Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Менструальний цикл - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

• 30 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Остання »
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Менструальний цикл Оцінка: -----

Користувач поза мережею   Антік 

• Симпатія форуму-Романтик форуму
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Vip-модератор

Відправлено 16 жовтень 2008 - 18:23

Менструальний цикл - фізіологічний процес циклічних змін функцій статевої системи жінки, що зовні виявляються регулярними матковими кровотечами (менструаціями, у просторіччі - місячними).

Під час менструального циклу відбувається підготовка організму жінки до зачаття і вагітності. Якщо зачаття не відбувається, цей процес повторюється заново.

Перша менструація (менархе) з'являється у дівчинок в період статевого дозрівання. Припиняються менструації з наступом менопаузи, а також у період вагітності і при деяких захворюваннях (див. Порушення менструального циклу).

Зображення
Тривалість менструального циклу визначається від першого дня менструації, що наступила, до першого дня наступної і складає 21-36 днів, частіше 28 днів. Менструація (маткова кровотеча) триває від 3 до 6 днів.

Ведуча роль у регуляції менструального циклу належить центральній нервовій системі (корі головного мозку, гіпофізу, гіпоталамусу й іншим структурам).

Зображення
Мал. 2. Дозріваючий фолікул. 1 - яйцеклітина; 2 - яйценосний бугорок; 3 - зерниста оболонка фолікула; 4 - сполучнотканинна оболонка фолікула; 5 - місце розриву фолікула.

В яєчниках в період першої фази менструального циклу (у перші 14 днів при 28 денному циклі) відбувається зріст і дозрівання фолікула (пухирця з яйцеклітиною усередині - мал.2). Зростаючий пухирець виділяє эстрогени (жіночі статеві гормони). Під впливом эстрогенів також відбувається розростання (проліферація) слизової оболонки матки. На 14-16 день фолікул лопається, і з його порожнини виходить зріла яйцеклітина, здатна до запліднення, тобто настає овуляція.

Зображення
Овуляція відбувається під впливом гонадотропних гормонів гіпофіза і естрогенів.
Оскільки протягом першої фази, тобто перед овуляцією, відбувається дозрівання фолікула, вона називається фолікулярної. Тому що зростаючі фолікули виділяють велику кількість естрогенів, цю фазу також називають естрогенною. А тому що під впливом естрогенів відбувається проліферація слизової оболонки матки, до першої фази застосовують також термін проліферативна.

У продовж кожного циклу дозріває багато тисяч фолікулів, але овуляції досягає лише один з них. Таким чином, у кожнім менструальному циклі для запліднення доступна, як правило, одна яйцеклітина. Однак у середньому в одному з 200 циклів одночасно дозрівають два фолікули, так що можуть бути запліднені дві яйцеклітини, що приведе до розвитку різнояйцевих близнюків.

Яйцеклітина мігрує з яєчника в черевну порожнину, направляється фімбріями периферичного відділу маткової труби в її просвіт. Унаслідок перистальтичних рухів маткової труби від абдомінального кінця до маткового (подібно до перистальтики кишечнику) яйцеклітина пересувається матковою трубою в порожнину матки. Якщо в каналі маткової труби є сперматозоїди, відбувається запліднення яйцеклітини.

Тим часом фолікул, що лопнув, спадає, стає складчастим, у його порожнині залишається невеликий згусток крові, місце розриву закривається. З лютеїновых кліток зернистого шару фолікула, які мають жовтий колір, розвивається тимчасова ендокринна залоза - жовте тіло. Лютеїнові клітини зазнають посиленого розмноження, при цьому виділяється гормон жовтого тіла - прогестерон. Жовте тіло найчастіше функціонує 14 днів, тобто другу половину менструального циклу.

Під впливом підвищеного рівня прогестерона після овуляції в слизової оболонці матці розвиваються криптовидні залози. У цьому стані матка найбільш підготовлена до вагітності.

Прогестерон діє на центри регуляції температури тіла, викликаючи підвищення базальної температури приблизно на 0,5 oC. Із закінченням функціонування жовтого тіла базальна температура знижується.

Розрізняють жовте тіло менструації і жовте тіло вагітності в разі запліднення яйцеклітини. 3 настанням вагітності жовте тіло продовжує функціонувати протягом усієї вагітності (жовте тіло вагітності) і увесь період лактації (жовте тіло лактації).
Таким чином, друга фаза менструального циклу, що зв'язана з утворенням жовтого тіла в яєчниках і залоз у матці, називається лютеїнова чи секреторна.

