Дитину треба вчити, що життя несправедливе?
Відправлено 23 жовтень 2008 - 18:52
В одній київській школі бачила при вході напис великими літерами "Життя - несправедливе!".
Цікаво, а що ви про це думаєте?
Відправлено 23 жовтень 2008 - 19:17
Відправлено 23 жовтень 2008 - 20:03
стосовно стрічки - ручки і ніжки таким педагогам повідривати, вставити сірнички і сказати, щоб вони навіть не думали мінятися на палички, які без діла лежать в куточку! де ж так нівелювати ініціативу хлопчика, так можна сформувати пасивне і споживацьке ставлення до життя.
Відправлено 23 жовтень 2008 - 20:14
Тому я часто думаю,що чайлдфрідери мають рацію...
Відправлено 26 жовтень 2008 - 19:09
Відправлено 26 жовтень 2008 - 19:12
Коліжанка (23.10.2008, 20:17) писав:
а як довго дитину охороняти від реалій? і як саме сформувати "позитивні установки та адекватну самооцінку"? поділяться досвідом ;)
Відправлено 26 жовтень 2008 - 19:16
гра з вогнем (23.10.2008, 21:03) писав:
стосовно стрічки - ручки і ніжки таким педагогам повідривати, вставити сірнички і сказати, щоб вони навіть не думали мінятися на палички, які без діла лежать в куточку! де ж так нівелювати ініціативу хлопчика, так можна сформувати пасивне і споживацьке ставлення до життя.
Вони лише процитували поради Біла Гейтса :)
А педагоги були не з якоїсь задрипаної української школи, а з Америки ;)
Там у хлопчика в родині складна ситуація, батьки розвелись, мати безробітна і без житла, зійшлася з якимось бандюком, а потім ховалась від нього і дітей ховала і от "педагоги" щоб не "формувати пасивне і споживацьке ставлення до життя " показали йому реальну життєву ситуацію, "хочеш - а нету"... сумно, але ж в дорослому житті таке трапляється чи не на кожному кроці :(
Відправлено 26 жовтень 2008 - 19:23
усі досягнення дитини потрібно відзначати і хвалити. невдачі дитини теж потрібно відзначати, але у позитивному руслі: "сьогодні краща іграшка вийшла у іванка, зате ти краще намалював малюнок", або "давай розпитаємо у Іванка секрети його роботи і завтра спробуємо змайтрувати нову іграшку". одним словом, щоб то не було відзначати досягнення дитини, навіть тоді, коли аналізуються невдачі.
ну і друге: якщо є потреба критикувати чи сварити не дитину, а її поведінку чи вчинки. наприклад "мені було моторошно від твоїх ігр з котиком" замість " ти ізвєрг, нічого доброго в тобі не має!".
приблизно так :)
Відправлено 26 жовтень 2008 - 19:29
а якщо серйозно, то швидш за все це була лиш частина методики і на цьому хлопчика не лишили, якщо ж це було завершальним етапом гри, то я своєї дкумки про сірнички не змінюю :)
Відправлено 26 жовтень 2008 - 19:47
гра з вогнем (26.10.2008, 20:23) писав:
усі досягнення дитини потрібно відзначати і хвалити. невдачі дитини теж потрібно відзначати, але у позитивному руслі: "сьогодні краща іграшка вийшла у іванка, зате ти краще намалював малюнок", або "давай розпитаємо у Іванка секрети його роботи і завтра спробуємо змайтрувати нову іграшку"....
О, я б того Іванка.... :D
Категорично не погоджуюсь, що варто порівнювати дітей, тим більше їх творчість :)
Але ваша основна думка мені зроуміла - хвалити (критикувати) вчинки, а не дитину, хоча не практиці мало з таким стикалась :)
У нас зараз в моді виховання "ти самий розумний", ну якщо вже зовсім
то "ти - найгарніший"
Відправлено 26 жовтень 2008 - 20:06
Відправлено 26 жовтень 2008 - 20:26
Позитивна самооцінка- це теж :ти найкращий і найрозумніший, у тебе особливо гарно тв иодить те то...але ні в якому випадку не в порівнянні,типу ти найрозумніший, не те , що Іванко і.т.д b] . Важливо дитині чути про себе позитивні характеристики. А особливо це аукнеться в підлітковому віці, коли діти переживають заниження самооцінки і роблять дурні вчинки ради самоствердження.
Позитивні установки це- у тебе все вийде, у тебе все виходить, сьогодні краще, а сьогодні ти молодець, стільки досягнень, ти всього досягнеш якщо захочеш.
Viktoriya, Ви почали цю тему, але я щось не прочитала Вашої думки з цього приводу.
Відправлено 26 жовтень 2008 - 20:36
Хвалити - це добре, але коли справді не виходить, коли хвалить тільки мама, а може й вона вже не хвалить, а думає, яке ж тупе дитя і в кого воно вдалося, точно в родичів чоловіка :)
Вже пройшли ті часи, коли хвалили за "кукуся"і "каляки-маляки",
в школі все не так... все "по-дорослому" і повагу однокласників та вчителів потрібно заслуговувати щодня...як бути тоді?
Відправлено 26 жовтень 2008 - 20:47
Я теж з тим стикаюся постійно і робила помилки. Але вже не раз переконувалася, що ніхто не є таким авторитетом для дитини, як батьки!!! Якщо вони не сформують дитині характер і ставленя до світу, то тоді хто?
Темперамент- це вроджена характеристика, якщо дитина по природі повільна чи навпаки надто активна, це вже не зміниш, це властивість нервової системи. Це теж потрібно враховувати. Але характер - це вже формуємо ми- і батьки, і соціальне середовище.
Відправлено 26 жовтень 2008 - 20:49
Viktoriya (26.10.2008, 13:47) писав:
хм. самооцінка (про котру ми говорили) будується як раз на порівняннях. щось тут не те.
1) порівнюємо не дітей, а аналізуємо результати. ми ж не кажемо іванко хороший, ми кажемо на малюнку іванка рівніші лінії.
2) стосовно творчості не знаю, я мала на увазі ситуацію, коли дають визначене завдання. наприклад завдання намалювати ось цей глечик і зробити ось цю іграшку. зразки є перед дітьми, як малювати і як робити показував наставник.
Відправлено 26 жовтень 2008 - 22:11
Але при цьому основне що я хочу закласти в свою доцю - це чіткий фундамент як їй жити ц цьому несправедливому світі і якої справедливості має шукати вона (дивитись в першу чергу на себе ,оцінювати свої вчинки, змінюватись в кращий бік, допомагати змінюватись іншим і т.д.) Знову ж таки може звучить трішки ідеально, але ж треба прагнути до кращого :)
Відправлено 26 жовтень 2008 - 22:31
наденька (26.10.2008, 23:11) писав:
От власне, правильно реагувати. Але колись не буде збоку мами і дитина повинна буде або прислухатися до когось збоку перед тим як проаналізувати вчинок або відчути себе Особистістю, яка може сама прийняти рішення (а це самооцінка) чи добрий той вчинок чи ні ( а це вже і позитивнеі установки і виховання). Тому що не завжди нам діти розповідадитимуть про несправедливу гру чи дитячий обман.
Вважаю що дитина повинна знати що життя несправедливе, і не очікувати отримати від нього усе що їй захочеться, що люди будуть поводитись з нею так, як вона мріє і т.д.
Але при цьому основне що я хочу закласти в свою доцю - це чіткий фундамент як їй жити ц цьому несправедливому світі і якої справедливості має шукати вона (дивитись в першу чергу на себе ,оцінювати свої вчинки, змінюватись в кращий бік, допомагати змінюватись іншим і т.д.) Знову ж таки може звучить трішки ідеально, але ж треба прагнути до кращого :)
Ми всі хочемо, щоб у наших дітей ніколи не було неприємностей вони чинили гідно. Але і знаємо, що інколи на шляху стає перешкодою звичайна невпевненість у своїй правоті чи страх самому прийняти рішення, тому ще раз підкреслюю: НЕВАРТО не дооцінювати формування самооцінки!!!
Ой, щось я так розійшлася. ))) Вибачте, якщо здається, що я маю дуже повчальний тон))), то це не так. Я просто висловлюю контраргументи))))
[quote name='наденька' date='26.10.2008, 23:11' post='40307']
От власне, правильно реагувати. Але колись не буде збоку мами і дитина повинна буде або прислухатися до когось збоку перед тим як проаналізувати вчинок або відчути себе Особистістю, яка може сама прийняти рішення (а це самооцінка) чи добрий той вчинок чи ні ( а це вже і позитивнеі установки і виховання). Тому що не завжди нам діти розповідадитимуть про несправедливу гру чи дитячий обман.
Вважаю що дитина повинна знати що життя несправедливе, і не очікувати отримати від нього усе що їй захочеться, що люди будуть поводитись з нею так, як вона мріє і т.д.
Оце вірно!
Ми всі хочемо, щоб у наших дітей ніколи не було неприємностей вони чинили гідно. Але і знаємо, що інколи на шляху стає перешкодою звичайна невпевненість у своїй правоті чи страх самому прийняти рішення, тому ще раз підкреслюю: НЕВАРТО не дооцінювати формування самооцінки!!!
Ой, щось я так розійшлася. ))) Вибачте, якщо здається, що я маю дуже повчальний тон))), то це не так. Я просто висловлюю контраргументи))))
Відправлено 26 жовтень 2008 - 22:58
Відправлено 26 жовтень 2008 - 23:11
Про самовпевненість я згідна - нічого доброго, але на жаль частіше всього за самовпевненістю стоїть не виховання в дітей завищеної самоцінки, а та сама занижена самооцінка і бажання людини самостверджуватися постійно і доводити всім, що я чогось вартий!
Відправлено 26 жовтень 2008 - 23:25
Коліжанка (27.10.2008, 0:11) писав:
Правильно, але це лише одна сторона медалі. З іншого боку самовпевнені особи, на стільки вірять у свою безпомилковість і бездоганність, що зовсім можуть забути про те, які створили для оточуючих незручності, біль (фізичну чи моральну), образу. Не думаю, що ті, що лізуть без черги, не звільняють місце в транспорті старшим людям, ігнорують елементарним страждають невпевненістю. Навпаки -- "мені дуже треба, я сташно втомився, шо вони пхаються , я й сам знаю"

Допомога