Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Заздрість білою не буває... - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 7 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Остання »
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Заздрість білою не буває... Оцінка: ***** 1 Голосів

Користувач поза мережею   Антік 

• Симпатія форуму-Романтик форуму
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 30 жовтень 2008 - 15:25

Заздрість – майже як муза: надихає всіх. Спочатку філософів: вони спробували дати їй визначення. Потім літераторів: заздрість органічно впліталася в сюжети їхніх доробків. Пізніше за всіх долучилися психологи: вони почали вишукувати її причини й поділяти на різновиди.

Втім, віз і нині там: заздрість була, є й буде їсти (а точніше – поїдати) нас самих. Поки ми не навчимося нею керувати.
Не будемо зупинятися на тому, хто і як трактував заздрість. Мабуть, зупинимося тільки на найпафоснішому й екзотичному визначенні. Його дав французький літератор Антуан де Ламотт: «Заздрість – мимовільна данина поваги, яку нікчема платить достоїнству».
Але ж це непогана відпо-відь тому, хто наступного разу звернеться до вас із вигуком: «Знаєш, я так тобі заздрю!». З великою часткою ймовірності ця людина перестане вам заздрити й почне ненавидіти.
Зображення

Читайте, заздріть!
Так оптимістично, як де Ламотт, заздрість не оцінював більше ніхто. Її вважали гріхом, причиною нервових захворювань, почуттям, що руйнує людину, недоброзичливістю стосовно благополучних, стражданням від того, що програєш у змаганні. Але займатися «розчленовуванням» заздрості на складові люди почали тільки на початку ХХ століття.
Тоді й з’ясувалося, що заздрість складається з декількох стадій, які послідовно змінюють одна одну.
Усе починається з безневинного порівняння себе з іншими. У результаті раптом з’ясовується, що хтось нас перевершує у певній, значимій для нас галузі. Це викликає відчуття досади, прикрості, а то й приниження й усвідомлення власної поразки.

Кожному по потребах
Вважається, що висхідна точка заздрості - незадоволена потреба. Тобто немає потреби заздрити Монсеррат Кабальє, якщо не хочеться стати оперною співачкою. Або випробовувати зазд-рість стосовно чоловіків, якщо подобається бути жінкою. Або заздрити ситим, коли зовсім не відчуваєш голоду.
Тому потрібно докладніше зупинитися на тому, що представляють собою незадоволені потреби.
При всій своїй розмаїтості потреби легко поділяються на базові та всі інші.

Базові
Вони так чи інакше пов’язані з виживанням. Якщо в нас усе добре із запасами їжі, води, повітря, із сном, житлом і безпекою, а також (і це немаловажно) з повагою хоча б частини оточуючих - базові потреби нас не турбують. У той же час незадоволеність базових потреб переживається досить важко. Відразу з’являється жалість до себе: так що ж це таке - усі пообідали, а я голодна як сирота? І чим більш природною ми вважаємо нашу потребу, тим сильніше звучить жалість до себе, обділеного: всі виспались, один я сиджу й півночі доробляю роботу, от яке горе.
Але зверніть увагу: напевно у вашому житті траплялися ситуації, коли базова потреба виявлялася незадоволеною, а ви в цей час не відчували ні найменшої заздрості стосовно більш щасливих людей. Наприклад, у якій-небудь подорожі, захотівши їсти, промерзнувши, але, дивлячись на краєвиди виняткової краси, ви навіть і не думали заздрити тим, хто сидить зараз перед телевізором з тарілкою супу. Чому? Так просто ви знаходили у своїй подорожі більший сенс, ніж у спогляданні чарівного телеящика. Точно так само й з потребами: як тільки ви починаєте бачити сенс у власних діях і в поточній ситуації, жалість до себе кудись випаровується, і до заздрості справа не доходить.

