, почуває себе Богом.

В основі такого способу отримання потомства дві речі: запліднення в пробірці (воно ж — екстракорпоральне запліднення — ЕКЗ) і договір між біологічними батьками та жінкою — замінницею матері. Інакше кажучи, генетичний матеріал плюс замовлення. Головна фігура тут — жінка-інкубатор. А ще — купа проблем: юридичних, медичних, релігійних, моральних.

«НАРОДІТЬ
НАМ ДИТИНУ!»

...Молода жінка, киянка тридцяти років. Ім’я її називати не будемо. Вона була вже кілька років одруженою, і вона, і її чоловік — обоє хотіли дитину. Жінка перенесла гінекологічну операцію. Лікарі попередили: «Хочете народити — покваптеся, не затягуйте». Вона намагалася завагітніти, лікувалася в трьох лікарів. Чоловік перевірявся — все в нормі, а дітей не було. Нарешті зважилися на ЕКЗ. У неї взяли яйцеклітину, у чоловіка — сперму. Яйцеклітина визріла, і в інкубаторі зародилися два ембріони. Їй подзвонили на роботу: «Терміново! Виїжджайте! Треба робити підсадження. Ембріони чекати не можуть!» Кинувши все, примчала в клініку. Підсадження пройшло вдало — обидва зародки ввели в матку, після цього — ще день госпіталізації майже без руху: не дай Боже, щось зрушиться. Потім лікарі розповіли: якщо в перші ж 15 хвилин ембріони не приживуться, то все марно. У неї не прижилися. Коли вона ридала лікарю в трубку, їй відповіли: «Ну що ж ви хочете? Ймовірність не більше 30 %. А ми, лікарі, зовсім не боги».

Самотужки народити не вийшло. Тепер перед ними стояв вибір: або лікуватися і робити підсадження далі, або знайти для своєї дитини сурогатну матір.

Вони вибрали останнє. З рідні на роль сурогатної матері не підходив ніхто. Та й з певних етичних питань їм і не хотілося, щоб це була жінка з близького оточення. Краще — зовсім чужа, яку, можливо, ніколи в житті більше бачити не будуть. Невдовзі підходяща кандидатура знайшлася: 32-річна провінціалка, одружена, має двох дітей і... великі матеріальні труднощі.

«Коли мені запропонували виносити чужу дитину, я була шокована: як таке можливе? — розповідає Надія. — Але поступово, ближче познайомившись з потенційними батьками, стала їх розуміти. І те, що вони вибрали на роль сурогатної матері саме мене, вже не дуже дивувало. Вони знали, що я здорова, маю сім’ю і дітей, тож претендувати на їхню дитину не матиму потреби. Так, чималу роль тут відіграли гроші. Сума, яку вони мені запропонували, у той час могла витягти нашу сім’ю з тієї прірви, в якій ми опинилися. Чоловік, працюючи на заробітках за кордоном, дістав важку травму спини. Йому необхідна була термінова операція, але коштувала вона чимало. Якщо не зробити операцію, то залишиться інвалідом на все життя. А що буде з нашими дітьми, яких треба поставити на ноги? Тож все обміркувавши, я зважилася. Мною керували два прагнення: врятувати чоловіка і допомогти тій сім’ї пізнати радість батьківства.

Чоловік, правда, довго вагався, коли я йому розповіла про все, та врешті-решт погодився з моїм рішенням.

Оформляти угоду юридично ми не стали, домовилися на «чесному слові». Наші спільні знайомі, через яких фактично ми познайомилися, дуже добре про них відзивалися, тож підстав не вірити їм у мене не було. У київській клініці я пройшла всі обстеження, потім відбулося саме запліднення, два тижні я пролежала в клініці під наглядом лікарів. Ще десять днів пожила у цієї пари і повернулася додому. Про те, що я вагітна чужою дитиною, знали лише чоловік та мої батьки, які мені у всьому допомагали. Ніхто більше про мою вагітність не знав і навіть не підозрював цього. Благо, була холодна пора року, то пальто прикривало мій живіт.

