Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Здорові оченята - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 18 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Остання »
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Здорові оченята Поради для батьків, діти яких мають проблеми з зором Оцінка: ***** 3 Голосів

Користувач поза мережею   Світланkа 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 01 листопад 2008 - 01:47

Повідомлення від модератора гра з вогнем

У цій темі Світланочка відповідає на запитання форумчан, які стосуються офтольмології
Світланочка закінчила мед. коледж з професією фельдшер.
Працювала в обласній дитячій лікарні медсестрою офтальмологічного відділення. Проводила ортоптичні заняття з дітьми в яких низький зір, була присутня на операціях, допомагала лікарю-офтальмологу при консультаціях дітей.
Стаж роботи: 6 років лікарня + паралельно останні 3 роки оптика.

УВАГА!
Світланочка не надає професійних консультацій, лиш ділиться власним досвідом, отриманим під час роботи медсестрою офтальмологічного відділення та в оптиці

Створити цю тему мене спонукала тема Масянічки про "плаксиві оченятя"
Я 6 років пропрацювала медсестрою в очному відділі обласної дитячої лікарні,і на моїй практиці зустрічалися різні випадки. До чого я веду - в цій темі я можу відповідати на запитання пов"язані з проблемами зору у дітей. Так, зараз всюди можна знайти багато інформації і офтальмологічної в тому числі. Та я пропоную тут практичні поради чи консультації, з особистого досвіду. Я звичайно не професор і навіть не лікар, та моя робота мені дуже подобалась і я вникала у всі дрібниці. Якщо когось щось цікавить, то можете задавати свої питання в цій темі, що буду знати - розкажу. Ще маю паралельний досвід роботи в оптиці з контактними і окулярними лінзами.

Адміністрації - можна створити таку собі консультативну лінію серед наших форумчан. Хто в якій галузі працює - може давати поради іншим, відповідати на запитання, (щось типу того що я запропонувала)
My Signature
Зображення
  • 6
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Оленка2008 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 07 листопад 2008 - 11:26

Світланочко, дуже приємно чути, що хтось хоче допомагати :hang1:
У нашої Софійки минулого року почались проблеми з зором.
Перед поч. навч. року ми провірили зір -0.9, в жовтні -0.5.
Коли ми прийшли на прийом до Лудчака Ю.Ю., то зір був 0.2.
За два тижні лікування - зір 0.9!!!!
Але лікар сказав, що ця проблема не від захворювання очей, "шукайте іншу причину"!
Причини ми так і не знайшли :cray:
А нещодавно вияснили, що зір знову впав :cray:
Може Ви зможете щось порадити?
Дякую
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Тарасовамама 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 07 листопад 2008 - 13:36

У Христини виявили зміни на очному дні. Як мені сказали: дуже звужені і звивисті судини. я в термінах не розбираюся.
Світланочка, , чи знаєте ви, які наслідки може нести таке захворювання? бо лікарі тільки призначили лікування і сказали: будемо чекати. а чого чекати?

очі перевіряємо регулярно ,бо мали гіпоксичну енцефалопатію після народження. але до року все було норм.
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 07 листопад 2008 - 14:19

Перегляд повідомленняОленка2008 (7.11.2008, 11:26) писав:

Але лікар сказав, що ця проблема не від захворювання очей, "шукайте іншу причину"

Проблема не від захворювання очей, напевне тому, що будова ока добра, відповідно очі здорові, але є одне але...
Є таке захворювання очей, як спазм акомодації (це навіть і не захворювання, бо рефракція при ньому нормальна) Це означає, що оку тяжко пристосовуватися до певного навантаження в роботі. Переведення погляду з близі в даль і навпаки, може супроводжуватися незначним головокружінням, втратою чіткості зору. При зосередженні також відмічається ,така собі розпливчатість.Тому Ваша дитина і не могла бачити всі рядочки на таблиці перевірки. Пішла до школи- з"явилось більше роботи для очей, от і почав знижуватись зір.При відповідних вправах для очей, зір відновлюється,цей спазм зменшується, а при тривалому (кілька курсів з перервами) зникає. Та якщо з дитиною не займатися, то тоді вже може розвинутися справжнє захворювання, іх є в офтальмології багато - астигматизм, короткозорість, далекозорість і ін.Вправи деякі на розвиток акомодації можна робити і дома. Якщоцікавить,то напишу.
Додам, що це такий собі мій вам діагноз, який може бути і не точний, бо я ж не бачила всі ваші обстеження, а зробила висновок тільки по ваших словах.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Антік 

