Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Хурма - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 3 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Хурма Все про хурму Оцінка: -----

Користувач поза мережею   гра з вогнем 

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 20 жовтень 2008 - 03:33

Спробую започаткувати нову традицію.
Сподіваюся у нас традиційними стануть розповіді не лише про окремі страви, але й продукти, фрукти, овочі тощо.

Розпочну з хурми, яку можу їсти тоннами. Сьогодні, прогулюючись вздовж річки трапилося деревце дикої хурми. Звісно просто пройти повз я не змогла :) Але зараз не про це. Нагадалося мені, що колись я писала про цей чудовий фрукт. Прочитайте, можливо знайдете щось корисне!

У Китаї означає радість, у Японії - перемогу
Зображення

Хурму називають "сливою богів" (Dіaspyros у перекладі з латині - їжа богів) за красиві золотаво-оранжеві плоди із солодкою, ніжною желеподібною або щільною (у деяких сортів коричневого відтінку) м'якоттю і тонким ароматом, що нагадує абрикосовий. Соковиті плоди хурми не тільки красиві і смачні, але дуже корисні і вважаються цілющими: вони містять глюкозу, вітамін С, залізо й інші цінні вітаміни та мікроелементи.
Трішки історії та смішних назв хурми
У Північній Америці індіанці називали хурму putchamіn, pasіmіnan або pessamіn у залежності від діалекту племені. Саме тому англійська назва хурми - persіmmon. Але дика американська хурма сильно відрізняється від тієї хурми, що продається у нас на ринках та у магазинах - її плоди більш схожі на ягоди винограду. З висушених плодів індіанці готували хліб, який вони називали prunes.
Справжня хурмяча революція відбулася завдяки Метью Пері (слухайте, я знаю якогось Метью Пері, тільки не можу пригадати звідки :), американському адміралові, який у 1855 році відкрив Заходові Японію, що знаходилася більш 200 років в ізоляції. Коммодор повернувся в США не сам, він привіз хурму, іншу хурму, котру сьогодні і знає увесь світ - японську або східну.
Японська хурма або, як її ще називають, каки (kakі) - найпоширеніша . Але батьківщиною каки насправді є Китай, звідки цей фрукт потрапив у інші частини Східної Азії, а пізніше й у Японію. А згодом у Каліфорнію (США) та Європу.
На Кавказі перша колекція з 12 саджанців, вивезених з Японії, з'явилася у Батумі лише в 1896 році. Серйозно цією культурою зайнялися тільки в останні десятиліття.
Опис
Хурма, дикий фінік, фінікова слива належить до тропічного сімейства Ебенові - листяне дерево роду Dіospyros з великими жовтогарячими красивими плодами. Плід - м'ясиста ягода.
Рід Dіospіros L. поєднує близько 200 деревних видів і. Хурма - багатостовбурне або одностовбурне дерево, що виростає до 12-15 метрів у висоту.
Вік деяких дерев обчислюється сотнями років. Самі древні (до 500 років) зустрічаються в околицях Пекіна.
Насіння служать сурогатом кави. Як дієтичний продукт рекомендується чай з листків хурми, що містить велику кількість вітамінів.
Хурму не можна їсти до першого морозу.
Вітамінчики та інші корисності
Плоди хурми містити до 25% глюкози і сахарози, крім того в її склад входять також вітамін С та Р, провітамін А , яблучна і лимонна кислота, багато заліза, кальцію, міді, марганець і калій. Саме тому, хурма - незамінний фрукт у лікуванні серцево-судинних захворювань. Крім того, за повідомленнями Health Scout у боротьбі з атеросклерозом хурма випереджає навіть яблука. І хоча міді і цинку в яблуках більше, проте хурма займає перше місце за вмістом натрію, калію, магнію, кальцію, заліза.
А ще, завдяки наявності заліза хурму використовують при лікуванні анемії.
Завдяки яскраво жовтогарячому кольорові плоди хурми містять високий відсоток бета-каротину, що є дуже сильним антиоксидантом, тим самим бориться з ознаками старіння шкіри. У хурмі вітаміну А більше, ніж у томатах, гарбузі та солодкому перці.
В'язкі властивості хурми наслідок наявності пектину - речовини, що відповідає за роботу травної системи. От чому при розладі травлення, а також інших шлункових захворюваннях цей фрукт просто незамінний.
Отже, вітамін А захищає від раку (зокрема раку легень), а вітаміни С й P зменшують крихкість судин.
Дієтологи рекомендують вживати цей фрукт трудоголікам, тому що він заспокоює нервову систему і підвищує працездатність.
М'якоть хурми має бактерицидну дію у відношенні кишкової і сінної палички, а також золотого стафілокока.
А ще хурма прекрасний помічник при застуді і кашлі. Корисно полоскати горло соком одного спілого плоду хурми, змішаним з 3,5 ст. ложки теплої води.
Калорійність 100 м хурми близько 60 ккал
А ще
На Закарпатті добрі прижилася субтропічна хурма
Свідченням цьому є окремі дерева хурми, які ростуть в Ужгороді на площі Лаборця та на вулиці Гойди.
Хурма смачнюща!, якщо вміти її вибирати. Беріть червону і аж м"яку, але щоб не розлазилася. І тоді не тре заморочуватися всякими корольками
І наостанок. Хурма залюбки виросте з кісточки. І навіть буде плодоносити, якщо постратися.
  • 7
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Антік 