Батьки дитини двічі на місяць приїжджали до мене, давали гроші на продукти, навіть приносили гостинці моїм дітям. За місяць до пологів я поїхала в Київ і жила у них. Народжувала я з допомогою кесарева розтину, так вирішили ми спільно. Прокинулася після наркозу, а дитини вже нема...

Народжену мною дівчинку я бачила у її батьків вдома. Вона дуже на них схожа, що й не дивно, адже вони її біологічні батьки. Коли я побачила, яким щастям світилися очі матері й батька, то відчула аж гордість за те, що це я їм подарувала таке щастя. Чи має хтось моральне право засудити мене і їх за такий вчинок? Гадаю, ні...»

Лікарі взагалі стверджують, що зараз кожна десята пара у світі неспроможна привести на світ потомство. Вірніше, неспроможна зробити це звичайним, природним способом.

Сурогатне материнство буває різне, залежно від ступеня безплідності пари. «Традиційні» чи «часткові» домовленості припускають використання яйцеклітини сурогатної матері і сім’я біологічного батька. У такий спосіб заводять дітей, наприклад, і чоловічі гомосексуальні пари. При «повному» сурогатному материнстві не існує ніякого генетичного споріднення між сурогатною матір’ю і дитиною. У матку сурогатної матері вводять яйцеклітину від біологічних батьків. Сурогатною матір’ю повинна бути жінка молода, до 35 років, і, зрозуміло, здорова. У неї неодмінно повинна бути сім’я: і чоловік, і не менше двох дітей. Це необхідно для того, щоб жінці було на кого перенести материнські почуття після розставання з немовлям і тим самим трохи згладити душевні переживання.

Технологія сурогатного материнства існує ледве менше двадцяти років. На території СНД перша дитина з’явилася в Харкові, там мама народила власній дочці з уродженою відсутністю матки. Дитині вже 6 років.

Щодо Закарпаття, то до обласного Центру репродукції і здоров’я жінки звертань по сурогатному материнству поки не було, каже завідувачка Центру Оксана Чопей. Однак цього року Міністерством охорони здоров’я України було виділено кошти для екстракорпорального запліднення 17 безплідних жінок області. Перший курс лікування безплідності методом допоміжних репродуктивних технологій жінкам у віці 19—35 років здійснюється за абсолютними показаннями, якими є:

— безплідність трубного походження: відсутність або повна непрохідність обох маткових труб;

— сурогатне материнство за умови виношування вагітності кровною ріднею: сестрою чи матір’ю, у якої безплідність маткового походження, пов’язана з відсутністю матки, аномаліями розвитку матки.

Зараз на базі Центру працює комісія лікарів, які з’ясовують готовність неплідної жінки до ЕКЗ. Здійснюється уточнення характеру і причин безплідності, гормональний і ультразвуковий моніторинг з допомогою серії УЗО. Висновки комісії направляються у Київ. Після чого пацієнтка отримує резолюцію-направлення в івано-франківську лікарню. Наразі з Закарпаття туди направлено 7 жінок. Чи вдалося запліднення, поки не відомо. Загалом по Україні на проведення цієї процедури акредитовані три лікарні: у Івано-Франківську, Донецьку і Києві.

РИНОК
І МОРАЛЬ

Медичний аспект вирішений абсолютно — технологічно це і можна зробити, і робиться. А от юридичні, моральні й етичні проблеми часто нездоланні. Так само як і клонування, сурогатне материнство провокує суперечки, скандали і безпрецедентні судові процеси. Крім чисто наукової спраги пізнання, експерименту і творення, що за всіх часів неминуче стикалося із суспільним і церковним осудом і недовірою, у подібному ділі мова йде про чималі гроші, адже процедура не з дешевих. Додайте до цього конфіденційність, напівлегальність (подекуди це взагалі заборонено законом), трудомісткість, ризик невдачі (зрештою це тільки експеримент) і купу інших юридичних та просто людських нюансів. От і виходить, що у третині випадків скандал неминучий.

