Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Чому діти говорять неправду? - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 3 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Чому діти говорять неправду? і як Ви боретесь із брехнею? Оцінка: -----

Користувач поза мережею   Антік 

• Симпатія форуму-Романтик форуму
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 30 жовтень 2008 - 15:17

Психологи кажуть, що діти у віці 12-14 років отримують вищу освіту з брехні. Чому саме у цьому віці вони вміють так добре брехати? Як з такою патологією боротися? І яким чином відрізнити брехню від надмірної фантазії?

Зображення
Брехня – це продукт соціального спілкування. Казковий герой Робінзон Крузо ніколи не обманював, поки поруч не було П’ятниці. Тобто коли поряд немає нікого, брехня невигідна. Брехня - це пояснення того, чого насправді не існує. Чому саме в дванадцятирічному віці діти активно вчаться брехати? Тому що у цей час вони усвідомлюють себе як самостійну одиницю дорослого життя. До цього вони були щасливі тим, що їм казали батьки. Проте коли з’являється власна думка, свої особливі звички та ідеали, підліток вже усвідомлює, що він - не дитина. Неможливість поєднання дорослості в дитині з критичним ставленням до цього батьків і породжує брехню.
Брехня – це коли людина свідомо говорить неправду. Тому чим менша дитина, тим малоймовірніше, що вона обманює. Скоріше за все, це дитячі фантазії. Надмірна фантазія виникає тоді, коли чогось не вистачає в реальному житті. Часом діти вважають себе котигорошками або ж будують замки. Це все від того, що вони уявляють себе великими. Проте є діти-акцентуанти. Їх ображають у дворі, б’ють у школі, з них знущаються вдома, а все через те, що вони прямолінійно мислять. Найчастіше у цьому плані помислова акцентуація, вона притаманна дітям-мрійникам. У них від народження мінімум емоцій, такі діти живуть у собі та переважає у них тільки раціональність. Наші фантазії – це продовження наших бажань. Але щоб реалізувати бажання, потрібно багато працювати, а в такому випадку - досить просто пофантазувати.
Для брехні повинна бути умовна необхідність. Тобто вона завжди повинна щось прикривати. Небезпека її у тому, що це дуже легке викручування із ситуації, яка ще зовсім не вирішена. Крім усвідомленого казання неправди, є ще неправдива інформація, якою володіють люди, котрих ми підозрюємо у брехні. Звичайно, якщо не брати до уваги патологічних брехунів. Людина, яка нам бреше, користується тим, що правильне нам не підходить. А ще у цій ситуації брехня їй вигідна. Вона може бути нещаслива в реальності, тому й будує свій віртуальний світ. Трапляється й таке, що така людина бачить себе недостатньо успішною або боїться, що ми її сприймемо неправильно. Через те дитина, в якої немає батьків, каже, що вони у неї заможні. Якщо друзі курять, то зазвичай підліток їм бреше, що теж накурився недавно, просто щоб не відрізнятися від них. Серед однолітків іноді можна похвалитися, що не відвідав уроку, хоча насправді був на ньому. Або можна обманути вчительку, що у невідвідуванні школи винна хвороба мами.
Брехня завжди приховує щось більше. Вона – не самодостатня одиниця, а всього лише щит, ширма, яка закриває об’єкт від навколишнього світу. Брехня – це виправдання того, чого не зробив, або того, чого не зробить ніколи. З часом, коли людина стає дорослою і завойовує свій певний плацдарм у житті, брехня стає непотрібною. Але що робити у той час, коли дитина переживає підлітковий період?
Для багатьох підлітків великою неприємністю є розкриття їхнього обману. Порада для батьків - краще не ловіть дитину на брехні. Удосконалення брехні йде тоді, коли ми її розкриваємо і в той же час нічого не змінюємо. Тоді дитина починає себе відчувати опозиціонером до батьків. У результаті – нездатність адаптуватися в якійсь ситуації ускладнюється ще й порушенням стосунків з рідними. Як наслідок - дитя намагається втекти на вулицю і бути серед людей, які її приймають такою, якою вона є. Брехня у таких випадках відіграє роль амортизатора, тобто дитина менше відчуває, що на неї тиснуть. Звичайно, треба запитати себе: «А чому дитя обмануло?». Відповідь проста: тому що батьки не хотіли чути правду.
Для батьків, які зрозуміли, що їхня дитина обманює, перше завдання – простежити, в якій ситуації вона починає казати неправду. Друге - як і кого дитина обманює. Бо часто ми самі робимо дитину такою, як треба, а не такою, як вона може бути. Або змушуємо прикривати те, що дитя в принципі не може зробити. У той же час не варто говорити, що вірите дитині, бо у неї це породжує ілюзію, що брехня завжди рятує. Коли ми самі не тренуватимемо дитину у брехні, невдовзі все частіше чутимемо від неї правду.
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   lel 