• Симпатія форуму-Романтик форуму
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 07 листопад 2008 - 14:38

Світланочка, кілька років тому у мене виникла така проблема. У мене перед очима з*являлася прозора, розмита плямка (схожа на меленьку лінзу), яка збільшувалась протягом 30 хв. Кілька хвилин я бачила розмите нечітке зображення... Потім все минало. Це повторялося кожний місяць. Зараз, слава Богу, все ок.
Лікарі нічого не могли сказати. Що це все таки могло бути?
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 07 листопад 2008 - 15:25

Тарасовамама - нічого страшного в цьому нема. На зір це не впливає,це більше неврологічна симптоматика, і має значення для точного діагнозу невролога.Може бути як наслідок вашої енцефалопатії. Лікування особливого не потребує, тільки те що вам призначають неврологи.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Сонях 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 07 листопад 2008 - 15:27

Світланочка, дякую тобі за підтримку, ти справді несеш світлу надію :acute:
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 07 листопад 2008 - 15:29

Антік , можливо мала місце зорова перевтома, або наслідок якогось стресу. Ще може бути пов"язане з менстраульним циклом, якщо місячні дуууже болючі.

Сонях , завжди будь-ласка!!! Я просто знаю наших лікарів, вони не хочуть нічого людям пояснити, просто кажуть діагноз і все. А діагноз насправді може бути пустяковим, та людина все одно переживає, так як нічого в тому не розуміє.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   МІРКА 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 07 листопад 2008 - 15:33

'Світланочка а як щодо немовлят:чим можна промивати очка? Дільнича наказувала тільки водичкою, а мамусі -сусідки кажуть що молочком грудним? як бути?
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Антік 

• Симпатія форуму-Романтик форуму
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 07 листопад 2008 - 15:34

Світланочка, та ні, з місяними це ніяк не було пов*язано, швидше перевтома.
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 07 листопад 2008 - 15:40

Перегляд повідомленняМІРКА (7.11.2008, 15:33) писав:

'Світланочка а як щодо немовлят:чим можна промивати очка? Дільнича наказувала тільки водичкою, а мамусі -сусідки кажуть що молочком грудним? як бути?

А що з очками? Якщо просто промивати, то звісно тільки водичкою, можна з відварами трав. Якщо є проблема, закисають, то треба дивитися і призначати лікування. Молочком краще не капати бо в когось може ускладнень не бути, а в когось наслідки такої терапії при певній будові слізних шляхів можуть бути плачевні.

Перегляд повідомленняАнтік (7.11.2008, 15:34) писав:

Світланочка, та ні, з місяними це ніяк не було пов*язано, швидше перевтома.

Добре що зараз нічого немає, а те що було, те "загуло" :acute:
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   anis8 

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 07 листопад 2008 - 16:15

Світланочка, підкажіть як ви відноситесь до лінз. З якого віку ви б рекомендували їх дитині, якщо вона соромиться носити окуляри.
Навчається зараз у 5 класі. :acute:
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 07 листопад 2008 - 16:24

anis8 , відношусь дуже позитивно, сама ношу. Дітям лінзи можна з того віку, з якого непроблематично їх одіти. У мене була пацієнтка 5 років, лізу одягала їй мама. Лінзи набагато краще за окуляри, бо в деяких випадках вони можуть навіть зупинити розвиток захворювання. Дітям рекомендую тільки лінзи на короткий термін - місяць, до двох(тобто лінзи чере місяць треба міняти на нові) Носити не довше 8 год. на день. На вихідні відпочивати, тобто носити окуляри. Лінзи абсолютно не шкідливі, але це тільки в тому випадку, якщо дотримуватися всіх правил гігієни носіння.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Parybok 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 07 листопад 2008 - 16:49