• Симпатія форуму-Романтик форуму
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 20 жовтень 2008 - 07:52

гра з вогнем, дякую за таку цікаву інформацію, дізналася багато нового!
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   MoonRise 

• Найактивніша форумчанка
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 20 жовтень 2008 - 11:47

Мало того, що це смачнюща ягода, а ще яка корисна для нашого здоров"я, збагачена вітамінами...
Я використовувала її і в косметичних цілях, як маску: жовток яйця + м"якіш хурми...
My Signature
Зображення
Зображення
Убогість думки породжує легіони однодумців
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   OOksana 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 20 жовтень 2008 - 13:24

Скажіть, будь ласка, чи можна давати хурму маленьким діткам? З якого віку?
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   гра з вогнем 

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 20 жовтень 2008 - 13:30

OOksana, з року.
але оскільки хурма таки має сильно виражені в"яжучі властивості, я б чекала довше. хіба маленькі, солоденькі шматочки у випадку, якщо дитина вже спробувала більшість фруктів того кліматичного поясу, у котрому проживає і добре їх сприймає.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Кохавит 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 20 жовтень 2008 - 21:35

Хурму просто обожаю. Малой давала с годика. Единственное - покупала ту, которая не терпкая (можно кушать как яблоко) Чтобы больше уверенности в том, что хорошая, знакомые с Азербайджана привозили по 20 кг. Съедалось быстро. Малая тоже обожает :)
My Signature
У щасливої жінки 2 імені - КОХАНА та МАМА
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Дика пантера 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 26 березень 2009 - 15:38

Хурма це один із моїх улюблених фруктів. Їла б іі кілограмами. Доречі племіник на хурму каже хрум-хрум :smile:
My Signature
Зображення]Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   ІренаЯ 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 26 березень 2009 - 16:08

я під час вагітності їла хурму кілограмами, дуже вже мені була сподобалась :smile: А от одна моя знайома тьотка казала, що добре давати цю ягодку дитині, коли починають лізти зубки(у неї 3 внучки, їм допомагало),- як на мене, то нічого страшного в цьому нема, окрім того, що можуть виникнути закрепи, як писала Гра з вогнем
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   melanja 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 16 грудень 2009 - 23:39

ХУРМА - ФРУКТ СЕЗОНУ

Якщо ви дотримуєтеся теорії, що харчуватися потрібно "по-сезону", то чините мудро. Отож не пропустіть "сезон хурми", який нині в розпалі. Річ у тім, що це дуже корисний для людського організму фрукт.
Зокрема, хурма містить удвічі більше харчових волокон, аніж яблука. А відтак вона дуже корисна людям, що страждають від запорів, та тим, хто хоче очистити свій кишечник. У хурмі дуже багато антиоксидантів (речовин, які захищають клітини від ушкодження вільними радикалами) - вітамінів А і С. Ці вітаміни є вкрай потрібними для підвищення імунітету, якому в осінньо-зимовий період доводиться працювати на повну силу в дві зміни. А ще вітамін А - це захист від раку. Багата хурма й на вітамін Р. У поєднанні з вітаміном С він є чудовим зміцнювальним засобом для судин і капілярів. А отже, цей фрукт оздоровить людей із варикозним розширенням вен, підвищеною ламкістю капілярів, проблемами, пов'язаними з втратою еластичності судин. У плодах хурми міститься велика кількість калію, кальцію, магнію, фосфору й заліза. А відтак вони мають бути в профілактично-лікувальній дієті пацієнтів із недокрів'ям, підвищеною стомлюваністю, остеопорозом, склерозом, а також із утворенням каміння в нирках тощо. І, звичайно ж, хурма має бути в щоденному раціоні дітей. Вживання одного плоду щодня протягом 1-2 місяців підвищить фізичні й розумові сили дитини, зміцнить організм, що розвивається.
Хурма є ніжним дієтичним продуктом, який можна вживати навіть у разі розладів травлення. Завдяки вмісту в ній великої кількості пектину (очисної речовини) її радять регулярно вживати людям, що проживають на екологічно забруднених територіях, у зонах уражених радіацією, у великих промислових містах.
Високий вміст природних цукрів у хурмі (глюкози й фруктози) сприяє підтриманню серцево-судинної системи, підживленню серцевого м'яза.
Хурма справляє сечогінну дію, а отже її застосовують для профілактики й лікування захворювань сечовивідних органів. Здавна відомі тонізувальні властивості хурми. Вона заспокоює нервову систему, підвищує працездатність. Засвідчено бактерицидні властивості цього фрукта щодо кишкової палички та золотистого стафілокока.
Хурму можна (і треба) використовувати з косметичною метою. Маска з м'якоті хурми і яєчного жовтка відновлює свіжість та еластичність шкіри, усуває запальні процеси.
My Signature
У житті мало бути розумним, треба ще не бути дурнем....
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   MoonRise 

