Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Самотність: нещастя чи необхідність ? - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

Сторінка 1 з 1
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Самотність: нещастя чи необхідність ? Оцінка: -----

Користувач поза мережею   Мerri 

• Зацікавлений
  • PіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 28 жовтень 2008 - 16:46

До самотності ми ставимось неоднозначно.Прийнято вважати, що це негативне явище, яке знецінює наше життя і викликає жалість у знайомих .
самотність як соціальне явище
Текст, що розкривається
Самотній чоловік для багатьох – людина, яка обов’язково має бути неохайною, нещасною. Щодо жінок, то думка суспільства більш категорична. У нашій свідомості живе твердження про те, що щаслива жінка не повинна бути самотня, вона обов’язково має мати сім’ю, дітей. Про кар’єру багато хто замовчує, адже існують люди, які вважають, що жінки взагалі створені тільки для того, щоб прибирати, прати, готувати їжу, одним словом – прислужувати чоловікам і маленьким дітям. Самотні діти – це проблема, яка сприймається як вищий рівень занедбаності і скривдженості. Але не все так погано. Не варто так однобоко дивитись на питання самотності, бо інколи саме у такому стані можна відчути себе задоволеним і навіть щасливим. Спробуємо розібратися, що ж таке самотність? Чомусь слово самотність наштовхує на сумні думки, проте, якщо розібратися, то воно має деякі відтінки позитивного. Так, кожен має право усамітнитись хоч на деякий час. Всім інколи потрібно побути наодинці, у будь-кого має бути особистісний простір, який оберігається від сторонніх. І ця потреба деколи побути на самоті з самим собою є досить потужною, неможливість виконання якої часто призводить до агресіїї, втоми, навіть, депресії. Хто частіше має потребу ”поспілкуватись” з самим собою? Як правило, у людей, які в силу своєї професійної діяльності вимушені постійно спілкуватися, виникає потреба просто помовчати, ”думати ні про що”, послухати тишу і побути хоча б кілька годин у абсолютному спокої. Фізична втома від розмов, після якої не настане відпочинок, може призвести до великого стресу для організму, а потім і до фізичних захворювань. Завжди можна знайти час, коли ви не вимовите ні звуку. Якщо вас вдома зустрічає чисельна родина, яка буде намагатися розповісти всі свої пригоди за день і почути від вас поради, – потурбуйтесь про своє здоров’я самі. Побережіть себе, використайте можливість кілька хвилин помовчати, повертаючись пішки з роботи. Прийшовши додому, прийміть душ чи ванну, нарешті просто полежіть на ліжку, попросивши домашніх, щоб не турбували вас хвилин десять. А далі, з новими силами, можете зануритись у спілкування. Якщо людина інтроверт, тобто та, яка не належить до любителів вечірок і великих зібрань, не любить, щоб на неї звертали увагу у компаніях, яка любить розбиратися у своїх внутрішніх відчуттях, сама, вона, звісно, полюбляє побути наодинці з собою. Такі люди дуже ”глибокі”, їм необхідно багато чого обдумати, на все звернути увагу. Саме їм більш комфортно бути на самоті, ніж у товаристві балакучих людей. І самотність для них є порятунком від порожніх розмов. Не надати можливість інтровертам часто усамітнюватись – означає псувати їм життя, робити його важким і неприємним. Доволі часто потребу у непорушенні особистісного простору відчувають діти. Батькі через свою любов, надмірне піклування і турботу не дають можливості дитині побути на самоті: просто мовчки посидіти, помалювати, помріяти. Вони буквально нав’язують свою присутність. Таке виховання шкодить не тільки самостійності дитини, але і розвитку повноцінної духовної індивідуальності. Потреба зрозуміти самого себе починає реалізовуватись з раннього дитинства, а постійна наявність батьків у кімнаті стає цьому назаваді. Але існує і негативний відтінок самотності: тоді, коли людина відчуває потребу у спілкуванні, а оточення їй не може цього надати. Звичайно, така ситуація може сприйматися як стан аутсайдера чи ”ізгоя” суспільства. Найчастіше в основі цього лежить небажання зрозуміти один одного, невміння вислухати протилежну сторону. Що робити у такому випадку - залишатися самотнім і страждати від цього? Ви можете познайомитись із співбесідником де завгодно і як завгодно. У наш час розвитку технологій і різноманітних закладів ви маєте пожливість знайти людину із спільними інтересами і вподобаннями. Є дуже багато способів знайти спільну мову з людьми. Якщо ви чекаєте, що на вас звернуть увагу, а цього не відбувається, – робіть перший крок самі. Можливо, у вас вже був такий досвід, який завершився душевною трамвою (вам відмовили), не переживайте! На світі стільки людей, і всі вони різні. Обов’язково знайдеться хтось, хто розділить з вами інтереси. Спробуйте і ви розширити свій кругозір, поцікавтеся чимось новим. Спілкуючись, не будьте нав’язливими, пам’ятайте про право кожного припинити розмову тоді, коли саме він відчуває у цьому потребу. Частіше посміхайтесь, говоріть приємні речі та не перекладайте свої потреби на іншого. Одним словом, дотримуйтесь правила великого філософа Конфуція: ”Поводьтесь з людьми так, як хочете, щоб поводились з вами”. Отже, самотність може не тільки зашкодити, але принести велику користь. Вона буде вам надійним помічником у збереженні психічного здоров’я, якщо прислухатись до своїх потреб.