Безумовно, зачаття в пробірці і будь-які експерименти з людським генним матеріалом перетворюють дітей у подобу товару, створюючи ситуацію, за якою багаті люди зможуть наймати жінок для виношування своїх нащадків. Материнство стає при цьому договірною роботою, у якій, як у будь-якому бізнесі, переважає прагнення до особистої вигоди. Виходить, сурогатне материнство — це ринок, бізнес, комерція. Але, за словами одного нашого вітчизняного юриста, забороняти законом сурогатне материнство смислу немає. Вийде те ж, що буває, коли в якій-небудь країні забороняють аборти. Якщо не можна легально, їх будуть робити підпільно, брудними руками і в’язальним гачком, у результаті кожна третя жінка буде вмирати після такої операції від перитоніту. Так само і сурогатне материнство: не можна за законом — будуть робити в обхід.

Та й наука і релігія ніколи не ладили. А в даному випадку — особливо. Однак розмова про мораль, моральність і релігійність скоріше доречна, коли жінка сама виношує своїх дітей. Що ж до сурогатного материнства, то тут мова йде, в першу чергу, про фінансову угоду і материнський інстинкт, так принаймні думає більшість.

Церква вбачає в цьому дегуманізуючу, аморальну тенденцію, що підриває святість шлюбу і родини. Однак для бездітної родини це єдиний спосіб мати дитину, яка буде для них генетично «своєю». Подібна процедура, яка дозволяє привести на світ бажане дитя, по суті справи не так вже сильно відрізняється від усиновлення. Можливо, мова йде не про комерціалізацію дітородіння, а про глибоко людяний акт любові й співробітництва. Цей акт пов’язаний, звичайно, з потенційними небезпеками для сурогатної матері, але вона здатна оцінити їх у грошовому еквіваленті і може свідомо піти на ризик.

ЗГОДНА
ПРАЦЮВАТИ
«МАТЕРОЗАМІННИКОМ»

Пошук сурогатних матерів проходить у різних країнах по-різному. В Україні це справа тієї сімейної пари, яка бажає завести дитини, «банку» жінок, готових надати свої послуги нема (принаймні так вважають лікарі).

Однією з основних проблем програми сурогатного материнства є психологічна нестабільність жінки, котра вирішила стати сурогатною матір’ю. Що штовхнуло її на це? Якщо вона самотня й у неї купа матеріальних проблем, то сам факт настання вагітності стане для неї додатковим стресом — плюс до тих, що в неї вже є. І часто вона психологічно ламається, бо на той час, коли з’являється дитина, даються взнаки закони природи — вона починає любити дитину. Це почуття нічим неможливо ні збалансувати, ні замінити. Такі жінки часто відмовляються віддати дитини. Як правило, судові розгляди стосовно цього питання, що мали місце у світі, пов’язані або з самотніми жінками, або з тими, хто перебували у цивільних шлюбах, що, як правило, не викликають впевненості в стабільності її сімейного стану.

Що може змусити українку, зокрема закарпатку, стати інкубатором для чужого плоду, і так зрозуміло. Уявіть собі, молоденька провінціалка одержить за таку послугу п’ять—десять тисяч доларів, а за ці гроші в якомусь невеликому містечку можна життя своє влаштувати. У кого повернеться язик засудити таку сурогатну матір? Хто не знає, як живе основна частина населення в нашій країні, нехай перший кине в неї камінь.