Зображення
Мал. 4. Злиття сперматозоїда і яйцеклітини в матковій трубі (запліднення).
1 - Піхва; 2 - шийка матки; 3 - порожнина матки; 4 - маткова труба; 5 - яєчник.

Якщо запліднення не відбулося, жовте тіло перебуває в стадії зворотного розвитку, починається дозрівання нового фолікула, а в матці настає відторгнення слизової оболонки і зв'язана з цим кровотеча (менструація).

Під час менструального циклу циклічні зміни відбуваються в шийки матки (у I-ої фазі спостерігається зріст кліток і збільшується секреція слизу, у II-ої знижується), у піхві (у I-ої фазі розростаються клітки епітелію, у II-ої відшаровуються), у молочних залозах (у I-ої фазі розвиток системи канальців і розширення часточок залози, у II-ої утворення часточок, збільшення об'єму залози).
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Зайка* 

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 26 жовтень 2008 - 15:23

Ант1к, вибачте, що перепитую. :rofl: Виходить- овуляцiя проходить десь в 14- 16 днях циклу? А м1й ликар каже, що найсприятлив1ш1 дн1 18- 22. Я , мабуть, уже забагато р1зних кн1г перечитала и повнистю заплуталась... Пидскаж1ть менi, будь-ласка, на хлопський розум- якi дн1 самi найсприятлив1ш1 для зачаття? I чи правда те, що саме найкраще займатися сексом кожних 3 дня, тому що таким чином буде доcягнено велику кiльк1сть сперматизоид1в 1 легше всього попасти на овуляц1ю. Це справд1 так??
:rofl: :blink:
My Signature
Щастя бути мамою...
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 26 жовтень 2008 - 16:29

Sajka*, У мене кілька питань. По-перше, скільки днів у Вас триває цикл? По-друге, ви проводите замірювання базальної температури? День, коли температура підскочила і вважається днем овуляції. А ще в аптеці продаються тести на визначення овуляції. Спробуйте!
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 26 жовтень 2008 - 16:46

Перегляд повідомленняАнтік (26.10.2008, 15:29) писав:

Sajka*, У мене кілька питань. По-перше, скільки днів у Вас триває цикл? По-друге, ви проводите замірювання базальної температури? День, коли температура підскочила і вважається днем овуляції. А ще в аптеці продаються тести на визначення овуляції. Спробуйте!

Ант1к, у мене дужжже не стаб1льний цикл. Буваэ дес 26 дн1в, а буваэ 32-33 дн1, тому я почала пити витам1н Е, щоб налагодити цикл. У мене практично температура не п1дн1маэться до 37. Тому р1к тому пила Клостелбег1т... (???не памятаю повну назву)... Правда вийшла позаматкова. Ось пройшов р1к, у мене р1зний цикл. Але так хочеться заваг1тн1т1. :rofl: Ось тому 1 не знаю, ч1 знову п1дн1мати овуляц1ю, чи краше попробувати якось вирахувати, коли саме займатися коханням...
Ще я читала, що краще займатися коханням день до овуляци11... Це справд1 так?? А як тод1 зей день до овуляц11 вираховувати??

Дякую са Вашу допомогу! :blink:
My Signature
Щастя бути мамою...
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   гра з вогнем 

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 26 жовтень 2008 - 16:50

Sajka*, якщо не стабільний цикл, то вам допоможуть тільки тести на овуляцію і консультація з фахівцем. календарний метод розрахунку овуляції можна використовувати тільки коли цикл постійний.
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 26 жовтень 2008 - 17:00

Sajka*, вперше чую, що віт.Е допомагає налагодити цикл.
Я б вам порадила сходити на узд, щоб визначити, чи дозріває яйцеклітина і чи відбувається овуляція взагалі.
Звичайно, найбільше шансів завагітніти за день до овуляції, в день овуляції і день після неї.
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 26 жовтень 2008 - 17:33

Перегляд повідомленняАнтік (26.10.2008, 16:00) писав:

Sajka*, вперше чую, що віт.Е допомагає налагодити цикл.
Я б вам порадила сходити на узд, щоб визначити, чи дозріває яйцеклітина і чи відбувається овуляція взагалі.
Звичайно, найбільше шансів завагітніти за день до овуляції, в день овуляції і день після неї.

