Переконайтеся, що повинні відмовити
Нерідко за зовнішньою нерішучістю приховується непевність: а чи правильно я поводжуся? Новий проект, запропонований одним із працівників, здає-ться вам безперспективним, але в той же час не хотілося б побачити, як його успішно реалізує конкурент. Перш ніж вимовити «ні», переконайтеся, що відмова не призведе до небажаних наслід-ків.

Цінуйте свій час
За фразами типу «я подумаю», «можливо, але не зараз» надовго не сховатися. Такі розпливчасті формулювання змусять спів-розмовника продовжити ро-змову, поцікавитися, скільки часу вам треба на обмірковування, коли можна зайти наступного разу. Якщо негативне рішення вже прийняте, рано чи пізно ви його озвучите, а втрачений час вже не повернути.
Чітко обґрунтуйте відмову
Не варто, вдаючись у подробиці, починати пояснення свого рішення з передісторії дворічної давнини. Досить однієї, але дуже вагомої причини. Так у вашого співрозмовника не буде можливості наполягати й сперечатися, а ви продемонструєте повагу до нього.
Продумайте розмову
Подумки напишіть сценарій бесіди: продумайте, якими словами ви висловите відмову, уявіть можливі реакції співрозмовника й свої відповіді на них. Якщо розмова має бути важливою, програйте майбутні переговори кілька разів: готовність до різних ситуацій додасть впевненості.
Будьте ввічливі
«Відмовити – значить скривдити» - цей застарілий стереотип спрацює тільки в тому випадку, якщо ваше «ні» буде висловлене в грубій формі.
Відмовляйте проханню, а не людині
Не варто зачіпати в розмові особисті і професійні якості співрозмовника. Так у людини не складеться враження, що «я йому просто не сподобався, тому мені й відмовили».
Запропонуйте альтернативу
Найчастіше потребу людини можна задовольнити й без позитивної відповіді. На прохання працівника про підвищення зарплати запропонуйте розширити коло його обов’язків (у цьому випадку збільшиться й винагорода), про підвищення посади — очолити новий проект (так будуть задоволені творчі пориви людини). Не варто виключати, що компроміс принесе користь всій компанії.
Пошліться на рішення іншої людини
Ця порада - керівникам середньої ланки, які можуть «сховатися» за широку спину вищого начальства. Отже, якщо дати зрозуміти співрозмовникові, що відмовляєте йому, по суті, не ви, а хтось інший, то й обговорювати ситуацію не доведеться. На чуже рішення ви ніяк не впливаєте!
Не обманюйте
Не варто обіцяти того, що свідомо не буде виконано. Про „брехню як порятунок» рано чи пізно однаково стане відомо, а ваша репутація неминуче постраждає. Крім того, з людиною, яку ви так своєрідно «пошкодували», не сказавши правди, можливо, ще не раз доведеться зіштовхнутися, а назавжди зіпсовані відносини створять непотрібні проблеми й не принесуть успіху у справах.
Зверніться до психолога
Вміння відмовляти - серед іншого ще й звичка. Але якщо почуття хворобливого дискомфорту в ситуації відмови не лікується навіть часом, не зневажайте допомогою фахівців та їхніх перевірених методик. Це єдиний шанс зберегти власний спокій і керівну посаду.

Допомога