як часто виникає.....ця самотність?

Повідомлення відредаговано гра з вогнем: 24 серпень 2009 - 15:48

My Signature
Зображення
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Сонячна 

• Фахівець
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Орг СП Малечі

Відправлено 28 жовтень 2008 - 16:55

Побути на самоті і самотність речі абсолютно різні.
My Signature
Щастя можливе тільки тоді, коли людина стає джерелом щастя для інших.

Останнє слово має залишатись за чоловіком. І це слово: "Так, кохана!"
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Галина Синіна 

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 30 жовтень 2008 - 17:14

Перегляд повідомленняСонячна (28.10.2008, 16:55) писав:

Побути на самоті і самотність речі абсолютно різні.

Інколи самотність може навіть і добре, просто хочеться відпочити від усіх, але то бува не довго
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Осіння симфонія 

• Дуже вредний модер
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 24 серпень 2009 - 15:09

Ігколи хочется забитися кудись в куток і просто посидіти пару хвилин без ходної думки в голові. Закутатися в щось теплн (плед, ковдру, хустину тощо) і, закривши очі, просто абстрагуватисявід світу. Такий спокій і "умиротворьонність".... Хочеться обняти весь світ...
Така самотність дозволяє пізнати себе і відчути гармонію зі світом..
My Signature
Всі жінки ангели, але коли їм ламають крила, вони пересідають на мітлу.

Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Щаслива 

• Зацікавлений
  • PіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 25 серпень 2009 - 11:25

знаєте, а можна ж бути самотнім і серед людей. Самотність - то ж не наявність довкола когось, то стан такий.
в мене он вірш на ту тему є

Самотність на колір біла,
Така, як стіни палати.
Ти чуєш, як плачуть крила
У птаха, що вмів літати?...

Самотність на колір сіра,
Така, як очі асфальту.
Ти бачиш: зривають пір’я
Із птаха, що вмів літати?..

Самотність на колір чорна.
І в ній наче у домовині...
І що тепер стало з птахом,
Що очі мав як... у людини?..

Самотність – вона прозора
І ти вже на дні плящини.
Ти бачиш нитки узору
Душі, що у людини...

Самотня людина не має бажання відпочивати від усіх, не має бажання ховатися. Вона просто є самотньою і все. Самотність - це радше трагедія особистості, біль і страждання.
А побути на самоті, знаючи шо ти потрібна коханому, мамі і друзям, то так відпочити від них і аж ніяк не жахливий стан самотності, коли є тільки ти і думки які вже втомилися слухати стіни...
My Signature
ВСЕ БУДЕ ДОБРЕ :)
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   nsvetlaya 

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 06 лютий 2010 - 23:15

Знаєте, а я люблю самотність. Бо не сама-зі мною завжди є я.
Це ступінь вільності-ніхто не ліпить ярликів. Краще бути самотньою ,чим виправдовувати чиїсь сподівання , бажання, мрії. Самотність- це шлях до себе. Ось такий ліричний настрій.
Кажуть, приємно поговорити з розумною людиною- із самим собою насамоті))). а потім піти і :36_1_4: з друзями
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Ахава 

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 20 березень 2010 - 12:41

В наш час самотність стає діагнозом покоління! Людям все важче знаходитись з кимось поруч, думати про когось, контролювати себе, щоб не образити співрозмовника і т.д.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Люда-мама Віталіка 

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 10 квітень 2010 - 13:51

В наш час самотність стає діагнозом покоління!
Це правда.Все частіше зустрічаю людей,які не бажають про когось думати,переживати,піклуватись.Навіть жінки до 30 дуже часто думають про кар'єру,а не про сім'ю і народження малюка
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   lesbonda 

• Перехожий
  • Pіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 14 серпень 2010 - 14:47

Я люблю самотність, бо завжди на самоті маю чим себе зайняти. Мені часом необхідна самотність, щоб розібратися у думках і своїїх поточних справах. Жаль, рідко маю можливість побути на самоті.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Маруся 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 23 грудень 2010 - 21:12

А в мене двояке ставлення до самотності. От побути на самоті я люблю. А бути самотною НЕНАВИДЖУ. Мама поїхала працювати до іншого міста коли мені було 14 років. Саме тоді я гостро ввечері себе відчула самотньою, мені так було боляче і водночас страшно. Тато на той час мав іншу сімю, а я залишилася жити з бабусею.
Але коли мені дуже сумно і на душі погано, то я люблю в самоті включити громко музику, да таку, щоб сльози рікою лелись і сердце розривало і водночас робити прибирання. Це в мене такий ритуал самозцілення душевних травм, це час роздумів.
Але, після народження синочка не маю такої змоги. Іноді, залишаючи малого на бабусю, йду прогулюватися містом, роздивлятюся вулиці, людей, машини, заходжу в магазини, парки. Але це буває вкрай рідко.
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Nirvana 

• Старожил
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 23 грудень 2010 - 22:11

Певний час самотність була для мене проблемою. Хтось мудрий сказав, самотність має перейти в "усамітнення", тоді відчуєш себе щасливим. Довгий час була сама, ні з ким стосунки не складались. Коли перестала хвилюватись з цього приводу, зустріла свого майбутнього чоловіка... Знаю людей, які зациклені на своїй самотності. Вони й далі самі...
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   maksima 

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 23 січень 2011 - 18:59

Перегляд повідомленняЩаслива (25.8.2009, 11:25) писав:

знаєте, а можна ж бути самотнім і серед людей. Самотність - то ж не наявність довкола когось, то стан такий.
в мене он вірш на ту тему є

Самотність на колір біла,
Така, як стіни палати.
Ти чуєш, як плачуть крила
У птаха, що вмів літати?...

Самотність на колір сіра,
Така, як очі асфальту.
Ти бачиш: зривають пір’я
Із птаха, що вмів літати?..

Самотність на колір чорна.
І в ній наче у домовині...
І що тепер стало з птахом,
Що очі мав як... у людини?..

Самотність – вона прозора
І ти вже на дні плящини.
Ти бачиш нитки узору
Душі, що у людини...

Самотня людина не має бажання відпочивати від усіх, не має бажання ховатися. Вона просто є самотньою і все. Самотність - це радше трагедія особистості, біль і страждання.
А побути на самоті, знаючи шо ти потрібна коханому, мамі і друзям, то так відпочити від них і аж ніяк не жахливий стан самотності, коли є тільки ти і думки які вже втомилися слухати стіни...

[font=Lucida Sans Unicode]
Так, це точно, мої стіни вже втрачають всі надії на те, що я перестану з ними говорити. Я й сама в цьому сумніваюсь.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Olesya_lv 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 25 січень 2011 - 23:22

Це коли є телефон, а дзвонить лише будильник...
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Уляночка* 

• Зацікавлений
  • PіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 25 січень 2011 - 23:50

Так самотньою можна бути і з чоловіком...коли він зовсім не звертає на тебе уваги...
або коли радиш щьось у магазині людині маючи в цьому певний досвід але бачиш що на тебе дивляться дивними очима...невже порадити чи сказати свою думку це тепер так дивно?невже легше не звертати на людину поруч якій потрібна допомога?
мабуть тепер таке суспільство..мовчазне...і кожен сам собі на думці...
так важливо в тому житті мати РОЗУМІННЯ
My Signature
Зображення
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Romashka 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 26 січень 2011 - 00:01

просо побути на самоті зі своїми думками це природні бажання.бути самотнім у житті це жах який засмучує і лякає кожного.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Мумуся 

• Старожил
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 29 квітень 2011 - 09:48

бути самотнім по життю це все таки не жах. Не можу погодитись. Адже після дощика - завжди сонечко....
самотня ти рівно стільки, скільки хочеш і дозволяєш собі нею бути.
а ще, це хороший час для приведення думок до ладу і переходу на нову сходинку свідомості...
досягнення душевної гармонії
чіткого усвідомлення "бачення" життя...
постановка планів на майбутнє, шляхів досягнення...
от що для мене самотність.
My Signature
Я ніколи не залишав тебе... просто в найважчі моменти твого життя я ніс тебе на руках...
я- Мумуся, саме так називає мене моя донечка
  • 4
  • Back To Top

Поділитися темою:

Сторінка 1 з 1
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

1 відвідувачів читають цю тему
0 користувачів, 1 гостей, 0 прихованих користувачів

Пиши українською Перекладач онлайн