Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків: Закарпатська кухня - Родинний форум "Малеча" - форум для сучасних батьків

Перейти до вмісту

Сторінка 1 з 1
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

Закарпатська кухня Оцінка: -----

Користувач поза мережею   Віллі Вонка 

• Душа Малечі, Патріот року
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Адміністратор

Відправлено 13 серпень 2007 - 12:48

Чолнт - традиційна суботня єврейська страва,популярна на Закарпатті. Її характеризує поєднання квасолі і перловки, картоплі і моркви, яка надає їй трохи солодкуватий смак. Оскільки за єврейським законом в суботу не можна розігрівати страву, чолнт тримають на повільному вогні з вечора в п'ятницю і до моменту їжі інгредієнти зазвичай дуже добре розварені.

Склад:
  • 1 склянка суміші червоної квасолі, білих бобів і білої квасолі з очками
  • 1/2 склянки перлової крупи
  • 300 гр картоплі
  • олія рослинна
  • 150 гр моркви
  • яловичина - 500-700 гр
  • паприка - 1 ст. ложка
  • куркума - 1 ст. ложка
  • 4 зубчики часнику
  • 3 цибулини
  • 1 ч.л. меленого чорного перцю
  • 1 пучок петрушки
  • Сіль за смаком
Квасолю перебрати, помити. Замочити у воді на 6 годин. Краще це зробити на ніч. Через 6 годин квасолю процідити, промити.
У казані розігріти рослинну олію, обсмажити м'ясо з усіх боків до утворення рум'яної скориночки. Вийняти м'ясо.
В тій самій олії обсмажити дрібно нашатковану цибулю, додати смажене м'ясо, підготовлну квасолю, залити водою так, щоб вона покрила квасолю.
Варити на середньому вогні протягом години.
Додати перлову крупу і варити ще годину.
Нарізати картоплю кубиками розміром в 2 сантиметри, моркву кружками завтовшки в 1/2 сантиметри і додати в каструлю. Посолити, додати спеції. Варити ще 45 хвилин.
За п'ять хвилин до готовності додати порізаний часник і петрушку.
My Signature
Компанія Google дала мені більше, ніж школа та університет.
Не бійся ворогів - у гіршому випадку вони можуть тебе вбити. Не бійся друзів - у гіршому випадку вони можуть тебе зрадити. Бійся байдужих - вони не вбивають і не зраджують, але тільки з їхньої мовчазної згоди існують на землі зрада і вбивство.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Настёна 

• Дашулькина мамулька
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Досвідчені користувачі

Відправлено 01 вересень 2007 - 19:52

Блюдо очень вкусное, но в Закарпатье с картофелем его не готовят, и, чаще со свининой.
Я делаю иначе, быстрее получается. Свинные рёбрышки и мякоть тушу (идеально в чугунной посуде) с приправами (сладкой паприки побольше).
Отвариваю фасоль и, отдельно, перловку. Всё смешиваю и в духовку, минут на 30. По готовности добавляю чеснок.
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Іннуся 

• Старожил
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Орг СП Малечі

Відправлено 25 грудень 2008 - 13:22

Тут закарпатців багато досить є,то ж давайте викладати рецептики цікаві.Я от,наприклад, дуже люблю кнедлики і токан з бринзою.А хто що полюбляє?
Кнедлі
Кнедлики це не просто їжа, це ціла філософія мирного, невойовничого життя. В одній з чеських газет 20-х років минулого століття навіть була опублікована цікава карикатура. На ній було зображено двох чехів на демонстрації з нагоди дня незалежності республіки. Перший – худий і нещасний – ніс транспарант з написом: «Свобода, рівність, братерство!». Другий – товстенький і задоволений життям – тримав у руках інше гасло: «Пиво, кнедлики, свинина!». Як собі гадаєте, котрий із них був розумніший?
Не знаєте?
А от ми, закарпатці, знаємо! Тому й увійшло з давніх давен слово "кнедлі" в словниковий запас кулінарних термінів всякої порядної закарпатської сім’ї і стало «своїм».
Кнедлик – це борошняний виріб, що за консистенцією нагадує розпарений білий хліб. Їсти кнедлики самі по собі не прийнято. Їх подають на одній тарілці з яким-небудь м'ясним або грибним гуляшем, іноді у поєднанні з квашеною капустою, а іноді й без – це вже хто як любить.Також готують кнедлики з начинкою, солодкі й не солодкі.

