Як розвинути дитині молодших класів відчуття обов"язку?
Відправлено 24 жовтень 2008 - 09:52
Відправлено 26 жовтень 2008 - 19:31
viktorina14 (24.10.2008, 10:52) писав:
Почитайте Гиппенрейтер Общаться с ребенком. Как?
Це теорія, а на практиці, сідайте і робіть разом домашні завдання, покажіть, що це цікаво і не лише обовязок, що можна отримати задоволення від розвязаної задачі чи написаного речення. Потрібно допомагати, але вміти зупинитись, коли ваша допомога вже не потрібна.
Якщо є бажання, напишіть, як саме у вас відбувається виконання домашнього завдання, тоді можна більш докладніше поговорити.
Терпіння вам!
Відправлено 01 грудень 2008 - 12:44
Відправлено 02 грудень 2008 - 16:06
viktorina14 (24.10.2008, 10:52) писав:
О, дуже знайома ситуація... Крім того, що у нас уроки робляться, бо "мама заставляє" А ще мій учень ну дууууже повільний, просто черепашеня якесь... Поки сяде, поки почухається, згадає якусь історію про свій клас, або виникнуть дуже нагайні запитання, що звичайно ніяк не стосуються навчання... потім обовязково хочеться, пити, їсти, в туалет і т.д. Ніякого терпіння не вистачає!
Виходить, що елементарну вправу чи задачу ми пишемо годину!!!
Вчителька каже, що хлопець він хороший, старається, але часто на уроках мріє, десь літає в хмарах, позіхає і дивиться у вікно!!! Ну що робити? Як зацікавити? Школа, клас і вчителька йому подобаються... А деякі його заяви, що оцінки він носить для мене, просто ставлять в безвихідь...
Порадьте, будь ласка чи поділіться своїм досвідом!!!!
Відправлено 02 грудень 2008 - 19:43
Панночка (2.12.2008, 16:06) писав:
Порадьте, будь ласка чи поділіться своїм досвідом!!!!
Але ж це правда :) оцінки, то для батьків ...може вас потішить думка, що відмінники мало чого добиваються в дорослому житті? ;)
Відправлено 03 грудень 2008 - 04:33
ирис (1.12.2008, 13:44) писав:
А мій середній на подібні аргументи відповів так: ти вариш для нас, бо ти нас любиш і хочеш, щоб нам було добре; тато заробляє гроші з тієї ж причини, і роботу він сам собі вибрав; за кішкою я прибираю, бо я приніс її додому - я за неї відповідаю. Кому буде добре від того, що я вивчу напам"ять вірш, який мені не подобається, якого я не вибирав і який забуду, як тільки отримаю за нього якусь оцінку?
Взагалі мушу сказати, що проблема виконання домашніх завдань стоїть зараз дуже гостро (знаю і з власного досвіду, і зі спілкування з іншими батьками). Діти за останніх 20 років дуже змінилися, а школа - ні. Коли ми вчилися, то на слова "треба зробити вправу" реагували "треба - зробимо". Сучасні діти відразу запитують: кому треба, чому треба... А ніяких логічних пояснень ні у батьків ні у вчителів нема. От діти і "бойкотують" цю, на їхню думку, безглузду і непотрібну роботу...
Відправлено 03 грудень 2008 - 08:41
Viktoriya (2.12.2008, 20:43) писав:
звичайно, як принесе гарну оцінку, аж серце радується ... А думка щодо відмінників теж в критичних ситуаціях видається єдиною втіхою
Але якщо серйозно, я просто боюсь, що можливо щось роблю не правильно, боюсь пропустити важливий момент, адже цей вік дуже особливий - діти ще малі, а насправді міркують геть не по дитячому....
Відправлено 10 грудень 2008 - 01:24
І так завжди ниє, ніби то я йому їх сама придумую. Ну я вирішила змінити тактику. Він тільки щось починає, а я спокійно: не хочеш, не роби, сам будеш пані Світлані пояснювати, чому ти уроки не вивчив і беру і нагло все зі столу у портфель запаковую, він ще у такому ніжному віці, що перша вчителька має авторитет і він її боїться. І я ніби вже не заставляю..Тоді він кричить - ні, ні я буду ті уроки робити, трохи злий, але вже хоч я добилася від нього того, що він це мусить зробити.
А ще теж спокійно так кажу: ну все, якщо тобі там не цікаво, то підеш завтра в садочок з Ксюшею, нащо тобі та школа, хай інші діти ходять, Ерік, Андрій.. стають розумними, потім виростуть, чогось досягнуть, а ти будеш все життя в садок ходити, каші їсти... і змальовую таку чудову картину, яка чекає його друзів і теж речі збираю. Він тоді теж сам за уроки сідає.
Але це перший клас і в школі йому подобається, а потім його таким казочками не задуриш, точно щось розумніше від мене вигадає.
Відправлено 10 грудень 2008 - 10:11
Коліжанка (10.12.2008, 2:24) писав:
Точнісінько і ми так, рік тому вели розмови про ймовірне повернення у садочок, який мій синочок дуже не любив. А вчителька і школа- навпаки, подобаються.
Але хочу відмітити, що вже в 2 класі стало набагто легше - за рік часу діти неймовірно виростають, з ними стає легще домовитися, мирно знайти порозуміння і т.д.
Так що, Коліжанка, наші труди не пройдуть марними, вистоїмо!! ;)
Відправлено 10 грудень 2008 - 10:20
Відправлено 10 грудень 2008 - 10:38
щодня перевір, покажи, поможи...
Виходить так, що половину роботи я за неї роблю.
Вже і не знаю як змусити її саму працювати.
Відправлено 10 грудень 2008 - 11:19
Відправлено 10 грудень 2008 - 12:58
Щоправда, далі стає легше. Особливо, коли ми пішли на футбол. Бо я поставила ультиматум: якщо та не будеш встигати в школі, то ніякого футболу. А поскільки моя дитина буз футбольного м"яча навіть ходити не може, то сідати за уроки Паша став сам, не завжди робить правильно, але переписує з чернетки після того, як я перевірю.
Щось почерк у нас став псуватися, і це мені не подобається.
Відправлено 10 грудень 2008 - 15:28
А так хочеться хоч іноді відпочити
Не знаю коли вона почне сама все робити?
І не просто сама, а щоб правильно і з користю для себе?
Відправлено 10 березень 2009 - 23:32
Наберіться терпіння. Перший клас для того існує,щоб навчити дитину вчитись.
Відправлено 10 березень 2009 - 23:52
viktorina14 (24.10.2008, 9:52) писав:
Тепер (після поради його класного керівника) стараюся частіше його хвалити (діти це люблять), казати, що пишаюся ним, цікавлюся темою, щось обговорюємо разом (навмисне помиляюся, щоб він мене виправляв) - ніби трохи наладилося.
Відправлено 11 березень 2009 - 07:09
Відправлено 11 березень 2009 - 08:40
Дуже розсіяна, переписує готове завдання з чорновика - наробить повно помилок. Згідна, що дитину треба хвалити за хороші оцінки. Но як тільки похвалю за 11, чи 12 зразу
на другий день приносить 8 чи 9. Чи може просто я забагато від неї вимагаю???
Доречі спробувала метод бартеру - якщо приносить хороші оцінки, робить сама дом. завдання то може дивитися свої "Ранетки". Трохи на неї діє.
Відправлено 26 квітень 2009 - 00:27
Думаю відправити на спортивну секцію. Їх зараз дуже багато, може хтось знає яка краще зорганізовує дитину, виховує відчуття відповідальності, вчить бути зібраним?

Допомога