Всі інші
Крім базових потреб є й ті, які ми назвали «всі інші». Такі, наприклад, як бажання мати аудиосистему high-класу, прагнення стати гендиректором невеликої, але прибуткової компанії, болісна неможливість стати довгоногою блондинкою та інші безневинні «хотілки». І знову зачароване коло, що складається з бажання, порівняння себе з іншими не на свою користь, жалю до себе й заздрості. З одним лише виправленням: такі бажання нав’язуються суспільством нереалізованим людям. Тому що ті, хто розуміє себе й сенс своєї діяльності, не відчувають жалості до себе (і отже, заздрості) на шляху від бажання до його виконання.
Тому відповідь на запитання «Як перестати заздрити?» буде звучати жорстко: перестати порівнювати себе з іншими й зайнятися справою.
Втім, існують більш приємні й одночасно менш трудомісткі способи позбутися заздрості. Назва їм - захисні механізми психіки. Їхній зміст - у тому, щоб дискредитувати для себе жадану мету або людину, якій заздриш. Олігарх купив футбольний клуб? - зате від нього дружина пішла, ха-ха. Подруга знайшла високооплачувану роботу? А я не хочу зв’язуватися з корпоративним рабством, я - вільний художник. Що ж, теж позиція, що дозволяє вдало маскувати свою заздрість від навколишніх і від себе. Правда, тільки на деякий час...
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 1
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 02 листопад 2008 - 09:39

Як часто Ви відчуваєте заздрість?
Чи завжди усвідомлюєте це?
Чи може задрість стати хворобою?
Чи існує взагалі "біла" заздрість?
Як боротися із нею?
Ваша думка.

My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   lilka 

• Зацікавлений
  • PіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 02 листопад 2008 - 15:05

Так склалося, що наших сусідів не склалося з сімейним життям. Жіночка, що живе ліворуч, вчителька, уже має за 45, неодружена та без дітей, з роками розтовстіла, кавалерів уже нема, живе сама.

Праворуч живе пердставниці жіноцтва легкої поведінки в минулому. А що мозги були на місці, то на зароблені гроші завела всласний бізнес, є співпроживач і вони дуже хочуть дитину. АЛЕ... багаторазові переривання, заліковані хвороби і т.д зробили своє - в 35 не вдається уже штучне запліднення. Кавалер почав з*являється дуже рідко, живе зазвичай сама. Насправді особистість вона цікава і ми завжди віталися, навіть на весіллі вона була, але зараз намагається мене уникати.

Ще одні по сусідству живуть, пара. Уже шість років разом, дітей нема - в обох проблеми, в неї особливо (недорозвинутість статевих органів, потомства не буде).

Ще одна бабуся дуже хоче внуків, а сину вже скоро 35 і він нетрадиційної орієнтації, дітей і дружини не хоче.

І я під усі їхні погляди ходжу гуляти з коляскою, малюк вже щось гугулить, всміхається до всіх, частенько регоче до вуличних котів і собак, намагається вполювати голуба, вилазить з коляски і пробує ходити.

Я собі так вирішила, що нехай краще завидують, ніж жаліють :))
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Time Out 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 03 листопад 2008 - 10:09

Це точно, хай заздрять, ніж жаліють.
Насправді, для заздрощів і причини не треба. Вони живуть самі по собі. Сама іноді це відчуваю. Але ніколи нікому не бажаю зла. Тому це заздрість біла.
Коли приходить до мене ця страшна тваринка "заздрість", просто згадую, що є в мене, про своє життя, свою родину, діток, чоловіка. Знаю, що деякі з вигляду багаті, успішні, самодостатні жінки з радістю помінялися б зі мною своїм життям. Бо є речі, що за гроші не купиш.
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   olyalya83 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 листопад 2008 - 11:25

заздрість можна поділити на "білу" і "чорну".. чорна, це коли думаєш, наприклад, так: "блін, яка в них машина.. і де вони гроші на неї взяли?.. здається, такі машини почали випускати з великим відсотком браку.. та і обслуговування такої машини дуже дороге... думаю, не довго вони на ній покатаються.." ну чи щось такого типу.. а біла - це коли, ти бачачи нову гарну машину у сусідів, розумієш, що і собі таку ж хочеш, і намагаєшся зробити все, щоб більше заробляти і мати такі ж можливості... мені здається, біла заздрість має певний позитивний ефект... тому, коли в мене і виникає почуття заздрості, то я намагаюсь відразу його "відбілити")))))))))))))))... а найкраще було б, якби взагалі, такого почуття не виникало)))))))))
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   M@rtik 1+1 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 листопад 2008 - 12:00

Заздрість - це жаба, яка глодає всіх із середини,така вже наша людська натура.Описувати це немає сенсу,бо кожен знає,що це таке. Я,наприклад,завжди кажу собі:все буде добре,все буде краще, сьогодні повезло їй, а завтра мені і так далі...(знаєте допомагає) :gv: Взагалі кожен має своє життя,і те,що має бути твоє-воно таки буде!!!
My Signature
ЗображенняЗображення
Мої сини,мої орли - це моя гордість материнська !!!
Кажуть люди я сама, наче квіточка,
Що пливуть мої слова, як та річечка,
Що душа моя співає, мов сопілочка.
А я просто українка, україночка
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Руська 

• Зацікавлений
  • PіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 03 листопад 2008 - 12:17

І через те, що тобі щось вдалося в житті, що не вдалося іншим, губляться друзі...і тожі шкодуєш, що не все в твоїх силах, що ти не можеш допомогти комусь купити квартиру, комусь - народити дитину, комусь вийти заміж, комусь жити щасливо, а комусь - дати стільки грошей, скільки не вистачає для його щастя... але ж і в мене колись чогось не було, і це не завжало мені мати друзів успішніших. Не знаю, чи це заздрість, але це почуття спонукало до дій. І це ж почуття, але вже в друзів, їх чомусь трохи відвертає... сумно. найгірше те, що дитина на рівні підсвідомості намагається бути сірою мишкою в класі - вона боїться бути кращою (боїться заздрості??? потребує рівності??) і боїться бути гіршою (?). чи це відсутність самовпевненості, самоповаги?...
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Щасливий татусь 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 листопад 2008 - 12:29

Найприкріше, що доволі часто люди заздрять через якісь дрібнички, які, здавалося б, взагалі не варті уваги. Що ж, кожному своє. У когось є шлях, працювати, працювати і втілювати свої мрії в життя, а комусь сидіти, нічого не робити і тільки заздрити з думкою і словами "От, бач як пощастило тій (тому)..." Але це все така фігня. Протібно ж просто жити, для себе жити, а не для знайомих, близьких, колег, сусідів...
My Signature
Майстер улюблених іграшок :)
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 листопад 2008 - 12:38

Особисто я вважаю, що заздрість, знищує, пожирає людину зсередини. Виникає злість і ненависть до усіх. Це так жахливо, коли бачиш це в людині, в її очах. Я кілька разів бачила такі очі. Чесно, стає моторошно!
Не потрібно заздрити, адже як сказала мамаПашіЖені, треба цінувати те, що маєш! Інші ж можуть не мати сім*ї, дітей, люблячого чоловіка, а мати гроші. Але ж щастя за гроші не купиш!
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Mysterious 

• Дока
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Модератори

Відправлено 03 листопад 2008 - 13:08

на рахунок тих очей, що писала Антік, то я їх бачу кожен день. Ми переїхали в квартиру,зробили ремонт, а сусідка не може того пережити. Кожен день ходить і розглядає. ми спочатку не розуміли її реакції.Вона просилась до нас додому подивитись,що ми нового купили і зробили, але одного разу я її не пустила, бо дитинка мала вдома, а я не хотіла,щоб чужі приходили. От після того вона нацьковує весь під'їзд проти нас, а одного разу прийшла, кричала, що ми там їй шось під двері поставили, а під кінець так і сказала- моя сім'я не має таких ремонтів,як ви і мої внуки не живуть так добре як ви. А далі пішли прокльони і таке інше.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 листопад 2008 - 13:15

Ірина Ігнатова, які "хворі" люди! Між іншим, той хто так заздрить, ніколи не досягне чогось хорошого!
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Time Out 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 листопад 2008 - 14:00

Перегляд повідомленняАнтік (3.11.2008, 13:15) писав:

Ірина Ігнатова, які "хворі" люди! Між іншим, той хто так заздрить, ніколи не досягне чогось хорошого!

100% правда. Краще спрямувати енергію на створення чогось корисного для своєї сім"ї, ніж на заздрість до інших.
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   гра з вогнем 

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 листопад 2008 - 15:50

Ірина Ігнатова, голку в двері, або якийсь інший оберіг. це одні з тих випадків, коли я б вдалася до чогось подібного, у першу чергу, щоб самій забути і не переживати.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Sweet one 

• Швидка допомога
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 листопад 2008 - 16:11

а ще "заздрість" породжується і від "нічого робити".Розповідає моя свекруха, що коли гуляє з малим, то у подвір ї сидять на лавочці "довгодекретні" мами ( які вдома вже по 3-4 роки),дітки самі собі в пісочниці бавляться, а мамочки курять-п ють пиво і від них можна почути "подноготною" усіх сусідів...
My Signature
"Жизнь слишком коротка, чтобы тратить ее на диеты, жадных мужчин и плохое настроение!" Ф.Раневская
  • 0
  • Back To Top

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 листопад 2008 - 16:20

а це хіба задрість? зважаючи на мій попердній темп роботи, мене теж можна уже вважати довгодекретною, особливо якщо додати критерій - знає всю сусідську білизну. я не маючи лавочки і можливості спілкуватися, знаю хто в нас хто, чим займається, де живе і на якій машині їздить.

інколи задрість є рушійною силою, допомагає людям здобувати нових висот. щось схоже до духу суперництва. думаєте чого бігуни не біжать забіги по одному, плавці не плавають по одному і т.д. - тому що орієнтація на інших допомагає підвищити результати.
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 листопад 2008 - 16:33

гра з вогнем, правильно, це не заздість, це швидше пліткарство :)
А щодо того, що заздрість є інколи рушійною силою - погоджуюсь!
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Sweet one 

• Швидка допомога
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 листопад 2008 - 16:41

Перегляд повідомленняАнтік (3.11.2008, 17:33) писав:

гра з вогнем, правильно, це не заздість, це швидше пліткарство :)
А щодо того, що заздрість є інколи рушійною силою - погоджуюсь!

так з цього пліткарства потім заздрість і вилазить,бо один попліткував і забув, а другого "жаба" з певних приводів душити починає.
гра з вогнем- знати- це ще не синонім заздрості,а от знати і щоразу якийсь факт чи подію "перетравлювати" з певними саркастичними інтонаціями- це вже інше...
My Signature
"Жизнь слишком коротка, чтобы тратить ее на диеты, жадных мужчин и плохое настроение!" Ф.Раневская
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Mysterious 

• Дока
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Модератори

Відправлено 03 листопад 2008 - 20:38

Голку в двері я давно запхала. А хтось знає ще якісь обереги?
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Parybok 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 листопад 2008 - 21:35

Перегляд повідомленняІрина Ігнатова (3.11.2008, 12:38) писав:

Голку в двері я давно запхала. А хтось знає ще якісь обереги?

Можете повісити на двері освячений в церкві віночок з квітів. А взагалі то, найкращим оеберегом є молитва. Ппрочитайте Псалом 90 (91), а також різні молитви до Кипріяна. А ще саме краще молитися за душі тих, хто Вам заздрить - це найкращий спосіб.

Чим більше Ви будете покладатися на всякі прикмети типу голки в дверях, червоних ниточок і всякого іншого МАТЕРІАЛЬНОГО хламу, тим більше Ви будете піддавати себе і свою родину усякій небезпеці і зовнішньому впливу (ІМХО).

Шануймося, бо ми того варті :prapor:
  • 0
  • Back To Top

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 листопад 2008 - 21:46

Parybok, негоже називати українські традиції та історію матеріальним хламом. не забувайте, що першопочатково наш народ язичницьких вірувань.
тим паче, головне віра, а не матеріальне її втілення, як то вінок чи голка.
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 7 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Остання »
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

1 відвідувачів читають цю тему
0 користувачів, 1 гостей, 0 прихованих користувачів