Ось, що означає слухати не компетентних людей. Це я про в1там1н Е. Мен1 так порадила подруга... Тепер я розум1ю, чому л1кар якось дивно на мене подивився, коли я сказала, що беру в1там1н Е, щоб налаштувати цикл... Тому 1 прописав мен1 як1сь л1ки для цього. Що означаэ- в1к живи, в1к учись....

Якщо л1кар сказав, що яїчник виробляє фол1кул, чи не є це ознакою- визр1вання яйцекл1т1нни??
Тесту для овуляції куплю.

А як щодо: "I чи правда те, що саме найкраще займатися сексом кожних 3 дня, тому що таким чином буде доcягнено велику кiльк1сть сперматизоид1в 1 легше всього попасти на овуляц1ю. Це справд1 так??

Дякую :rofl:
My Signature
Щастя бути мамою...
  • 0
  • Back To Top

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 26 жовтень 2008 - 17:48

Перегляд повідомленняSajka* (26.10.2008, 11:33) писав:

А як щодо: I чи правда те, що саме найкраще займатися сексом кожних 3 дня, тому що таким чином буде доcягнено велику кiльк1сть сперматизоид1в 1 легше всього попасти на овуляц1ю. Це справд1 так??
smile.gif smile.gif"
Дякую

у цьому є доля правда. сперматозоїди дозрівають протягом певного часу. стосовно овуляції, не знаю, або розраховувати на випадок, або на тест :)
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 26 жовтень 2008 - 18:16

Перегляд повідомленняSajka* (26.10.2008, 18:33) писав:

Тому 1 прописав мен1 як1сь л1ки для цього. Що означаэ- в1к живи, в1к учись....

I чи правда те, що саме найкраще займатися сексом кожних 3 дня, тому що таким чином буде доcягнено велику кiльк1сть сперматизоид1в 1 легше всього попасти на овуляц1ю. Це справд1 так

Які саме ліки Вам приписав лікар? Може це гормональні препарати?
Моя порада, стосовно частоти статевих актів: краще робити це через день в період, коли найбільш ймовірно має відбутися овуляці. Наприклад починаючи з 10 дня циклу аж до 20.
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 26 жовтень 2008 - 18:19

Перегляд повідомленняАнтік (26.10.2008, 17:16) писав:

Які саме ліки Вам приписав лікар? Може це гормональні препарати?

Л1кар прописав мен1 Agnus castus AL...
My Signature
Щастя бути мамою...
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 26 жовтень 2008 - 18:25

agnus castus
Экстракт плодов получают из ягод с перечным вкусом, собираемых с произрастающего в районах Средиземноморья и Передней и Центральной Азии кустарника (Vitex agnus castus).
В античные времена растение использовали для лечения заболеваний матки, а в средние века в качестве средства, регулирующего лактацию, стимулирующего половую активность и регулирующего менструальный цикл.
Применяется при всех симптомах или проявлениях заболеваний, которые связаны с повышением уровня эстрогенов или недостаточностью гормона желтого тела, например полименорее, гиперменорее, аменорее, предменструальном синдроме, недостаточности яичников, бесплодии и т.д.
Препараты на основе экстракта Vitex agnus castus обычно применяются ежедневно по схеме 1 таблетка или 40 капель в день. Препараты не являются препаратами мгновенного действия, но требуют приема в течение недель вплоть до 6 мес /

Монаший перец (Vitex agnus castus, Прутняк, Авраамово дерево)
Монаший перец содержит прогестероноподобный компонент и различные флавоноиды и нормализует обмен женских половых гормонов - лютеинизирующего, фоликулостимулирующего гормонов, пролактина и прогестерона. Это позволяет регулировать менструальный цикл.

Среди великого многооб­разия лекарственных растений есть такие, которые способ­ны влиять на эндокринную систему человека. Попытки лечить растительными препаратами различные расстройства, связываемые с дисбалансом половых гормонов, привели к интереснейшим открытиям. Одно из них относится к лекарственному растению Agnus castus.

Vitex agnus castus (Прутняк, ”монаший перец”, ”Авраамово дерево”) принадлежит к семейству верб­еновых (Verbenaceae). Природный ареал произрастания Средиземноморье и Крым. Это растение об­наружено также в наиб­олее тёплых районах Азии, Аф­рики и Америки.

Для медицинских целей используются плоды Agnus castus. Это круглые чернокоричневые сложные ягоды около 3,5 мм в диаметре, четырехсемянные. В них найдены иридоиды, флавоноиды и эфирные масла.

Ещё­ врачи Древней Греции использовали Agnus castus для лечения заболеваний матки. Свидетельства тому можно найти в работах Гиппократа (IV век до Р.Х.). Он использовал Agnus castus для борьбы с маточными кровотечениями и для того, чтобы ускорить отхождение последа. Диоскорид также описал терапевтические свойства Agnus castus; он настаивал листья и плоды этого кустарника и применял эти настои для сидячих ванночек при заболеваниях матки и воспалениях женских половых органов. В герб­ариях Лоницеруса и Маттиолиса плоды и листья Agnus castus фигурируют как галактогога и аменогога. К концу XIX началу XX столетия врачи почти забыли Agnus castus и только гомеопаты продолжали использовать его. Однако в последнее время Agnus castus вновь привлекает повышенное внимание, что связано с открытиями в ф­армакологии и убедительными терапевтическими результатами.

Как выяснилось, Прутняк (Agnus castus) воздействует на допаминовые D2рецепторы гипоталамуса, снижая секрецию пролактина. Снижение содержания пролактина приводит к регрессу патологических процессов в молочных железах и купирует циклический болевой синдром. Ритмичная выработка и нормализация соотношения гонадотропных гормонов при нормальных уровнях пролактина упорядочивают вторую фазу менструального цикла. Ликвидируется дисб­аланс между эстрадиолом и прогестероном.

Як я зрозуміла, це і справді рослинний перпарат, як нормалізує цикл. Але вплив на гормональну систему він теж має.
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 26 жовтень 2008 - 18:34

Ага... :rofl: Тепер 1 мен1 б1льше стало зрозум1ло. :blink:
Дякую за 1нформац1ю!! :rofl:
My Signature
Щастя бути мамою...
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   lipun 

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 27 жовтень 2008 - 10:22

У мене також дуже нестабільний цикл, що я вже тільки не робила щоб його внормувати! В моєї рідної сестри така ж історія, проте коли вона довший час перебувала за кордоном, то її цикл на диво був по годиннику- день в день! Мій лікуючий лікар також каже що в її практиці непоодинокі випадки, коли жінки які на Україні ніяк не могли завагітніти та врегулювати цикл за кордоном почували себе прекрасно, цикл як годинник, і вагітніли без проблем! :scratch_one-s_head: Може варто їхати за кордон? :D Думаю що це таки наша екологія!
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 жовтень 2008 - 10:37

lipun, думаю, тут в іншому проблема. Є таке поняття як "психологічне безпліддя"! Можливо, жінки за кордоном по-іншому себе почувають...
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Анета 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 жовтень 2008 - 12:20

Всім привіт. В мене затримки менструацій були завжди, бувало й таке що по пів року їх не було. Лікували мене всякими гормональними препаратами і вітамінами, від яких користі ніякої мне було хіба що набирала лишні кілограми, ставили різні діагнози, лякали що не зможу мати дітей. Потім наш гініколог з університету направив мене в обласний ендокринологічний деспансер. Зробивши аналізи на всі гормони в мене виявили підвищений рівень пролактину в три рази( в здорових жінок пролактин підвищується під час вагітності і цей гормон відповідає за лактацію). Коли зробила МРТ виявилось що в мене є мікроаденома гіпофізу( маленька не злоякісна пухлинка в голові), яка й викликає підвищення пролактину. Після трьохмісяців приймання таблеток які знижують пролактин я взнала що я вагітна. Народила здорового синочка, правда кесерським шляхом, і саме основне що вагітність пішла мені на користь. Зараз пролактин в мене в нормі.
My Signature
Зображення
  • 1
  • Back To Top

• Модератор року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 жовтень 2008 - 13:21

lipun, думаю тут справа не в закордонах, а у ставленні жінки до місця свого перебування. якщо жінка почуває себе комфортно, її нічого не турбує, вона задоволена життям і своїми досягненнями, ймовірність завагітніти більша.
ще один можливий варіант, жінки за кордоном важко працюють і в рідкісні хвилини щастя по справжньому розслаблюються.
вважаю, що для вагітності визначним чинником поряд з іншими рівними умовами є саме уміння відволіктися, розслабитися і відпочити!
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 02 листопад 2008 - 00:17

Перегляд повідомленнягра з вогнем (27.10.2008, 12:21) писав:

lipun, думаю тут справа не в закордонах, а у ставленні жінки до місця свого перебування. якщо жінка почуває себе комфортно, її нічого не турбує, вона задоволена життям і своїми досягненнями, ймовірність завагітніти більша.
ще один можливий варіант, жінки за кордоном важко працюють і в рідкісні хвилини щастя по справжньому розслаблюються.
вважаю, що для вагітності визначним чинником поряд з іншими рівними умовами є саме уміння відволіктися, розслабитися і відпочити!

Повн1стю п1дтримую. Немаэ значення, де ти живеш. Закордоном, чи в р1дн1й крайн1- проблеми у вс1х чимосъ схож1. Просто э 1000 р1зних випадк1в. Я думаю цъого сайту не вистачило б , якби ми хот1ли написати вс1 1стор1й, в яких безпл1дн1 (встановленн1 л1карями) народжуютъ, а ц1лком здоров1- н1....
My Signature
Щастя бути мамою...
  • 0
  • Back To Top

• Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 08 листопад 2008 - 08:32

Ознаки порушення місячних

Тривалість менструального циклу у кожної жінки індивідуальна, але, як правило - 21 - 45 днів. За початок менструального циклу приймають перший день менструації, за закінчення перший день наступної менструації.

Ознаки порушень менструального циклу:

- Відсутність менструації протягом більше трьох років після початку росту грудей і появи інших ознак статевого дозрівання.
- Відсутність менструації у віці 13 років, і при цьому відсутність ознак статевого дозрівання.
- Відсутність менструації у віці 14, при цьому відсутність росту волосся на обличчі або тілі.
- Відсутність менструації у віці 14, при цьому є вірогідність фізичних перевантажень або харчового розладу.
- Відсутність менструації у віці 14, і є вірогідність захворювань статевих шляхів.
- Відсутність менструації у віці 15.
- Менструальний цикл складає менше 21 дня.
- Менструальний цикл складає більше 45 днів.
- Місячні відбуваються з періодичністю рідше 90 днів.
- Місячні тривають довше за сім днів.
- Рясні менструальні виділення, які вимагають частої заміни тампона/прокладки (частіше, ніж раз на дві-три години).

Нормальний менструальний цикл повинен задовольняти наступні умови:

• Менструальний цикл повинен бути двофазним;
• Менструальний цикл повинен мати нормальну тривалість, бути не коротший 19 днів і не довший 45 днів;
• Менструація повинна бути циклічною, повинна мати постійну тривалість: менструація повинна мати тривалість не менше 2 днів і не більше 7 днів.
My Signature
Діти - це квіти життя!
ЗображенняЗображення
  • 0
  • Back To Top

• Фахівець
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 15 листопад 2008 - 22:54

А що може означати, що на 5- ий день, таке враження, що М. закінчилась, а на 6-ий- знову повертається на 1 максимум 2 дня?? :huh:
My Signature
Щастя бути мамою...
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Nasjka 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 27 січень 2009 - 12:06

Перегляд повідомленняАнета (27.10.2008, 12:20) писав:

Всім привіт. В мене затримки менструацій були завжди, бувало й таке що по пів року їх не було. Лікували мене всякими гормональними препаратами і вітамінами, від яких користі ніякої мне було хіба що набирала лишні кілограми, ставили різні діагнози, лякали що не зможу мати дітей. Потім наш гініколог з університету направив мене в обласний ендокринологічний деспансер. Зробивши аналізи на всі гормони в мене виявили підвищений рівень пролактину в три рази( в здорових жінок пролактин підвищується під час вагітності і цей гормон відповідає за лактацію). Коли зробила МРТ виявилось що в мене є мікроаденома гіпофізу( маленька не злоякісна пухлинка в голові), яка й викликає підвищення пролактину. Після трьохмісяців приймання таблеток які знижують пролактин я взнала що я вагітна. Народила здорового синочка, правда кесерським шляхом, і саме основне що вагітність пішла мені на користь. Зараз пролактин в мене в нормі.

Привіт! У мене схожа ситуація з пролактином. Я б хотіла в тебе спитати, які саме ти ліки пила (Парлодел, Достінекс)??? У мене вагітність завмерла на 7 тижні, тепер шукаю причину... Мій лікар не хоче звертати увагу на цей гормон, каже не страшно! А інші гормони в тебе були в нормі? Буду дуже вдячна за відповідь!!!
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

• 30 Сторінок +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Остання »
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему