Сподіваюся у нас традиційними стануть розповіді не лише про окремі страви, але й продукти, фрукти, овочі тощо.
Розпочну з хурми, яку можу їсти тоннами. Сьогодні, прогулюючись вздовж річки трапилося деревце дикої хурми. Звісно просто пройти повз я не змогла :) Але зараз не про це. Нагадалося мені, що колись я писала про цей чудовий фрукт. Прочитайте, можливо знайдете щось корисне!
У Китаї означає радість, у Японії - перемогу

Хурму називають "сливою богів" (Dіaspyros у перекладі з латині - їжа богів) за красиві золотаво-оранжеві плоди із солодкою, ніжною желеподібною або щільною (у деяких сортів коричневого відтінку) м'якоттю і тонким ароматом, що нагадує абрикосовий. Соковиті плоди хурми не тільки красиві і смачні, але дуже корисні і вважаються цілющими: вони містять глюкозу, вітамін С, залізо й інші цінні вітаміни та мікроелементи.
Трішки історії та смішних назв хурми
У Північній Америці індіанці називали хурму putchamіn, pasіmіnan або pessamіn у залежності від діалекту племені. Саме тому англійська назва хурми - persіmmon. Але дика американська хурма сильно відрізняється від тієї хурми, що продається у нас на ринках та у магазинах - її плоди більш схожі на ягоди винограду. З висушених плодів індіанці готували хліб, який вони називали prunes.
Справжня хурмяча революція відбулася завдяки Метью Пері (слухайте, я знаю якогось Метью Пері, тільки не можу пригадати звідки :), американському адміралові, який у 1855 році відкрив Заходові Японію, що знаходилася більш 200 років в ізоляції. Коммодор повернувся в США не сам, він привіз хурму, іншу хурму, котру сьогодні і знає увесь світ - японську або східну.
Японська хурма або, як її ще називають, каки (kakі) - найпоширеніша . Але батьківщиною каки насправді є Китай, звідки цей фрукт потрапив у інші частини Східної Азії, а пізніше й у Японію. А згодом у Каліфорнію (США) та Європу.
На Кавказі перша колекція з 12 саджанців, вивезених з Японії, з'явилася у Батумі лише в 1896 році. Серйозно цією культурою зайнялися тільки в останні десятиліття.
Опис
Хурма, дикий фінік, фінікова слива належить до тропічного сімейства Ебенові - листяне дерево роду Dіospyros з великими жовтогарячими красивими плодами. Плід - м'ясиста ягода.
Рід Dіospіros L. поєднує близько 200 деревних видів і. Хурма - багатостовбурне або одностовбурне дерево, що виростає до 12-15 метрів у висоту.
Вік деяких дерев обчислюється сотнями років. Самі древні (до 500 років) зустрічаються в околицях Пекіна.
Насіння служать сурогатом кави. Як дієтичний продукт рекомендується чай з листків хурми, що містить велику кількість вітамінів.
Хурму не можна їсти до першого морозу.
Вітамінчики та інші корисності
Плоди хурми містити до 25% глюкози і сахарози, крім того в її склад входять також вітамін С та Р, провітамін А , яблучна і лимонна кислота, багато заліза, кальцію, міді, марганець і калій. Саме тому, хурма - незамінний фрукт у лікуванні серцево-судинних захворювань. Крім того, за повідомленнями Health Scout у боротьбі з атеросклерозом хурма випереджає навіть яблука. І хоча міді і цинку в яблуках більше, проте хурма займає перше місце за вмістом натрію, калію, магнію, кальцію, заліза.
А ще, завдяки наявності заліза хурму використовують при лікуванні анемії.
Завдяки яскраво жовтогарячому кольорові плоди хурми містять високий відсоток бета-каротину, що є дуже сильним антиоксидантом, тим самим бориться з ознаками старіння шкіри. У хурмі вітаміну А більше, ніж у томатах, гарбузі та солодкому перці.
В'язкі властивості хурми наслідок наявності пектину - речовини, що відповідає за роботу травної системи. От чому при розладі травлення, а також інших шлункових захворюваннях цей фрукт просто незамінний.
Отже, вітамін А захищає від раку (зокрема раку легень), а вітаміни С й P зменшують крихкість судин.
Дієтологи рекомендують вживати цей фрукт трудоголікам, тому що він заспокоює нервову систему і підвищує працездатність.
М'якоть хурми має бактерицидну дію у відношенні кишкової і сінної палички, а також золотого стафілокока.
А ще хурма прекрасний помічник при застуді і кашлі. Корисно полоскати горло соком одного спілого плоду хурми, змішаним з 3,5 ст. ложки теплої води.
Калорійність 100 м хурми близько 60 ккал
А ще
На Закарпатті добрі прижилася субтропічна хурма
Свідченням цьому є окремі дерева хурми, які ростуть в Ужгороді на площі Лаборця та на вулиці Гойди.
Хурма смачнюща!, якщо вміти її вибирати. Беріть червону і аж м"яку, але щоб не розлазилася. І тоді не тре заморочуватися всякими корольками
І наостанок. Хурма залюбки виросте з кісточки. І навіть буде плодоносити, якщо постратися.

Допомога

[/url]