• Найактивніша форумчанка
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 грудень 2009 - 00:01

І я налізла на статтю в інеті сьогодні в порівнянні хурми з яблуком.... бо яблука у мене, намбе ван із фруктів....
Текст, що розкривається
100 грамм хурмы в день

16.12.2009

Израильские ученые провели сравнительную характеристику между хурмой и яблоками. Как оказалось положительных свойств больше у хурмы. Например, хурма содержит больше натрия, калия, магния, кальция, марганца и железа и антиоксидантов по сравнению с яблоками. Также хурма может служить профилактическим средством против заболеваний сердечнососудистой системы.

В хурме волокон намного больше, чем в яблоках, а это значит, что при употреблении хурмы очистка кишечника происходит более интенсивно.

Однако, справедливости ради, стоит отметить, что меди и цинка больше в яблоках.

Ученые для профилактики атеросклероза рекомендуют употреблять до 100 грамм хурмы в день.

Повідомлення відредаговано Moon: 17 грудень 2009 - 00:02

My Signature
Зображення
Зображення
Убогість думки породжує легіони однодумців
  • 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Камі 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 грудень 2009 - 00:12

я малому хурму пробувала давати, а він не їсть - боїться її дивно
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Barbarris Vulgais 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 грудень 2009 - 00:26

Перегляд повідомленняOOksana (20.10.2008, 14:24) писав:

Скажіть, будь ласка, чи можна давати хурму маленьким діткам? З якого віку?

Ви знаєте, уже дала дитині спробувати - поки що нормально...навіть сподобалось...
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Lile4ka 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Новинарі

Відправлено 17 грудень 2009 - 00:40

я обожнюю хурму, а от чоловік взагалі її не любить--того все дістається мені :)
My Signature
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Lori 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 грудень 2009 - 14:06

Давала дітям і не підозрювала що настільки корисний фрукт!

Я змішую хурму з яблуком, або бананом, медом і малеча їсть із задоволенням.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Оксанаа 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 грудень 2009 - 14:35

ми з малою також любимо хурму, а ще чула що її добре з молочними або кисломолочними продуктами приймати( коктелі, сиркові пюре), так каротин дуже добре засвюється
My Signature
Зображення
С рождением детей в доме исчезает порядок, деньги, покой и безмятежность... и появляется счастье
Хелен Келлер: «Когда одни двери счастья закрываются, открываются другие; но мы часто не замечаем их, так как не можем оторвать взгляда от запертых дверей»
  • 3
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Tamillyna 

• Перехожий
  • Pіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 17 грудень 2009 - 15:10

Привіт Всім! Скажіть будь ласка чи можна їсти хурму матері ,дитина якої на ГВ? :blush:

Зображення

url=http://www.malecha.org.ua]Зображення[/url]
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Malve 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 грудень 2009 - 15:41

Tamillyna, мені здається, не варто.
Я взагалі фрукти і овочі сирі не їла, поки Дануся була на ГВ.
А хурма тим більше, все-таки незвичайний фрукт для наших країв.

Дана хурму почала їсти ось буквально з цього сезону. Раніше, як в Камі, малеча її чомусь боялась їсти. Перший шматочок спробувала і одразу виплюнула - не сподобався смак. Хоча давала сорт "корольок", він не вяже.

Повідомлення відредаговано Вітуля): 17 грудень 2009 - 15:43

My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Алішка 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 грудень 2009 - 16:36

я хурму просто обожнюю!!!! І малій вже того року пробувала давати,головне щоб вона була м*якенька і не терпка (Корольок ) ,спочатку випльовувала,а потім росмакувала.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Danaka82 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 грудень 2009 - 16:41

дуже люблю хурму і малому давала пробувати,йому сподобалось.нам ще бабуся з Італії привезла,така смакота,ням-ням
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Halochka 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 17 грудень 2009 - 16:42

Чула, що в хурмі багато йоду. А оскільки ми живемо в зоні, де йоду недостатньо, то це чудовий продукт для профілактики хвороб щитоподібної залози.
My Signature
Зображення

Зображення
  • 1
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 3 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему