Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Як сказати "ні"? - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 3 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Як сказати "ні"? Поради для тих, хто не вміє відмовляти Оцінка: ***** 1 Голосів

Опитування: Ви вмієте відмовляти людям? (161 користувачів проголосувало)Visualizar Votos

Ви вмієте відмовляти людям?

1. так, я це роблю дуже впевнено (24 голосів [14.91%])

Відсоток голосів: 14.91%

2. відмовляю, але почуваю себе при цьому ніяково (110 голосів [68.32%])

Відсоток голосів: 68.32%

3. ні, майже ніколи нікому не відмовляю (27 голосів [16.77%])

Відсоток голосів: 16.77%

Голосувати Гості не мають права голосу

Користувач поза мережею   Антік 

• Симпатія форуму-Романтик форуму
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 30 жовтень 2008 - 15:39

Вміння грамотно відмовляти — ознака успішного керівника. Але навіть найдосвідченіший спеціаліст, перш ніж вимовити слово «ні», нерідко переживає внутрішню боротьбу. Адже стереотип «відмовити - значить скривдити» ще живий. Як навчитися відмовляти, не відчуваючи дискомфорту?
Переконайтеся, що повинні відмовити
Нерідко за зовнішньою нерішучістю приховується непевність: а чи правильно я поводжуся? Новий проект, запропонований одним із працівників, здає-ться вам безперспективним, але в той же час не хотілося б побачити, як його успішно реалізує конкурент. Перш ніж вимовити «ні», переконайтеся, що відмова не призведе до небажаних наслід-ків.
Зображення

Цінуйте свій час
За фразами типу «я подумаю», «можливо, але не зараз» надовго не сховатися. Такі розпливчасті формулювання змусять спів-розмовника продовжити ро-змову, поцікавитися, скільки часу вам треба на обмірковування, коли можна зайти наступного разу. Якщо негативне рішення вже прийняте, рано чи пізно ви його озвучите, а втрачений час вже не повернути.

Чітко обґрунтуйте відмову
Не варто, вдаючись у подробиці, починати пояснення свого рішення з передісторії дворічної давнини. Досить однієї, але дуже вагомої причини. Так у вашого співрозмовника не буде можливості наполягати й сперечатися, а ви продемонструєте повагу до нього.

Продумайте розмову
Подумки напишіть сценарій бесіди: продумайте, якими словами ви висловите відмову, уявіть можливі реакції співрозмовника й свої відповіді на них. Якщо розмова має бути важливою, програйте майбутні переговори кілька разів: готовність до різних ситуацій додасть впевненості.

Будьте ввічливі

«Відмовити – значить скривдити» - цей застарілий стереотип спрацює тільки в тому випадку, якщо ваше «ні» буде висловлене в грубій формі.

Відмовляйте проханню, а не людині

Не варто зачіпати в розмові особисті і професійні якості співрозмовника. Так у людини не складеться враження, що «я йому просто не сподобався, тому мені й відмовили».

Запропонуйте альтернативу
Найчастіше потребу людини можна задовольнити й без позитивної відповіді. На прохання працівника про підвищення зарплати запропонуйте розширити коло його обов’язків (у цьому випадку збільшиться й винагорода), про підвищення посади — очолити новий проект (так будуть задоволені творчі пориви людини). Не варто виключати, що компроміс принесе користь всій компанії.

Пошліться на рішення іншої людини
Ця порада - керівникам середньої ланки, які можуть «сховатися» за широку спину вищого начальства. Отже, якщо дати зрозуміти співрозмовникові, що відмовляєте йому, по суті, не ви, а хтось інший, то й обговорювати ситуацію не доведеться. На чуже рішення ви ніяк не впливаєте!

Не обманюйте
Не варто обіцяти того, що свідомо не буде виконано. Про „брехню як порятунок» рано чи пізно однаково стане відомо, а ваша репутація неминуче постраждає. Крім того, з людиною, яку ви так своєрідно «пошкодували», не сказавши правди, можливо, ще не раз доведеться зіштовхнутися, а назавжди зіпсовані відносини створять непотрібні проблеми й не принесуть успіху у справах.

Зверніться до психолога
Вміння відмовляти - серед іншого ще й звичка. Але якщо почуття хворобливого дискомфорту в ситуації відмови не лікується навіть часом, не зневажайте допомогою фахівців та їхніх перевірених методик. Це єдиний шанс зберегти власний спокій і керівну посаду.
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач у мережі   гра з вогнем 

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 31 жовтень 2008 - 15:16

дуже важливо формуванни уміння казати "ні" у підлітковому віці. це час, коли дитина знайомиться з новими речами, почуттями і стосунками, але водночас час, коли уміння аналізувати та оцінювати ситуацію ще не сформоване, не сформоване й уміння казати ні. дуже-дуже важливо навчити цьому дитину.
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Matysya 

• Завсідник
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Орг СП Малечі

Відправлено 31 жовтень 2008 - 15:49

деколи дуже важко відмовити особливо близькій тобі людині, але що ж поробиш таке життя і важко, щоб складалося все так як хочуть дві сторони. проте можна шукати компроміси, щоб не було не зручної ситуації
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Світланkа 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 31 жовтень 2008 - 17:04

У всьому є своя межа, і при відмові вона теж грає роль. Я навчилась відмовляти людям, якщо справді не можу сказати "так", або якщо сказавши "так" - це зачепить якимсь чином мої інтереси. Деколи треба добре зважити перш ніж відмовити, а деколи треба вміти зробити вигляд ніби ти послухав прохання, але щось пішло не так як ти планував і тобі приходиться відмовити. Але коли я насправді можу допомогти, і це ніяк не відіб"ється на мені і моїй сім"ї, то я звичайно не зловживаю словом "ні".
Це все складна психологія, і цьому треба навчитися, бо деколи люди жертвують власними інтересами, задовільняючи прохання іншого.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Рижуля 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Модератори

Відправлено 26 листопад 2008 - 23:52

Знаю, що чиню неправильно, але часто мені здається краще обдурити людину ніж відмовити( обдурити в обгрунтуванні своєї відмови,аже зачасту мотивація-бо я не хочу, чи мені це не підходить-викликає купу емоцій і образ).а також буває,що просто уникаю людину,яка нав"язливо чогось в мене домагається.Сподіваюся на її розуміння того, з якої саме причини я "поза зоною":) ну дууууже важко мені відмовляти людям.Особливо коли вони близькі чи добре знайомі.
Зараз вже й так прогрес намалювався-інколи все-таки зможу вичавити з себе НІ,дуже хочу щоб ця звичка й далі прогресувала.
My Signature
Не все, що спадає на розум - має до нього відношення..
  • 2
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Антік 

• Симпатія форуму-Романтик форуму
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 листопад 2008 - 08:55

був такий період в школі, коли я і справді не могла нікому відмовити, щоб не образити. Але коли побачила себе зі сторони, то зрозуміла, що це може погано закінчитись!
Тепер знаю, що в першу чергу треба думати за себе, бо ніхто і так про твої проблеми не думає.
Але, в загальному, відмовляти я не люблю, хоча й проходиться це робити часто.
Рижуля, погоджуюсь, що людині не обов*язково знати істинні причини відмови, краще трішки прибрехати, щоб не образити...
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Котяра 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 листопад 2008 - 10:31

Перегляд повідомленняРижуля (26.11.2008, 22:52) писав:

Знаю, що чиню неправильно, але часто мені здається краще обдурити людину ніж відмовити( обдурити в обгрунтуванні своєї відмови,аже зачасту мотивація-бо я не хочу, чи мені це не підходить-викликає купу емоцій і образ).а також буває,що просто уникаю людину,яка нав"язливо чогось в мене домагається.Сподіваюся на її розуміння того, з якої саме причини я "поза зоною":) ну дууууже важко мені відмовляти людям.Особливо коли вони близькі чи добре знайомі.
Зараз вже й так прогрес намалювався-інколи все-таки зможу вичавити з себе НІ,дуже хочу щоб ця звичка й далі прогресувала.

Є таке поняття як "white lie" - біла брехня. Тобто коли кажеться неправду з позитивною ціллю.
Тому правду-матку не завжди в очі треба різати.
My Signature
На світі міста кращого немає –
Мій Львів – моя ти гордість і любов!
Якщо кудись поїду – твердо знаю,
Що неодмінно повернуся знов!
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Мышка 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 листопад 2008 - 18:59

якщо близкій людини,родичю, то навіщо відмовляти? але якщо ж довелося відмовити , то вона повинна зрозумити. А чужій, можно і відмовити, я їй нічого не повинна.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   marjanochka 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 28 листопад 2008 - 11:15

раніше я відмовляла,хоча мені було доволі ніяково. а зараз в мене робота (доволі часто) повязана з відмовами, спочатку довго налаштовувалась, щоб відмовити, навіть на листку писала, що я маю сказати, а зараз вже набагато простіше. спочатку кажу ні. а потім додаю: але ... чи тому що....
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Емма 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 28 листопад 2008 - 11:33

В юності мала з цим проблеми, бо хотіла щоб усі мене любили. І зачасту сама на свою голову скликала усілякі труднощі. Але тепер коли вже є тохи життєвого досвіду і у мене сім я, її інтереси на першому місці - це прийшло само собою. Також солідарна з Рижулею в тому, що не треба рубати правду, а загорнути відмову в гарну обгортку.
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Lady_D 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 28 листопад 2008 - 13:20

Казати "ні" теж навчилася не одразу. В підлітковому віці було дуже ніяково, іноді виходило казати "ні", частіше - не могла "образити" людину своєю відмовою, хоча після цього погано було мені. Зараз кажу "ні" більш спокійно, обгрунтовуючи свою відмову. Проблема в мене тільки з моєю сестрою. Вона ніяк не може пережити того, що я їй відмовляю. Вона вважає, що якщо я її сестра, то маю підтримувати її у всьому. Моє "ні" вона сприймає, як особисту образу. Крім того починає звинувачувати мого чоловіка, нібито це через нього я їй відмовляю. Це в неї просто до параної доходить. Важко буває з нею. Хоча вона вже давно вийшла з підліткового віку, в неї так і залишилося все поділене на біле і чорне (трохи вже не по темі виходить, вибачте). Їй, до речі, дуже важко сказати "ні" будь-кому. Вона буде допомагати будь-кому, даже малознайомим людям. Може їм гроші позичити, якщо вони гарненько пожаліються на важку долю. Потім буде бігати за ними місяцями, просити гроші повернути.
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Смугастий Равлик 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Новинарі

Відправлено 04 квітень 2009 - 21:49

Паталогічно не вмію відмовляти людям. Вони й користуються цим. А я потім себе ненавиджу за свою слабкість. Ніякі тренінги не допомогають, треба, мабуть, "дозріти" до рівня, коли ти зможеш нарешті собі дозволити сказати людині "ні". А ще потрапила мені колись у руки книжка, автора не пам"ятаю, але назва сама про себе говорить "Хорошие девочки отправляются на небо, а плохие - туда, куда сами захотят".
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Дика пантера 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 04 квітень 2009 - 21:51

В мене все залежить від ситуації і людини.
My Signature
Зображення]Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   soloha26 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 04 квітень 2009 - 22:57

Я краще скажу "ні", ніж сказавши "так" не буду щось робити і створювати комусь марні надії. Я дуже не люблю невизначеності,краще гірке "ні".
My Signature
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Inverno 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 05 квітень 2009 - 11:54

А я, як не хочу щось робити і не можу сказати ні, то падаю на мороз ... :prapor: Але вроді зараз вже потроху вчуся відмовлятись
My Signature
Зображення

Зображення

Найкращі речі на світі невидимі.Тому ми закриваємо очі коли плачемо,цілуємось і мрієм...
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Ameli 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 06 квітень 2009 - 10:07

Відмовляти вмію, проте не всім, деяким людям не можу відмовити.
My Signature
Зображення

Зображення

Постійно хочу дві речі: схуднути і поїсти.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Ptaszka 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 15 серпень 2009 - 19:06

Я можу твердо сказати "Ні", якщо людина питає пояснення - пояснюю, дуже рідко сама виправдовуюсь. Тут нема нічого страшного, якщо я дійсно не можу чогось зробити для інших. А от, коли можу, то скажу "Так". Збрехати чи відмазуватися для мене важко.
My Signature
Красавицы могут всё
Красавиц счастливей нет
Они никогда не плачут
У них не бывает бед (В.Меладзе)
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Time Out 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 15 серпень 2009 - 21:23

Краще відмовити одразу і пояснити чому, ніж взяти на себе те, чого не можеш зробити.
В юності відмовляти не могла. Зараз відмовляю "без угризений совести", але дійсно тоді, коли не можу щось зробити. І завжди пояснюю, чому.
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Ліньтяйка 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 15 серпень 2009 - 21:34

Дивлячись на мою добродушно-наівну маму, яка не вміла нікому відмовляти, а їй всі на голову повилізали, я ще в дитинстві навчилася говорити - ні, якщо це стосується фінансових питань, якщо це шкодить моєму здоров'ю, якщо це суперечить моїм принципам або якщо я наперед знаю, що це нереально виконати. В інших справах мені важко відмовити, а по суті й не хочеться відмовляти - хочеться всім допомогти, бути потрібною і зробити людині приємність. Інколи буваю мать-терезою, а іноді різко кажу "ні" - хай ображаються, не можливо всім угодити.

Повідомлення відредаговано Ліньтяйка: 15 серпень 2009 - 21:35

My Signature
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   gloriadelmondo 

• Зацікавлений
  • PіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 02 грудень 2009 - 17:11

сказати НІ для мене чомусь дуже важко, я краще скажу "не обіцяю", "постараюсь", а потім вже вигадую чому не виконала, а от НІ в мене не часто получається!
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 3 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

1 відвідувачів читають цю тему