В теплому молоці розчинити дріжджі і поставити в тепле місце для бродіння. Борошно змішати з сіллю, долити до нього молочну опару та олію, замісити гладке тісто. Готове тісто відстає від стінок миски і рук. Накрити миску рушником і поставити в тепле місце на 1-2 години, аби підійшло. Готове тісто вибрати на дошку, посипати борошном і розділити на кілька частин.
Розкатати валики товщиною 5-7 см і розрізати їх на шматки, довжиною 20 см. Накрити серветкою і залишити на 15 хвилин.
Тим часом у велику каструлю налити води, помістити в неї підставку для варіння кнедликів (вода не має накривати підставку), покласти кнедлики, накрити кришкою і варити 20-25 хвилин. Якщо немає під рукою підставки, на каструлю з водою натягнути густу марлю, закріпити її, розмістити на марлі кнедлики і зверху накрити їх іншою каструлею. Готові кнедлики розрізають дуже гострим мокрим ножем на скибки товщиною 1 см.

Тушкована капуста з бужениною
Буженину нарізають шматками, цибулю трохи смажать на жиру або на копченому салі, додають паприку, з’єднують з м’ясом і тушкують до напівготовності. Потім додають окремо тушковану (або відварену у малій кількості води) квашену капусту і все разом тушкують до готовності. Солять, перчать, іноді додають товчений часник.

я кнедлі готую так:
муку(все на око),яйце,трошки масла,трошки солі,дріжджі розводжу у молоці і все в комбайні перемішую,ставлю щоб тісто підійшло,тоді беру їх в такі собі продовгасті руками розминаю,і ставлю на пароварку,поміщається 2 штучки,включаю на 20-30 хв,коли витягую,змащую їх маслом,за той час поки стигнуть,роблю підливку.саме більше з курячого мяса люблю.нарізаю на стіл тоненькими кусочками і поливаю підливкою... Так нагнала собі апититу,що зараз піду і зроблю...

Повідомлення відредаговано Тетянка: 25 грудень 2008 - 14:08

• 1
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Емма 

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 25 грудень 2008 - 14:11

Іннуся не сип мені сіль на рану, я додому поїду ще не скоро а вже так скучила за маминима книдлями, Сама не роблю - бо багато бабранини та й не маю штучки на якій парити...... А гомбовці зі сливами та горішками ням ням... А от папрікашку роблю час від часу :nyam2:

Користувач подумав і додав через 1 хв.:
Хоча в принципі можна спробувати, а скільки часу ти їх париш на пароварці?
А зрештою треба буде нам колись з тобою організувати закарпатські посиденьки з книдлями чи гомбовцями :8_2_64v:
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Старожил
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 25 грудень 2008 - 14:15

Емма, папрікашку мама привозить.та мама моя кнедлі робить на каструльці з марльочкою. А чоловік любить,то що мама готує твоя,бо мій недуже...
Думаєш я несумую за тим,зато і пишу,щоб легше було. А токан(мамалигу) ти неробиш,то ж легко!а бринза смачна є на Шуварі,в Добряні.

Користувач подумав і додав через 3 хв.:
Капітошка, в нас називають його (Хуст)-човлен.мама все окремо відварює,потім слоями складає в горшочки і в духовку,тоді так і подає кожному по горшочку під бороду!
  • 0
  • Back To Top

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 25 грудень 2008 - 14:18

Блін, я зі своїм чоловік вже відівчилася приймані крумплики і пасульку їсти. Він таке не може бо йому зажирно, а мені без сметанки все пісне. Так і варю, а потім окремо собі сметанки бумцяю. Єдине що він любить то книдлі ну і гомбовці.
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Старожил
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 25 грудень 2008 - 14:23

Емма, я пасульку вже нелюблю.від коли малий родився-2 рази варила,і 2 рази в мене згоріла.хату тижнями провітрювала.більше нехочу.мама мені в неділю привезла 2 кг-вернула їй назад,-нетреба мені більше того.
мій теж жирне неїсть.а кнедлі мій теж любить,навіть самі ,замість хліба їх їсть.гомбовци я роблю з повидлом деколи.посипаю перемолоті горішки з пудрою.
  • 0
  • Back To Top

• Старожил
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 25 грудень 2008 - 14:32

Іннуся а бринза запакована, чи не суха, бо я колись на шопський салат брала але не помню від якої марки....
My Signature
Зображення
Зображення
  • 0
  • Back To Top

• Старожил
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 25 грудень 2008 - 14:56

Емма, то вагова,прямо у розсолі.я купила,а чоловік усю злопав,навіть недав зробимти токанчику.а він її ніколи нелюбив.дуже сочна
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   НАТАЛІЯ Д. 

• Завсідник
  • PіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 03 лютий 2011 - 00:41

Гомбовці із сливами[

Замісити тісто із:
150 гр борошна;
1 ст.л. олії;
1 яйце;
800 гр вареної картоплі
Для начинки:
300-400 гр консервованих або свіжих слив без кісточок( розрізані на половинки і посипані цукром).
Додатково:
150 гр панірувальних сухарів
50 гр цукру
100 гр масла або олія

Розкатати тісто і розрізати на квадратики. В кожен квадратик поставити половинку сливи, защепити краї і сформувати кульки.
Сформовані гомбовці почерзі вкинути у киплячу воду і варити 10 хв після того як вспливуть. Підігріти на сковороді олію чи розтопити масло і трошки підсмажити сухарі, потім це змішати з цукром і посипати солодкими сухарями відварені гомбовці.

Зображення

Зображення
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   НаталіШ 

• Зацікавлений
  • PіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати
  • Група: Користувачі

Відправлено 03 лютий 2011 - 23:36

ммммм... Яка тема! Дійсно човленд тримають теплим до ранку, це можна зробити у духовці, приготувати в горшечках ввечері, а на ранок ще тепле буде. Ми дуже любим гомбовці з повидлом, купуєм в супермаркеті Дастор. І кнедлі там файні є. Ну а фірмова страва у нас - перекладована кулеша. Варите кашу з кукурудзяної муки (бажано купити мадярську), піджарюєте до темно-коричневого дрібно нарізане копчене сало. І тоді ставите в широку скляну посудину слоями : кулеша, сало, бринза і так декілька разів.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   aliskaaaa 

• Перехожий
  • Pіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 24 червень 2011 - 15:51

Я сама з Закарпаття, але от закарпатьску кухню не дуже люблю.
Воно для мене все заважке))
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   LiG 

• Сонечко семикрапкове
  • PіpPіpPіpPіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 28 вересень 2011 - 16:47

А мій чоловік прожив кілька років на Закарпатті. Тепер мушу готувати йому "рідні" страви.
Улюблена - це токан з салом і бринзою.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Наталі Д 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 28 жовтень 2011 - 08:43

І в мого чоловіка корні з закарпаття.Дуже люблю їхню кухню і сама готую папрікаш,торгуньо,бограч,боб гуляш - це все таке смачне.А чого був вартий в його тітки на різдво-"постний суп"-в якому з пісного була тільки капуста,а все решта було м"ясо і ковбаса.Завжди коли їздимо на закарпаття стараємось їсти щось їхнє- ну дуже мені смакує.
My Signature
Розум є у людини для того, щоб думати, а серце - щоб думати не тільки про себе...
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Abrakadabra 

• Своя людина
  • PіpPіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 30 жовтень 2011 - 22:55

Дівчата, а може хтось вміє готувати сегединський гуляш? Рецепт "в студію"!
My Signature
Зображення Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   ракета 

• Завсідник
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 09 лютий 2012 - 12:20

Ви маєте на увазі,сегединський з капусти,то я вам зараз напишу свій рецепт:
Я беру копчені реберця(домашні) можна і куповані,смажу їх десь хвилин 15-20,далі додаю квашеної капусти,і натертої моркви,доливаю води,солю трішки,і вже вкінці коли все готове додаю десь 150-200грам сметани.І цей сегединський найкраще їсти з кнедликами,така смакота,чоловік випрошує цю ставу майже кожні вихідні.
P.S. Влітку,коли квашеної капусти не має то роблю із свіжої теж смачно.
My Signature
Спойлер
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   МаМуська 

• Зацікавлений
  • PіpPіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 20 лютий 2012 - 12:43

Привіт всім! Не знаю чи з Закарпатської кухні така страва, але пишу в цю тему: підкажіть хто знає як готувати "лиганці", можливо така страва щей не так зветься то допоможіть з нею познайомитися ;)
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   Yuna 

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 20 лютий 2012 - 13:51

Дівчата , може хто знає, як готувати хлібчик на пару, вже забула як він називається,здається кнедлі, куштувала , коли була в Мукачево, і так він мені сподобався... Хочу спробувати приготувати, але не маю рецепта
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Користувач поза мережею   nastjonkazhy4ka 

• Початківець
  • PіpPіp
  • Перейти до щоденника
  • Вставити нік
  • Цитувати

Відправлено 20 лютий 2012 - 14:26

Кухня в нас на Закарпатті смачнюча!!! Всі вище написані страви мої улюблені. Я ще дуже люблю капусняк. Моя мама готує коли заколють порося. В тому бульйоні де варилися потроха, варить квашену капусту (не жаліючи, щоб було густе), з фаршу зробити фрікадельки, і в капусту, потім ше додати пару ложок сметанки, приправ за смаком. Дуже смачно. Хочу ще додати що човлент ,я чомусь готую з буженим м"ясом чи реберцятами.
My Signature
Зображення
  • 0
  • Back To Top

Поділитися темою:

Сторінка 1 з 1
  • Ви не можете створити нову тему
  • Ви не можете відповісти в тему

1 відвідувачів читають цю тему
0 користувачів, 1 гостей, 0 прихованих користувачів

Пиши українською Перекладач онлайн