• Зацікавлений
  • PіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 30 жовтень 2008 - 17:22

Дякую за статтю, дуже актуально для мене. Хоч моєму синочку скоро буде тільки 10, але ... Діти зараз дорослішають раніше.
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Viktoriya 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 30 жовтень 2008 - 18:43

Брехня - патологія? цікаво, цікаво.... :)
My Signature
Здоров'я вам та вашим малюкам!
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 30 жовтень 2008 - 19:02

Viktoriya, для дитини, думаю, це патологія. Крім того, стаття взята з серйозного медичного видання.
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 30 жовтень 2008 - 19:19

Антік, нічого особистого, але рівненський медичний вісник - це "серйозне медичне видання"?
Для мене поняття "брехня" - категорія філософська, тому вчити дитину не брехати - марна справа :)
Ви тільки уявіть собі дорослого, який не вміє брехати, як йому живеться в цьому світі? легко?
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 30 жовтень 2008 - 19:22

Viktoriya, ну, принаймні не якийсь глянцевий журнал, що абсолютно не спеціалізується на медицині. Крім того статтю написав лікар-психотерапевт. Напевно, він краще знає справу, якою займається все життя.
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 30 жовтень 2008 - 19:28

Антік, з вісником розібрались, а з "брехнею"? ;)

Вранье как искусство

© Уже Слесарь, Tetkam.NET

Только совсем наивный человек скажет, что вранье - это пустяк, забава для незрелого ума. А ведь многие видавшие виды люди, к которым автор относит и себя, отдали много сил на изучение и развитие этого, не побоюсь слова, искусства и добились в нем немалых успехов. Ведь сознаемся честно: врем мы гораздо чаще, чем это жизненно необходимо. Порой даже чаще, чем говорим правду.

ПОЧЕМУ мы врем? Не знаю, вопрос масштабный, неизбежно приводящий к философским обобщениям и глубокомысленным выводам. Лично я вру только из любви ближним своим, дабы не шокировать их фактами суровой реальности. Вру сызмальства и уже к 3 классу школы достиг в этом серьезных высот.

А вот о том, КАК мы врём, об этом можно бы и поговорить. Хочу предложить краткий экскурс по основным видам и родам вранья с наиболее употребимыми образцами. Читайте, учитесь. Как говорится, врите с нами, врите как мы…

А) Враньё занудное

Адресуется начальникам, экзаменаторам и гаишникам. Речь произносится тягуче, нараспев. Обращение к адресату (имя-отчество или должность) при этом следует повторять почаще. Глядеть при этом нужно на носы ботинок собеседника, за спиной или в карманах можно крутить ему дули. Лицо делать несчастное, но честное.

- Это в последний раз, Семен Викторович! Честное слово, сломался будильник (лифт, автобус, диван, унитаз и т.д.).
- Ну, товаааарищ сержант, ну честное слово, товарищ сержант… Ну не видел я там знака! Ну товааарищ сержант…
- Ну поставьте, Яков Моисеич! Я ж учил. Я все билеты выучил, Яков Моисеич!! Кроме этого, конечно. Ну постаааавьте….