Світланочка Я вже давно не дитина, але питання задам.
В мене почалися проблемки з очима десь з 13 років - зір майже 1,0 на два ока, але очі дуже швидко втомлюються при читанні газети чи книжки. Тобто ще перші 8-10 сторінок я можу читати без проблем, а потім все роздвоюється і падає різкість. Якщо закрити одне око, то ще можна протягнути пару сторінок на одному оці, а потім помінятися... але це все. Всі лікарі до яких я звертався нічого конктретно не можуть сказати. Кажуть що очі швидко втомлюються і все. Виписали окуляри для читання (+0,25) - це допомагає лише частково (тобто в окулярах можна почитати сторінок з 15-20), а потім знову та сама казка. Зараз зір трошки погіршився (0,9) і проблема з читанням не зникає.
Якщо щось знаєте про такі симптоми, то я наперед вдячний.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Масянічка 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 07 листопад 2008 - 16:49

Світланочка,,після промивання ромашкою і масажів, очко в донечки перестало сльозитися. Інколи спостерігається таке коли вона його натре, або дуже тисниться, то слізка може виходити. Чи можна розраховувати, що все минулося?
А ще, ми обїздили купу лікарів, але проести тест на прохідність нам реально ніхто не запропонував. Може ви знаєте в кого це можна зробити? Чи можна це зробити самому?
My Signature
Зображення
Ідеальна краса, найчарівніша зовнішність нічого не варті, якщо ними ніхто не захоплюється.
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 07 листопад 2008 - 17:45

Масянічка , може таке бути, що повної непрохідності як такої у дитини і не було. Якщо не було закисання ока, то я маю таку думку. Тест зробити можна, якщо знайдете у вільному продажі розчин флюоресцеїну.
Parybok , а діагноз - астигматизм - вам не ставили?
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Parybok 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 07 листопад 2008 - 20:49

Світланочка Такого діагнозу - астигматизм - мені не ставили, бо я перший раз взагалі чую таке слово. Дякую за інформацію - я пошукаю більше інфо про це.
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 07 листопад 2008 - 21:10

Parybok , трохи поясню "на хлопський розум". Це таке неправильне заломлення світлових променів, коли вони пеопадають не на центр сітківки, а збоку. Існує багато форм астигматизму. У вас напевне легка.При цьому гострота зору не обов"язково має бути низька. Треба зробити комп"ютерне обстеження будови ока, там має бути видно чи є астигматизм. Якщо підтвердять, то вам може допомогти спец. лінза - виставляється під певним градусом.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Оленка2008 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 10 листопад 2008 - 13:52

Світланочко, дуже дякую за відповідь! Лікар теж говорив, що це спазм акомодаційного нерва. А мала іноді скаржиться, що у неї ніби якась плівка на очах.
Вдома ми намагаємось робити вправи для очей. (Написала "намагаємось", тому що мала лінується і часто забуває :prapor: ). Вона робить лише прості вправи: рух по колу, вверх-вниз, вліво -вправо; іноді вдається змусити робити вправи з крапкою.
Які б вправи Ви могли нам порадити? Скільки разів вдень їх потрібно виконувати? Ми робимо двічі на день, але лише 1-2 хвилини.
Дуже буду вдячна за відповідь!
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 11 листопад 2008 - 01:02

Оленка2008 ,вправи робити треба не частіше 2 разів в день. 2 тиждні робите, 3 тиждні перерва.
Вправи з лампою:
- портібно настільну лампу з закритим матовим плафоном-світильником білого кольору. На плафон наклеюєте круг темного паперу діаметром приблизно 2см. Процедура - 30 секунд дивитися на точку, потім 1 хвилину відпочивати(очі закрити і прикрити руками, щоб створити більшу темряву) Так повторити 5 раз.
Ще одна вправа на лампі.
Берете картон, ріжете на квадратики приблизно 5*5см. В тих квадратиках вирізаєте фігурки різної величини. Наприклад: машинка, жираф, слоник, рибка, трикутник, і т.д кожного по три - велика, менша, ще менша картинка. Перемішуєте, і показуєте на кожне око окремо(спочатку на одне,потім на друге) ставлячи картинку перед включеною лампою. 1 хвилину показуєте,2 хв відпочиваєте. по 3 рази на кожне око.
Вправа з точкою:
на вікно наклеюєте точку(2 см). За вікном на віддалі де ближче як 20 метрів обираєте предмет(дерево, будинок...) . дитина дивиться переводячи погляд з точки на предмет і навпаки. На точку 15 сек, на предмет 15 сек і так протягом 5 хв
Згадаю ще щось, напишу.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 18 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Остання »
  • Ви не можете створити нову тему