ЗА ЗАКОНОМ,
ПРОТИ ЗАКОНУ
І ПОЗА ЗАКОНОМ

Очевидно, що для деяких жінок, що пропонують свої послуги як сурогатних матерів, головним стимулом служать гроші, і це може штовхати їх на надання помилкових даних про стан здоров’я чи обставини життя. Відомі випадки, коли безплідні подружні пари, підшукуючи придатну для такої ролі жінку, намагалися схилити до згоди на це когось з родичок. З іншого боку, безпринципні адвокати і лікарі іноді так захоплюються перспективою добре заробити на підборі сурогатних матерів, що не в змозі діяти тільки в інтересах своїх клієнтів. І все-таки, як можуть засвідчити сотні раніше бездітних людей, користь від такого способу подолання безплідності неоціненна.

Як би там не було, законодавство в даній сфері настільки не розроблено, що правова плутанина виникає скрізь і завжди, і в нас, і за рубежем.

В Україні немає чітких законів, що регулюють питання сурогатного материнства, а окремі статті Сімейного кодексу не захищають жодну зі сторін від несумлінності партнерів.

Саме тому пошук сурогатної матері найчастіше залишається завданням для самої безплідної пари і нерідко балансує на межі криміналу. Часті випадки, коли потенційні сурогатні матері, знайдені через Інтернет чи сумнівних посередників, заражені всілякими інфекціями, що роблять вкрай проблематичним виношування вагітності, а то і взагалі не можуть мати дітей внаслідок перенесених і хронічних захворювань.

Не рідкість випадки, коли майбутню сурогатну матір розшукують через родичів чи знайомих через десяті-двадцяті руки десь у сільській місцевості, виплачують деяку суму і буквально «ув’язнюють», нав’язуючи дотримання режиму, дієти, припиняючи сексуальні контакти, а то й зустрічі з родичами — «щоб випадково не заразили...».

Договір між біологічними батьками і сурогатною матір’ю ОБОВ’ЯЗКОВО повинен бути грамотно складений професійними юристами і належним чином оформленим. Це дозволить обом сторонам мати гарантії виконання іншою стороною своїх зобов’язань у разі виникнення будь-яких проблем. Договір обов’язково повинен містити пункт про штрафні санкції у разі несумлінного виконання прийнятих зобов’язань.

У міжнародному контексті сурогатні угоди, як і раніше, будуть практикуватися, у тому числі між громадянами різних країн, і виникнуть суперечки, відповідь на які не можна знайти в рамках існуючих законодавчих заборон на рівні однієї країни.

Я
І МОЇ
БАТЬКИ

Найменше в даному випадку, як часто буває, думають про винуватця всієї справи — дитину та її права. Насамперед, дитина може успадкувати від сурогатної матері генетичні дефекти. А головне — психологічна адаптація дитини. Якщо дитині пояснять (чи вона випадково довідається), що її народила не матір, а інша жінка, чи не буде проблем? А якщо дитина буде бачитися з цією жінкою після свого народження (так буває, коли сурогатна мати — родичка чи близька сім’ї людина), то як це може позначитися на дитині надалі?

Крім того, десь буде існувати жінка, котра носила під серцем дитя, яке належить іншим, і потім довго приймала гормональні препарати, щоб заглушити в організмі бурю, йменовану материнським інстинктом.

Тож як ставитися до сурогатного материнства — як до блага чи як до неминучого зла? Релігійні, моральні, юридичні, етичні й наукові суперечки навколо цього не затихнуть ніколи. Ясно одне: сурогатне материнство — це просто факт, воно є і, як видно, нікуди тепер від нас не дінеться.

Як ви думаєте, чи легко жінці, яка виносила під серцем дитину, віддати її іншій сім*ї ? Що відчуває біологічна матір в такі моменти? Просто хочеться почути ваше ставлення до цього та ваші думки.
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Lavina 

• Зацікавлений
  • PіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 02 листопад 2008 - 08:23

Ставлюсь до цього позитивно. Зараз в Україні та й у всьому світі невпинно збільшується кількість безплідних пар, які не лише не можуть зачати, але й виносити дитинку. Тому для них одним із варіантів є сурогатне материнство. Звичайно жінці, яка виносила, нелегко розлучатися з дитиною, але , якщо вона свідомо на це йшла, то вже морально підготовлена до цього. Тим більше, що дитину забирають одразу після народження і мама не встигає до неї прив"язатись. А для біологічної мами, думаю, це найбільше щастя отримати свою дитинку, бо перед цим, напевно проходять роки, витрачені на обстеження, лікування, переживання, заплакані ночі і т. д.
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Time Out 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 03 листопад 2008 - 10:03

Має право існувати все, що допомагає людям народити дитинку. Я дуже поважаю жінок, що беруться виносити і народити дитину іншим. Я б сама так не змогла.
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Татусечка 

• Мама трьох принцес, Матуся року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Модератори

Відправлено 03 листопад 2008 - 10:08

Думаю, що це прекрасно для родини що хоче дитинку, але та що виносить має бути напів роботом, або величезною відчайдухою якій потрібні гроші.... Яб не змогла, бо до чужих діток швидко звикаю, а якби виносила то ніколиб не віддала :gv:
My Signature
ЗображенняЗображення

• 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Цитрина 

• Завсідник
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Орг СП Малечі

Відправлено 03 листопад 2008 - 10:34

Ставлюся нейтрально. Тобто я таких жінок не засуджую, але й не до кінця розумію, бо сама так не змогла б...
Мені здається, що за 9 місяців життя в животику я б все одно прив"язалася дуже до маленького.
А от недавно бачила передачу про те, як посадили жінку за те, що вона, ще будучи вагітною, домовилася з бездітною парою, що продасть їм свою дитину після народження. Тобто так само уже свідомо виношувала дитину для них, але свою.
Хоча я великою різниці не бачу...
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Коліжанка 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 листопад 2008 - 11:51

Неоднозночно... З одного боку - для бездітних пар це найкращий вихід. а з моральної точки зору - виносити і віддати дитину. :gv:
Я для ебе не сформувала ставлення до суррогатного материнства.
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 листопад 2008 - 12:17

Коліжанка, біологічно батьками дитини є подружжя. Сурогатна ж матір просто виношує цю дитинку, тобто є свого роду "інкубатором" (вибачайте за різкість). Отже, віддає вона, по суті не свою дитинку.
Ну а продавати власних дітей - це вже точно злочин!
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   M@rtik 1+1 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 листопад 2008 - 12:23

Знаєте дівчата,коли хочеш дитинку йдеш на все!!!Я не була в такій ситуації, тому навітьне знаю,як висловити те,що думаю.загалом я дуже тішуся,що в жінки, яка неможе мати дітей, таки буде дитинка,а ту.яка виносила-шкода,адже,як би там не було вона носила її 9 місяців під серцем!.. :gv: "Сьогодні"- я б на це не пішла, а "завтра"- незнаю...можливо...все залежить від обставин. Взагалі я не засуджую сурогатне материнство,бо це інколи єдиий вихід.
My Signature
ЗображенняЗображення
Мої сини,мої орли - це моя гордість материнська !!!
Кажуть люди я сама, наче квіточка,
Що пливуть мої слова, як та річечка,
Що душа моя співає, мов сопілочка.
А я просто українка, україночка
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Sweet one 

• Швидка допомога
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 листопад 2008 - 16:23

кожна пара має право на НАДІЮ, і якщо таку надію їй може подарувати суррогатне материнство- то воно має право на існування.А щодо морального аспекту-тут справді неоднозначно, але ж сурогатною матір ю може стати і жінка з родини,....на деяких форумах досить жорстка дискусія йде і із-за ЕКО взагалі. так що тут все дуже неоднозначно...Моя особиста думка висловлена у першій фразі.
My Signature
"Жизнь слишком коротка, чтобы тратить ее на диеты, жадных мужчин и плохое настроение!" Ф.Раневская
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Сонячна 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Орг СП Малечі

Відправлено 03 листопад 2008 - 18:20

В принципі, сурогатне материнство не засуджую, але деякі аспекти цього питання для мене неоднозначні:

Цитата

біологічно батьками дитини є подружжя. Сурогатна ж матір просто виношує цю дитинку, тобто є свого роду "інкубатором" (вибачайте за різкість). Отже, віддає вона, по суті не свою дитинку.

"Інкубатор", який своєю кров"ю харчує дитинча!
Цікаво, які думки живуть в голові сурогатної мамусі? Невже за довгі 9 місяців вона жодного разу не відчуває теплоти і ніжності по відношенню до малявки, а виношує справді як робот-інкубатор? Тоді шкода таких діток, бо в період вагітності закладаються не тільки органи.
My Signature
Щастя можливе тільки тоді, коли людина стає джерелом щастя для інших.

Останнє слово має залишатись за чоловіком. І це слово: "Так, кохана!"
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Коліжанка 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 листопад 2008 - 19:44

Антік, Я знаю, що таке сурогатна мама. )))).
З чого ви взяли що я цього не знаю? )))

Але можу комусь було незрозуміло, то ваше уточнення комусь принесло користь.

Напевно ніколи не зможу зрозуміти, як можна виносити 9 місяців, відчувати її поштовхи, і віддати дитину.
Я без осуду, мені просто це незрозуміло ( цн риторичне питання, Антік, можете нічого не уточняти) :D
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 05 листопад 2008 - 16:16

Коліжанка, просто треба подумати про біологічних батьків, це ж їхня дитинка! Це треба розуміти. Сурогатне материнство нагадує тимчасовий догляд за чужою дитинкою, яку жінці дали на певний час.
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Мышка 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 листопад 2008 - 22:28

а я проти сурогатної мати, втручатися у природу гадаю не треба, якщо Бог не дає покищо дітей -треба чикати, чи усиновити.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Вишенька 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 листопад 2008 - 22:45

Мышка, а як тоді щодо тих, хто має дітей завдяки штучному заплідненню? Це ж теж не зовсім "Бог дав" (маю на увазі "природній" спосіб вагітності).

А моє ставлення до сурогатного материнства до кінця не сформоване... з одного боку розумію бажання мати генетично свою дитину, а з іншого боку мені важко уявити як жінка після вагітності може відмовитись від дитини, яка 9 місяців була її частиною... Вірніше, уявити я це можу, але сама б так не змогла. Але якщо є такі, які психологічно це можуть сприйняти, то сурогатне материнство має право на життя.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Ameli 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 19 листопад 2008 - 23:12

Можу зрозуміти тих, хто хоче мати дитинку, але не може і тому йдуть на все, але ніяк не можу зрозуміти тих, хто виношує. Коли в тобі росте те маленьке зернятко, копається, виносити під серцем і потім віддати. Ні, не зрозумію, це напевне потрібно бути безсердечною.
My Signature
Зображення

Зображення

Постійно хочу дві речі: схуднути і поїсти.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Mysterious 

• Дока
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Модератори

Відправлено 20 листопад 2008 - 17:19

я вважаю,що в сурогатному материнстві немає нічого поганого. А щодо відчуття материнства,то краще народити і віддати,ніж лишити в роддомі,або зробити аборт. Сурогатна матір виконує функцію тільки носія дитини і прекрасно це усвідомлює.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   ирис 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 28 листопад 2008 - 21:37

Я думаю що сурогатне матиринство мае існувати.Тим паче що наш закон чітко вказав на те хто являеться батьками дитини. Одже жінка яка буде виношувати чужу дитину (якщо вона психічно здорова) то вона розуміе що дитина їй по закону не належить. Звісно як кожній жінці їй буде тяжко, тому і вибирають жінок у яких е діти щоб їй було про кого турбуватись. Втрата так, але ця дитинка жива,і буде оточена коханням батьків.
My Signature
Зображення
Зображення
Будь смиренним, бо зроблено тебе з праху. Будь великодушним, бо зроблено тебе із зірок
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Мышка 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 29 листопад 2008 - 00:04

Перегляд повідомленняВишенька (19.11.2008, 22:45) писав:

Мышка, а як тоді щодо тих, хто має дітей завдяки штучному заплідненню? Це ж теж не зовсім "Бог дав" (маю на увазі "природній" спосіб вагітності).

до штучного запліднення відношусь так саме, може це мій розум так каже, тому що чула як таке говоре священник, і вірю йому. Але не виключно, що коли в нас не буде виходити кілька років і лікарі скажуть що і не вийде , то ми забудемо про розум, а будемо жити лише серцем і бажанням дитини,не скористаємось ціма варіантами запліднення. :smile:
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Світланkа 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 29 листопад 2008 - 01:02

Я навіть не знаю, як я відношуся до того сурогатного материнства. Ставлю себе на місце жінки-"інкубатора" і розумію, що не змогла б віддати дитину. Треба мати дуже сильний характер, щоб погодитись виносити чужу дитину.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 30 листопад 2008 - 16:39

ось ще деяка інформація.
Сурогатне материнство чи репродуктивна медицина
Текст, що розкривається
Сурогатне материнство – це метод лікування безпліддя, один із методів лікування допоміжних репродуктивних технологій, при якому ембріон, отриманий від генетичних батьків, переноситься в порожнину матки іншої жінки. Існує два різновиди сурогатного материнства:

гестаційне, при якому сурогатна мати не має генетичного відношення до дитини (його можна здійснити лише за допомогою високорепродуктивних допоміжних технологій);
гендерне (традиційне) – жінка виношує генетично свою дитину.
Перший випадок гестаційного сурогатного материнства в світі був здійсненний 1985 р., а в Україні - у 1993 р., коли бабуся виносила свого онука, адже у її доньки була відсутня матка.

Законодавство про сурогатне материнство дуже неоднозначне. Практично в усій Європі сурогатне материнство заборонене, дозволене лише в Англії та Греції. У США на нього дали згоду в деяких штатах. Дозволене сурогатне материнство також в Україні, Росії та Казахстані.

Умовно період законодавчого регулювання сурогатного материнства в Україні можна поділити на період до 1 січня 2004 р. та після нього. Саме тоді набрав чинності Сімейний кодекс України. До цього періоду ми керувалися загальним принципом: «дозволено все, що не заборонено». Зокрема, ст. 123 СК визначає походження дитини, народженої із застосуванням допоміжних репродуктивних технологій. Проте самого поняття сурогатного материнства у вітчизняному законодавстві не існує, воно існує лише в суспільних відносинах, пов’язаних із сучасними репродуктивними технологіями. Також до законодавства з цього питання відносяться ЗУ « Про охорону здоров’я», накази Міністерства здоров’я України, зокрема Наказ № 24 від 04.02.97 «Про затвердження Умов та порядку застосування штучного запліднення та імплантації ембріона (ембріонів) та методів їх проведення».

Клініки намагаються урегулювати питання сурогатного материнства на практиці шляхом укладення договору. В цьому договорі ніяким чином не можуть порушуватись права та інтереси дитини, генетичних батьків («замовників»), сурогатної матері як «виконавця» договору. Однак у ньому потрібно передбачити додаткові умови, від яких не застрахований ніхто, оскільки природа настільки мінлива та непередбачувана, що може змінити всі людські прогнози та старання.

Чи потрібне Україні сурогатне материнство

В Україні за минулий рік народжено 32 дитини за допомогою репродуктивної медицини, 8 із них виносили родичі генетичних батьків. Серед причин безпліддя можна виділити:

відсутність матки;
деформацію матки;
велику кількість абортів (4-6).
Із цими проблемами борються Асоціації репродуктивної медицини по всьому світі. Створена вона і в Україні, й успішно співпрацює з асоціаціями інших країн, які входять до Європейської асоціації репродуктологів (ESHRE).

Українська асоціація репродуктивної медицини опікується проблемами законодавчого врегулювання питання сурогатного материнства, захистом прав дітей, безплідних жінок, які через негативне ставлення до цього питання в суспільстві не можуть активно, на широкий загал відстоювати свої позиції щодо свого природного права бути матір’ю. Зараз на розгляді Верховної Ради знаходяться три законопроекти щодо застосування допоміжних репродуктивних технологій. Українська асоціація, як громадська організація, членами якої є поважні практикуючі медики, доктори медичних наук, бере активну участь у розробці цих законопроектів шляхом внесення своїх пропозицій. Питання, що потребують урегулювання:

вибір статі майбутньої дитини;
право власності на ембріон (ембріон повинен належати генетичним батькам, але бувають ситуації, коли один із батьків помирає, а інший відмовляється від майбутньої дитини);
вік, яким обмежується можливість стати сурогатною матір’ю (у світі є практика виношування дитини 63-річною жінкою);
що робити у разі смерті одного чи обох генетичних батьків?

Тенденції репродуктивної медицини

В Англії, за даними журналу Mother & baby, за допомогою репродуктивної медицини народилося 40 дітей. Серед Скандинавських країн сурогатне материнство не забороняється лише у Фінляндії, тому там широко розповсюджена практика репродуктивної медицини як за рахунок власних громадян, так і за рахунок громадян інших країн, які не мають дітей, але бажають стати батьками. У Франції також заборонено застосування репродуктивної медицини.

Наразі в Україні, за приблизним підрахунком, мільйон безплідних пар. Чи можуть вони дозволити собі дитину з пробірки? Таке запитання було поставлено медичному директору клініки «Ісіда» Андрію Тумасову Пославшись на етичні міркування, він все ж таки назвав приблизну цифру процесу лікування безпліддя - 6-8 тис. грн. Наприклад, у Франції батькам повертають кошти за позитивний репродуктивний цикл (народження дитини).

На сьогодні Українська асоціація репродуктивної медицини робить важливий крок назустріч безплідним сім’ям - у 2004 р. за державної підтримки було створено клініки в Івано-Франківську та Донецьку.

Створення такої клініки планується в Києві на базі пологового будинку №4. Він буде мати назву Київський міський експериментальний центр репродуктивної медицини. Його очолить В’ячеслав Камінський – головний акушер-гінеколог МОЗ України.

Етичний аспект

Що стосується тлумачення репродуктивної медицини та сурогатного материнства, то велике значення відіграє Етичний комітет Американської асоціації репродуктивної медицини. Він визначає, що репродуктивна медицина можлива лише за медичним показанням, а не за соціальним. Тобто діти можуть бути виношені сурогатною матір’ю лише з об’єктивних причин неможливості народження дитини самою матір’ю, а не через те, що вона втратить фігуру, кар’єру, привабливість і т. д.

З етичних міркувань цей комітет вважає кошти, які виплачуються сурогатній матері, не платою за «продаж дитини», а компенсацією за ризики і втрату сил, які знадобились для виношування цієї дитини.

Важливе зауваження зробив на конференції професор Федір Дахно – директор Інституту репродуктивної медицини: „Уявіть ситуацію, при якій людина, маючи проблеми зі здоров’ям, є безплідною. Вона приходить до лікаря і зі сльозами на очах просить про допомогу. Чи не буде відмова такій людині в наданні медичної допомоги кримінально караним діянням?”.

Отже, підбиваючи підсумки, слід сказати про юридичне значення репродуктивної медицини. Воно полягає в тому, що народжене дитя походить від своїх генетичних батьків, їм видано свідоцтво про народження, в якому зазначені імена цих батьків. Ми уникаємо бюрократичної процедури передачі дитини сурогатною матір’ю генетичним батькам – усиновлення, що за своїм змістом є зовсім іншим поняттям. У даному випадку походження дитини буде визначатися актовим записом в органах РАГСу генетичними батьками

My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 5 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Остання »
  • Ви не можете створити нову тему