Б) Обман романтический

Врущий верит сильнее, чем тот, кому адресовано вранье. Адресат чаще всего знает об этом, но очень хочет верить. Часто сам провоцирует ложь наводящими вопросами (любишь ли ты меня? А как сильно ты меня любишь?)

- Я как увидел тебя – сразу понял, что…
- Я никогда никого так не любила.
- Мы будем любить друг друга вечно и умрем в один день (никогда не умрем; умрут все кто был у тебя до встречи со мной и т.д.)

В) Самообман

Эта мантра произносится обычно в воскресенье стоя на весах или ближе к полуночи возле холодильника. Сопровождается решительным взглядом на календарь, иногда даже покупкой гантелей или абонемента в бассейн.

- Еще одну сигарету и всё. А с понедельника брошу.
- А с нового года – на тренажеры. Приведу в порядок живот и попу.
- Да сколько там тех калорий в этом сливочном креме? Съем совсем чуть-чуть.
- А не начать ли мне учить английский (санскрит, html и т.д.)? Куплю 2 кг книжек и враз выучу.

Г) Ложь ритуальная

Один из главных кирпичей в фундаменте семейного счастья. Особо примеры и не нужны, кажется…

- И я тебя люблю, милая, но давай лучше завтра? Сегодня был такой трудный день…
- Милый, это был просто фантастический оргазм! Лучший в моей жизни!

Д) Вранье дружеское

Требует особой изворотливости и цинизма, ведь врать приходится чаще всего из жалости, обычно близкому человеку, переживающему временное помрачение рассудка (желание жениться, новая стрижка, пошив костюма у новой портнихи)

- Что ты, Свет, шикарная прическа! Тебя совсем не портит.
- Ну, Колян, мы с пацанами поздравляем тебя и Ирку со с бракосочетанием и желаем того… Ну, чтоб щасливы были… И детишек тоже! Горько!
- Какое чудесное платье, Раиса Аркадьевна! Оно так подчеркивает…. ээээ… вашу фигуру…

Е) Обман бытовой

Самый слабо развитый жанр вранья. Традиционно используется без выдумки, очень вяло. Тем не менее, специалисты видят за ним большое будущее.

- Честное слово, завтра же утром вынесу мусор! Вот завтра прямо встану пораньше и вынесу ведро еще до завтрака!
- Я пььььььяный? Что за ччччушь! Да одну рюмку тттттока…
- В театр? Сегодня? Я обещал, а ты уже билеты купила? Ну давай в другой раз, а? На работе такой завал…

Ж) Ложь корпоративная

Фиг его знает, вроде и не ложь уже, а часть корпоративной культуры вроде дресс-кода или офисной оргтехники.

- Дорогой наш Роман Викторович! Позвольте от имени всего нашего отдела поздравить Вас с днем рождения! От всей души благодарим Вас за чуткое руководство и от всей души желаем…
- Уважаемые клиенты! Только в наших салонах вас ждут низкие цены, высокое качество и отличный сервис.

Сказать честно, структурировать предмет было непросто. Ложь – живое и развивающееся искусство, поэтому её жанры не застыли замертво, а тесно переплетаются между собой, рождая всё новые и яркие образцы. Вид А, на мой взгляд, по субъектно-объектным отношениям близок к Ж, а Б, по эмоциональной направленности, к Г.

И еще: вышеповешенное мини-исследование ни в коей мере не претендует на полноту. Любой опытный лжец легко дополнит его как новыми жанрами, так и более удачными примерами. Вэлкам, в общем.
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   гра з вогнем 

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 31 жовтень 2008 - 14:34

мене теж здивувало безапеляційне - патологія уже в перших рядках статті. зазвичай далі подібні опуси я не читаю :(
але пізніше прочитаю більше і постараюся висловитися.
уже можу сказати, що питання брехні набагато гостріше стоять у дошкільному віці.
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 31 жовтень 2008 - 14:41

Патология (от греч. pathos - страдание, боль, болезнь; и logos - изучение) — отклонение от нормального состояния или процесса развития. (Вікіпедія)
Нормально - коли дитина не бреше, правда ж?
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Коліжанка 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 31 жовтень 2008 - 14:44

теж здивована, що брехня це паталогія??? може тврча уява, фантазії, казки, які вигадують діти теж паталогія?
  • 0
  • Back To Top

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 31 жовтень 2008 - 14:51

Прочитала ще раз статтю і, хотіла б запитати, а що у ній нового? Такого чого ми всі не знаємо?))).
Це не в образу нікому. Просто хороша стаття про брехню, нічого нового.
І не говориться там, що брехня тільки паталогія. Нема чого дискутувати)).
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 31 жовтень 2008 - 14:55

Повідомлення від модератора Антік
Коліжанка і всі решта!
Увагу я хотіла зосередити на проблемі, а не на статті. Стаття - це лише додаткова інформація на цю тему.
Чому дитина говорить наперавду? Давайте ось в чому розбиратися!

My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 31 жовтень 2008 - 17:10

Антік, усі ми в тих чи інших ситуаціях говоримо неправду. швидше люди, котрі говорять виключно правду у всіх ситуаціях є виключенням. таких не більше 1-2%

у чому причини того, що 12-14 річна дитина говрить неправду? думаю відповідь напрошується сама собою. в цей час відбувається дуже значні внутрішні, особистісні зміни, дитина приховує своє особисте життя і переживання, прагне не допускати в свій світ - звідси й обман.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   MoonRise 

• Найактивніша форумчанка
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 31 жовтень 2008 - 17:31

Чому діти обманюють батьків?
Чи намагаються діти переконати вас, що не надкушували печиво, або говорять, що не ламали іграшку, — всі вони коли-небудь намагаються обдурити своїх батьків.

Однак тепер з’ясовується, що діти вчаться обманювати в більш ніжному віці, ніж можна було передбачити — inopressa.ru. Фахівці з поведінки виявили, що немовлята вдаються до обману починаючи з шести місяців. Дрібні хитрощі допомагають їм навчитися більш хитромудрому обману в подальшому житті. До цього часу психологи вважали, що мозок, який розвивається, не здібний до складного мистецтва брехні до досягнення дитиною чотирирічного віку.
Вивчивши більше ніж 50 дітей і поговоривши з їхніми батьками, лікар Васудеві Редді з психологічного факультету Портсмутського університету розказала, що виявила сім категорій обману, вживаних у віці від шести місяців до трьох років. Немовлята швидко розуміють, що використання таких прийомів, як удаваний плач і сміх, допомагає привернути увагу. До восьми місяців спостерігаються інші способи обману — приховання заборонених дій і спроби відвернути батьківська увага. До двох років діти можуть використати набагато більш хитрі методи, наприклад, обман при виникненні загрози покарання.
Лікар Редді сказала: «Удаваний плач — один з самих ранніх форм обману. Немовлята використовують його для привернення уваги, навіть якщо все гаразд. Ви можете зрозуміти це, якщо вони роблять паузу, щоб послухати, чи відповідає їм мама, перш ніж знов почати плакати. Це показує, що вони ясно усвідомлюють, що їх дії приносять результат. Саме це роблять дорослі, коли говорять неправду, тільки у дорослих така поведінка має велике етичне навантаження». Пізніше обман стає більш витонченим, коли вони говорять «Мені все одно», якщо їм загрожує покарання — хоч насправді їм не все одно.
Редді вважає, що діти використовують ранні дрібні хитрощі, щоб зрозуміти, які види брехні спрацьовують у певних ситуаціях, а також зрозуміти негативні наслідки понадміру частої брехні.
My Signature
Зображення
Зображення
Убогість думки породжує легіони однодумців
  • 0
  • Back To Top

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 31 жовтень 2008 - 18:17

Перегляд повідомленняАнтік (31.10.2008, 14:55) писав:

Коліжанка і всі решта!
Увагу я хотіла зосередити на проблемі, а не на статті. Стаття - це лише додаткова інформація на цю тему.
Чому дитина говорить наперавду? Давайте ось в чому розбиратися!

Антік! Ні в якому разі не хотіла Вас зачепити. Тому і зайшла почитати тему, бо вона мені цікава.
Але коли хочуть обсудити проблему, то діляться думками, а коли хочуть зосередити увагу на статті, то розміщають статтю без коментарів.
Хіба не так? От я і прокоментувала статтю..

Для мене 12-14 років не актуально. ніж дітки доролстуть до цього віку, то я вже забуду про що тут читала))).
Але по своїх, можу сказати, що діти 5-7 років обманюютьв таких випадках ( обман мається на увазі не фантазія, а коли дитина свідомо дорослим говорить неправду):
1. Коли хоче захистити себе
2. Коли хоче захистити того, хто важливий для неї
3. Коли хоче отримати те, що важливо для неї.

А статті moon та vitoriyi мені сподобалися
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 06 листопад 2008 - 08:42

Дворічне маля, розмалювавши фломастерами шпалери, безневинно дивлячись в очі, каже: «Це не я». Першокласник, граючись з іншими дітьми на майданчику, самозабутньо хвастається: «У мого тата десять мотоциклів, десять машин і ще вертоліт!»… Діти обманюють? І як реагувати на безглузді фантазії малих брехунів?
у наведеній нижче статті наводяться вікові особливості дітей, відповідно до них даються поради батькам щодо дій у ситуаціях, коли дитина говорить неправду
Текст, що розкривається
ВІТЕР ДУЄ, ТОМУ ЩО ДЕРЕВА ГОЙДАЮТЬСЯ
Років до трьох діти не вміють обманювати взагалі. У них не настільки розвинене логічне мислення, щоб придумати схему обману, і не така багата фантазія, щоб прикрасити цю схему мальовничими деталями. Діти що бачать, те й говорять: «М’ячик впав - ваза розбилася».
Але чому ж тоді вони іноді заперечують очевидне або стверджують те, що не відповідає дійсності? У психологів є кілька пояснень.
Іноді малята плутають причину й наслідок. Вони й справді можуть вирішити, що м’ячик впав, тому що ваза розбилася. Вони легко відволікаються й швидко забувають ситуацію. Досить задивитися на мультик по телевізору й уже все забуто: що там було до того, як впала ваза, звідки взялися малюнки на шпалерах.
Ще одна причина неправди - страх. Малята легко зізнаються в проступках, поки їх не починають карати. Якщо маля мовчить на грізне запитання батька: «Це ти зробив?», виходить, досвід покарання в нього вже є. Це мовчання - по суті, перша в житті неправда, адже придумати історію на своє виправдання маля ще не може.

Що в такому випадку робити батькам?
Насамперед взяти до відома: коли маля говорить не те, що було насправді, воно не хоче обвести вас навколо пальця, принизити або обдурити.
Немає сенсу допитуватися, що ж відбулося й чому маля сказало те, що сказало. У нього може просто не вистачає слів для пояснень.
Не варто приписувати дитині погані думки. Коли ми говоримо: «Ах ти брехунець! Якщо ти зараз мене так обманюєш, що ж буде далі...», ми ніби програмуємо його на обман надалі.
Не можна лаяти й карати, якщо дитина зізналася в провині. Тоді одна із причин обману - страх - відпаде. Найменшим, не дозволяючи щось, треба завжди пропонувати вибір: «На шпалерах малювати не можна, зате ось тут, на аркуші паперу - можна».

СПАДКОЄМЦІ МЮНХГАУЗЕНА
Неправда дошкільнят - скоріше фантазії, ніж навмисний обман. Вони вже здатні представити те, чого насправді не було, але ще не усвідомлюють, що кажучи неправду, порушують моральну норму.
Дитина може казати неправду, щоб звернути на себе увагу дорослих. Ми зайняті, мало часу проводимо з дітьми, зате моментально реагуємо на їхні погані вчинки. Дитина, яка сказала неправду, стане об’єктом уваги батьків на ввесь вечір. Ви припускаєте, що вона тільки цього й хотіла - щоб її нарешті помітили?
Іноді дошкільня приписує собі щось хороше, щоб його похвалили. Так роблять діти, які відчувають, що не виправдовують сподівань батьків.
Казати неправду починає дитина, чиї батьки висувають до неї різні вимоги. Мама не дозволяє одне, бабуся - інше, а тато дозволяє все. Як тут не заплутатися?
Якщо дошкільня прибріхує одноліткам, виходить, що хоче створити собі ореол успішності. «У нас у домі є і це, і те, а я вже й на літаку літав, і на підводному човні плавав...». Така неправда говорить про невпевненість у собі.
Остання причина неправди - все той же страх покарання. Не стільки ляпанця мами, скільки суворого: «Піди й подумай про свою поведінку». Дитина переживає почуття відторгнення: а раптом мама більше ніколи не покличе? А раптом більше не любить?

Що робити?
Частіше хваліть своє маля, запевняйте в любові. Після трьох років дітям просто необхідно, щоб дорослі зауважували й оцінювали всі їхні досягнення.
Домовтеся в родині про однакові вимоги. Дитина повинна чітко знати, що можна й чого не можна.
Щоб маля не хизувалося перед іншими дітьми, навчіть його гратися з однолітками. Покажіть, як треба знайомитись, розучіть кілька ігор, візьміть на прогулянку іграшки для групових забав.
Якщо бачите, що маля боїться зізнатися в провині й тому каже неправду, не викривайте його, а заспокойте й пошкодуйте. Дитина і сама не рада, що все зробила не так. За що ж карати?

ЗАРУЧНИКИ ШКІЛЬНИХ УСПІХІВ
Приблизно з 8-9 років діти починають розуміти, що казати неправду погано не тому, що неправда не подобається дорослим, а тому, що на брехуна не можна покластися, йому не довіряють, з ним не хочуть дружити. І проте є причини, які змушують йти на обман.
Вони всі так само хочуть визнання однолітків і бояться покарання батьків. Причому, як показали дослідження, діти з неблагополучних родин кажуть неправду частіше. У ці роки все життя дитини крутиться навколо успіхів у навчанні. Вони настільки важливі, що діти готові йти на підробку й обман з оцінками, аби тільки не виявитися в очах навколишніх невдахами. А нащадкам неблагополучних родин об’єктивно важче змагатися з однолітками в навчанні, от вони й підтримують своє реноме неправдою. Але якщо їх помістити в іншу ситуацію, де шкільні успіхи не будуть важливі, не факт, що вони будуть так само казати неправду.
З’являється й нова причина неправди - наслідування батьків. Якщо мама каже по телефону, що тата немає вдома, хоча насправді він тут, або вчить сина: «Давай скажемо бабусі, що ми забули...» - дитина мотає такі моделі поведінки на вус.

Що робити із брехунами в цьому віці?
Щоб дитина впевнено почувалася з однолітками, їй потрібна зона успішності, в
якій вона б перевершувала друзів. Що у вашої дитини виходить найкраще? Може, вчити її музики або віддати в повне розпорядження комп’ютер, або записати в студію танцю?
Не беріть на себе роль контролера й оцінювача навчальних досягнень. Залиште її вчителеві. Ви ж однаково своє чадо любите, які б оцінки воно зі школи не приносило. От і кажіть йому це частіше.
Стежте за собою. Адже діти переймають від нас не тільки добре.

ЗАХИСНИКИ Й ХЛЕСТАКОВИ
Підліток уже здатен вгадати, що трапиться, якщо його неправда викриється. Він свідомо робить вибір: я знаю, що можу втратити повагу й довіру інших, але... Які причини змушують його ризикувати репутацією?
Він захищає свій внутрішній світ від нетактовного втручання дорослих. Подорослішавши, діти не хочуть, щоб ми бачили їхні щиросердечні переживання, випитували заповітні таємниці.
Якщо ми не допомогли їм у дитинстві створити зону успішності, вони будуть продовжувати годувати байками своїх друзів. Хвастощі в такого підлітка можуть перетворитися в особливість характеру.
У цьому віці гостро сприймається подвійна мораль. Дорослий стає об’єктом уважного спостереження й оцінки, і якщо ми вважаємо себе вправі в якихось ситуаціях кривити душею, а від підлітка вимагаємо правдивості, він кипить від обурення. І з легкою совістю обманює нас.

Що робити з підлітком, який забрехався?
Насамперед поважати його внутрішній світ. Так, це ваша дитина, але вже доросла настільки, щоб мати свої таємниці. Не треба без дозволу чіпати її речі, без стуку входити в її кімнату.
Ще не пізно допомогти дитині знайти себе в чомусь, тоді вона не буде в групі ровесників прагнути до мнимої слави.
Схема «що дозволено Юпітеру, те не дозволено бику» більше не пройде. Настав час спілкуватися на рівних.

Повідомлення відредаговано гра з вогнем: 06 листопад 2008 - 13:34

My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   ирис 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 12 листопад 2008 - 01:47

Мій син якому 11років мене не обманюе бо знае що правда все рівно дасть про себе знать, Іноді може трохи обманути тільки для того щоб не розчарувати. А середня дісно коли їй щось потрібно.
My Signature
Зображення
Зображення
Будь смиренним, бо зроблено тебе з праху. Будь великодушним, бо зроблено тебе із зірок
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Time Out 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 12 листопад 2008 - 09:21

Уважно прочитала всі статті і коментарі дот них і роблю висновки. Діти обманюють часто. І не треба цього боятися, а спокійно пошукати першопричину такого не дуже гарного явища.
А причину цю треба шукати у сім"ї, у ставленні батьків та інших родичів до дитини, у вимогах, очікуваннях від дитини. Іноді просто діти беруть з нас приклад. Якщо мамі можна обманювати, то чому я повинен казати правду? Я ж теж дорослий?
Діти більш сором"язливі чи замкнені будуть більш старанно захищати свої таємниці. Інші - більш відкриті і впевнені в собі - обманювати батьків будуть менше, але все одно у дитини має бути якийсь свій простір, свої таємниці. Павлик просто каже - це моя таємниця, або таємниця друга. Я не допитуюся (за винятком випадків, коли дитину треба "розкрити", бо там замішані якісь шкільні проблеми).
І не треба порівнювати дитину з іншими.
Хоча обманювати все одно будуть. :D
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 28 червень 2009 - 14:41

Хотіла створити таку тему, а вж е є :)
але я хотіла почути думки щодо трохи іншого аспекту.

часто мені доводиться чути: "моя дитина любить полуничне морозиво, я змішала йогурт з домашнею полуницею і сказала, що морозивою" а далі про те, що трюк вдався.
тобто часто батьки виконують бажання дитини замінивши бажане корисним і назвавши його іменем бажаного. Але ж це обман! Ще в ранньому дитинстві. Чи не вчимо ми самі своїх дітей брехати?
Адже коли маля підросте, йому ці випадки з гордістю розкажуть "а раніше ти їв домашній полуничний йогурт, коли я казала, що це морозиво!"
А ви як гадаєте? які можуть бути наслідки такого безневинного обману?
  • 0
  • Back To Top

Користувач у мережі   turquoise 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 28 червень 2009 - 15:11

гра з вогнем, гадаю, що нічого доброго з цього не буде, особливо, якщо дитини вразлива. Такою була я у дитинстві ,і моя мама частенько таке практикувала. Я завжди дуже ображалася і нервувалася ,мені здавалося ,що мене ніхто серйозно не сприймає ,а я так хотіла, щоби зі мною ділилися, хотіла відчути себе повноцінним дорослим членом родини. Це травмує як на мене, я й досі це відчуваю ,хоча зараз не ображаюся, знаю, що немає ідеальних батьків, але цієї gap у вихованні сина постараюся уникнути, краще сказати все як воно є, діти відчують, що їм довіряють, них не буде надалі якихось комплексів щодо цього, вони будуть щасливі від того, що з ними поділилися. інше питання як цю правду подати...
My Signature
Зображення

На нее нельзя сердиться. Ведь она всего лишь женщина © Фаулз
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 3 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему